۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۵۱

مسعود پزشکیان پس از تشکیل دولت چهاردهم، یک برنامه ثابت و منظم را در دستور کار قرار داده است. به صورت سرزده از وزارتخانه‌ها بازدید و با مدیران و مسئولان دولتی در هر دستگاه و وزارتخانه گفت‌وگو و تبادل نظر می‌کند، حتی در جنگ ۱۲ روزه دیدارهای خود را متوقف نکرد و روزگذشته هم از پاستور به ساختمان قدیمی ۳۰ تیر رفت و در جمع دیپلمات‌ها حضور یافت و به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: هر یک از این مسئولان می‌توانند با توجه به اختیارات خود، نقش موثری در بهبود وضعیت کشور ایفا کنند.

آگاه: وی بیان کرد: این تصور که تنها رئیس‌جمهور می‌تواند تغییرات اساسی ایجاد کند، نادرست است. هر یک از مسئولان در سطوح مختلف می‌توانند با دغدغه‌های مشابه، اقدامات موثری انجام دهند. پزشکیان افزود: اختیارات به استانداری‌ها و وزرا داده شده است، اما در برخی موارد نیاز به اصلاحات وجود دارد. ما باید با همکاری یکدیگر نقاط ضعف را شناسایی و برطرف کنیم.
وی همچنین به ضرورت نظارت و حمایت از تصمیمات استانداران اشاره کرد و گفت: اگر استانداران به فرمانداران اختیار کافی بدهند، می‌توانیم شاهد پیشرفت‌های بیشتری در حوزه‌های مختلف باشیم. وی بر لزوم هماهنگی میان سازمان‌ها و نهادهای مختلف تاکید کرد و خواستار یک رویکرد سیستماتیک برای بهبود عملکردها شد. پزشکیان همچنین از دانشگاه‌ها، رسانه‌ها و وزارتخانه‌ها خواست تا در این راستا همکاری بیشتری داشته باشند و پیشنهادات خود را ارائه دهند.

استانداران می‌توانند همان کاری را انجام دهند که رئیس‌جمهور انجام می‌دهد
وی ادامه داد: استانداران می‌توانند همان کاری را انجام دهند که بنده انجام می‌دهم. این در حالیست که رئیس‌جمهور از بالا نگاه می‌کند، در حالی که استانداران خود در میدان هستند. در نتیجه آن چارچوب سیاست کلی مقام معظم رهبری و چارچوب برنامه را رعایت کنیم، استاندار اختیار دارد و می‌تواند کارها را انجام دهد و البته اگر در جای اشتباهی کرد ما نظارت خواهیم کرد.
رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: لازم است استانداران به فرمانداران اختیارات لازم را بدهند، یعنی در حدی که به آنها مسئولیت‌دادن اختیار هم بدهند، زیرا ما مسئولیت می‌دهیم اما اختیارات را نمی‌دهیم، لذا تلاش می‌کنیم که این موضوع اصلاح شود.
رئیس‌جمهور در خصوص موضوع روایت‌سازی خطاب به معاونان و مدیران وزارت امور خارجه، بیان کرد: شما این کار را آغاز کنید، هر کاری که لازم باشد، واحد ارتباطی ما در ریاست جمهوری هم این کارها را انجام می‌دهد و هر پیشنهادی که لازم باشد، مطرح کنید تا دانشگاه‌ها و رسانه‌ها و وزارتخانه‌ها در ادامه فعالیت‌های لازم را انجام دهند. هرچند آنها کارهایی را انجام می‌دهند اما باید این موضوع را به شکل سازمانی و سیستماتیک انجام دهیم.
رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: همچنین لازم است استانداران به فرمانداران اختیارات لازم را بدهند، یعنی در حدی که به آنها مسئولیت‌دادن اختیار هم بدهند، زیرا ما مسئولیت می‌دهیم اما اختیارات را نمی‌دهیم. لذا تلاش می‌کنیم که این موضوع اصلاح شود.
رئیس‌جمهور در خصوص موضوع روایت‌سازی، خطاب به معاونان و مدیران وزارت امور خارجه، بیان کرد: شما این کار را آغاز کنید، هر کاری که لازم باشد، واحد ارتباطی ما در ریاست جمهوری هم این کارها را انجام می‌دهد و هر پیشنهادی که لازم باشد، مطرح کنید تا دانشگاه‌ها و رسانه‌ها و وزارتخانه‌ها در ادامه فعالیت‌های لازم را انجام دهند. هرچند آنها کارهایی را انجام می‌دهند، اما باید این موضوع را به شکل سازمانی و سیستماتیک انجام دهیم.
پزشکیان اظهار کرد: در حال حاضر و برای روابط خارجی، ما نیازمند تلاشی مضاعف هستیم. با ترکیه، آذربایجان، ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، عراق و همه کشورهایی که در سوی دیگر خلیج فارس قرار دارند، می‌توانیم روابط‌مان را بهتر کنیم. لذا چندان لزومی ندارد که با نقاط دورتر روابط‌مان را بهبود ببخشیم، بلکه بهبود روابط با همین کشورهای منطقه می‌تواند موجب شود که ما کارهای زیادی را انجام دهیم. وی ادامه داد: ارتباط میان دانشگاهی‌ها، تجار، هنرمندان، اهالی فرهنگ، گردشگران و افزایش رفت‌وآمدهای مرزی اموری است که می‌توان به آن توجه کرد.
باید چارچوبی را مشخص کنیم که ایرانیان خارج از کشور، بدون ترس به کشورمان بیایند
رئیس‌جمهور با اشاره به ایرانیان خارج از کشور اظهار کرد: باید چارچوبی را مشخص کنیم که بر اساس آن، ایرانیان خارج از کشور بتوانند بدون ترس به کشورمان بیایند. در این خصوص لازم است با قوه قضاییه و وزارت اطلاعات گفت‌وگو کنیم تا آنان که دلشان با ایران است و خارج از کشور دلتنگ کشور هستند و دوست دارند به کشور بازگردند، این بستر را آماده کنیم تا این عزیزان بتوانند به آسودگی رفت‌وآمد کنند.

