۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۷

جنگ رسانه‌ای مهم‌ترین ابزار جنگ نرم در جهانی که به‌نام عصر اطلاعات نامگذاری شده، محسوب می‌شود. در ایران نیز پس از آنکه دشمنان نظام نتوانستند از طریق جنگ سخت یا حمله نظامی، انقلاب اسلامی ایران را از پای درآورند، به این نتیجه رسیدند که راه‌های نرم و فروپاشی از درون را برای براندازی مورد استفاده قرار دهند. از این رو جنگ رسانه‌ای را که یکی از برجسته‌ترین جنبه‌های جنگ نرم و جنگ‌های جدید بین‌المللی است، در دستور کار خود قرار دادند.

آگاه: راهبرد اصلی دشمن پس از شکل گیری انقلاب اسلامی به‌خصوص دهه اخیر، ناامیدکردن اقشار مختلف مردم با بزرگ‌نمایی مشکلات و کاستی‌ها و کوچک‌نمایی دستاوردها و افتخارات است. به اعتقاد «برنارد کوهن»، ممکن است رسانه‌های امروزی نتوانند به مردم بگویند چگونه فکر کنند، اما به جرئت می‌توانند به مردم بگویند به چه چیزی بیندیشند. به‌طور کلی به نظر می‌رسد رسانه‌های خارجی در پوشش اخبار کشور، چهار استراتژی، بزرگ‌نمایی (برجسته‌سازی)، کوچک‌نمایی، انکار و تکرار را با هدف ناامیدکردن مردم ایران در پیش می‌گیرند. به این صورت که آن رسانه‌ها، اخبار مثبت کشور را یا کوچک می‌انگارند یا اینکه انکار می‌کنند و در مقابل اخبار منفی را در قالب نظریه برجسته‌سازی «برنارد کوهن»، بزرگ‌نمایی می‌کنند. از این رو مخاطب آن چه را می‌بیند و می‌شنود که رسانه برای او ساخته و پرداخته است. حال اگر این اخبار به انحای مختلف بازنشر و تکرار شود، به‌عنوان واقعیت در ذهن مخاطب ماندگار خواهد شد. در این خصوص مقام رهبری بارها  به روش حملات رسانه‌ای دشمن اشاره کردند که ما به دو نمونه  از آن اشاره می‌کنیم:
ایشان سال ۹۰ در دیدار با فعالان اقتصادی، فرموده بودند: «همه‌ ما این را توجه داشته باشیم که امروز یکی از شگردهای جنگ روانی دشمنان ملت ایران، ناامید کردن مردم است؛ من به این نکته توجه دارم، من روی این مسئله اصرار دارم. می‌خواهند نسل جوان ما و نسل فعال ما و عناصر محرک این کشور را- که یقینا یک امتیاز میانگینی نسبت به همه‌ دنیا دارند- از کار بیندازند. یکی از راه‌هایش همین است که مایوس کنند. بگویند آقا فایده ندارد، کاری نشده، کاری نمی‌شود.»
معظم له سال ۹۷ نیز بیانیه‌ای راهگشا در قالب گام دوم انقلاب، صادر و در بخشی از آن پیام خطاب به جوانان انقلابی تاکید کرده بودند: «در طول این چهل سال و اکنون مانند همیشه سیاست تبلیغی و رسانه‌ای دشمن و فعال‌ترین برنامه‌های آن، مایوس‌سازی مردم و حتی مسئولان و مدیران ما از آینده است. خبرهای دروغ، تحلیل‌های مغرضانه، وارونه‌ نشان‌دادن واقعیت‌ها، پنهان‌کردن جلوه‌های امیدبخش، بزرگ‌کردن عیوب کوچک و کوچک نشان‌دادن یا انکار محسنات بزرگ، برنامه همیشگی هزاران رسانه صوتی و تصویری و اینترنتی دشمنان ملت ایران است؛ البته دنباله‌های آنان در داخل کشور نیز قابل مشاهده‌اند که با استفاده از آزادی‌ها در خدمت دشمن حرکت می‌کنند.»
به این مقدمه اشاره شد تا به خیال‌بافی‌هایی که رییس‌جمهور آمریکا درقبال ایران بیان کرده بود بپردازیم، نمی‌خواهیم مواضع و اظهارات ترامپ را بازخوانی کنیم. به دلیل آنکه در شماره روز شنبه در گزارشی با عنوان «با دم شیر بازی نکن!» به واکاوی سخنان ضد ایرانی رییس‌جمهور آمریکا و واکنش‌هایی که در ایران با آن روبه‌رو شد پرداختیم، به همین جهت در این مجال به دو موضوع دیگر اشاره می‌کنیم.

