۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۸
کد خبر: ۱۲٬۹۰۰

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که باتوجه‌به محدودیت منابع آبی و خاکی، توسعه کشت دیم سیاست مناسبی برای دستیابی به خودکفایی محصولات اساسی و ارتقای ضریب امنیت غذایی محسوب می‌شود. طرح جهش تولید در دیم‌زارها یکی از راهکارهای اساسی در راستای افزایش بهره‌وری در واحد سطح محسوب می‌شود، کمااینکه طی سال‌های اخیر، تولید محصولات کشاورزی در زمین‌های دیم افزایش چشمگیری داشت که با استمرار حمایت از کشاورزان و فراهم‌کردن زیرساخت‌های لازم در راستای توسعه دیم‌زارها، خودکفایی در محصولات اساسی تحقق می‌یابد.

توسعه کشت دیم، کلید خودکفایی محصولات اساسی

آگاه: طرح جهش تولید دیم‌زارها مابین وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام در سال ۹۹ منعقد و مراحل اجرایی آن در سال ۱۴۰۰ آغاز شد، چراکه باتوجه‌به محدودیت منابع آبی و خاکی، توسعه کشت دیم سیاست مناسبی در راستای دستیابی به خودکفایی محصولات اساسی محسوب می‌شود. باتوجه‌به تمدید طرح جهش دیم‌زارها با همکاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) برای پنج سال آینده انتظار می‌رود که شاهد افزایش عملکرد در واحد سطح و دستیابی به خودکفایی محصولات اساسی باشیم، چراکه به‌دلیل محدودیت منابع آبی، این سیاست به سبب عدم فشار بر منابع آب‌های زیرزمینی از اهمیت بالایی برخوردار است.
پیمان عالمی، رییس اتاق اصناف کشاورزی، با اشاره به ضرورت کشت دیم گفت: برای مدیریت آب باید نگاه ویژه‌ای به کشت دیم داشته باشیم تا در حد توان بتوانیم از ظرفیت بارش‌ها و نزولات جوی به‌درستی استفاده کنیم. به گفته وی، باتوجه‌به آنکه برآورد دقیقی نمی‌توان از میزان نزولات جوی و توان آبی کشور داشت، ازاین‌جهت نمی‌توان گفت که امسال چه میزان تولید از طریق کشت دیم خواهیم داشت، اما نیاز است که بر مبنای آمایش سرزمین بررسی‌های کارشناسی و فنی بیشتری در این حوزه داشته باشیم.
عالمی، با تاکید بر نگاه ویژه به توسعه کشت دیم در کشور، بیان کرد: باتوجه‌به شرایط اقلیمی متفاوت در مناطق کشور ما نیاز است با بررسی دقیق شرایط اقلیمی مناطق مختلف از ظرفیت دیم مغفول مانده استفاده کرد تا بخشی از محصولات اساسی مورد نیاز از این طریق تولید شود.
رییس اتاق اصناف کشاورزی گفت: در حال حاضر کارشناسان به طور دقیق نمی‌توانند پیش‌بینی کنند که با کشت دیم تنها می‌توان به خودکفایی رسید؛ چراکه میزان آب استحصالی از نزولات جوی دقیق نیست، اما ما اعتقاد داریم و جز برنامه‌هاست و از طرفی وزارت جهاد باید نگاه ویژه‌ای داشته باشد تا از ظرفیت مغفول این حوزه در بخش دیم استفاده کرد. 
امنیت غذایی یکی از مباحث بااهمیت کشورها محسوب می‌شود و هر کشوری که بتواند در تامین گندم، جو، دانه‌های روغنی و گیاهی قدم‌های خوبی بردارد، آن کشور می‌تواند ضمن ایجاد مصونیت امنیت غذایی، از خروج ارز جلوگیری کرده و موجب اشتغال‌زایی در اراضی کشاورزی خود شود.
عطاالله هاشمی، عضو شورای هماهنگی تشکل‌های بخش کشاورزی، با بیان اینکه توسعه کشت دیم راهکار مناسبی برای دستیابی به خودکفایی محسوب می‌شود، گفت: اگر مذاکرات به نتیجه برسد، تحریم‌ها و موانع استفاده از فناوری، بذر مناسب، تحقیقات علمی و فنی و دسترسی به تامین بذر مناسب و نهاده‌های با کیفیت برداشته می‌شود که براین‌اساس می‌توان در راستای به‌حداقل‌رساندن خشکسالی عمل کرد.
به گفته وی، با استفاده از بذر و نهاده‌های با کیفیت امکان دستیابی به خودکفایی گندم با چهار میلیون هکتار سطح زیرکشت دیم هم وجود دارد و از طرفی می‌توان سهم گندم آبی را برای کاهش مشکلات کم کرد.
هاشمی، ادامه داد: توسعه کشت دیم در خصوص دانه‌های روغنی و سایر محصولات اساسی تاثیر به‌سزایی دارد، به‌طوری‌که اکنون دنیا در این حوزه به مرحله‌ای از علم، پیشرفت و فناوری دست یافته که عوامل مخرب با بذر مناسب و تکنولوژی مناسب و سایر تحقیقات به حداقل می‌رساند.
عضو شورای هماهنگی تشکل‌های بخش کشاورزی، گفت: باتوجه‌به متوسط میزان بارش، ورود تکنولوژی و تحقیقات دنیا به بخش و استفاده از نهاده و بذر مناسب با توسعه کشت دیم، می‌توان به خودکفایی پایدار گندم دست یافت که براین‌اساس دیگر نگران قطعی آب و برق هم نیستیم‌. باتوجه‌به محدودیت منابع آبی کشور و افزایش تبخیر سه برابر متوسط جهانی، طرح جهش تولید در دیم‌زارها یکی از وسیع‌ترین طرح‌های وزارت جهاد کشاورزی است که بنابر تاکیدات مقام رهبری، مبنی برخودکفایی محصولات استراتژیک در برنامه هفتم باید به طور ویژه مورد توجه مسئولان قرار بگیرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.