آگاه: هدف از برگزاری این رزمایش ارتقای ایمنی و امنیت دریایی و همچنین افزایش تعاملات دریایی نیروهای دریایی کشورهای حاشیه دریای خزر اعلام شد. برگزاری این رزمایش بازتاب گستردهای در رسانههای آمریکایی داشت. نشریه آمریکایی «نیوزویک» در تحلیلی پیرامون رزمایش امداد و نجات دریایی ۲۰۲۵ آورده است: ایران و روسیه رزمایش دریایی را در چالشی مقابل آمریکا در دریای خزر آغاز کردند. این رزمایش از روز دوشنبه آغاز شده و به مدت سه روز ادامه دارد.
این رسانه، رزمایش یاد شده را با هدف ارسال پیامی به آمریکا در مورد همکاری میان نیروهای مسلح ایران و روسیه، چند هفته پس از تهاجم اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران ارزیابی کرد و نوشت: تهران پس از درگیری ۱۲ روزه با اسرائیل، به دنبال تقویت قابلیتهای نظامی و حمایت روسیه و چین است. تحلیلگر نیوزویک در بخش دیگری از مطلبش به سفر هفته گذشته عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان برای شرکت در مجمع امنیتی سازمان همکاری شانگهای (SCO) اشاره کرده است که وی در آنجا در دیدار با مقامات روسیه و چین، خواستار مخالفت واحد با اقدامات نظامی واشنگتن و همکاری راهبردی بیشتر شد و تاکید کرد که ایران و روسیه اوایل امسال روابط خود را تحت یک توافقنامه دفاعی که شامل رزمایشهای مشترک، به اشتراکگذاشتن فناوری و هماهنگی در برابر تهدیدات مشترک است، افزایش دادند.
بههرحال برقراری امنیت در سطح منطقهای و بینالمللی برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است. برایناساس در رزمایش دریایی ایران و روسیه، تمرینات مختلف ازجمله کمک به کشتی سانحهدیده، عملیات تبادل عمودی، عملیات تجسس و نجات، تمرین مانور افسر نگهبان، آدم به دریا، صورتبندی، عکسبرداری هوایی و رژه دریایی برنامهریزیشده است که توسط یگانهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه انجام خواهد شد.
امیر دریادار دوم رزاقی، سخنگوی رزمایش دیروز در نشست خبری جزئیات بیشتری از رزمایش ارائه کرد و گفت: رزمایش مرکب امداد و نجات دریای خزر، بهمنظور اجرایی شدن تدابیر فرماندهی کل قوا مبنی بر «توسعه دیپلماسی مبتنی بر همکاریهای بینالمللی» و «ایجاد همگرایی و هماهنگی در اقدامات مشترک بین نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای حاشیه دریای خزر» و در راستای «تامین امنیت و ایمنی دریانوردی در دریای خزر برای کشتیهای تجاری» و «دستیابی به یک روش مورد پذیرش طرفین برای طراحی و اجرای رزمایشهای مرکب آینده» در دو فاز ساحلی و دریایی آغاز شد. او با تاکید بر اینکه اجرای این رزمایش مرکب، عزم راسخ جمهوری اسلامی ایران برای تامین ایمنی و امنیت دریایی در ابعاد مختلف را نشان خواهد داد، تصریح کرد: «تمرین عملی توانمندیهای نیروی دریایی منطقهای در برقراری امنیت و ایمنی در دریا»، «افزایش خودباوری در بین کارکنان شناورها و واحدهای عملکننده در دریا» و «توسعه همگرایی در بین نیروهای دریایی کشورهای حاشیه دریای خزر» از اهداف برگزاری این رزمایش است.
بالاخره رزمایش مشترک پیام واضح و آشکاری برای آمریکا داشت. نخست آنکه ایران همواره در مسیر اتحاد با شرکای خود گام بر میدارد، ازاینرو قبل از برگزاری رسمی رزمایش علی لاریجانی، مشاور مقام رهبری به مسکو رفت و در کرملین با ولادیمیر پوتین دیدار و گفتوگو کرد، هرچند جزئیات بیشتر از این دیدار مهم رسانهای نشد اما لاریجانی ماموریت ویژه برعهده داشت و باید پیام ایران به طرف روسی منتقل میکرد.
