-
به بهانه برگزاری مراسم تعزیه بزرگ روستای قودجان
جغرافیایی کوچک، تعزیهای بزرگ
زهرا بذرافکن- خبرنگار گروه فرهنگ: تعزیهخوانی هنر آیینی اصیلی است که از گذشته در کشور ما به همت مردمانی هنردوست بهعنوان رویدادی نمایشی-مذهبی به شکل دورهای اجرا شده و تا امروز با وجود تغییراتی که داشته، زنده و پرنشاط مانده و قابل توجه آنکه مخاطبانش روزافزون است. پیش از این ما در گروه فرهنگی روزنامه آگاه به یکی از بزرگترین تعزیههای ایران که در محل صحرارود شهرستان فسا در استان فارس برگزار میشود، پرداختیم که میتوانید از کیوآرکد کنار صفحه گزارش و گفتوگوی ما با کارگردان تعزیه صحرارود را بخوانید. حالا به سراغ تعزیه روستای قودجان از شهرستان خوانسار در استان اصفهان رفتهایم که سالانه از تاریخ 20 تا 28ماه صفر برگزار میشود. در این ارتباط با مسعود حجازیمهر، تعزیهخوان و مخالفخوان تعزیه قودجان گفتوگو کردهایم که در ادامه میخوانید.
-
جای خالی ترویج امید در بزنگاههای سیاسی
انتخابات ریاستجمهوری در مرحله اول به نتیجه نرسید و به راند دوم کشیده شد. برخی از تحلیلگران پس از اعلام نتایج به واکاوی حضور ۴۰درصدی مردم پرداختند و گفتند: باید عدم حضور جوانان را در پای صندوقهای رأی جدی گرفت. طبیعتا در دور دوم که جمعه آینده برگزار میشود نمیتوان بهسرعت برنامه جدیدی را روی میز گذاشت اما حداقل میتوان در اتاقهای فکر برای آن برنامهریزی کرد، هرچند دیر است اما نباید منفعل ظاهر شد، بهخصوص که دشمن با تمام قوا ظاهر میشود تا ناامیدی را در بین مردم و بهویژه جوانان تزریق کند و در این فضا خواص نقش مهمی برعهده دارند.
-
داریوش فرضیایی:
من برند تجاری نیستم!
عمو پورنگ حالا برای کودکان و پدران و مادران آنها به یک شخصیت قابل اعتماد، جذاب و امن برای بچهها تبدیل شده است؛ شخصیتی که هرچند ظاهرا این روزها در تلویزیون حضور ندارد اما هنوز برای بسیاری از خانوادههای ایرانی محبوب است و او را پیگیری میکنند. نکته دیگر در مورد این شخصیت آنکه با وجود غیبت ظاهریاش در تلویزیون در سایر رسانهها هم حضور و بروز چندانی ندارد. حالا بعد از مدتها با یک رسانه حرف زده. عمو پورنگ درباره شخصیتی که طی این سالها از او درون خانوادههای ایرانی شکل گرفته به مهر گفته است: اصلا نیازی به دیده شدن ندارم و نمیخواهم از خودم یک چهره قهرمان بسازم.
-
مناظره سیاسی ۶ نامزد انتخابات جذابتر از برنامههای قبلی بود
گردوخاک سیاسی!
شب چهارم تیر، مناظرات انتخاباتی ۶نامزد ریاستجمهوری وارد فاز جدیدی شد و مباحث سیاسی، پرده از برخی مسائل برداشت و موجب شد تا تُن صدای برخی از نامزدها بالا رفته و فرکانس جدیدی را به گوش مردم ارسال کند. چهارمین مناظره که مسائل سیاسی را محور قرار داده بود از ساعت۲۰ دوشنبهشب آغاز شد و اینبار با یک ساعت کمتر از مناظرات گذشته، حدود ساعت۲۳:۳۰ به اتمام رسید.
-
پاسخ بهارستان به کانادا چه خواهد بود؟
دولت کانادا طی سالهای اخیر رویکرد خصمانهای در قبال کشور و مردم ایران اتخاذ کرده است؛ از تعطیلی سفارت خود در تهران تا پذیرایی از مفسدان اقتصادی نظیر «خاوری» و برخی از عناصر وابسته به گروهک تروریستی منافقین.
