آگاه: طبق اذعان آمریکاییها در حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی العدید، یک سامانه بسیار پیچیده و مدرن ارتباطی آمریکا منهدم شده است. تصاویر ماهوارهای بررسیشده نشان میدهد که حمله ایران به پایگاه آمریکایی العدید در قطر، یک گنبد ژئودزیک ارتباط امن را هدف قرار داده و منهدم کرده است. از این گنبد با عنوان «رادوم» یاد میشود و در داخل آن سیستمهای فوقپیشرفته راداری مستقر است که مهمترین کارکردش در دفاع موشکی، به عنوان سامانه پیشاخطار، جلوهگری میکند.
تصاویر منتشره که از طرف آسوشیتدپرس تجزیه و تحلیل شدهاند، نشان میدهند که این گنبد ژئودزیک که محل قرارگیری تجهیزات مورد استفاده آمریکاییها برای ارتباطات امن است، پس از حمله ایران از بین رفته است. تصاویر ماهوارهای از Planet Labs PBC گنبد ژئودزیک قابل مشاهده در پایگاه هوایی العدید را در صبح ۲۳ ژوئن (دو تیر)، تنها چند ساعت پیش از حمله نشان میدهد. تصاویر مخابره شده از این گنبد راداری فوق پیشرفته پس از حمله، گواه وارد آمدن خسارات بسیار به آن در پی حمله موشکی ایران است.
شاخه اعزامی هوایی ۳۷۹ نیروی هوایی آمریکا که در پایگاه العدید قطر فعالیت میکند، در سال ۲۰۱۶، با صرف مبلغ ۱۵میلیون دلار، گنبد ژئودزیک را برای ارتباطات امن ماهوارهای و به عنوان یک رادار پیش اخطاری در پایگاه العدید نصب کرد. از این گنبد به عنوان یک ترمینال سازمانی مدرن یاد میشود. عکسهایی که از گنبد ژئودزیک گرفته شده است، یک آنتن ماهوارهای را در داخل گنبد معروف به رادوم، نشان میدهد. تصاویر گرفته شده در ۲۵ ژوئن (چهار تیر) و روزهای پس از آن نشان میدهد که این گنبد ماهوارهای فوق پیشرفته آمریکایی از بین رفته است و برخی خسارات در ساختمان مجاور آن به وضوح قابل مشاهده است.
رادوم چیست؟
اما «رادوم» یک محفظه محافظ، معمولا گنبدی شکل است که سیستمهای رادار یا آنتن را در خود جای داده و از آنها در برابر عناصر و سایر عوامل محیطی محافظت میکند. این محفظه از موادی ساخته شده است که در برابر امواج رادیویی شفاف هستند و به رادار یا آنتن اجازه میدهند تا در عین محافظت در برابر آب و هوا، آوار و آسیبهای احتمالی به درستی کار کنند. رادومها از سیستمهای رادار و آنتن در برابر شرایط آبوهوایی سخت مانند باران، برف، باد و اشعه ماوراء بنفش محافظت میکنند. آنها همچنین در برابر آسیبهای فیزیکی ناشی از ضربه، آوار و سایر عوامل خارجی از سیستمهای رادار و آنتن محافظت میکنند. رادومها میتوانند آنتن و قطعات الکترونیکی مرتبط با آن را از دید پنهان کنند که به دلایل امنیتی یا زیباییشناسی مفید است. رادومها در طیف گستردهای از کاربردها، از جمله هوانوردی، دریایی، ارتباطات ماهوارهای، رادار هواشناسی و سیستمهای نظامی استفاده میشوند.
تخریب پروژه ترمینال سازمانی مدرن آمریکا
اما همانطور که اشاره شد، رادومها در قالب پروژه ترمینال سازمانی مدرن (MET) عمل میکنند؛ این پروژه یک برنامه وزارت جنگ آمریکاست که بر ارتقا و جایگزینی ترمینالهای ارتباطی ماهوارهای قدیمی مورد استفاده ارتش آمریکا تمرکز دارد. این ترمینالها برای ارتباطات صوتی، تصویری و دادهای امن برای نیروهای مشترک آمریکا در سراسر جهان بسیار مهم و حیاتی هستند و آنها را قادر میسازند تا از قابلیتهای دادهای افزایش یافته استفاده کرده و با سران نظامی در سراسر جهان ارتباط برقرار کنند.
