۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۵

مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای میان ایران و آمریکا که سه دور آن با میانجیگری دولت عمان برگزار شده است، به ‌واسطه دلایلی از جمله تغییر فرمان مذاکراتی از ناحیه واشنگتن به تعویق افتاده است.

آگاه: هیات حاکمه آمریکا به‌وضوح زیر میز مذاکره زده است و مطالبات زیاده‌خواهانه و خواسته‌های حداکثری خود را به صورت روزانه در فضای رسانه‌ای مطرح می‌کند. دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا روز گذشته در گفت‌وگو با ان‌بی‌سی گفت: خواهان برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران هستم. ترامپ در ادامه در یک لفاظی بی‌ربط گفت: نظریه‌ای مطرح شده که ایران اجازه داشته باشد برنامه هسته‌ای غیرنظامی داشته باشد، یعنی برای تولید برق و این‌طور چیزها. اما من می‌گویم، آنها این‌همه نفت دارند، اصلا چرا به آن نیاز دارند؟ رییس‌جمهوری آمریکا با این حال افزود که حاضر است استدلال‌های تهران برای داشتن انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز را بشنود و گفت: در نهایت، فکر می‌کنم حاضر باشم حرف‌هایشان را بشنوم. بهش می‌گویند انرژی غیرنظامی. ولی خب، انرژی غیرنظامی اغلب به جنگ‌های نظامی منجر می‌شود و ما نمی‌خواهیم آنها سلاح هسته‌ای داشته باشند.
اکسیوس درباره اظهارات ترامپ نوشت که این موضع صریح در حالی مطرح می‌شود که تهران پیشتر اعلام کرده برچیدن کامل را نمی‌پذیرد و برخی مقامات آمریکایی نیز خواهان مصالحه‌ای محدود با امکان ادامه غنی‌سازی بوده‌اند. به نوشته اکسیوس، اظهارات ترامپ می‌تواند مسیر دور جدید مذاکرات را به‌طورجدی تحت‌تاثیر قرار دهد؛ اما پیش از ترامپ نیز سایر مقامات دولت او، به بیان توقعات افراطی و زیاده‌خواهانه درخصوص مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای با ایران پرداخته بودند. برای نمونه، «مارکو روبیو» وزیر خارجه و مشاور موقت امنیت ملی آمریکا به فاکس نیوز گفته بود که ایران باید بین موشک‌های بالستیک و جنگ یکی را انتخاب کند! ایران باید غنی‌سازی اورانیوم، حمایت از تروریسم و برنامه موشک‌های دوربرد خود را متوقف کند.

سفر وزیر جنگ آمریکا به اراضی اشغالی
به موازات افزایش تنش‌زایی از ناحیه آمریکایی‌ها و به‌تعویق‌افتادن دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای، رسانه‌های آمریکایی به نقل از دو مقام صهیونیست اعلام کردند که «پیت هگست» وزیر جنگ آمریکا قصد دارد پیش از سفر دونالد ترامپ به غرب آسیا، در سفر به اراضی اشغالی فلسطین با وزیر جنگ و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی دیدار کند. این نخستین سفر «پیت هگست» به اراضی اشغالی از زمان تصدی سمت وزارت جنگ آمریکا خواهد بود. این سفر در حالی انجام می‌شود که اختلاف‌نظر گسترده‌ای میان اسرائیل و آمریکا و همچنین در داخل دولت دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری این کشور درباره نوع مواجهه با ایران وجود دارد. صهیونیست‌ها بسیار امیدوارند که ترامپ از ادامه مذاکره هسته‌ای با ایران منصرف شود و به منجلاب تدارک دیده شده از ناحیه مقامات رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران فروغلتد. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی، با اشاره به حمله موشکی یمن به فرودگاه بن‌گوریون، در شبکه ایکس نوشت: دونالد ترامپ کاملا درست می‌گوید، حملات یمنی‌ها از ایران سرچشمه می‌گیرد. در زمان و مکانی که انتخاب خواهیم کرد، به حمله یمنی‌ها به فرودگاه بن‌گوریون و همچنین به اربابان آنها در ایران پاسخ خواهیم داد! بنی‌گانتز، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی نیز با انتشار پستی در ایکس به حمله یمنی‌ها به فرودگاه بن‌گورین واکنش نشان داد و نوشت: این یمن نیست، این جمهوری اسلامی ایران است! ادعای مقامات رژیم صهیونیستی درخصوص نقش ایران در کمک به یمن برای حمله به بن‌گوریون در شرایطی است که طبق اعلام وزارت امور خارجه کشورمان، هرگونه مرتبط دانستن ایران به حمله به بن‌گوریون مردود است. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیه‌ای حمله یمنی‌ها به مواضع صهیونیست‌ها را اقدامی مستقل دانست که از «حس همبستگی مردم یمن با فلسطینی‌ها» برآمده است. در این بیانیه همچنین اشاره شده است که ارتش آمریکا در حمایت از اسرائیل، وارد جنگ با مردم یمن شده و با حمله به زیرساخت‌ها و اهداف غیرنظامی در شهرهای مختلف این کشور مرتکب جنایات جنگی می‌شود. وزارت امور خارجه کشورمان همچنین تاکید کرد که هرگونه تهدید علیه ایران محکوم است و تبعات آن، متوجه آمریکا و رژیم صهیونیستی است.