-
بدون تقسیم کار جامعه اداره نخواهد شد
مردم شما را به اینجا رساندند
دکتر جواد منصوری دیپلمات باتجربه و مدرس دانشگاه است که سالها بهعنوان معاون مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز مشغول به فعالیت بود. تالیفات زیادی از وی وجود دارد که ازجمله مهمترین آنها «شناخت و تحلیل سیاسی»، «سیاست و نهادهای اجتماعی» و «مقدمهای بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران» است.
-
نمک نشناس
مولوی عبدالحمید طی روزهای اخیر، طی سخنانی به مقوله انتخابات ریاستجمهوری پرداخته و در اقدامی قابل تامل تلاش کرده مردم را نسبتبه نهاد انتخابات بدبین و ناامید کند.
-
فرصت میزگردهای فرهنگی انتخاباتی تلویزیون
وقت مواجهه کارشناسان و نامزدها
زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: با آنکه پیشبینی میشد پربینندهترین اتفاق انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم مناظرههای آن باشد اما با رویکرد جدید صداوسیما در برگزاری برنامههای تبلیغاتی و ارزیابی نامزدهای انتخاباتی، تنور برنامههای انتخابات با حضور نامزدها زودتر از مناظرهها گرم شد و توجهها بهسوی میزگردهای تخصصی تلویزیون کشیده شد. ۱۸میزگرد تخصصی با سه موضوع اصلی «اقتصاد»، «سیاست» و «فرهنگ» با حضور سه کارشناس و متخصص در هر حوزه برای پرداختن به برنامهها و ایدههای نامزدها به همراه مشاورانشان برگزار و پخش میشود. میزگرد فرهنگی با حضور کارشناسان حسین انتظامی، مدرس ارتباطات و قائممقام سابق وزارت ارشاد، الهام یاوری، مدیر سابق بنیاد ملی نخبگان و عضو هیاتعلمی دانشگاه صنعتی شریف و شهاب اسفندیاری، رییس دانشگاه صداوسیما و مجری برنامه، محمدجعفر خسروی برگزار میشود.
-
گفتوگو با تورج زاهدی، درباره موسیقی فیلم موریس ژار بر فیلم مصطفی عقاد
لیاقت موسیقی فیلم محمد رسولالله (ص) بیش از نامزدی اسکار بود
زهرا بذرافکن – خبرنگار گروه فرهنگ: فیلم «محمد رسولالله(ص) در ایران و «الرسالت» در خارج از ایران، فیلمی است که در حدود ۵۰سال از تولید آن میگذرد و بااینحال هنوز موقع پخش آن، مخاطب را پای تلویزیون میکشاند. «محمد رسولالله(ص)» را کارگردان آمریکایی-سوری مرحوم، مصطفی عقاد در سال۱۹۷۶ میلادی ساخته است. در این فیلم بازیگران شناختهشدهای چون آنتونی کوئین و ایرنه پاپاس ایفای نقش کردهاند و موسیقی آن را آهنگساز و موسیقیدان بزرگ فرانسوی، موریس ژار ساخته است. حالا که موسم حج واجب مسلمین است، فرصت را غنیمت شمردیم تا درباره موسیقی فیلم این اثر با تورج زاهدی، آهنگساز، نویسنده و منتقد موسیقی فیلم صحبت کنیم که در ادامه میخوانید.
-
گزارش «آگاه» از دیدهبانی سیاست خارجی در دولت آینده را بخوانید:
نامزد خنثیساز
کمتر از ۱۱روز تا برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری زمان باقی مانده و نامزدها درگیر و مشغول تبلیغات از خود هستند و شعارهایی میدهند که گاهی سخت مینماید و گاهی آسان. شعارهایی که گاه به نظر برخی از مردم توخالی و به نظر برخی دیگر، قابل تامل است.
