آگاه: سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس نمایشگاه کتاب، ابراهیم حیدری، قائممقام و سخنگوی سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران و مهدی اسماعیلیراد معاون امور ناشران، رییسجمهور که ورودش حوالی ساعت ۹ صبح، از درب شماره ۷۷ در جنوب شرقی سالن شبستان اصلی و محل استقرار ناشران عمومی بود را در این بازدید همراهی کردند. پزشکیان در غرفههای انتشارات چشمه، آریاناقلم، کتاب پارسه، ثالث، سخن، نسل نواندیش، هرمس، بوستان کتاب، نگاه، اطلاعات، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سوره مهر، شاهد، صدرا، آتشبار ارتش و چاپ و نشر عروج حضور یافت و با ناشران گفتوگو کرد. رییسجمهور، در این دیدار با اشاره به اینکه کتابها باید بر اساس مسائل و نیاز روز جامعه نوشته شوند، گفت: کتابها حاصل کار و تخصص کارشناسان حوزههای مختلف هستند و مردم باید این حق را داشته باشند که با آزادی، کتاب مورد نظر خود را برگزینند. خبرگزاری دولت (ایرنا) با برخی غرفهداران و مسئولان نشر که در این دیدار با رییسجمهور حضور داشتند، در مورد حضور وی، اهمیت حضور مقامات و مسئولان در نمایشگاه کتاب و اینکه آیا توانستهاند در این فرصت دغدغههای خود را مطرح کنند یا خیر، گفتوگویی انجام داده که بخشی از آن در ادامه میآید.
کتابهایی که پزشکیان از آستان قدس هدیه گرفت
محمد پوریوسفی از مسئولان غرفه انتشارات آستان قدس، در مورد این بازدید گفت: حضور ایشان بسیار کوتاه بود، ولی در این مدت هم در مورد کتابهایی که امسال به نمایشگاه آوردهایم و کتابهای پرفروش اخیر توضیح دادیم. وی که از ۲۷ سال قبل هرساله در نمایشگاه کتاب حاضر میشود، ادامه داد: قصد داشتیم در مورد مشکلات کاغذ و گرانی آن صحبت کنیم که زیاد فرصت نشد.پوریوسفی گفت: کتاب «قرار با خورشید» روایت نویسندههای ایرانی از اولین سفر زیارتی به مشهد مقدس و کتاب «پند بیهوده» نوشته زهرا برخورداری و یک کتاب سهجلدی در مورد مرکز جوانان و مشاوره را تقدیم رییسجمهور کردیم. وی ادامه داد: هر سال زمان بازدید رییسجمهور از نمایشگاه برخی راهروها را میبستند؛ ولی امسال حضور رییسجمهور راحتتر و بیتکلفتر بود و وقتی وارد شدیم فکر کردیم اصلاً رییسجمهور نیامده است.
یک بازدید تبلیغاتی
مسئول غرفه نشر کتاب پارسه نیز در این مورد گفت: در دیدار رییسجمهور از غرفه ما علاوه بر معرفی تازههای نشرمان، کتاب «توصیههای ماکیاولی» نوشته مائوریتسیو ویرولی ترجمه شهابالدین عباسی را به او معرفی و تقدیم کردیم. رییسجمهور هم از فضای کلی نمایشگاه پرسید. وی در مورد اهمیت حضور روسای جمهور یا مقامات به طور کلی در نمایشگاه کتاب نیز اظهار کرد: این بازدیدها ممکن است از نظر تبلیغ برای نمایشگاه خوب باشد، ولی نباید در آخرین جمعه و تقریباً یک روز مانده به پایان نمایشگاه باشد. وی افزود: همچنین جمعه روز پر فروش و شلوغ نمایشگاه است و مخاطبان هم زودتر وارد نمایشگاه میشوند ولی دیگر، ناشران امکانآوردن کتابهای جدید را ندارند و وانتبارها نمیتوانند وارد مصلی شوند. همه این موارد اگر در نظر گرفته شود، برای تبلیغ نمایشگاه و فروش مؤثر خواهد بود.