پروژه ترمینال سازمانی مدرن آمریکا تلاشی برای مدرنسازی مخابرات نظامی، پهنای باند افزایش یافته، اتصال بهبودیافته ارتباطات و سامانههای پیش اخطار حمله موشکی است. برنامه MET بخش حیاتی از شبکه ارتباطی وزارت جنگ آمریکا محسوب میشود که از ارتباطات نظامی با اولویت بالا، سیستمهای دفاع موشکی و تضمین قابلیتهای حیاتی دسترسی به عقب برای نیروهای رزمی پشتیبانی میکند. برنامه MET ترمینالهای قدیمی را با سیستمهای ارتقایافته جایگزین میکند، قابلیتهای پردازش داده را افزایش میدهد و ارتباط با منظومههای ماهوارهای جدید مانند Wideband Global SATCOM (WGS) را امکانپذیر میسازد. ترمینال سازمانی مدرن برای ارائه ارتباطهای امن صوتی، تصویری و دادهای بین نیروهای آمریکایی در سراسر حوزه مسئولیت سنتکام ایجاد شده است و با قابلیتهای پیشرفته ضد پارازیت، برای فعال کردن عملیات و داشتن ارتباطات فرماندهی بدون وقفه با واشنگتن ضروری است.
نخستین ترمینال سازمانی نوسازی نیروی هوایی آمریکا که بهطور کامل در خارج از این کشور تامین مالی شده است، از سال ۲۰۱۶ در پایگاه هوایی العدید عملیاتی شده است. این ترمینال که در آن زمان ۱۵ میلیون دلار هزینه داشته است، قابلیتهای ارتباطی امن از جمله خدمات صوتی، تصویری و دادهای را فراهم میکند و اعضای سرویس در حوزه مسئولیت فرماندهی مرکزی آمریکا را با سران نظامی در سراسر جهان مرتبط میسازد. مکانهای خاصی که رادومها به عنوان مهمترین قطعه از ترمینال سازمانی مدرن آمریکا در آنها نصب شدهاند، شامل پایگاه هوایی العدید در قطر، فورتمید در فلوریدا، کمپ عریفجان در کویت و تاسیسات ارتباطات ماهوارهای هاوایی است.
پروژهای برای ارتباطات امن تروریستهای آمریکایی
در اصل برنامه ترمینال سازمانی مدرنشده در مورد اطمینان از این است که ارتش آمریکا پیشرفتهترین، قابلاعتمادترین و امنترین قابلیتهای ارتباطات ماهوارهای را برای برآوردهکردن نیازهای جنگ مدرن و عملیات جهانی در اختیار دارد.
ورنون جونز، مدیر طرحها و برنامههای اسکادران ارتباطات اعزامی ۳۷۹ در سال ۲۰۱۶ درباره ترمینال سازمانی مدرن آمریکا گفت: این سیستم دارای نرمافزار ضد پارازیت است و از جدیدترین فناوری استفاده میکند. جونز که افسر ارشد بازنشسته درجه دو نیروی دریایی آمریکاست، گفت: سیستم رادومها، قابلیت و اطمینان عملیاتی فوقالعادهای را برای نیروهای آمریکایی فراهم میکند. این افسر بازنشسته آمریکایی بیش از ۲۰ سال در نیروی دریایی آمریکا خدمت کرده است و میگوید که برقراری ارتباط سریع و ایمن در صحنه عملیات بسیار مهم است؛ او در سه موقعیت جنگی خدمت کرده و گفته است که داشتن ارتباط قابلاعتماد و امن، عنصری حیاتی است و رادومها این قابلیت را برای نیروهای ارتش آمریکا فراهم میآورند. وی افزود: در عراق، ما از یک پایگاه به پایگاه دیگری در نزدیکی بغداد نقلمکان میکردیم؛ وقتی وارد میشدیم، نمیتوانستم هیچ یک از ماهوارهها را روشن و قفل کنیم تا اطلاعات حیاتی را به افراد لجستیکی که پس از ما میآمدند، برسانم، ترمینال اصلی ما ازکارافتاده بود و این باعث شد حدود پنج هزار تفنگدار دریایی بدون ارتباط قابلاعتماد باقی بمانند.
کارلوس آلفورد، فرمانده اسکادران ارتباطی ۳۷۹ آمریکا در سال ۲۰۱۶ نیز درباره ترمینال سازمانی مدرن آمریکا گفت: هدف این برنامه نصب ترمینالهای ارتباطی جدید در سراسر جهان است تا نیروهای نظامی آمریکا بتوانند از قابلیتهای دادهای افزایشیافته مجموعه ماهوارههای ارتباطی جهانی باند پهن خود بهرهمند شوند.
چندی پیش نیز پنتاگون اذعان کرد که در جریان حمله ایران به پایگاه العدید در قطر، یکی از موشکهای بالستیک شلیک شده به بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در غرب آسیا برخورد کرده است. شان پارنل، سخنگوی ارشد پنتاگون شامگاه جمعه با انتشار بیانیهای اذعان کرد: یک موشک بالستیک ایرانی در تاریخ ۲۳ ژوئن به پایگاه هوایی العدید برخورد کرد.
نظر شما