آگاه: بهزاد رایگانی، سرپرست دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار، در رابطه با گردوغباری که طی روزهای اخیر کشور را درگیر کرده است، اظهار کرد: این پدیده ناشی از منشأ محلی و منشأ خارجی است که از یکدیگر مستقل هستند. بخشی از این گردوغبار از کشورهای سوریه و قسمتی از عراق وارد شده که استانهای غربی کشور ما و بخشی از استانهای مرکزی را تحتتاثیر قرار داده است. این کانونها به طور ویژه در کشور سوریه فعال شدهاند. وی افزود: رویداد دیگر ما محلی است که بستگی به شرایط کانونهای استانهای مختلف دارد. در واقع به جز نیمه غربی و بخشی از مرکز کشور، بیشتر استانها به دلیل کانونهای داخلی و محلی درگیر گردوغبار شدهاند.
سرپرست دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار، درباره منشأ گردوغبار در تهران و البرز نیز توضیح داد: در رابطه کلانشهر کرج، دشت پاییندست تالاب صالحیه که بین اشتهارد و نظرآباد و بوئینزهرا قرار گرفته است، کانون اصلی بوده است. در مورد کلانشهر کرج، گردوغبارهایی که عمدتا حوالی ساعت چهار یا پنج بعدازظهر ایجاد میشوند و تا شب ادامه دارند، مربوط به محدوده پاییندست تالاب صالحیه هستند؛ اما وضعیت در تهران تا حدودی متفاوت است. رایگانی افزود: تنها بخشی از گردوغبارهای تهران منشئی مرتبط با تالاب صالحیه دارند و بخش عمدهای از گردوغبارهای اخیر در تهران مربوط به اراضی جنوبی و شرقی این شهر است که شامل مناطق بیابانی جنوب استان تهران و اراضی کشاورزیای است که امسال به دلیل خشکسالی زیر کشت نرفتهاند و اکنون رها شدهاند. همچنین در شرق تهران به سمت استان سمنان، نیز یک منطقه بیابانی گسترده داریم که فعال شده است.
وی در ادامه باتوجهبه همکاری با دو کشور سوریه و عراق برای مهار کانونهای گردوغبار گفت: رویداد اخیر نشان داد که عمده کانونهایی که کشور ما را تحثتاثیر قرار میدهند، در کشور سوریه قرار دارند که در مسیر خود کانونهای محلی کشور عراق را نیز فعال کرده و نهایتا بر ایران تاثیر میگذارند. در واقع عمده سهم در کشور سوریه است که به دلیل تحولات سوریه امکان تعامل با آنها وجود ندارد.
سرپرست دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار، تصریح کرد: در مورد عراق، اقدامات محدودی انجام شده است. آخرین جلسه ما با مقامات عراقی زمستان سال گذشته برگزار شد. هدف این جلسات پیگیری چند محور همکاری مشترک بوده که در بخش ایرانی آن اقدامات انجام شده است، اما در طرف عراقی هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهایم.
رایگانی توضیح داد: طرف عراقی اعلام کرده است که به دلیل مشکلات و معضلات مالی، مسئله کنترل گردوغبار را از اولویت خارج کرده است. پیشتر کویت کانونهایی که از عراق بر این کشور تاثیر میگذارند را با هزینه خودش مهار کرده و اقداماتی را انجام داده است. ایران هم آمادگی دارد بخشی از هزینهها را تقبل کرده و کمک فنی ارائه کند، اما منتظر عادیسازی شرایط هستیم تا روند همکاری پیش رود.
سرپرست دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار، با بیان اینکه در سالهای گذشته نیز رویدادهای گردوغبار را داشتهایم، گفت: امسال متاسفانه کشور درگیر خشکسالی شدید است و به دلیل بروز خشکسالی بیشتر آبهای سطحی ما در بحث شرب مصرف میشود که این مورد باعث شده بسیاری از اراضی داخل کشور فاقد پوشش گیاهی و خشک شوند و زمینهای کشاورزی نیز، به دلیل کمبود منابع آبی، به زیر کشت نرفته و رها شدهاند. وی خاطرنشان کرد: این وضعیت ناشی از شرایط اقلیمی است و پدیدهای طبیعی محسوب میشود که پیشتر نیز وجود داشته، اما امسال به دلیل خشکسالی گسترده، به شکل شدیدتری بروز پیدا کرده است.
۱۷ تیر ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۵
بخش قابلتوجهی از ریزگردها به دلیل فعالیت کانونهای سوریه است که در مسیر حرکت به سمت ایران، کانونهای عراق را هم فعال میکند. داخل کشور هم به دلیل تشدید خشکسالی، هم کانونهای پیشین و هم اراضی کشاورزی که زیر کشت نرفتهاند، فعال شدهاند.