آگاه: سازمان حفاظت محیطزیست و محیطبانان غیورش که در گرما و سرما و دور از خانواده با تمام عشق در حفاظت از محیطزیست کشور تلاش میکنند و در این راه از هیچچیزی حتی جانعزیزشان هم فروگذار نمیکنند. شهادت بیش از ۱۵۰ محیطبان در راستای حفظ تنوع زیستی کشور گواه این ادعا است. اگر کمی تاریخ را جلوتر بکشیم، میبینیم که اوضاع محیطبانان روزبهروز در حال وخیمترشدن است و متخلفان با سوءاستفاده از خلأ قانونی در قانون حمل سلاح توسط محیطبانان با هدف کشتن بهسوی آنها شلیک میکنند.
۶ اردیبهشتماه امسال بود که خبر رسید یکی از محیطبانان جوان پارک ملی گلستان به شهادت رسید، کاظم مصدق، محیطبان ۴۵ ساله متاهل و پدر دو فرزند، در حالی که مشغول گشتزنی در منطقه «کویلر» بود، با شلیک ناجوانمردانه شکارچیان غیرمجاز شهید شد، در فاصله ۴۰ روز بعد از آن دوباره خبر رسید که محیطبان دیگری در منطقه حفاظت شده خائیز استان کهگیلویه و بویراحمد به شهادت رسید. هدایتالله دیدهبان ۵۸ ساله در ساعت ۱۷:۵۰ روز ۱۳ خردادماه بر اثر اصابت مستقیم گلوله توسط شکارچیان حیاتوحش به شهادت رسید.
متاسفانه این خبرهای تلخ و دردناک آخرین خبرها از این دست نخواهد بود، چون با وجود کمبود محیطبان در کشور این خطر همواره این سبزپوشان عرصه طبیعت را تهدید میکند، چندی پیش معاون محیطزیست طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست گفته بود: باید آنقدر بگوییم محیطبان کم داریم تا بشنوند.
حمید ظهرابی افزود: درمان این درد را سالهاست میدانیم، مسیر روشن است. باید تعداد محیطبانانمان بیشتر باشد، باید تجهیزاتمان به روز شود، باید قوانین حمایت از محیطبانان را تقویت کنیم، باید هزینه شکار غیرقانونی با سلاح در مناطق را هم اندازه سرقت مسلحانه کنیم، باید آموزش عمومی محیطزیست را جدیتر دنبال کنیم و در نهایت باید راهی پیدا کنیم تا مردم حیاتوحش را مال خودشان بدانند، باید منافع حفاظت با منافع مردم محلی همسو شود اما چرا نمیشود؛ بیشک اولینش این است که بهقدر کافی در این راه نکوشیدهایم، از حرف و نقل این و آن ترسیدهایم.
در کنار این اما خلأ قانونی حمل سلاح نیز مزید بر علت است، همان باگ قانونی که منجر به شهادت محیطبانان میشود، باتوجهبه اهمیت موضوع سازمان حفاظت محیطزیست از سال ۱۳۹۵ اصلاح قانون حمل و بهکارگیری سلاح را مطرح کرده اما بهرغم تلاشهای زیاد این سازمان و با گذشت ۹ سال هنوز در پیچوخمهای مجلس مانده و به تصویب نهایی نرسیده است، همین تاخیر باعث شده تا جان محیطبانان بیشازپیش به خطر بیفتد. در واقع باتوجهبه قانون فعلی بهکارگیری سلاح توسط محیطبانان، تنها در صورتی اجازه استفاده از سلاح را دارند که ابتدا بهسوی آنها شلیک شود؛ این موضوع باعث شده تا محیطبانان در شرایط خطرناک بدون استفاده از سلاح، جان خود را به خطر بیندازند که سازمان حفاظت محیطزیست در تلاش برای اصلاح آن است. شینا انصاری، معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیطزیست، با حضور در ایرنا در گفتوگو با خبرنگار محیطزیست این رسانه گفت: محیطبانان بهعنوان ضابطان قضایی، نیازمند حمایتهای همهجانبه هستند تا بتوانند با امنیت و اقتدار، ماموریتهای قانونی خود را انجام دهند و سازمان حفاظت محیطزیست با تمام قوا این موضوع را پیگیری خواهد کرد. وی افزود: در فاصله ۴۰ روز دو محیطبان با سابقه و ارزشمند خود را در راستای حفظ محیطزیست و مقابله با متخلفان از دست دادیم که هر کدام از آنها در جای خود جزو نیروهای کلیدی و بسیار شایسته بودند.
بعد از این اتفاق گزارشی را در دولت ارائه کردم و رییسجمهور به سازمان برنامه و بودجه دستور داد تا نیازهای سازمان محیطزیست به لحاظ تامین تجهیزات و امکانات را تامین و فراهم کند، البته بعد از آن درگیر جنگ شدیم اما ما همچنان پیگیر دستور رییسجمهور هستیم. انصاری گفت: البته هم از سازمان برنامه بودجه برای فراهمکردن امکانات و تجهیزات لازم و هم از سازمان امور اداری استخدامی برای تامین نیروی مکفی در راستای پایش و نظارت بر مناطق حفاظت شده، پیگیر هستیم. وی درباره اصلاح قانون حمل سلاح توضیح داد: در حوزه اصلاح قوانین نیز در تلاش هستیم، یکی از بارزترین آنها اصلاح قانون حمل سلاح است که سالهاست دنبال آن هستیم، اما همچنان در کمیسیونهای تخصصی مجلس مانده است، اما با تمام توان آن را پیگیری میکنیم تا هر چه زودتر به نتیجه برسد. رییس سازمان حفاظت محیطزیست تاکید کرد: آنچه مهم است این است که محیطبانان باید از حمایتهای قضایی لازم برخوردار باشند و بتوانند با متخلفان برخوردهای قانونی داشته باشند بر این اساس با جدیت در حال پیگیری هستیم تا محیطبانان ما بیشتر از این مورد حملات ناجوانمردانه قرار نگیرند. انصاری با قدردانی از محیطبانی که در گرما و سرما و تقابل با متخلفان با تمام توان از محیطزیست کشور حفاظت میکنند، گفت: در مدت جنگ ۱۲ روزه محیطبانان و همکاران در استانها و ستاد با تمام توان در راستای حفظ محیطزیست تلاش کردند و اگر منطقه حفاظت شدهای مورد اصابت قرار گرفت، بدون اتلاف وقت در محل حاضر شدند تا اقدامات لازم برای کاهش خسارات را انجام دهند. وی تاکید کرد: محیطبانان همواره تمامقد پای کار بودند و جانفشانانه تلاش کردند و میکنند، ما هم تلاش میکنیم تا نیازمندیها و امکانات موردنیازشان تا حد امکان تامین شود تا از بار مشکلات آنها در راستای تحقق وظایفشان که حفاظت از محیطزیست کشور است کم شود.
۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۹
کد خبر: ۱۴٬۴۴۲
محیطبان سلاح در دست دارد اما طبق قانون حمل سلاح اول باید متخلف شلیک کند و بعد محیطبان اجازه شلیک دارد، این مسئله جان بسیاری از این مدافعان طبیعت را به خطر انداخته، ازاینرو سازمان حفاظت محیطزیست در تلاش برای اصلاح این قانون است؛ اما همچنان در کمیسیونهای تخصصی مجلس مانده و کار به جایی نرسیده است.

نظر شما