انتخابات شوراهای شهر لبنان به‌عنوان یک رویداد با ارزش در عرصه سیاسی و اجتماعی، بار دیگر به آوردگاهی تبدیل شد تا جریان‌های سیاسی با حضور در صحنه رقابت، مواضع و برنامه‌های خود را به اشتراک بگذارند و در نهایت مردم تصمیم نهایی را اتخاذ کنند.

صندوق رای و قدرت‌نمایی حزب‌الله

آگاه: انتخابات شهرداری‌ها در لبنان از آنجا اهمیت داشت که بعد از ۹ سال وقفه برگزار شد، ضمن آنکه شهرداری‌ها نقش نهادهای دولتی را ایفا می‌کنند و بودجه‌های عمرانی، شهری و خدماتی در اختیار آنها قرار دارد. در لبنان، هر گروه و جریانی بتواند در عرصه خدمات عمومی اثرگذار باشد، برنده میدان سیاست خواهد بود.
در انتخابات گذشته، ائتلاف حزب‌الله، جنبش امل و جریان آزاد ملی، توانستند با اکثریت قاطع در مناطق تحت نفوذ خود پیروز شوند. آنها برای نخستین‌بار در بیروت، با تشکیل اتحادیه‌ای به نام «ضاحیه جنوبی»، سطح خدمات شهری در جنوب پایتخت را به شکل محسوسی ارتقا دادند. باتوجه‌به تحولاتی که در لبنان صورت گرفت، پیروزی مجدد ائتلاف حزب‌الله و امل در این انتخابات، به‌ویژه در مناطق بیروت، بقاع و جنوب، می‌توانست توطئه دشمن را خنثی کند و بار دیگر پایگاه مردمی مقاومت را به رخ جهانیان بکشد. پیش از این هم جریان‌های معارض در تلاش بودند، حتی اگر شده تنها یک شهرداری را از کنترل ائتلاف خارج کنند تا آن را مقدمه‌ای برای شکل‌گیری ائتلافی شیعی در برابر حزب‌الله و جنبش امل قلمداد کنند.
سرانجام انتخابات رقم خورد و وزارت کشور لبنان اعلام کرد که میزان مشارکت بیش از ۴۵ درصد بود و از نظر مقامات لبنانی، رضایت‌بخش اعلام شد. در بسیاری از مناطق لبنان، به‌ویژه در جبل لبنان، حزب‌الله توانست ضمن ایجاد ائتلاف‌هایی هدفمند، لیست‌های انتخاباتی خود را به‌عنوان گزینه‌ای پرطرفدار میان مردم مطرح کند. حاج بلال داغر، مسئول منطقه جبل لبنان در حزب‌الله، در گفت‌وگویی با رسانه‌ها تاکید کرد: پیروزی لیست‌های وابسته به مقاومت نتیجه تلاش گسترده‌ای بود که با همکاری نیروهای ملی، خانواده‌ها و به‌طور خاص جوانان صورت گرفت. این تلاش‌ها، به‌عنوان مدلی موفق از اتحاد و همبستگی اجتماعی، برای جامعه‌ای که بارها شاهد شکاف‌های سیاسی و اجتماعی بوده، قابل‌توجه است.
بر اساس اطلاعات موجود، نتایج حاصل از این انتخابات بیانگر حمایت گسترده مردمی از ائتلاف‌های حزب‌الله و جنبش امل، به‌ویژه در مناطقی است که این ائتلاف‌ها توانستند ارتباط مستقیمی با شهروندان برقرار کنند. این ارتباط نه فقط جنبه تبلیغاتی داشت، بلکه تلاش‌هایی ملموس برای حل مشکلات روزمره مردم نیز در آن مشاهده شد. چنین استراتژی توانست زمینه‌ای فراهم کند تا مقاومت بار دیگر جایگاه خود را به‌عنوان نیروی تاثیرگذار، میدانی و عملیاتی در مدیریت محلی تثبیت کند.
حزب‌الله لبنان توانست در مناطقی نظیر جیه، قماطیه و کیفون پیروزی‌های قابل‌توجهی کسب کند. این مناطق که همواره در جدال میان نیروهای مختلف سیاسی قرار داشتند، در حال حاضر، شاهد تاکید دوباره‌ای بر مسیر مقاومت است. در اقلیم الخروب، به‌رغم چالش‌های سیاسی و فشارهایی که بر لیست‌های وابسته به حزب‌الله وارد شد، بررسی نتایج نشان می‌دهد که مردم این منطقه به ارزش‌هایی همچون ایستادگی و مقاومت پایبند هستند.
