آگاه: بررسیها از سطح بازار نشان میدهد که طی هفتههای اخیر قیمت برنج، لبنیات، روغن و حبوبات افزایشی شده است که هر یک از مسئولان و فعالان بازار، دلایل خود را برای این گرانیها مطرح میکنند و همواره برآوردها حاکی از آن است که با برداشت و عرضه انبوه برنج و حبوبات و استمرار روند کاهشی قیمتها، بازار این محصولات به تعادل برسد که حال جای این سوال مطرح است آیا با کاهشیشدن، قیمتها به قبل باز میگردد؟
همه ساله همزمان با فصل برداشت از اول مردادماه، واردات برنج در راستای حمایت از کشاورزان ممنوع میشود که امسال بهدلیل شرایط خاص ممنوعیت واردات، لغو شد که این موضوع هم در تعادل بازار برنج ایرانی و خارجی بیتاثیر نخواهد بود.
بر اساس دستور وزیر جهاد کشاورزی برای بهبود وضعیت بازار محصولات کشاورزی، ایجاد روستابازارها در کشور در دستور کار قرار گرفت تا محصولات تولیدی کشاورزان مستقیم به دست مصرفکننده برسد که در همین راستا قرار است ۵۰۰ روستابازار تا پایان سال در کشور افتتاح و وارد چرخه مصرف میشود تا فاصله مزرعه تا سفره مردم کوتاه شود.
محمدرضا طلایی، مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی با اشاره به نقش کلیدی روستابازارها به عنوان حلقه مستقیم عرضه محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی با قیمت مصوب در کشور گفت: در راستای حمایت و تقویت روستا بازارها در کشور، سازمان تعاون روستایی ایران با هماهنگی شرکتهای زیرمجموعه جهاد استقلال، اقدام به تامین، تدارک و توزیع بیش از ۱۰۰۰ تن حبوبات در روستا بازارها با قیمت مصوب کرده است. طلایی گفت: ماه گذشته ۱۲۵۰ تن روغن خوراکی از سوی این سازمان به قیمت مصوب تامین شد و در اختیار روستابازارها برای عرضه قرار گرفت.
اخیرا غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده که با توجه به آنکه فصل برداشت برنج در حال آغاز است و اکنون پایان فصل موجودی این محصول است، قیمت مقداری غیرمتعارف افزایش یافته اما پیشبینی میشود که با برداشت محصول داخلی و ورود به بازار، قیمت آن متعادل شود. نوری قزلجه، قیمت هرکیلو برنج وارداتی را از ۵۶ تا ۷۰ هزار تومان در فروشگاههای زنجیرهای در سراسر کشور اعلام کرد و گفت: به وفور در اختیار استانها قرار گرفته و بسیاری از آنها هم هنوز مصرف نشده است. وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه هیچ کمبودی حتی جزئی در کالاهای اساسی نداریم، گفت: واردات گوشت هم در حال انجام است، البته به خاطر مشکل پروازها اختلالی ایجاد شد اما چون مقدار آن پایین است، خیلی محسوس نبود.
کاهش ۱۵ درصدی قیمت برنج در بازار
رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از آغاز روند کاهشی قیمت برنج در بازار خبر داد و گفت: با توجه به آغاز فصل برداشت در مازندران، قیمت سیر نزولی به خود گرفته است. به طوری که هر کیلو برنج هاشمی مازندران بوجاری نشده ۲۴۰ هزارتومان و برنج بوجاری هاشمی ۲۹۰ هزارتومان است. به گفته وی، بررسیها نشان میدهد که قیمت برنج ایرانی ۱۵ درصد کاهش داشته و همواره روند کاهش قیمت با افزایش عرضه شدت بیشتری خواهد داشت.
کنگری ادامه داد: با آغاز فصل برداشت، قیمت رو به کاهش است و پیشبینی میشود با برداشت برنج گیلان طی دو هفته آتی، شیب نزولی استمرار یابد. رییس اتحادیه بنکداران با بیان اینکه مشکلات روغن تا حدودی مرتفع شده است، افزود: اکنون به میزان ثبت سفارش کالاها در اختیار متقاضیان قرار نمیگیرد، اما وضعیت عرضه با کالاهای تحمیلی و توزیع قطره چکانی تا حدی مرتفع شده است.
اثر افزایش گرمای هوا بر بازار مرغ
مهدی یوسف خانی، دبیر انجمن کشتارگاهها و صنایع بستهبندی طیور گفت: قیمت کنونی هر کیلو مرغ زنده ۷۲ هزارتومان، مرغ گرم در عمده فروشی ۹۹ تا ۱۰۰ هزارتومان و خرده فروشی ۱۰۸ هزارتومان است. وی قیمت هرکیلو ران مرغ ۹۰ هزارتومان، سینه ۲۰۰ هزارتومان و فیله مرغ ۲۴۰ هزارتومان اعلام کرد.
یوسفخانی ادامه داد: با توجه به افزایش گرمای هوا در مردادماه پیشبینی میشود که با کاهش تولید و عرضه روبهرو شویم که این امر منجر به نوسان قیمت میشود. دبیر انجمن کشتارگاه و صنایع بستهبندی طیور از توزیع حدود هفت هزارتن مرغ در کشور و ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ تن در استان تهران خبر داد.