اذعان آمریکایی‌ها به عواقب وحشتناک نبرد با ایران
اما تلاش صهیونیست‌ها برای متقاعدکردن ترامپ و هیات حاکمه آمریکا برای ورود به جنگ با ایران در شرایطی است که خودِ آمریکایی‌ها نیز از عواقب وحشتناک نبرد با ایران آگاه هستند.
روز گذشته «وندی شرمن» نماینده ارشد آمریکا در مذاکرات برجام در زمان دولت اوباما در نشستی در دانشگاه هاروارد، اعلام کرد: حتی ترامپ نیز می‌داند که هرگونه جنگ با ایران، یک جنگ فراگیر، با عواقبی سنگین، برای جهان خواهد بود؛ ترامپ، به دنبال جنگ با ایران نیست؛ اسرائیل هم، برای حمله به ایران، به کمک و حمایت مستقیم آمریکا نیاز دارد.
«شرمن» این را هم گفت که آمریکا، تحریم‌کننده اصلی ایران است و در دوران ما (اوباما و بایدن)، حتی مطرح‌شدن همکاری اقتصادی با ایران، ممکن نبود؛ اما اکنون، کنگره در اختیار ترامپ است؛ شاید او بتواند اقداماتی ناممکن را انجام دهد؛ نمی‌توانم همه جزییات را بیان کنم، اما این دولت می‌تواند امتیازاتی به تهران ارائه دهد که در دوران ما ممکن نبود؛ امیدوارم، دولت ترامپ، بتواند با ایران به توافق برسد. جان مرشایمر نظریه‌پرداز آمریکایی نیز معتقد است: ایران قوی است و آمریکا نمی‌تواند تبعات جنگ با ایران را تحمل کند. این نظریه‌پرداز برجسته آمریکایی تاکید کرد: ادعای ضعیف‌شدن ایران از اساس دروغ است. ایران ذخایر عظیمی از موشک‌های قدرتمند، دقیق و کشنده دارد که می‌تواند در صورت احساس نیاز به اسرائیل و پایگاه‌های آمریکا حمله کنند. ایران توانایی بستن خلیج‌فارس را دارد.
جان مرشایمر، استاد دانشگاه شیکاگو و از نظریه‌پردازان واقع‌گرایی در روابط بین‌الملل، در گفت‌وگو با رسانه آمریکایی «اسپکتیتور» به عملکرد سیاست خارجی دولت ترامپ پرداخت و گفت: باید سیاست خارجی ترامپ را با نگاه به چهار مسئله مهم ارزیابی کنیم. جنگ اوکراین، مسئله ایران، جنگ غزه (بحران اسرائیل و فلسطینیان) و تعرفه‌ها. غرایز ترامپ در حوزه اوکراین و ایران عالی عمل کرده است. او در موضوع ایران متوجه شده که رسیدن به توافق از طریق مذاکره و جلوگیری از جنگ بهترین گزینه است. در موضوع جنگ اوکراین نیز ترامپ می‌داند باید به روسیه امتیاز دهد تا جنگ پایان یابد.
«تاکر کارلسون» چهره رسانه‌ای نزدیک به ترامپ نیز می‌گوید: اصلا توانایی آمریکا برای حمله موثر به ایران مشخص نیست. هرگونه حمله به ایران، به یک درگیری جهانی تبدیل خواهد شد. هرگونه حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران، به آلوده‌شدن آب خلیج‌فارس خواهد انجامید. در نتیجه با بسته‌شدن تنگه هرمز، قیمت‌های حامل انرژی در سراسر جهان به‌شدت افزایش خواهد یافت. «دن کالدول» مشاور سابق وزیر جنگ آمریکا نیز معتقد است: توان موشکی ایران، کابوسی برای ارتش‌های منطقه شده است! حتی عربستان و امارات که دشمن سنتی ایران‌اند، مخالف سناریوی حمله هستند. ایران از دل تجربه جنگ با عراق، به یک قدرت موشکی منطقه‌ای تبدیل شده است. تهدید واقعی، نه هسته‌ای بلکه موشک‌های دوربردی‌ست که کل منطقه را در تیررس دارند!