واکاوی نتایج انتخابات در سایر مناطق نیز حامل و در برگیرنده یک پیام مهم بود. در مناطق مسیحی، جریان آزاد ملی (تیار الوطنی الحر) به‌رغم فشارهای تبلیغاتی و برخی تهدیدها، توانست جایگاه خود را حفظ کند و نقش اتحادهای مسیحی و مقاومت را به‌عنوان نیروهای هم‌پیمان تثبیت کند. حضور این جریان، همراه با حمایت حزب‌الله از برخی نامزدها، توانست بار دیگر به ایجاد آگاهی عمومی و ایجاد هماهنگی در تصمیم‌گیری‌های محلی منجر شود.
در مناطق دروزی نیز توافق میان حزب سوسیالیست ترقی‌خواه و حزب دموکراتیک لبنان، باعث شد روند انتخابات با آرامش بیشتری دنبال شود. این توافق که از حمایت حزب‌الله نیز بهره‌مند بود، نشان‌دهنده قدرت این حزب در ایجاد ارتباط و هماهنگی میان گروه‌های مختلف اجتماعی است. دستاوردهای مقاومت در مناطق شوف و عالیه، با استفاده از استراتژی‌های هماهنگی خانوادگی و پایبندی به اصول همکاری، بار دیگر پتانسیل حزب‌الله را به‌عنوان یک نیروی تاثیرگذار در سیاست لبنان نشان داد.
محمدعلی حسن‌نیا، کارشناس مسائل منطقه درباره پیام انتخابات شوراها در لبنان، با بیان اینکه حزب الله لبنان و جنبش امل توانستند در مناطق حجولا، رأس أسطا، عین الغویبة، بشتلیده، فدار، المغیری، الشوف، عالیه، بعبدا و الغبیری، حارة حریک، الجیة، جون و الوردانیة پیروز شوند، گفت: شاید مهم‌ترین مکان، الغبیری بود که لیستی از مخالفان حزب‌الله هم در آن حضور داشتند، ولی راه به جایی نبردند. مهم‌ترین جنبه دیگر این انتخابات در دور نخست، هماهنگی جریان آزاد مسیحی به رهبری «جبران باسیل» بود.
وی اظهار کرد: باسیل در دو سال اخیر گاه و بیگاه انتقادهای به جریان مقاومت داشت و حتی در جریان جنگ اخیر اعلام کرد که مقاومت دچار خطای راهبردی شده است. در شهرهایی با ترکیب جمعیتی مختلط مانند الحدث، شیاح و حاره حریک، هماهنگی دقیقی بین دو حزب شیعی و جریان آزاد مسیحی صورت گرفت که منجر به اتحادهای محلی شد و امکان توزیع کرسی‌ها بر اساس فهرست‌های مورد توافق و با رعایت تعادل فرقه‌ای و سیاسی را فراهم کرد.
این تحلیل‌گر مسائل منطقه با تاکید بر اینکه از سوی دیگر جریان آزاد مسیحی با جریان میشل مور که جریان کوچک‌تر مسیحی است، متحد شد، افزود: به صورت مثال در منطقه المتن الشمالی که رقابت شدیدی بین دو جریان مسیحی یعنی قوات البنانیه و کتائب (ضدمقاومت) از یک سو و آزاد مسیحی و جریان مور از سوی دیگر وجود دارد، کفه ترازو به سود جریان همراه با مقاومت است و به نظر می‌رسد با روند فعلی، ریاست اتحادیه شهرداری‌ها در این منطقه که بین دو رقیب اصلی در جریان است، به نفع جریان طرفدار مقاومت تمام شود. حسن‌نیا به این نکته نیز اشاره کرد که رقابت در این منطقه بین نیکول الجمیل (خواهر رهبر کتائب ضدمقاومت) و میرنا مور (خواهر الیاس مور) از رهبران ائتلاف هشت مارس طرفدار مقاومت است که به نظر می‌رسد مور پیروز این رقابت شود. حزب‌الله توانست پیروزی انتخاباتی سال ۲۰۱۶ را تجدید کند و این روند نشان داد شکست نظامی، نتوانست منجر به شکست سیاسی شود. بالاخره انتخابات شوراها در لبنان بار دیگر ثابت کرد، محبوبیت حزب‌الله لبنان در میان مردم همچنان پابرجاست و از سوی دیگر تثبیت حزب‌الله و جنبش امل، می‌تواند باعث هماهنگی بیشتر آنها در انتخابات جنوب و پارلمانی سال ۲۰۲۶ باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.