۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۸

در ادامه مواضع متناقض مقامات آمریکایی در خصوص حق ایران برای غنی‌سازی، استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران، اخیرا اعلام کرده که دولت آمریکا خواهان حل‌وفصل دیپلماتیک مناقشه با ایران است، اما هیچ‌گونه ظرفیت غنی‌سازی در توافق احتمالی قابل‌قبول نخواهد بود!

آگاه: ویتکاف با بیان این‌که رییس‌جمهور آمریکا خواستار حل بحران از راه گفت‌وگو است و نامه‌هایی مستقیم به رهبری ایران فرستاده، افزود که خود نیز برای انتقال این پیام اعزام شده و ماموریتش را انجام داده است. او درعین‌حال غنی‌سازی اورانیوم را خط‌قرمز بسیار روشن ایالات متحده توصیف کرد و گفت: حتی یک‌درصد از ظرفیت غنی‌سازی را هم نمی‌توانیم بپذیریم! به گفته این مقام آمریکایی، واشنگتن پیشنهادی به جمهوری اسلامی ایران ارائه داده است که به گفته او بدون توهین به طرف مقابل، امکان رسیدن به توافق را فراهم می‌کند! ویتکاف ادعا کرد: غنی‌سازی به معنای توانایی تسلیحاتی‌شدن است و از دید ما، هر توافقی باید فاقد هرگونه غنی‌سازی باشد. ما اجازه نخواهیم داد که یک بمب به اینجا برسد. استیو ویتکاف اضافه کرد که ممکن است مذاکرات با ایران، این هفته در اروپا برگزار شود.

واکنش عراقچی به ادعاهای ویتکاف
اما سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به اظهارات استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در غرب آسیا که بر لزوم به صفر رسیدن غنی‌سازی تاکید کرده، گفت: فکر می‌کنم او از واقعیت مذاکراتی کاملا به دور است، غنی‌سازی در ایران ادامه پیدا خواهد کرد. رییس‌جمهور کشورمان نیز یک‌بار دیگر بر حق ایران برای برخورداری از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز تاکید کرد و گفت زور و تحریم باعث تغییر این موضع نخواهد شد. مسعود پزشکیان که در نشست مجمع گفت‌وگوی تهران سخنرانی می‌کرد با اشاره به عضویت ایران در معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) گفت: باید حق ما را بپذیرند، حقوق هر کشور طبق معاهدات بین‌المللی پذیرفته شود. طبق ان‌پی‌تی حق داریم از تحقیقات صلح‌آمیز هسته‌ای استفاده کنیم. پزشکیان با تاکید مجدد بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران هشدار داد که تهدید و تحریم باعث نخواهد شد که این برنامه کنار گذاشته شود؛ رییس‌جمهور گفت: بالا بروند و پایین بیایند، من زور نمی‌پذیرم. ما به‌هیچ‌وجه از بحث هسته‌ای که صلح‌آمیز است دست نخواهیم کشید و هر کاری کنند، کوتاه نمی‌آییم. می‌خواهند ما را تحریم کنیم، ما عمری‌است تحریم هستیم.

به‌هیچ‌وجه در موضوع غنی‌سازی کوتاه نمی‌آییم
مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز در مصاحبه‌ای در پاسخ به ادعاهای اخیر استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت آمریکا در خاورمیانه و همچنین مارکو روبیو، وزیر خارجه این کشور درباره موضوع غنی‌سازی ایران با اشاره به اینکه موضع ما درباره غنی‌سازی روشن است و بارها اعلام کردیم که غنی‌سازی یک دستاورد ملی برای ما است، گفت: این موضوع دستاوردی است که دانشمندان خودمان به آن رسیدند و سال‌هاست که در جریان است. تخت‌روانچی با تاکید بر اینکه به‌هیچ‌وجه در موضوع غنی‌سازی کوتاه نمی‌آییم و نخواهیم آمد، بیان کرد: درباره غنی‌سازی صفر از ابتدا گفتیم که اگر موضعشان این باشد طبیعی است که عملا کار به جایی نخواهد رسید. معاون سیاسی وزیر امور خارجه تاکید کرد: همواره گفته‌ایم که مذاکره باید در اتاق‌های مذاکره انجام شود، اما بعضی از طرف‌های آمریکایی ترجیح می‌دهند از طریق رسانه‌ها مذاکره کنند؛ طبیعی است که ما هم اظهارنظر می‌کنیم و مواضع خود را در این زمینه اعلام می‌کنیم. وی ادامه داد: ما در این زمینه به‌خصوص بسیار صریح نظرات خود را اعلام کردیم و برای طرف‌های دیگر هم این موضوع کاملاً روشن است که ما چه می‌گوییم و دلایلی که مطرح کرده‌ایم چه است. تخت‌روانچی در بخشی دیگر با بیان اینکه در طول این سال‌ها مشخص شده که ما نمی‌توانیم به کسی اتکا کنیم، تاکید کرد: ما توانایی پیشرفت در فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای را داریم و خودمان می‌توانیم این کار را انجام دهیم و براساس نیازهای کشور این کار را انجام دادیم و خواهیم داد.

