آگاه: دکتر محمدصادق عرب، متخصص علوم و صنایع غذایی میگوید: لبنیات سالم مثل شیر و ماست دارای پروتئین، کلسیم بالا و چربی کنترلشده هستند و در هرم غذایی در گروه لبنیات قرار دارند، اما هرچند سرشیر و خامه از شیر به دست میآیند، ولی به علت میزان چربی بیش از ۳۰ درصد در گروه چربیها قرار میگیرند.
سرشیر بهصورت طبیعی پس از جوشاندن و خنککردن شیر به دست میآید و شامل چربی، پروتئین و کمی آب است. اما خامه طی یک فرآیند صنعتی از جداکردن بخش چربی شیر توسط دستگاه به دست میآید و درصد چربی آن دقیقتر، کنترلشدهتر و یکنواختتر است. سرشیر نسبت به خامه، میزان چربی و کالری بیشتری دارد و خامه به دلیل چربی کمتر و کنترلشدهتر، راحتتر در رژیمهای غذایی استفاده میشود. علاوه بر چربی، پروتئین و اندکی لاکتوز در این دو فرآورده، ویتامینهای محلول در چربی مانند A، D، E، K، مقدار کمی کلسیم، پتاسیم و فسفر هم وجود دارد و نکته مهم این است که چربی موجود در این محصولات کمک به جذب این ویتامینها در بدن میکند.
خامه سبک چیست؟
خامه سبک یعنی خامهای با چربی کمتر از خامه معمول که میزان چربی آن زیر ۱۸ درصد است. اما سرشیر کمچرب تولید نمیشود، چون ماهیت سرشیر، چرب بودن آن است.