لزوم انسجام و همدلی و یک صدایی دربرابر هجمه رسانه‌ای و جنگ روانی ترامپ
بدون شک رسانه‌های ضد انقلاب، ترامپ و دولت آمریکا با جنگ رسانه‌ای به دنبال آن هستند تا آدرس غلط به مردم ایران و سایر کشورها، درباره جمهوری اسلامی ایران بدهند؛ اما آنچه مشخص است اینکه در داخل باید یک همدلی و هم‌صدایی پیرامون هجمه‌های صورت گرفته شکل گیرد، کما اینکه شاهد و ناظر هم‌صدایی مسئولان نسبت به ادعاهای پوچ ترامپ بودیم، اما اتحاد و همدلی در سطح نخبگان و عوام نیز حائز اهمیت است. ترامپ و دشمنان ما غیر از دروغ‌پراکنی کار دیگری ندارند، با دروغ می‌خواهند القا کنند ایران به بن‌بست رسیده، اما در اصل آنها با چالش‌های سخت و سنگینی روبه‌رو شده‌اند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب روزگذشته در دیدار با هزاران نفر از معلمان سراسر کشور، ادعای رییس‌جمهور آمریکا در خصوص برقراری صلح از طریق قدرت را دروغ خواندند و با اشاره به تلاش دولت آمریکا برای تحمیل الگویی به کشورهای عربی که لازمه آن وابستگی مستمر به آمریکاست، افزودند: «مطمئنا این الگو شکست خورده است و به همت ملت‌های منطقه هم آمریکا از این منطقه خواهد رفت و هم غده سرطانی رژیم صهیونی که مایه فساد و جنگ و اختلاف است، ریشه‌کن خواهد شد.» ایشان تاکید کردند: «جمهوری اسلامی به قدرت خود اضافه خواهد کرد و به کوری چشم دشمنان، به پیشرفت‌های چندین‌برابری دست خواهد یافت.»
دشمن هرچند برای منطقه نسخه‌های دلخواهش را تجویز می‌کند اما الگوی آنها نه تنها دیگر جواب نمی‌دهد، بلکه شکست‌خورده است. پس ما باید انسجام خود را دوچندان کنیم تا با رمز «همدلی و انجسام» دو اقدام مهم را نشانه‌گیری کنیم. نخست آنکه آب پاکی بر شانتاژهای رسانه‌ای معاندان بریزیم، تا از این طریق بتوانیم به جبهه دوم که جنگ رسانه‌ای ترامپ است -نمونه این جنگ را در ادعاهای مطرح‌شده او در سفر به منطقه مشاهده کردیم- ورود و آن را خنثی کنیم.
غلامحسین نیا سماکوش، کارشناس مسائل سیاسی در تبیین انسجام ملی، راهکار مقابله با جنگ روانی دشمن، با بیان اینکه بزرگ‌ترین ‌آفت جامعه در شرایط کنونی، مرجع قرار گرفتن رسانه‌های بیگانه است، می‌گوید: مردم در هیچ دوره‌ای نباید احساس کنند بین آنها و دولت فاصله وجود دارد؛ زیرا این برداشت موج ناامیدی و دلسردی در بین اقشار مردم ایجاد می‌کند. وی با بیان اینکه راهکار اساسی برای مقابله با جنگ روانی، چه در حوزه داخلی چه حوزه بین‌المللی، فارغ از بحث‌های حاضر اجماع نظر و انسجام بین نخبگان ابزاری با نخبگان فکری است، اجماع نظر و انسجام بین گروه‌های مختلف سیاسی و آینده‌نگر بودن و آینده‌نگری سیاسی را شرط اصلی برای مقابله با جنگ روانی دشمن برشمرد.