آگاه: روز یکشنبه ۱۵ تیرماه منابع آگاه از عزیمت اعضای هیئت مذاکرهکننده رژیم صهیونیستی به دوحه برای مذاکره در مورد توافق احتمالی آزادی اسیران و آتشبس در نوار غزه خبر دادند. جنبش حماس روز چهارشنبه در بیانیهای کوتاه در پیامرسان تلگرام اعلام کرد: در چارچوب پایبندی جنبش به پایان دادن به تجاوز صهیونیستی علیه مردم ما و تضمین ورود آزادانه کمکهای بشردوستانه، جنبش در حال انجام مشورتهایی با رهبران گروهها و جناحهای فلسطینی درباره پیشنهاد دریافتی از میانجیگران است. در این بیانیه آمده بود: جنبش پس از پایان این مشورتها تصمیم نهایی خود را به میانجیگران اعلام خواهد کرد و به صورت رسمی آن را منتشر میکند. این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد این رژیم توافق آتشبس را پذیرفته است و این جنبش حماس است که باید در نهایت پیرامون این مسئله تصمیمگیری کند. در همین راستا، نشریه یدیعوت آحارونوت اشاره کرد که این توافق شامل آزادی ۱۰ نفر از مجموع ۲۰اسیر زنده، به همراه ۱۸ نفر از مجموع ۳۰ اسیر کشته شده صهیونیستی، در مقابل آزادی اسرای فلسطینی خواهد بود و توضیح داد که آزادی گروگانهای زنده و کشته شده در ۵مرحله طی آتشبس ۶۰ روزه انجام خواهد شد.از سوی دیگر، یک مقام اسرائیلی اعلام کرد که توافق پیشنهادی شامل آتشبس به مدت ۶۰ روز است که شامل عقبنشینی از غزه و افزایش قابل توجه کمکهای بشردوستانه به این منطقه میشود. آسوشیتد پرس نیز درباره مفاد طرح پیشنهادی برای آتشبس اعلام کرد که پیشنهاد شامل آزادی ۱۰ گروگان توسط حماس در طول آتشبس؛ هشت نفر در روز اول و دو نفر در روز آخر است. در مقابل، نیروهای اسرائیلی از برخی مناطق غزه عقبنشینی خواهند کرد و اجازه ورود کمکهای بشردوستانه به شکل فوری به این منطقه داده میشود. به گفته یک مقام مصری که خواست نامش فاش نشود، موانعی که پیشتر در مسیر توافق ازجمله نحوه توزیع کمکها بود، رفع شده است. این مقام افزود که میانجیگران و آمریکا تضمینهایی درباره انجام مذاکرات برای پایان دادن به جنگ ارائه خواهند کرد، اما اسرائیل بهعنوان بخشی از توافق فعلی به این امر متعهد نیست.
موارد اختلافی در پیشنویس آتشبس
در همین زمینه، خبرنگار شبکه ۱۴ عبری گزارش داد نقاط مورد اختلاف میان حماس و رژیم صهیونیستی در عقبنشینی ارتش رژیم صهیونیستی از مراکز اصلی در غزه، تغییر مکانیزم کمکهای انسانی و تضمین تداوم مذاکرات نهفته است. روزنامه عبری هاآرتص هم درباره جزئیات پیشنهاد میانجیگران برای توافق آتشبس نوشت: اسرائیل تمام فعالیتهای نظامی خود را بلافاصله پس از اجرایی شدن توافق آتشبس در غزه متوقف خواهد کرد. این روزنامه نوشت: پیشنویس قطر تصریح میکند که اسرائیل در طول هر روز آتشبس، به مدت ۱۰ ساعت ترافیک هوایی و نظارت بر غزه را متوقف خواهد کرد. همچنین طبق این پیشنویس، ارتش اسرائیل در اولین روز توافق، عقبنشینی و استقرار مجدد نیروهای خود در غزه را آغاز خواهد کرد.
