افزایش سقف وام مسکن به ۷۸۰ میلیون تومان که اخیرا توسط بانک مسکن اعلام شده، در نگاه اول اقدامی حمایتی برای تسهیل خرید مسکن به نظر می‌رسد؛ اما واقعیت این است که تزریق وام بدون مهار تورم مسکن و افزایش عرضه، نه‌تنها راهکاری پایدار نیست، بلکه طبق تجربه‌های پیشین در اقتصاد ایران، به چرخه معیوب افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید خانوارها دامن می‌زند.

روز از نو، گرانی از نو

آگاه: تصمیم اخیر بانک مسکن برای افزایش سقف وام خرید، ساخت و جعاله تعمیر مسکن به ۷۸۰ میلیون تومان در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴، در نبود سیاست‌های مهار قیمت و افزایش عرضه مسکن، می‌تواند به نتیجه‌ای معکوس منجر شود. تجربه‌های تاریخی در اقتصاد ایران نشان می‌دهد که افزایش وام بدون تعادل بخشی به بازار، نه‌تنها به خانه‌دارشدن مردم کمک نمی‌کند، بلکه با تحریک تقاضا و رشد قیمت‌ها، قدرت خرید واقعی خانوارها را تضعیف می‌کند.
اما واقعیت اینکه این تصمیم، بدون مهار قیمت‌ها و افزایش عرضه مسکن، نتیجه‌ای معکوس دارد. تجربه‌های پیشین در اقتصاد ایران نشان داده که در نبود تعادل بازار، رشد مبلغ وام، نه‌تنها کمکی به خانه‌دارشدن نمی‌کند، بلکه با تحریک قیمت‌ها، قدرت خرید متقاضیان را کاهش می‌دهد. رقم وام جدید ۷۸۰ میلیون تومان است. پیش از این سقف تسهیلات انفرادی خرید و ساخت و تسهیلات جعاله تعمیرات مسکن ۵۶۰ میلیون تومان بود.
پنج روز پیش بانک مسکن، به عنوان عرضه‌کننده اوراق حق تقدم مسکن برای دریافت وام خرید، ساخت و جعاله تعمیر مسکن، در نامه‌ای به فرابورس ایران سقف خرید اوراق تسه بانک مسکن را اعلام کرد. اما تاثیر این سیاست بر بازار مسکن همواره مورد بحث بوده است. کارشناسان این حوزه معتقدند افزایش سقف وام مسکن باعث می‌شود افرادی که قبلا توان مالی خرید مسکن را نداشتند، به جمع متقاضیان واقعی بپیوندند و این افزایش تقاضا در شرایطی که عرضه مسکن محدود است، می‌تواند منجر به افزایش قیمت‌ها شود.
کارشناسان این حوزه معتقدند افزایش سقف وام مسکن، باعث می‌شود افرادی که قبلا توان مالی خرید مسکن را نداشتند، به جمع متقاضیان واقعی بپیوندند و این افزایش تقاضا در شرایطی که عرضه مسکن محدود است، می‌تواند منجر به افزایش قیمت‌ها شود. با وجود افزایش مبلغ اسمی وام، قدرت خرید واقعی به دلیل تورم بالا و رشد سریع قیمت مسکن کاهش یافته است. به عنوان مثال؛ در حالی که وام مسکن در تهران به ۷۸۰ میلیون تومان افزایش یافته است، این مبلغ تنها حدود چهار الی پنج مترمربع از یک واحد مسکونی در تهران را پوشش می‌دهد و این موضوع نشان می‌دهد که افزایش وام نتوانسته است با رشد قیمت‌ها همگام شود. همچنین اعلام افزایش وام مسکن، اغلب باعث ایجاد انتظارات تورمی در بازار می‌شود. فروشندگان با این تصور که قدرت خرید متقاضیان افزایش یافته است، قیمت‌های خود را بالا می‌برند که این پدیده در سال‌های اخیر بارها مشاهده شده است.

چالش مسکن یک مثلث سه ضلعی است
مجید گودرزی، کارشناس بازار مسکن، در واکنش به تاثیر افزایش وام مسکن بر قیمت ملک معتقد است؛ مشکل مسکن یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین چالش‌های کشور است که یک مثلث سه‌ضلعی محسوب می‌شود که یک ضلع آن مربوط به کمبود عمدی عرضه زمین است که متاسفانه از سوی دولت هدایت می‌شود. او در ادامه گفت: موضوع دیگر به قانون‌گذاری برمی‌گردد که متاسفانه کمترین قانون‌گذاری‌ها در این حوزه انجام شده است و شاید بتوانیم بگوییم که قانون‌گذاری در حوزه مسکن با یک ترک‌فعل بیش از یک قرنی مواجه است. گودرزی تصریح کرد: ولی موضوع مهمتر و ضلع‌سوم، به نظام بانکی برمی‌گردد؛ چرا که متاسفانه بانک‌های ما بخش بزرگی از سرمایه‌های مردم را در بخش مسکن برای احتکار آن هزینه کرده‌اند و گفته می‌شود این میزان به بیش از ۱۱۴ هزار میلیارد تومان رسیده است.