وعده صادق سه
همان‌طور که کنشگران سیاسی و نظامی در آمریکا اذعان دارند، ایالات متحده از ورود به جنگ با ایران ناتوان است؛ بنابراین سگ هار منطقه‌ای آمریکا یعنی رژیم صهیونیستی نیز توانایی و جسارت حمله به ایران را ندارد. صهیونیست‌ها دهم مهر ۱۴۰۳ و عملیات «وعدهصادق دو» را فراموش نکرده‌اند؛ روزی که هیمنه نظامی آنها به طور کامل فروپاشید. در وعده صادق دو، به‌رغم اینکه قلب اراضی اشغالی با پیشرفته‌ترین و پرحجم‌ترین سامانه‌های پدافندی محافظت می‌شد، ۹۰ درصد شلیک‌ها با موفقیت به هدف اصابت کردند و رژیم صهیونیستی از تسلط اطلاعاتی و عملیاتی جمهوری اسلامی ایران به وحشت افتاد؛ این امر مشابه عملیات وعده صادق یک بود. اکثر موشک‌های شلیک‌شده در وعده صادق دو، حاوی کلاهک خوشه‌ای بوده و همین باعث خطای بسیار زیادی در سامانه‌های پدافندی رژیم صهیونیستی شد. در عملیات وعده صادق دو، سامانه‌های پدافندی رژیم صهیونیستی با عملیات سایبری قفل شدند؛ در این عملیات ظفرمندانه، از سیلوهای زیرزمینی نیز موشک به اهداف و مواضع صهیونیستی در قلب اراضی اشغالی پرتاب شد. بدون تردید، در صورت شیطنت صهیونیست‌ها و خطای آنها در حمله به ایران، وعده صادق سه محقق خواهد شد؛ عملیاتی که به مراتب دامنه و وسعت بیشتری نسبت به دو عملیات قبلی وعده صادق خواهد داشت. مقامات نظامی کشورمان نیز صریحا به دشمنان اخطار داده‌اند که حماقتشان در حمله به ایران، نتایج ویرانگری برای آنها درپی خواهد داشت؛ امیر سرتیپ خلبان نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح یکشنبه‌شب در مراسم رونمایی از موشک بالستیک «قاسم بصیر» با برد دستکم ۱۲۰۰ کیلومتری، با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در طول چند سال گذشته هیچ‌وقت آغازگر جنگی نبوده است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در آینده نیز آغازگر هیچ جنگی نخواهد بود، اما اگر به جمهوری اسلامی ایران حمله شود یا جنگی تحمیل شود با قدرت پاسخ خواهیم داد. وی تاکید کرد: اگر این جنگ از طرف آمریکا یا رژیم صهیونیستی باشد، جمهوری اسلامی ایران منافع، پایگاه‌ها و نیروهای آنها را در هرکجا باشد و در هر زمانی که لازم بداند مورد حمله قرار خواهد داد و وزارت دفاع در این راستا تلاش می‌کند دست نیروهای مسلح را در زمین، هوا و دریا پر کند.