۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۲

باتری خودرو اگرچه همانند برخی قطعات دیگر خودرو پر سر و صدا نیست، اما نقش مهمی در عملکرد وسیله نقلیه ایفا می‌کند.

آگاه: باتری کار خود را صرف‌نظر از گرما و سرمای هوا انجام می‌دهد. اگرچه باتری‌ها باعث می‌شوند خودرو در اولین حرکت استارت بخورد اما همانند هر قطعه دیگری طول عمر به خصوصی دارند و در صورت خرابی باید تعویض شوند. بسته به منطقه محل زندگی، سبک رانندگی، شرایط سیستم شارژ و چندین فاکتور دیگر، باتری خودرو می‌تواند به‌طور متوسط تا چهار سال کار کند. نکته قابل‌توجه اینکه باتری خودرو معمولا نشانه‌ای از خرابی بروز نمی‌دهد و شما به‌طور ناگهانی متوجه خرابی باتری و کل خودرو می‌شوید.
بهترین زمان تعویض باتری خودرو، بعد از حدود چهار سال است و پس از آن باید به فکر تعویض آن بیفتید. در طول این چهار سال می‌توانید نشانه‌های خرابی را تشخیص دهید و خود را برای تعویض باتری آماده کنید.
در حقیقت اگر متوسط کارکرد یک خودرو در سال را ۲۰ هزار کیلومتر در نظر بگیریم، باتری خودرو می‌تواند پس از حدود ۶۰ تا ۸۰ هزار کیلومتر کارکرد خودرو، از کار بیفتد. اما به خاطر ماهیت ترکیبات شیمیایی داخل باتری، شاید سریع‌تر از آنچه انتظار داشته باشید باتری از کار بیفتد و شاید هم چند سالی بیشتر برای شما کار کند. در نظر داشته باشید که باتری خودروهای هیبریدی و الکتریکی کمی متفاوت از نمونه‌های ساده به‌کار رفته در خودروهای درون‌سوز است و این مقاله نیز روی باتری خودروهای بنزینی ساده تمرکز دارد.
دمای بسیار بالا هم باعث تسریع واکنش‌ها می‌شود و طول عمر باتری کاهش می‌یابد. همچنین دمای بسیار پایین نیز سرعت واکنش‌ها را پایین می‌آورد و روی طول عمر باتری تاثیر منفی می‌گذارد؛ بنابراین برخی باتری‌ها دارای پوششی محافظتی هستند تا در مقابل گرما و سرمای زیاد دوام بیاورند. سبک رانندگی نیز می‌تواند روی واکنش‌های داخل باتری تاثیر بگذارد. استارت‌زدن خودرو نیازمند الکتریسیته زیاد است بنابراین سیستم شارژ باید از باتری کمک بگیرد. به این ترتیب اگر شما مسیر کوتاهی را طی می‌کنید یا سفرهای زیادی می‌روید، باتری هرگز به‌صورت کامل شارژ نخواهد شد. 
واضح‌ترین نشانه ایجاد مشکل در باتری، از کار افتادن آن است. البته به خاطر اینکه باتری بخشی از یک سیستم بزرگ‌تر مرتبط به دیگر بخش‌های خودروست، باتری ازکارافتاده شاید نشان‌دهنده مشکلی عمیق‌تر باشد. بهترین روش برای تست باتری استفاده از تسترهای الکترونیکی است. موضوع بعدی هم نگاه‌کردن به خود باتری است. وجود خوردگی و نشتی روی باتری، به معنی اتمام طول عمرش خواهد بود. اگر باتری دارای پوشش محافظتی است، آن را جدا کنید تا بتوانید زیر باتری را ببینید. همچنین روی قطب‌های باتری را نیز ببینید. شما می‌توانید قطب‌های باتری را با آب تمیز کنید. فقط استفاده از دستکش و عینک را از یاد نبرید؛ زیرا محلول الکترولیتی دارای سولفوریک‌اسید است و می‌تواند به پوست آسیب برساند. نهایتا هم به بوی سولفور یا تخم‌مرغ گندیده حساس باشید که می‌تواند نشانه دیگری از خرابی باتری باشد. بوی مربوط به داغ‌کردن و خالی‌شدن باتری به صورت پی‌درپی هم می‌تواند یک نشانه دیگر باشد. همان‌گونه که گفته شد این مطلب در خصوص بهترین زمان تعویض باتری خودروهای بنزینی ساده بود؛ اما اگر خودروی هیبریدی یا پلاگین هیبریدی را می‌رانید باید بدانید باتری‌ها عنصر بسیار مهمی از قوای محرکه به حساب می‌آیند. قانون کلی درباره تعویض باتری خودروهای هیبریدی حدود ۱۰ سال است، هرچند متغیرهای زیادی وجود دارد؛ چراکه باتری‌های مختلفی برای خودروهای مختلف تولید شده‌اند. همچنین این دست از خودروها کاملا جدید هستند و بنابراین داده‌های کافی برای نمایش توانایی باتری‌های آنها وجود ندارد.