-
گفتوگوی «آگاه» با سرپرست پژوهشکده ارتباطات پژوهشگاه فرهنگ، هنر وارتباطات
مناظرهها، معیار ارزیابی مخاطب
زهرا بذرافکن- خبرنگار گروه فرهنگ: مناظرات انتخاباتی نامزدهای ریاستجمهوری از آن موارد پرطرفداری است که حالا در میان برنامههای رسانه ملی برای مخاطب ایرانی حکم برنامهای سرگرمکننده را پیدا کرده است و از دل آن حرف و حدیثهای بسیاری بیرون میآید. نمونه جنجالی و خاطرهآفرین آن، مناظرات نامزدهای انتخاباتی ریاستجمهوری در سال۱۳۸۸ بود که برای اولینبار در آن قالب از تلویزیون ملی ایران پخش شد. در همین رابطه با مجتبی صمدی، سرپرست پژوهشکده ارتباطات گفتوگو کردهایم تا درباره استانداردهای موردنیاز و خلأهای موجود در برگزاری مناظرات دورههای اخیر بیشتر بدانیم.
-
گزارش «آگاه» از تاثیرات و دستاوردهای مشارکت حداکثری در انتخابات را بخوانید
دَمای مشارکت
تابستان گرمی در پیش است. دمای هوا از یکسو و تب انتخابات از سوی دیگر بالا گرفته، البته شاید بتوان به کاهش دما امیدی بست، اما پیشبینیهای انتخاباتی چیز دیگری میگوید: «هوا گرم و دما بالاست!» چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری را میتوان «انتخابات متمایز» دانست، آن هم از آن جهت که کشور در ماههای گذشته رویدادهای مهم و ویژهای را پشت سر گذاشت. یکی از تلخترین رویدادهایی که میتواند انتخابات پیش رو را متفاوتتر از گذشته کند، شهادت رییسجمهوری انقلابی و مردمی و همراهانش بود که راهی بزرگ از خدمترسانی به مردم را بر جای گذاشت. وجوه دیگر این تمایز ایجاد مشارکت حداکثری مردم در انتخابات پیش رو است؛ مشارکتی که مردم ما همواره از آن حماسهای تازه خلق کردهاند.
-
گزارش «آگاه» از روند اخذ مالیات هنرمندان را بخوانید
خون شما رنگینتر نیست
الناز برکاتی- خبرنگار گروه فرهنگ: مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل و پرداخت مالیات متعلق در اجرای ماده۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم و تبصره آن مربوط به عملکرد سال۱۴۰۲ تا مورخ ۱۵/۵/۱۴۰۳ تعیین شده است. بنابر قانون بودجه۱۴۰۲ تمام اشخاصی که در بخش هنری فعالیت میکنند تا سقف ۴۸۰میلیون تومان از معافیت مالیاتی میتوانند استفاده کنند.
-
گزارش «آگاه» از تغییر مواضع اصلاحطلبان در قبال انتخابات را بخوانید
نعل وارونه
بازی دوگانه؛ این استراتژی اصلاحطلبان در سپهر سیاست ایران است. هرگاه همقطاران و همطیفانشان بر کرسیهای قدرت جلوس کرده باشند، همهچیز گل و بلبل است، کشور در حال پیشرفت. در این حالت ایران بازیگری اثرگذار در عرصه تحولات منطقهای و بینالمللی به شمار میرود؛ اما اَمان از آن دورهای که اصلاحطلبان در انزوا و فترت باشند و در انتخابات با «نه» مردم مواجه شوند.
-
گزارش «آگاه» از ماجرای قطع همکاری سینماییها با نماوا را بخوانید
از بیاخلاقی تا تحریم صنفی
الناز برکاتی- خبرنگار گروه فرهنگ: چندی پیش ویدیویی از محمدحسن شانهساززاده، موسس شاتل و نایبرییس هیاتمدیره پلتفرم نمایش خانگی نماوا منتشر شد که در آن همه بازیگران و تهیهکنندگان سینمای ایران را به بیاخلاقی متهم کرده بود. شنیدن این سخنان از شخصی که سالها مدیر نماوا، یکی از بزرگترین پلتفرمهای شبکه نمایش خانگی بوده است، جای تاسف دارد.