قیمت دام زنده کاهشی شد
با توجه به شرایط مطلوب جمعیت دام کشور و آغاز روند کاهشی قیمت دام ناشی از افزایش عرضه بهدلیل خشکسالی و کمبود نهادههای دامی، انتظار بر آن بود که این موضوع اثر خود را در بازار گوشت بگذارد، اما متاسفانه برای مصرفکننده تغییری نداشته است که بسیاری از مسئولان اتحادیه و تشکلهای دامداران اذعان میکنند بازارگردانها و واسطهها نمیگذارند این اتفاق در بازار گوشت رخ دهد. منصور پوریان، رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور گفت: با توجه به افزایش عرضه دام زنده به بازار، قیمت دام و لاشه کاهشی میشود. به گفته وی، با توجه به ذخایر جمعیت دامی و میزان دام کشتاری موجود، اگر دامداران در بخش تامین نهادههای مورد نیاز تولید، بازار و بازاررسانی مورد حمایتهای لازم قرار بگیرند، بیتردید شرایط بازار گوشت قرمز به سمت مطلوب حرکت خواهد کرد.
پوریان قیمت هر کیلو دام زنده بره نر درجه یک ۲۹۵ تا ۳۱۵ هزار تومان، بره نر چاق ۲۹۰ تا ۳۱۰ هزار تومان و گوساله نر کشتار روز را ۱۹۵ تا ۲۰۰ هزارتومان اعلام کرد و افزود: با توجه به نرخ دام زنده باید قیمت هر کیلو لاشه گوسفند نر درجه یک ۶۵۵ تا ۶۷۰ هزار تومان، مابقی اقلام کمتر از این قیمت و لاشه گوساله ۴۲۰ هزارتومان باشد. رئیس شورای تامینکنندگان دام با بیان اینکه توزیع گوشت منجمد در حال انجام است، گفت: قیمت گوشت منجمد تغییری نداشته است و کماکان عرضه گوشت داخلی نسبتا مساعد بوده که در کنار واردات مستمر کمبودی در عرضه نداریم.
افزایش قیمت لبنیات ۳۵ درصد است
این روزها تغییر قیمت ماست، پنیر، شیر، بستنی منجر به اعتراض مردم شده است. به طوری که در برخی موارد اذعان میکنند این افزایش قیمتها بالای ۵۰ درصد است. علی احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی گفت: وزارت جهاد کشاورزی بر اساس مصوبه عالی شورای قیمتگذاری، قیمت شیرخام را افزایش دادند که در نتیجه محصولات لبنی باید مصوبهای در خصوص افزایش قیمت داشته باشند که تا به امروز مصوبهای در خصوص افزایش قیمت لبنیات نداریم. به گفته وی، با افزایش قیمت مواد اولیه و زیان واحدهای لبنی، خودسرانه اقدام به گرانی قیمت کردند که با افزایش قیمت شیرخام انتظار میرود هرچه سریعتر تصمیمی در خصوص تعیین تکلیف قیمت لبنیات اتخاذ شود تا مردم تکلیف خود را بدانند. ظفری با بیان اینکه قیمت هر کیلو شیرخام از از ۱۸ هزارتومان به ۲۳ هزارتومان و چربی ۳.۲ از ۳۰۰ به ۴۵۰ تومان افزایش داد، افزود: قیمت چربی عملا ۵۰ درصد افزایش یافت و مجموعه چربی و شیرخام فراتر از ۲۰ تا ۲۵ درصد بوده است که بر این اساس قیمت لبنیات باید ۳۵ درصد افزایش یابد.
تخم مرغ ارزان شد
طی هفتههای اخیر، قیمت تخممرغ درب مرغداری بهدلیل کاهش مصرف در فصل گرما، بهرغم خرید حمایتی و جمعآوری مازاد محصول از سطح بازار کماکان کمتر از قیمت مصوب و تمام شده تولید عرضه میشود، اما متاسفانه این موضوع تاثیر چندانی در قیمت مصرفکننده نداشته است، به طوری که کماکان تخممرغ با نرخ مصوب بهدست مردم میرسد. این در حالی است که مغازهداران کمتر از نرخهای قبل و مصوب خریداری میکنند. حمیدرضا کاشانی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران میهن، گفت: قیمت کنونی هر کیلو تخم مرغ درب مرغداری ۲۵ تا ۳۰ هزارتومان است که کماکان کمتر از نرخ مصوب و تمام شده، تولید عرضه میشود. وی مازاد تولید و کاهش تقاضا از سوی کارخانهها را علت اصلی زیان مرغداران در ماههای اخیر اعلام کرد و افزود: بنا بر آمار طی یک ماه گذشته صنعت مرغداری متحمل دو هزار میلیارد تومان زیان شده است. کاشانی تولید تخممرغ تیرماه را ۱۱۵ هزارتن پیشبینی کرد و گفت: حداکثر ۹۵ هزارتن تخم مرغ در کشور مصرف میشود، از این رو خرید حمایتی توسط پشتیبانی و اتحادیه در راستای کاهش زیان مرغدار در حال انجام است که متاسفانه تاکنون تاثیری در قیمت نداشته است. با توجه به نوسانات قیمتها در طول سال، تامین کالاهای اساسی سبد خانوار برای دهکهای متوسط و کم درآمد جامعه با چالشهایی روبهرو شده است که در برخی موارد سودجویی عوامل واسطه و دلال عامل اصلی این التهابات است که با تشدید نظارتها انتظار میرود که جلوی افزایش چشمگیر قیمت گرفته شود.