۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۸

طرح کاهش سطح حمایت کیفری مهریه، در راستای حمایت از مردان در برابر زندانی‌شدن به خاطر مهریه است؛ اما نگرانی‌های جدی و مهمی وجود دارد که می‌تواند پیامدهای منفی زیادی برای زنان داشته باشد.

آگاه: در موضوع تعیین سقف مهریه و کاهش حمایت کیفری از آن، وقتی صحبت از حقوق زنان پیش می‌آید، بحث «تعدیل مهریه» همواره مطرح است و هیچ‌کس نمی‌پرسد آیا حذف ابزارهای مالی مثل مهریه، در جامعه‌ای با ساختار قدرت مردانه، به عدالت نزدیک است؟
در نگاه اول، این طرح به دنبال حفظ عدالت و حمایت از مردان در برابر زندانی‌شدن به دلیل عدم توانایی در پرداخت مهریه است؛ اما نگرانی‌های جدی و مهمی وجود دارد که می‌تواند پیامدهای منفی زیادی برای زنان داشته باشد. مهسا میر امینی، وکیل دادگستری و مدرس دانشگاه، در گفت‌وگو با مهر در خصوص طرح کاهش سقف مهریه به ۱۴ سکه که به‌تازگی در مجلس شورای اسلامی به بحث گذاشته شده است، گفت: طرح کاهش سقف مهریه از ۱۱۰ به ۱۴ سکه، شبیه چاقویی است که با لبخند زده می‌شود؛ ظاهرش آرام است، اما ممکن است عمق تبعاتش سال‌ها بعد، زنانی را قربانی کند که هیچ پناهی ندارند. وی افزود: نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌گویند که می‌خواهند از زندان‌رفتن مردان جلوگیری کنند. اما هیچ‌کس نمی‌پرسد: با زنانی که حق شرعی‌شان را از دست می‌دهند چه می‌کنید و برای آنان چه برنامه‌ای دارید؟ در جامعه ما که هنوز زنان با موانع اشتغال، تبعیض در ارث، عدم برابری در طلاق و حضانت مواجه‌اند، مهریه شاید تنها پشتوانه‌ای باشد که قانون به آنان داده است. حالا همین تکیه‌گاه نیز در آستانه فروریختن است.
این کارشناس حقوقی همچنین بیان کرد: اگر مردان توان مالی ندارند، نباید بار آن فقط بر دوش زن گذاشته شود. اگر هدف از این طرح عدالت است، چرا فقط یک طرف رابطه باید «ببخشد» و «تحمل کند»؟ باید به جای کاهش حقوق زن، درباره مسئولیت‌پذیری مردان گفت‌وگو شود. طرح مهریه ۱۴ سکه‌ای، شاید در ظاهر عدالت‌طلبانه باشد، اما در باطن، نوعی ساده‌سازی خطرناک است و حذف هر ابزار حمایتی برای زنان، نه اصلاح ساختار که بازتولید تبعیض است.
میر امینی در خصوص انطباق این طرح با شرع اسلام، اظهار کرد: فقه اسلامی هیچ سقفی برای مهریه نگذاشته است و قرآن صراحت دارد که مهریه را با طیب خاطر بپردازید؛ اما این طرح به‌نوعی دورزدن شریعت است. گویی حمایت از زنان، فقط وقتی مهم است که مزاحم آسایش مردان نباشد. وی با اشاره به آثار منفی طرح کاهش سقف مهریه در جامعه زنان اظهار کرد: با اجرای چنین طرحی ابزار چانه‌زنی زن هنگام طلاق حذف می‌شود و حس امنیت روانی او در ازدواج از بین می‌برد. همچنین آخرین تضمین حقوق مالی زن در قانونی که بسیاری از بندهایش مردمحور است، حذف خواهد شد. این طرح در واقع آغاز حذف مهریه است و در این صورت باید بپرسیم اگر قرار است زن‌ها مهریه نداشته باشند، آیا در ازایش حق طلاق خواهند داشت؟ یا مزایای دیگری مانند بیمه طلاق یا بیکاری برایشان در نظر گرفته‌اید؟ یا قرار است بدون مهریه، بدون حق طلاق، بدون استقلال مالی، تنها «تحمل» کنند؟
میر امینی در ادامه طرح بیمه طلاق را پیشنهاد کرد و گفت: وقتی می‌گوئیم «بیمه طلاق»، منظور بیمه‌ای است که در صورت وقوع طلاق، به زن کمک مالی و حمایتی می‌کند. شبیه بیمه بیکاری یا بیمه درمان، ولی مخصوص زنانی است که بعد از طلاق ممکن است با بحران اقتصادی یا اجتماعی روبه‌رو شوند. مثلا زنانی که خانه‌دار بوده‌اند یا درآمد مستقل ندارند، بعد از طلاق یک مستمری ماهانه بگیرند تا بتوانند زندگی‌شان را اداره کنند. وی با اشاره به پوشش خدمات روانی و مشاوره‌ای هنگام طلاق هم اظهار کرد: بیمه طلاق می‌تواند در قالب آموزش مهارت‌های زندگی یا شغلی خدماتی به بانوان ارائه کند یا برای زنانی که ناچار به طلاق می‌شوند و بعد از آن سرپناه یا توان پرداخت اجاره منزل مستقل را ندارند، کمک‌کننده باشد. یا حتی اگر حضانت فرزند با زن باشد، حمایت مستقیم از کودک مثل کمک‌هزینه تحصیل، پوشاک، تغذیه را پوشش دهد.