۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۵

پراید، یکی از پرفروش‌ترین خودروهای بازار کشورمان است. اگرچه تولید نمونه‌های سواری آن از سال ۱۳۹۹ متوقف شده، اما نسخه وانت‌بار آن همچنان به‌صورت صفرکیلومتر در دسترس است و همچنین تعداد بسیار زیادی از مدل‌های پیشین در جاده‌ها تردد می‌کنند.

آگاه: در همه وسایل نقلیه درون‌سوز، از جمله پراید، تسمه‌های متنوعی به کار رفته که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به تسمه‌تایم و تسمه دینام اشاره کرد. در این مطلب می‌خواهیم به تسمه دینام پراید و وظیفه و اهمیت آن بپردازیم. 
دینام که با نام آلترناتور نیز شناخته می‌شود، شارژ باتری در زمان‌روشن بودن خودرو را بر عهده دارد. البته عملکرد صحیح دینام به وجود قطعات گوناگون، از جمله تسمه‌دینام بستگی دارد. این تسمه مقاوم و منعطف، به دور یک یا چند پولی بسته می‌شود تا دینام را چرخانده و باتری شارژ شود. باید دانست پولی تسمه دینام پراید، به سر میل‌لنگ متصل بوده و زمانی که راننده استارت بزند و میل‌لنگ بچرخد، تسمه دینام نیز به حرکت درآمده و دینام را به کار خواهد انداخت.

علائم خرابی تسمه دینام پراید:
 وجود ترک و پارگی روی تسمه
با بررسی ظاهری تسمه دینام، می‌توان به وضعیت سلامت آن پی برد. درصورتی‌که تسمه ترک خورده و یا پاره شده باشد، دینام از کار خواهد افتاد. این اتفاق معمولا به دلایلی همچون فشار زیاد به خودرو، محیط نامناسب استفاده از خودرو همچون آب‌وهوای نامساعد، عدم تعویض تسمه در موعد مقرر و... رخ می‌دهد.

صدای جیرجیر تسمه
دیگر نشانه واضح خرابی تسمه دینام پراید، صدایی شبیه جیرجیر است که از زیر کاپوت و خود تسمه به گوش می‌رسد. دلیل این صدا را می‌توان کشیدگی بیش از حد و سفت‌شدن تسمه دینام پراید دانست.
ضعیف‌شدن سیستم‌های برقی
همان‌طور که گفته شد وظیفه دینام، تامین برق سیستم‌های مختلف در خودروست و اگر تسمه دینام خراب شده یا پاره شود، دینام امکان شارژ باتری را نخواهد داشت و به همین خاطر سیستم‌های برقی از جمله چراغ‌ها ضعیف خواهند شد.

خاموش‌شدن موتور خودرو
با اینکه خاموش‌شدن ناگهانی موتور خودرو، می‌تواند دلایل متنوعی داشته باشد، اما پارگی و خرابی تسمه دینام نیز می‌تواند باعث این اتفاق شود.

روشن‌شدن چراغ باتری
در برخی خودروها از چراغ هشدار باتری، برای اطلاع‌رسانی به راننده درباره وضعیت دینام و تسمه‌دینام استفاده شده است. اگر هنگام رانندگی متوجه روشن‌شدن این چراغ شدید، سریعا خودرو را متوقف کرده و وضعیت تسمه‌دینام را بررسی کنید.

افزایش دمای غیرعادی و جوش‌آوردن موتور
یکی از وظایف جانبی تسمه‌دینام و تسمه‌پروانه، به حرکت درآوردن واترپمپ خودروست. درصورتی‌که تسمه موردبحث با مشکل مواجه شود، واترپمپ نیز نخواهد توانست کار خود را انجام دهد و در این حالت دمای موتور بالا رفته و جوش خواهد آورد.

علل اصلی خرابی تسمه و دینام پراید
تسمه دینام جزو لوازم مصرفی خودروی پراید بوده و بنابراین عمر مشخصی دارد. 
از جمله دلایل اصلی خرابی این تسمه، می‌توان به مواردی همچون تمام‌شدن عمر مفید، رانندگی پرفشار با خودرو، تردد در مناطقی با شرایط بد آب‌وهوایی و... اشاره کرد. به‌طور مثال رانندگی در دماهای بسیار پایین، باعث ایجاد ترک در ساختار تسمه دینام می‌شود و انعطاف آن را کاهش می‌دهد.
اما دینام پراید نیز بنا به دلایلی همچون خرابی خود تسمه، خرابی قطعات داخلی از جمله آفتامات، خرابی باتری، استفاده زیاد از سیستم‌های برقی خودرو، زغال‌های دینام خراب و... از کار بیفتد. درصورتی‌که عمر مفید باتری به پایان رسیده باشد، روی عملکرد دینام تاثیر منفی خواهد گذاشت و به‌مرورزمان آن را از کار خواهد انداخت. همچنین اگر به‌طور مکرر و همزمان از همه سیستم‌های برقی خودرو استفاده شود، دینام تحت‌فشار قرار خواهد گرفت.
نکته بعدی به زغال‌هایی مربوط می‌شود که به عنوان قطعات اصلی  تماس الکتریکی در دینام به کار می‌روند. درصورتی‌که زغال‌ها ساییده شده و تمام شوند، تماس الکتریکی مناسب برقرار نشده و دینام برق‌کافی تولید نخواهد کرد. به‌منظور افزایش طول عمر تسمه‌دینام و دینام پراید، بررسی منظم این قطعات ضروری است.