آگاه: در این جلسه مسعود پزشکیان، ضمن تکید بر ضرورت رعایت اصل تعادل میان منابع و مصارف آب بهعنوان یکی از بنیادیترین اصول توسعه پایدار، اظهار کرد: عدمرعایت این اصل، منشأ بخش عمدهای از مشکلات کنونی در حوزه آب کشور است. باید به دقت ارزیابی کنیم که اقداماتی که طی سالهای اخیر با صرف هزینه انجام شدهاند، تا چه میزان توانستهاند در کاهش مصرف آب موثر واقع شوند.
رئیسجمهور بر ضرورت تشکیل کارگروههای تخصصی میان دولت و دانشگاه با حضور تمامی بخشهای مرتبط تاکید کرد و افزود: چون حل مسئله کمآبی محدود به یک بخش خاص نیست و بهنوعی همه حوزههای مدیریتی را در بر میگیرد، لازم است راهکارهای ارائهشده ریشهای و جامع باشد تا از عوارض احتمالی در دیگر بخشها جلوگیری شود.
پزشکیان همچنین تاکید کرد: این کارگروهها باید در استانها با هماهنگی استانداریها و دانشگاههای منطقهای شکل گرفته و به شهرستانها تسری یابند، چرا که شرایط هر منطقه به لحاظ اقلیمی و جغرافیایی منحصربهفرد است و نسخههای حل مسئله نیز باید متناسب با ویژگیهای محلی تدوین شود. رئیسجمهور بر اهمیت آگاهسازی مدیران، مسئولان و سیاستگذاران کشور درباره وضعیت آبی و دلایل بروز چالش در این بخش تاکید و اظهار کرد: باید تلفیقی از گزارشهای وزارت نیرو و دانشگاهها به مسئولان ارائه تا حساسیت لازم نسبت به موضوع ایجاد شود. همچنین دادهها و گزارشهای مرتبط باید به شکل عمومی و فراگیر در اختیار عموم مردم قرار گیرد تا همگان درک صحیحی از مخاطرات موجود داشته باشند و در مسیر همکاری و مشارکت قرار گیرند. پزشکیان در این زمینه، نقش رسانه ملی بهعنوان رکن مهمی در آگاهسازی عمومی و همراهسازی مردم برای انجام اقدامات پیشگیرانه و اجرای سیاستها را موردتاکید قرار داد و بر اهمیت آموزش در مدارس بهعنوان دیگر مولفه ضروری در فرهنگسازی و تربیت نسل آینده در حفظ منابع آب تاکید کرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه حل چالش کمآبی نیازمند تغییر نگرش است گفت: این مسئله یک پروژه مقطعی نیست، بلکه روندی مستمر و پایدار است که باید در آن پنج اصل مهم مهندسی آبوخاک و کشت، آموزش موثر، سیاستهای تشویقی، برخورد قانونی با متخلفین و نظام ارزیابی و نظارت مستمر مدنظر قرار گیرد. پزشکیان با اشاره به اینکه دانشگاههای نسل سوم و چهارم در جهان امروز، علاوه بر رسالت آموزشی، بر حل مسائل متمرکز شدهاند، تصریح کرد: انتظار دارم دانشگاههای کشور ما نیز با ورود جدی به مسائل ملی، راهکارهای عملی و راهگشا ارائه دهند تا خروجی فعالیتهای آموزشی و پژوهشی آنها در توسعه متوازن و پایدار کشور تجلی یابد.
در این نشست مهم، گزارشی جامع و تفصیلی ارائه شد که ضمن بررسی نحوه ورود دانشگاه به موضوع کمآبی، دلایل پیدایش و تشدید این بحران طی دهها سال گذشته به بحث و بررسی گذاشته شد. همچنین مولفههای تاثیرگذار بر عدمتوازن میان منابع و مصارف آب در کشور ازجمله هدررفت گسترده آب در بخش شرب، عدمتطابق مصرف و هزینه در بخش کشاورزی، عدمهزینه اثربخش انتقال آب از دریا، برداشتهای غیراصولی از منابع آب زیرسطحی، عدماجرای کامل سیاستهای آبی، فرسودگی شبکههای توزیع، سیستمهای سرمایشی منسوخ، تغییرات اقلیمی، کمبود هوشمندسازی در دادهبرداری منابع آبی، مسائل سیاسی و امنیتی، ضعف هماهنگیهای بینبخشی و بارگذاری بیرویه روی منابع آب و اتخاذ برخی تصمیمات نادرست ناشی از فقدان اطلاعات دقیق و دادههای علمی بهتفصیل مورد واکاوی قرار گرفت.
۳۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۸
جلسه هماندیشی دولت با دانشگاهیان بهمنظور یافتن راهکارهای علمی و کاربردی رفع چالش کمآبی در کشور پیش از ظهر دیروز، یکشنبه با حضور رئیس جمهور، وزرای نیرو، کشاورزی و علوم و جمعی از اساتید دانشگاههای مطرح کشور برگزار شد.