-
آیا «افعی تهران» جنایت و شرارت را تئوریزه میکند؟
مارخوردههایی که افعی میشوند
مسعود کارگر ـ دبیر گروه فرهنگ
-
سقف خانه پدرم هنوز چکه میکند
امیر گودرزی: شاید امروز کسی یادش نباشد دهم تیرماه چهار سال قبل در آتشسوزی بیمارستان سینا اطهر، یک جوان دستفروش چطور بساط خود را رها کرد تا جان ۱۱نفر را از مرگ حتمی نجات دهد. «عنایت آزغ» مدتی بعد از این اقدام شجاعانه موردتوجه رسانهها قرار گرفت و جایی برای خود باز کرد چون هر روز یک مسئول با او دیدار داشت و وعدههایی به این جوان فداکار میداد. کار به جایی رسیده بود که دغدغه او انتخاب یکی از این مشاغل و موقعیتها میان دهها وعده و پیشنهاد بود، هرچند ادعایی نداشت و بر این باور بود وظیفه انسانی خود را انجام داده است. این جوان خوزستانی که شهردار و مقام انتظامی و مدیر دولتی با او عکس میگرفتند امروز در گوشهای از تهران بیکار است و سقف خانه پدرش در رامهرمز هنوز چکه میکند؛ خانهای که همین چند سال پیش مسئولی در استان نبود که سری به آن نزده باشد.
-
روایتی از جنگلزدایی و بحران بیابانزایی در کشور را بخوانید
الوار میشود و میسوزد
لیلی معرفی- خبرنگار گروه جامعه: سالهای طولانی است که جنگلهای ایران با تهدیدات بسیاری همچون قطع بیرویه درختان برای صنایع چوب، تولید زغال، آتشسوزی، ویلاسازی و راه و جادهسازی روبهرو هستند که با تداوم این رویه به گفته کارشناسان تا ۵۰سال آینده چیزی از جنگلهای ایران باقی نمیماند.
-
مروری بر موضوع «خانواده» و «ازدواج» در سینمای ایران
خلأ خانوادهمحوری در سینمای ایران
زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: خانواده در سینمای ایران، مضمونی است که در دورههای سیاستگذاران فرهنگی و سیاسی مختلف، به طرق متفاوتی در سینما شکل گرفته و بازنمایی شده است. در سینمای پیش از انقلاب این موضوع متاثر از آزادیای که در سینما وجود داشت و جریان تقلیدیای که از فرهنگ و سینمای غرب وجود داشت، قرار میگرفت و تصویری از نهاد خانواده به مخاطب نشان میداد که حتی مخاطب شهرنشین و بهروز آن دوره هم آن را نمیفهمید و نمیپسندید...
-
حاشیههای قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر، ۳ روز بعد از مسابقه همچنان ادامه دارد
جدال سرخابی روی آنتن زنده
لیلی معرفی- خبرنگار گروه جامعه: لیگ برتر فوتبال ایران به پایان رسیده است اما حاشیههای آن همچنان ادامه دارد؛ تا جایی که دوشنبهشب و روی آنتن زنده برنامه فوتبال برتر، چالشها و حرف و حدیثهای زیادی مطرح شد که کمسابقه بود. آیتم اولی که در برنامه فوتبال برتر پخش شد، مربوط به سود و زیان سرخابیهای پایتخت از داوری بود که باوجود قهرمانی پرسپولیس، سود استقلال از ناداوریها بیشتر بوده است.
-
به تصویر کشیدن شاهنامه روی صحنه تئاتر
نبرد رستم و سهراب، رجوعی بجا به ادبیات کهن
نمایش موزیکال «هفتخان اسفندیار»، بازتولید هنری با اقتباسی آزاد از یکی از برجستهترین داستانهای ایرانی است که سال گذشته درست در همین ایام یعنی اردیبهشتماه ۱۴۰۲ به کارگردانی حسین پارسایی و با حمایت سازمان رسانهای اوج اجرا شد و مورد استقبال فراوانی قرار گرفت.
-
اعلام کلیات برنامه زمانبندی انتخابات ریاست جمهوری
وزیر کشور روز یکشنبه در نامهای خطاب به استانداران و فرمانداران سراسر کشور دستور شروع انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری را طبق برنامه زمانبندی ابلاغی، صادر کرد.
-
یک انقلابی واقعی بود
فوق طاقت یک انسان معمولی تلاش میکرد
حجتالاسلام دکتر علیرضا پیروزمند، عضو هیاتعلمی و قائممقام دفتر فرهنگستان علوم اسلامی است که اشراف ویژهای بر مباحث فقه سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام دارد. آنچه در ادامه میآید تحلیلی از شخصیت رییسجمهوری فقید کشورمان و مشی و منش و شعارهایش است.
-
خاطره ثبت عکس امامجمعه تبریز با لباس سپاه
بهزاد پروین قدس، هنرمند عکاس تبریزی از خاطره ثبت عکس آیتالله سیدمحمدعلی آلهاشم در لباس سپاهی گفت.
