دیپلماسی فرهنگی امتداد مقاومت و حماسه

حسن صفرخانی _ کارشناس ارشد بین‌الملل
۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۳۲

در شرایطی که نظام سلطه جهانی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی، حملات ددمنشانه خود را علیه ملت ایران بکار برده و فشارهای همه‌جانبه سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی خود را علیه جمهوری اسلامی ایران تشدید کرده است و روایت‌های مخدوش و جعلی از مقاومت ملت ایران به جهانیان مخابره می‌کند، سفارت‌خانه‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به‌ویژه رایزنی‌های فرهنگی به‌عنوان بازوان قدرتمند دیپلماسی فرهنگی و عمومی ایران و سازمان‌ها و نهادهایی که در عرصه دیپلماسی فرهنگی و عمومی فعال هستند، نظیر مجمع جهانی تنزدیک مذاهب اسلامی، مجمع جهانی اهل‌بیت (ع)، جامعه مصطفی (ص) العالمیه و بخش‌های برون‌مرزی صداوسیما و موسسات و سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در عرصه بین‌الملل می‌توانند با بهره‌گیری از ابزارهای فرهنگی، هنری و رسا نه‌ای گفتمان مقاومت و حماسه‌آفرینی ملت ایران را در سطح جهانی تبیین کنند.