اسماعیل خطیب، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست هفتگیاش ضمن بیان این مطلب، تصریح کرد: دکتر لاریجانی، بهعنوان فرستاده ویژه رئیسجمهور، حامل پیام و دیدگاه کلان جمهوری اسلامی ایران درباره تحولات منطقه، تحولات بینالمللی و همچنین روابط دوجانبه بودند. آقای لاریجانی دیدار بسیار خوبی با رئیسجمهور روسیه داشتند که در آن، درباره طیف متنوعی از موضوعات، بهویژه روابط دوجانبه و مسائل منطقهای پس از تحولات سهچهار هفته اخیر گفتوگو شد.
باتوجهبه موضعگیری دستگاه دیپلماسی میتوان اذعان کرد که ایران در دوره «پساجنگ» همچنان متحدانش همچون روسیه را در کنار خود دارد، ضمن آنکه رزمایش مشترک نیز زیر ذرهبین آمریکا و صهیونیستها قرار داد؛ تازگی هم ندارد و سران ایالات متحد آمریکا با هر رزمایشی که از سوی تهران - مسکو برگزار میشد، واکنش نشان میدادند. برای نمونه، نخستین مانور دریایی مشترک روسیه، چین و ایران با عنوان «کمربند امنیت دریایی» که سال ۹۸ در آبهای اقیانوس هند و دریای عمان برگزار شد واکنشهایی در پی داشت. رزمایشی که جمهوری اسلامی ایران نخستینبار پس از پیروزی انقلاب اسلامی با دو قدرت دریایی بزرگ جهان و در چنین سطحی برگزار کرد. در همان مقطع، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده بود: «ایالات متحده از رزمایش دری که قرار است میان روسیه، ایران و چین در دریای عمان برگزارشود مطلع است و آن را زیر نظر خواهدداشت. ما به همکاری با شرکا و متحدان ادامه خواهیم داد تا از آزادی دریانوردی و جریان آزاد تجارت در آبراهههای بینالمللی اطمینان حاصل شود.» قطعاً عملیاتهایی که در رزمایش مشترک ایران و روسیه در دریای خزر صورت میگیرد از نگاه دشمنان ما دور نخواهد ماند؛ آنها به خیال خامشان با ترور سرداران سپاه و دانشمندان هستهای قدرت بازدارندگی ایران را صفر کردهاند و مدعی میشدند جمهوری اسلامی ایران به این راحتی نمیتواند قد علم کند. اگر چنین است، پس رزمایش نباید برگزار میکرد و این خود گواهی بر ادعاهای پوچ و بیاساس جبهه آمریکایی - صهیونی علیه کشورمان است.
تنها راه تضمین امنیت، حفظ تمامیت ارضی و تحقق منافع راهبردی کشور، تداوم و تقویت توان نظامی و بازدارندگی دفاعی است. جمهوری اسلامی ایران با عزمی راسخ و هوشمندی راهبردی خود، مسیر اقتدار و آمادگی دفاعی را ادامه میدهد تا هرگونه تهدید و تعرض را با قاطعیت پاسخ دهد و اجازه ندهد هیچ متجاوزی کوچکترین آسیبی به سرزمین مادری ما وارد کند. ایران در این مسیر تنها نیست و متحدانش از چین و روسیه گرفته تا جبهه مقاومت در کنارش هستند.
۳۱ تیر ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۲
رزمایش مرکب امداد و نجات دریایی (۲۰۲۵CASAREX) به میزبانی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، از روز گذشته به مدت سه روز با شعار «با هم برای دریای خزری ایمن و امن»، با حضور نیروهای دریایی ارتش و سپاه، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی، نیروی دریای فدراتیو روسیه و با حضور ناظرانی از کشورهای حاشیه دریای خزر آغاز شد.