-
گزارش «آگاه» از ویدیویی که بعد از شهادت رییسجمهوری دوباره پر بازدید شد
همان اندوه در ابعادی به وسعت یک ملت
دو سال پیش بود که بازار دوربین مخفیهای اینستاگرامی داغ شده بود و به هر بهانه ویدیویی از واکنشهای مردم به هر موضوعی در فضای مجازی دیده میشد. یکی از این ویدیوها یک دوربین مخفی در تاکسی بود که با پخش صدایی بهظاهر از رادیو و اطلاعرسانی خبر شهادت حجتالاسلام ابراهیم رئیسی در حین سفرهای استانی که آن روزها اوایل شروعبهکار دولتش بود، واکنش و نحوه برخورد مسافران تصادفی تاکسی را برمیانگیخت و نشان میداد. آنچه آن روز و در آن ویدیو ثبت شد، حالا دوباره به یکی از ترندهای فضای مجازی تبدیل شده است. همان روزها و روزهای بسیاری بعد از آن بود که در فضای مجازی اقلیتی بیوطن یا خارج از مرزها تلاش برای جریانسازیهای رسانهای داشتند و میخواستند انتخاب مردمی رییسجمهوری را از اعتبار عمومی تهی کنند.
-
«آگاه» جوانب مختلف سیل و نحوه مدیریت بحران استان خراسان رضوی را بررسی میکند
سیل پس از سیل
امیر گودرزی- خبرنگار گروه جامعه: انگار همه پذیرفتهایم که بارش باران برای کلانشهرها یک بحران است؛ اما این بحران در بارش نیمساعته مشهد فراتر رفت و جان دستکم ۱۲نفر را گرفت.
-
گزارش «آگاه» از برگزاری جشنواره فیلم کن ۲۰۲۴ را بخوانید
کن ۲۰۲۴ در جوار جنبشهای اجتماعی
زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: چهار روز از آغاز جشنواره بینالمللی کن ۲۰۲۴ میگذرد و تصاویر حضور عوامل فیلمهای مختلف به نمایش درآمده در این جشنواره در فضای مجازی انگلیسی و فارسی دست به دست میشود و توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این جشنواره امسال با پوستری از فیلم «راپسودی در ماه اوت» اثر آکیرا کوروساوا در سال۱۹۹۱ خود را معرفی کرد و این تصویر را بهعنوان نمادی برای یادآوری زخمهای جمعی و اتحاد برای بهبود و تسکین آن در نظر گرفت. باوجوداین، خود از گزند زخمی جمعی در امان نماند و با اعتراض و اعتصابهای دستهجمعی شروع به کار کرد.
-
گفتوگوی «آگاه» با برخی از ناشران حاضر در نمایشگاه کتاب تهران را بخوانید:
سبد خرید کتاب، سبکتر از همیشه
زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: بعد از قوت یافتن نمایشگاه کتاب تهران در گذر از غیبت بهخاطر کرونا، حالا سالی است که اکثر ناشران قدیمی و تازهنفس در این رویداد بزرگ فرهنگی حاضرند و به عرضه کتابهایشان میپردازند. تغییرها و نقاط ضعف نمایشگاه در سال جاری ریزبینی زیادی نمیخواهد و با یک نگاه گذرا هم میتوان دریافت که اوضاع از چه قرار است. این رصد و ارزیابی از دید ناشران کتاب البته فرق میکند. آنها که هستند که ۱۰روز با مردم و مخاطبان از نزدیک در ارتباطاند و بهخوبی میدانند که در این فضا چه میگذرد. نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گام آخر و در اوج شلوغی و اقبال کتابخوانان و علاقهمندان است. این رویداد که قدمتی به اندازه چهار دهه دارد و از آن بهعنوان «جشن کتاب» یاد میشود حالا کمی متفاوت از یک دهه پیش برگزار میشود با نقاط قوت و نقاط ضعفی که قابل توجه و بررسیاند. در همین رابطه از نزدیک و در روزهای پایانی نمایشگاه کتاب با مسئولان برخی از غرفههای ناشران قدیمیتر و باسابقه حاضر در بخش حضوری نمایشگاه صحبت کردهایم که در ادامه میخوانید.