کاربردیکردن نظرهای حضرت امام (ره) در رابطه با وفاق ملی
داوود رضایی، مدیر پورتال موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) و مسئول غرفه این موسسه نیز در مورد حضور پزشکیان گفت: در این دیدار در مورد کتابهای تاریخ شفاهی، تاریخ محلی، تازههای نشر و پرفروشترین آثار موسسه برای رییسجمهور توضیح داده شد. وی ادامه داد: فرصتی دست داد تا خبرنگاران همزمان با حضور رییسجمهور داخل غرفه حضور یابند و با او مصاحبه کنند و من هم یک سؤال در مورد حضرت امام خمینی (ره) پرسیدم.
رضایی گفت: در این گفتوگو از رییسجمهور پرسیدم چطور میتوان نظرهای حضرت امام (ره) را در رابطه با وفاق ملی کاربردی کرد؟ ایشان هم با صبر و حوصله پاسخ و توضیح دادند وقتی حضرت امام (ره) مکه تشریف بردند، شیعیان بعد از نماز جلوتر از بقیه و همراه با حضرت امام (ره) حرکت میکردند که ایشان تذکر دادند شیعه و سنی به خاطر وفاق باید با هم از صحن خارج شویم. همه ما با هم هستیم.
بیخبری رییسجمهور از چاپ کتاب یک وزیر
یکی از مسئولان غرفه سوره مهر هم درباره رییسجمهور، گفت: ما در مورد کتابهای جدید و پرفروشهای نشر به رییسجمهور توضیح دادیم ازجمله کتاب پاییز آمد، نوشته گلستان جعفریان (درباره زندگی فخرالسادات موسوی و شهید احمد یوسفیه) که به چاپ ۱۳۱ رسیده است و نیز مجموعه هشت جلدی خط سرخ که در مورد شهدای غزه نوشته شده است، در مورد کتابهای دفاع مقدس هم توضیح دادیم. به گفته وی انتشارات سوره مهر، کتابی از محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم چاپ کرده است که رییسجمهور از آن مطلع نبود و به ایشان معرفی کردیم. کتاب چنین کنند حکایت و پرده نقالی را هم که از مجموعه کودک و نوجوان انتشارات است به رییسجمهور توضیح دادیم.
کتابهای مطابق با مسائل روز چاپ شود
گنجی، مدیر نشر شاهد نیز که در زمان حضور رییسجمهور در نمایشگاه حاضر بوده است در مورد این دیدار و حضور پزشکیان در غرفه نشر شاهد، گفت: رییسجمهور در مورد فعالیتهای این نشر پرسید و توضیح دادیم این نشر دو هزار و ۲۷۰ عنوان کتاب در گونههای مختلف ادبی در حوزه ایثار و شهادت چاپ کرده است. به گفته وی دغدغه رییسجمهور بیشتر ضرورت کتابخوانی و ترویج فرهنگ کتابخوانی و بازار کتاب بود.
گنجی در مورد اهمیت حضور رییسجمهور در نمایشگاه کتاب، بیان کرد: حضور رییسجمهور و مسئولان عالیرتبه در نمایشگاه، انگیزه مضاعفی هم به نویسندهها و هم به ناشرها میدهد، توجه رییسجمهور به مثابه توجه ویژه او به فرهنگ و ادبیات پایداری و همین امر انگیزه ما را برای آینده دوچندان کرده است. رییسجمهور همچنین در غرفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز حاضر شد، دغدغه رییسجمهور در این دیدار این بود «بهتر است کتابهایی نوشته و چاپ شود که مطابق با مسائل روز و قابل استفاده برای نظام حکمرانی باشد.» رییسجمهور همچنین در غرفه انتشارات ثالث و چشمه با مسئولان این نشرها، گفتوگو و از تازههای نشر آنها مطلع شد. ابراهیم حیدری، سخنگو و قائم مقام نمایشگاه نیز در نشست خبری که روز گذشته با حضور خبرنگاران برگزار شد، با اشاره به بازدید مسعود پزشکیان رییسجمهور از نمایشگاه کتاب، گفت: رییسجمهور حین بازدید با ناشران گفتوگو کرد و درباره تأمین کاغذ و ارز قول مساعد داد تا سریعتر کارگروه کاغذ را تشکیل دهیم و کاغذ مورد نیاز ناشران را به دست آنها برسانیم.