شکست طرح نهضت ملی مسکن
کارشناس بازار مسکن، ادامه داد: از سوی دیگرعدم پرداخت تسهیلات تکلیفی است، به خصوص در دولت سیزدهم که در قالب طرح جهش تولید ملی نیز مطرح شد، اما در مجموع پرداختی ۱۸ بانک صفر شد و مجموع پرداختی‌ها از ۲۰ درصدی که مصوب شده بود در سقف دو درصد باقی ماند و باعث شکست طرح نهضت ملی مسکن شد. گودرزی گفت: از سوی دیگر، یک چالش دیگری که بانک‌ها ایجاد کرده‌اند، تسهیلاتی است که در دنیا نمونه ندارد و متاسفانه بانک‌های ما تسهیلاتی که می‌پردازند، در هیچ جای دنیا مرسوم نیست و ما حتی در سرزمین‌های اشغالی فلسطین هم ندیدیم که صهیونیست‌ها وام‌هایی را به فلسطینی‌ها پرداخت کنند که با سود ۲۲ یا ۲۳ درصد باشد یا اینکه یک‌چهارم وام را پرداخت نکنند. او تصریح کرد: متاسفانه هر چند بانک‌ها تسهیلاتی را تصویب می‌کنند اما در نهایت پرداخت نمی‌کنند، ولی اثراتش را بر روی بخش مسکن می‌گذارد و مستاجر ایرانی باید برای کاهش ارزش پول ملی، اقدام به روزرسانی کند و این به روزرسانی عموما از طریق وام‌های بانکی انجام می‌شود که این وام‌ها متاسفانه سود بسیار بالایی دارند و به اجاره‌های کمرشکن اضافه می‌شوند. گودرزی گفت: متاسفانه همه این عوامل باعث بحران مسکن در کشور شده است و ما نیازمند این هستیم که بخش مسکن واقعا ساماندهی و بازطراحی و مهندسی شود؛ به دلیل اینکه متاسفانه هم عرف در این بازارغلط است و هم ما به‌شدت با فقر قانونی در این بازار مواجه هستیم و شاید اغراق نباشد اگر بگوییم مشاوران املاک از نمایندگان مجلس ما بیشتر در حوزه مسکن قانونگذاری کرده‌اند و این موضوع باعث بحران‌آفرینی شده است.
 

افزایش انگیزه برای ساخت و ساز

از طرف دیگر، افزایش وام مسکن ممکن است انگیزه سازندگان را برای تولید بیشتر کند، اما در عمل به دلیل مشکلاتی مانند افزایش هزینه‌های ساخت (ناشی از تورم مصالح ساختمانی و نهاده‌های وارداتی) این تاثیر محدود است و آمارها نشان می‌دهد صدور پروانه‌های ساختمانی در سال‌های اخیر روند نزولی داشته است.
برخی کارشناسان و مسئولان بر این باورند که افزایش وام مسکن ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است، چرا که با رشد قیمت‌ها، قدرت خرید وام به‌شدت کاهش یافته است. آنها می‌گویند که در بسیاری از کشورها، وام مسکن تا ۷۰ درصد قیمت ملک را پوشش می‌دهد در حالی که در ایران این نسبت به زیر ۱۰ درصد رسیده است.
اما گروه دیگری از کارشناسان، معتقدند افزایش وام بدون توجه به عرضه مسکن و کنترل تورم، تنها به افزایش بیشتر قیمت‌ها منجر می‌شود. تجربه سال‌های گذشته نشان داده که مدت کوتاهی پس از افزایش وام، قیمت مسکن رشد کرده و قدرت خرید وام مجددا کاهش یافته است. بازار مسکن ایران با مشکل ساختاری‌عدم تعادل بین عرضه و تقاضا مواجه است. افزایش جمعیت، رشد شهرنشینی و محدودیت‌های ساخت و ساز باعث شده است تقاضا همواره از عرضه پیشی بگیرد که در چنین شرایطی، افزایش وام تنها به افزایش قیمت‌ها دامن می‌زند. عواملی مانند نرخ تورم عمومی، نوسانات نرخ ارز و سیاست‌های پولی تاثیرمستقیمی بر قیمت مسکن دارند. در سال‌های اخیر، افزایش قیمت مصالح ساختمانی به دلیل نوسانات ارزی یکی از عوامل اصلی رشد قیمت مسکن بوده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.