غنی‌سازی در ایران قابل تعلیق و توقف نیست
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در جریان نشست خبری روز گذشته خود در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع غنی‌سازی در ایران تاکید کرد: موضوع غنی‌سازی، به‌عنوان بخشی از چرخه طبیعی هسته صنعت هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، به هیچ عنوان قابل‌مذاکره نیست. غنی‌سازی یک امر فانتزی نیست که از ایران بخواهیم متوقف یا تعلیق کند.
سخنگوی وزارت خارجه در این زمینه تصریح کرد: غنی‌سازی یک فناوری و یک نیاز است برای اطمینان از اینکه صنعت هسته‌ای ایران بدون وقفه به کار خود ادامه خواهد داد و نتیجه دهه‌ها زحمت و تلاش و خون دانشمندان هسته‌ای ماست؛ بنابراین هم حقی است که طبق معاهده منع اشاعه ایران از آن برخوردار است و هم حاصل زحمت دانشمندان ایرانی است که به هیچ عنوان نمی‌شود از آن گذشت، لذا موضع ما در این زمینه خیلی روشن و صریح بیان شده است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع کنسرسیوم هسته‌ای گفت: ما هیچ‌گاه موضوع کنسرسیوم را مطرح نکردیم، درعین‌حال که موضوع جدیدی نیست و از دو دهه قبل که مباحث مذاکراتی مطرح بوده در ارتباط با این موضوع بحث و صحبت شده است که یک توجیه آن این است که منطقه غرب آسیا ممکن است به صورت روزافزون در آینده نیازمند انرژی هسته‌ای باشد و بد نیست که کنسرسیومی با مشارکت کشورهای منطقه در این زمینه ایجاد شود.
وی گفت: اگر چنین ابتکاری وجود داشته باشد ما از آن استقبال می‌کنیم و می‌توانیم مشارکت کنیم. البته باید این موضوع را در نظر بگیریم که این نمی‌تواند جایگزینی برای غنی‌سازی در داخل ایران باشد و اگر نیت از طرح این موضوع این باشد که غنی‌سازی در ایران انجام نشود و ما از آن منصرف شویم چنین اتفاقی نخواهدافتاد.

پیامی از واشنگتن به تهران نرسیده است
اما در راستای مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای میان ایران و آمریکا، عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان گفت: زمان مذاکرات مشخص شده و به‌زودی اعلام می‌شود و درباره محل برگزاری مذاکرات هم وزیر خارجه عمان اطلاع‌رسانی می‌کند.
عراقچی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا وزیر خارجه عمان پیامی کتبی از طرف آمریکایی‌ها آورده بود، گفت: هیچ پیام مکتوبی دریافت نکرده‌ایم.
بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در واکنش به ادعای ارسال پیام کتبی از واشنگتن به تهران، گفت: تاکنون هیچ پیشنهاد مکتوبی از سوی آمریکا دریافت نکرده‌ایم و هر آنچه دریافت شده به صورت شفاهی بوده است. وی افزود: در مورد پیشنهادات شفاهی آمریکا نیز نکته مشهود آن است که این پیشنهادات و پیام‌ها هر روز به صورت مکرر تغییر داده می‌شود و این خود ایجاد ابهام و سردرگمی بیشتری می‌کند و این بسیار دشوار است که یک پروسه مذاکراتی را به‌پیش ببرید در شرایطی که یک طرف مطلقا از ثبات قدم در بیان مواضع مذاکراتی برخوردار نیست.