حماس همچنان به بازسازی زیرساختهای خود ادامه میدهد
اما در حالی که بحث آتشبس در غزه داغ است، آوی یسخاروف، تحلیلگر سرشناس صهیونیست معتقد است که حماس با وجود گذشت بیش از یک سال و نیم از آغاز جنگ، همچنان در نوار غزه منسجم است و حملات نظامی رژیم صهیونیستی بدون دستیابی به پیروزی به پایان خود رسیده است. یسخاروف تأکید کرد که تلاش نظامی رژیم صهیونیستی به نهایت خود رسیده است و ادامه آن بدون وجود یک دیدگاه سیاسی منجر به پایان واقعی جنگ نخواهد شد. این تحلیلگر سرشناس صهیونیست خاطرنشان کرد حماس همچنان به بازسازی زیرساختهای خود و جذب جوانان، حتی در مناطقی که توسط نیروهای صهیونیستی تخلیه شدهاند، ادامه میدهد. او گفت تغییر رادیکالی که رژیم صهیونیستی پس از عملیات نظامی ارابههای گدعون به آن امیدوار بود، رخ نداده، حماس سقوط نکرده و جمعیت غزه هنوز ابتکار عمل را برای مخالفت واقعی با آن به دست نگرفته است.
ماشین کشتار صهیونیستها خاموشی ندارد
اما در حالی که بحث آتشبس در غزه در جریان بود، ماشین جنگی رژیم صهیونیستی با سرعت زیاد به مسیر خود ادامه میداد؛ منابع بیمارستانی در فلسطین پنجشنبه شب اعلام کردند که از بامداد روز پنجشنبه، دستکم ۹۲ نفر در پی حملات ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه شهید شدند. این افراد در حمله اسرائیل به مناطق مختلف نوار غزه شهید شدهاند. منابع بیمارستانی در فلسطین نیز اعلام کردند که ۴۲ تن از این شهدا، کسانی بودند که منتظر دریافت کمکهای بشردوستانه بودند.
این گزارش ساعاتی پس از آن منتشر شد که وزارت بهداشت غزه جدیدترین آمار تلفات انسانی در نوار غزه را اعلام کرد. براساس این گزارش از ۱۸ مارس ۲۰۲۵ (۲۸ اسفند ۱۴۰۳) که آتشبس در غزه نقض شد، شمار شهدا به ۶ هزار و ۵۷۲ نفر و تعداد زخمیها نیز به ۲۳ هزار و ۱۳۲ نفر رسیده است. وزارت بهداشت غزه افزود که با احتساب این آمار، شمار شهدا از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون به ۵۷ هزار و ۱۳۰ نفر و تعداد زخمیها نیز به ۱۳۵ هزار و ۱۷۳ نفر رسیده است. رژیم صهیونیستی در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) جنگ علیه نوار غزه را با دو هدف اصلی از بین بردن جنبش حماس و بازگرداندن اسیران صهیونیست از این منطقه آغاز کرد اما در رسیدن به این اهداف شکست خورد و ناچار شد به توافق با جنبش حماس برای تبادل اسیران، روی آورد. در تاریخ ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰ دی ۱۴۰۳) براساس توافقی میان حماس و رژیم صهیونیستی، در نوار غزه، آتشبس برقرار شد و براساس آن، تعدادی از اسیران مبادله شدند اما در ادامه، رژیم صهیونیستی از ورود به مذاکرات مرحله دوم آتشبس، سر باز زد و از بامداد سهشنبه ۱۸ مارس ۲۰۲۵ (۲۸ اسفند ۱۴۰۳) با نقض مفاد آتشبس، تجاوزهای نظامی خود به نوار غزه را از سر گرفت. اما آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی در بیانیهای اعلام کرد: حملات متعدد در روزهای اخیر به محلهایی که آوارگان در آن پناه گرفتهاند یا افراد برای دریافت غذا تجمع کردهاند، منجر به کشته و زخمی شدن شمار زیادی از فلسطینیان شده است. دبیرکل سازمان ملل کشتهشدن غیرنظامیان را بشدت محکوم