آگاه: دیپلماسی فرهنگی و عمومی به‌عنوان ابزاری راهبردی می‌تواند در تبیین حقانیت دفاع مشروع و مقاومت ایران و افشای چهره خشن و استکباری دشمنان نقش بی‌بدیلی ایفا کند. تحرک فعال دیپلماسی فرهنگی در خارج از کشور نه‌تنها موجب تقویت روایتگری صحیح و واقعی از حماسه‌آفرینی ملت ایران و توسعه گفتمان مقاومت در سطح بین‌المللی می‌شود، بلکه جایگاه ایران را به‌عنوان کشوری پیشرو در مبارزه با استکبار جهانی تثبیت می‌کند.
۱- نقش دیپلماسی فرهنگی در تبیین گفتمان مقاومت: دیپلماسی فرهنگی با بهره‌گیری از ابزارهای نرم همچون هنر، ادبیات و ارتباطات بینافرهنگی، شبکه‌های نخبگانی، رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی و ظرفیت‌های فرهنگی و دینی می‌تواند پیام مقاومت و ایستادگی ملت ایران را به جهانیان منتقل کند.این دیپلماسی باید با استفاده حداکثری از ظرفیت‌های علمی، دینی، نخبگانی، هنری و رسانه‌ای، حقانیت مبارزه ایران در برابر تجاوزات آمریکا و اسرائیل را به جهانیان نشان دهد و تصویرسازی‌های منفی رسانه‌‎های غربی و روایت‌های مخدوش از جمهوری اسلامی ایران و دفاع مشروع آن را در برابر اسرائیل و آمریکا را خنثی کند.
۲- تقویت روابط فرهنگی با ملت‌های آزاده جهان  : جمهوری اسلامی ایران با بهره‌گیری از ظرفیت‌های دیپلماسی فرهنگی و عمومی باید ارتباط خود را با ملت‌های منطقه و شبکه نخبگان فرهنگی، دینی و هنری و رسانه‌ای منطقه و جهان به‌ویژه از طریق شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ای و به‌ویژه در کشورهای مقاومت‌پذیر، تقویت کند. تولید محتوای مناسب، جذاب و فنی و هنری چندرسانه‌ای به زبان‌های مختلف برای انتشار در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ای، برگزاری نمایشگاه‌های فرهنگی، جشنواره‌های فیلم مقاومت، همایش‌های علمی و تبادلات دانشگاهی و ارتباط فعال و گفت‌وگو با اصحاب فرهنگ و هنر و تبیین جریان مقاومت و حماسه ملت ایران در جنگ ۱۲ روزه می‌تواند زمینه‌ساز همبستگی بیشتر میان ایران و دیگر ملت‌های تحت ستم باشد.
۳- افشای چهره واقعی رژیم صهیونیستی و آمریکا  : یکی از مهم‌ترین وظایف دیپلماسی فرهنگی و عمومی و دستگاه‌ها و سازمان‌های دولتی و غیردولتی مرتبط، افشای جنایات رژیم صهیونیستی و سیاست‌های جنگ‌افروزانه آمریکا و اسرائیل و معدود کشورهای اروپایی در منطقه است. با تولید محتوای مستند، فنی، هنری و جذاب و متناسب با ذائقه فرهنگی کشورهای هدف و با زبان این کشورها، برگزاری میزگردهای و نشست‌های علمی و تخصصی بین‌المللی و استفاده از شبکه‌های اجتماعی، می‌توان اذهان و افکار عمومی جهان را نسبت به ماهیت تجاوزکارانه و اقدامات خشونت‌آمیز و ددمنشانه و قلدرمابه و فریب‌کارانه این رژیم‌ها آگاه ساخت.
۴- تقویت نهادهای فرهنگی بین‌المللی مرتبط با مقاومت  : حمایت از نهادهای فرهنگی و رسانه‌ای همسو با جبهه مقاومت (اگر چه معدود و محدود هستند)، همچون شبکه‌های تلویزیونی، خبرگزاری‌ها و موسسات فرهنگی مستقل در جهان می‌تواند صدای مقاومت را در عرصه جهانی پررنگ‌تر کند. همکاری گسترده و فعال با سازمان‌های مردم‌نهاد (NGO) بین‌المللی نیز در این زمینه بسیار موثر است.
۵- بهره‌گیری حداکثری از فضای مجازی و رسانه‌های نوین  : در عصر حاضر، رسانه‌های دیجیتال و شبکه‌های اجتماعی نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌دهی به اذهان مردم و افکار عمومی دارند. دیپلماسی فرهنگی و عمومی ایران باید با تولید محتوای جذاب، هنری، موثر و چندزبانه و اثرگذار در پلتفرم‌های جهانی به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم و رسمی و غیررسمی حضور پیدا کرده و پیام مقاومت را به گوش جهانیان برساند.
تاکید بر اجرای برنامه‌های ذیل می‌تواند در توسعه دیپلماسی مقاومت و حماسه و تبیین مظلومیت ملت ایران و درعین‌حال مقاومت و حماسه‌سازی این ملت و فرزندان ایران اسلامی در دفاع از کشور و ارزش‌های انسانی و اسلامی موثر باشد:
۱- توسعه دیپلماسی تهاجمی در دفاع از گفتمان مقاومت از طریق: 
-تشکیل اتاق‌های عملیات رسانه‌ای در هر سفارتخانه برای پایش و پاسخگویی به تحولات
_  طراحی کمپین‌های دیپلماتیک هدفمند متناسب با شرایط کشور میزبان
_ انعکاس مستمر دستاوردهای علمی و دفاعی ایران به‌عنوان نماد مقاومت موفق
۲-  شبکه‌سازی با جریان‌های مقاومت‌پذیر
-شناسایی و ارتباط مستمر با نهادهای مردمی و سازمان‌های ضداستکباری در سایر کشورها 
- حمایت از تشکیل گروه‌های دوستی پارلمانی طرف‌دار مقاومت
- برقراری ارتباط با رسانه‌های مستقل و آلترناتیو در کشورهای مختلف
۳- دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای
- برگزاری نشست‌های مطبوعاتی منظم سفرا و مقامات دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران با موضوع تبیین جنایات آمریکا و اسرائیل
- استفاده هوشمندانه از ظرفیت‌های دیپلماسی دیجیتال و شبکه‌های اجتماعی
۴- دیپلماسی حقوقی بین‌المللی
- مستندسازی و پیگیری حقوقی جنایات آمریکا و اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه، در مجامع بین‌المللی
- همکاری با نهادهای حقوق‌بشری مستقل برای افشای جنایات دشمنان
- تهیه گزارش‌های مستمر و دوره‌ای و مستند از نقض حقوق‌بشر توسط غرب در ایران و منطقه 
دیپلماسی فرهنگی:
-ترجمه و انتشار آثار اندیشمندان و شخصیت‌های انقلابی به زبان‌های مختلف برای معرفی عمق فکری جبهه مقاومت.
-تقویت ارتباط با نخبگان و نهادهای فرهنگی جهانی  
- شبکه‌سازی با اندیشمندان و فعالان ضداستکباری برای ایجاد جبهه فکری مشترک علیه آمریکا و اسرائیل.
- تشکیل ائتلاف‌های فرهنگی بین‌المللی با حضور هنرمندان، نویسندگان و روزنامه‌نگاران همسو با گفتمان مقاومت.
- راه‌اندازی پلتفرم‌های چندزبانه خبری - تحلیلی برای انتشار مستندات جنایات آمریکا و اسرائیل و حضور در پلتفرم‌های بین‌المللی بنام و موثر 
-تولید محتوای دیجیتال جذاب (کلیپ، پادکست، اینفوگرافی) در شبکه‌های اجتماعی برای مقابله با روایت‌سازی غرب.
- همکاری با رسانه‌های مستقل در کشورهای مختلف برای انعکاس صدای مقاومت.
شناسایی و حمایت از NGOهای بین‌المللی حقوق بشری که علیه جنایات اسرائیل فعالیت می‌کنند.