۱۷ تیر ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۸

پژوهشگران بین‌المللی ماده‌ای ساخته‌اند که می‌تواند مثل اسفنج، آب را از هوای مرطوب بگیرد.

آگاه: به نقل از ستاد نانو، این ماده از گرافن و کلسیم ساخته شده و با کمک گرمای کمی، آب جذب‌شده را آزاد می‌کند. هدف آن است که این فناوری در آینده به مردمی که به آب پاک دسترسی ندارند، کمک کند. دانشمندان از کشورهای مختلف با همکاری بین‌المللی، موفق به ساخت نوعی آئروژل سبک، اسفنج‌مانند و نانومقیاس از گرافن اکسید کلسیم‌دار شده‌اند که توانایی خارق‌العاده‌ای در جذب و آزادسازی آب از هوای مرطوب دارد. این دستاورد نوین می‌تواند به راهکاری موثر برای تولید آب آشامیدنی در مناطق کم‌برخوردار تبدیل شود.
در پژوهشی پیشگامانه به رهبری مرکز پژوهشی شورای تحقیقات استرالیا در علوم و نوآوری کربن (ARC COE-CSI) و با همکاری دانشگاه‌های برجسته‌ای چون دانشگاه ملی سنگاپور، ژاپن، چین و هند، نوعی نانوماده نوظهور برای جذب رطوبت از هوا معرفی شد که می‌تواند راه‌حل موثری برای تامین آب آشامیدنی در نقاط خشک و کم‌آب باشد.
این ماده نوین که از گرافن اکسیدِ میان‌لایه‌شده با یون کلسیم ساخته شده، به صورت آئروژلی سبک و متخلخل طراحی شده است. طبق گزارش منتشرشده، این ماده توانایی آن را دارد که بیش از سه برابر وزن خود آب جذب کند؛ آن‌هم با سرعتی چشمگیرتر از تمامی فناوری‌های تجاری موجود در بازار. پروفسور راکش جوشی (Rakesh Joshi)، استادیار دانشگاه نیوساوت‌ولز (UNSW) و سرپرست این پروژه، می‌گوید: «فناوری ما می‌تواند در هر منطقه‌ای که رطوبت کافی در هوا وجود دارد، اما دسترسی به آب سالم محدود است، به کار گرفته شود.» این فناوری نوظهور هنوز در مراحل ابتدایی توسعه قرار دارد، اما همکاری‌های صنعتی برای ساخت نمونه‌های اولیه و افزایش مقیاس تولید آغاز شده است. به گفته مدیر مرکز COE-CSI، پروفسور لیمینگ دای، این پژوهش می‌تواند نقطه عطفی در رفع بحران جهانی آب باشد و نشان‌دهنده قدرت پژوهش بنیادین در خدمت جامعه است.