آگاه: پژوهشگرانی از بریتانیا، سنگاپور و اسپانیا نشان دادهاند که برای افرادی با بیماریهای متفاوت ازجمله چاقی مفرط، عدد سن قلب بالاتر از سن واقعی فرد است و قلب این افراد ممکن است طوری کار کند که گویی ۴۵ سال از سن تقویمیشان پیرتر است.
به نقل از اساف، این تیم به سرپرستی دکتر «پانکاج گارگ» (Pankaj Garg) از «دانشکده پزشکی نورویچ» (Norwich)، اسکنهای MRI قلبی ۵۶۳ نفر را در پنج مرکز جهانی بررسی کردند. آنها ۱۹۱ فرد سالم را با ۳۶۶ شرکتکننده با عوامل خطر قلبی و عروقی مقایسه کردند. آنها دریافتند که دهلیز چپ قلب یعنی همان محفظهای که خون و اکسیژن را از ریهها دریافت میکند، تغییرات مرتبط با سن را نشان میدهد. عملکرد قلب افرادی که در معرض خطر مشکلات قلبی و عروقی بودند، در مقایسه با افراد سالم، تقریبا پنج سال مسنتر بود. همچنین تفکیک دادهها بر اساس میزان چاقی، اعداد نگرانکنندهتری را نشان داد. افرادی که چاقی خفیف با «شاخص توده بدنی» (BMI) ۳۰ تا ۳۴/۹ داشتند، قلبهایی حدود چهار سال مسنتر از سن واقعی خود داشتند. افرادی که چاقی متوسط با «شاخص توده بدنی» ۳۵ تا ۳۹/۹ داشتند، قلبهایی تقریبا پنج سال مسنتر داشتند. افرادی که چاقی شدید با «شاخص توده بدنی» بالای ۴۰ داشتند، قلبهایی ۴۵ سال بیشتر از سن تقویمی خود داشتند.
بیماری دیابت، الگویی غیرمعمولی را از خود نشان داد که بیشترین تاثیر آن در میانسالی بود. افراد مبتلا به دیابت در دهه ۴۰ زندگی خود، قلبهایی داشتند که تا ۵۶ سال مسنتر از همسالان سالم خود کار میکرد. فشارخون بالا به طور مداوم نیز قلبها را دچار ۷۰ سال پیری زودرس میکند. همچنین سن قلب افراد مبتلا به «فیبریلاسیون دهلیزی» (atrial fibrillation) در تمام گروههای سنی، به طور قابلتوجهی بیشتر از سن زیستی افراد است.
دکتر «گارگ» توضیح میدهد: افرادی با بیماریهایی مانند دیابت یا چاقی، اغلب قلبهایی دارند که سریعتر از آنچه باید پیر میشوند. بنابراین، این موضوع میتواند به پزشکان کمک کند تا برای پیشگیری زودهنگام از بیماری قلبی در مسیر خود اقدام کنند. این یک رویکرد مهم برای سالمتر و طولانیتر نگهداشتن عمر قلب است. این مطالعه در European Heart Journal Open منتشر شده است.
۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۲
گروهی از محققان کشف کردهاند که قلبهای افرادی که با بیماریهایی ازجمله چاقی مفرط، دیابت و فشارخون بالا دستوپنجه نرم میکنند، میتواند تا ۴۵ سال از سن واقعیشان پیرتر باشد.