کرد و افزود: تنها در یک روز از این هفته، دستورهای جدید تخلیه از سوی اسرائیل، موجب فرار نزدیک به ۳۰ هزار نفر بدون هیچ مکان امنی و بدون غذا، دارو و آب آشامیدنی شد. گوترش تصریح کرد: حقوق بینالملل بشردوستانه صریح است، غیرنظامیان باید مورد احترام و حمایت قرار گیرند و نیازهای مردم باید تأمین شود. دبیرکل سازمان ملل با توجه به اینکه بیش از ۱۷ هفته است که سوختی وارد غزه نشده است، نسبت به قطع آخرین شریانهای حیاتی برای بقای مردم غزه ابراز نگرانی کرد و گفت: بدون ورود فوری سوخت، مراکز نگهداری نوزادان از کار میافتند، آمبولانسها قادر به رسیدن به مجروحان و بیماران نخواهند بود و آب قابل تصفیه نیست. او هشدار داد ارسال اندک کمکهای بشردوستانه سازمان ملل و شرکایش که در غزه باقی مانده است نیز متوقف خواهد شد.دبیرکل سازمان ملل باردیگر خواستار دسترسی کامل، ایمن و پایدار بشردوستانه شد تا کمکها بتوانند به دست مردمی برسند که برای مدت طولانی از ابتداییترین نیازهای زندگی محروم بودهاند. گوترش گفت که سازمان ملل برنامهای روشن و اثباتشده، بر پایه اصول انسانی، برای رساندن کمکهای حیاتی به غیرنظامیان در هر جا که هستند، دارد. دبیرکل سازمان ملل با تاکید بر اینکه همه طرفها باید به تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی پایبند باشند، باردیگر خواستار آتشبس دائمی و فوری در غزه شد. فرانچسکا آلبانیزی، گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد در اراضی اشغالی نیز خواستار تحریم تسلیحاتی و تعلیق همکاری تجاری با اسرائیل شد. آلبانیزی در سخنانی صریح ضمن انتقاد از بهرهبرداری اقتصادی از جنگ غزه، خواستار توقف فروش تسلیحات و تعلیق توافقات تجاری با رژیم صهیونیستی شد. وی گفت: زمان آن فرا رسیده است که کشورهای جهان، فروش تسلیحات به اسرائیل را متوقف کرده و توافقهای تجاری با این رژیم را به حالت تعلیق درآورند.
هشدار سازمان ملل در مورد اوضاع فوق بحرانی در غزه
آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) نیز در بیانیهای نسبت به اوضاع فاجعهبار گرسنگی در نوار غزه هشدار داد و اعلام کرد که ساکنان از شدت گرسنگی در خیابانها از حال میروند. آنروا در بیانیهای در صفحه رسمی خود در فیسبوک، نوشت: مردم غزه با قحطی کامل در زمینه غذا و دارو مواجه هستند و شرایط توزیع کنونی کمکهای بشردوستانه، کرامت انسانی خانوادههای گرسنه، وحشت زده، مجروح و خسته را زیر پا گذاشته و آنان را تحقیر کرده است. این نهاد بینالمللی با اشاره به اینکه خانوادههای فلسطینی به شدت نیازمند کمک هستند، افزود: در مواردی، وقتی فلسطینیها تلاش کردند سهم ناچیز غذایی را که رژیم اشغالگر اجازه ورود آن را داده بود به دست آورند، به سوی آنها تیراندازی شد یا توسط کامیونها زیر گرفته شدند.آنروا در پایان ضمن تاکید بر ضرورت رفع فوری محاصره غزه، خواستار انجام تحقیقات فوری درباره قتل و زخمی شدن فلسطینیهایی شد که در تلاش برای رسیدن به غذا بودند. برنامه جهانی غذا، وابسته به سازمان ملل متحد نیز با اشاره به اینکه بیش از ۵۰۰ هزار نفر در غزه به شدت گرسنهاند، تاکید کرد که مردم برای دستیابی به یک کیسه آرد جان خود را به خطر میاندازند.