ایرانیان خارج از کشور سرمایه‌های ارزشمند این آب‌وخاک هستند
وی با اشاره به وزیر امور خارجه که در جلسه بود، ادامه داد: ایرانیان خارج از کشور سرمایه‌های ارزشمند این آب‌وخاک هستند و باید بتوانند به آسودگی رفت‌وآمد کنند و ما بتوانیم از وجود آنها استفاده کنیم، لذا آقای عراقچی آن را ان‌شاءالله پیگیری خواهند کرد و ما هم هر کاری لازم هست، آن را انجام می‌دهیم.
وی افزود: ما به امید خداوند با وحدت و انسجام و با خدمت به مردم و با توکل به خدا این مسیر را با قدرت طی خواهیم کرد. بارها گفتم که ما خداوند را داریم، لذا اگر با اعتقاد به خدا دل ببندیم و با باوری [عمیق] و به دور از شعار، خدمتگزار مردم‌مان باشیم، مردم خواهند توانست در مقابل همه مشکلاتی که هست با قدرت بایستند.
رئیس‌جمهور در سخنانش به پنج محور که سه محور آن مربوط به حوزه سیاست خارجی و دو محور دیگر شامل سیاست داخلی می‌شود، اشاره کرد:
۱- اولویت سیاسی خارجی: رئیس دولت وفاق ملی، اولویت اول در سیاست خارجی را تقویت ارتباط با همسایگان می‌داند و می‌گوید که باید روابط خود را با کشورهای همسایه از جمله ترکیه، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، افغانستان، پاکستان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس تقویت کنیم. در صورت اصلاح روابط با کشورهای همسایه کارهای بزرگی می‌توانیم انجام دهیم، البته باید کمی فعال‌تر شویم. سکاندار دستگاه اجرا مطالبه نظام را با دیپلمات‌ها در میان گذاشت، چرا که توجه به همسایگان از نکات و درخواست‌های مقام معظم رهبری از رئیس قوه مجریه است.
تقویت روابط با همسایگان و اتخاذ یک دیپلماسی فعال منطقه‌ای از جمله محورهای اساسی است که رهبر معظم انقلاب در دیدارهای مسئولان سیاست خارجی بر آن تاکید دارند. این موضوع در مراسم تنفیذ چهاردهم نیز مجددا مورد اشاره قرار گرفت و از محورهای مربوط به عرصه سیاست خارجی بود که به عنوان اولویت کاری رئیس‌جمهور نیز مطرح شد. در این باره، منوچهر محمدی، کارشناس ارشد سیاست خارجی گفت: روابط دوستانه با همسایگان به ما کمک می‌کند که حریم امنیتی‌مان را گسترش بدهیم و در واقع، با توجه به قرابت و نزدیکی که ما با همسایگانمان داریم، تعداد همسایگان زیادی داریم که ۱۵ تا همسایه هستند؛ لذا هم کمک می‌کنند از لحاظ مراودات تجاری، فرهنگی، اقتصادی با این کشورها بیشتر کار کنیم و هم اینکه اجازه ندهیم دشمنان ما در این کشورها نفوذ کنند که نفوذ دشمنان در این کشورها برای ما چالش‌برانگیز خواهد بود؛ لذا الویت سیاست خارجی شهید رئیسی در همین رفتار با همسایگان بود. درحالی که ما در گذشته، همسایگان را بسیار نادیده می‌گرفتیم. این امر منجر به این می‌شود که ما هم یک تحریم امنیتی بهتر پیدا کنیم و هم اینکه می‌توانیم از امکانات و منابع یکدیگر به نحو بهتر و با هزینه کمتری استفاده کنیم. براین اساس، هم با انتظاری که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای از مدیران وزارت امور خارجه و رئیس‌جمهور دارند و هم شخص پزشکیان در دیدار اخیرش به اولویت اصلی دستگاه دیپلماسی پرداخت، باید اقدامات جدی‌تری در حوزه ارتباط با همسایگان صورت گیرد تا مطالبات شخص اول کشور برآورده شود.
۲- لزوم حمایت و توجه به ایرانیان خارج از کشور: متاسفانه چارچوب‌هایی ایجاد کرده‌ایم که آنها (ایرانیان) می‌ترسند به کشور بازگردند، باید با قوه قضاییه، وزارت اطلاعات و مسئولان امنیتی صحبت کنیم تا هر کس که دلش برای ایران می‌تپد و دلش می‌خواهد، به کشور بازگردد.
پزشکیان ضمن بیان این مطلب گفت: تنها کافی است که بستر را فراهم کنیم و از وزارت امور خارجه می‌خواهم که پیگیری لازم را انجام دهد که این امر عملی شود، چرا که آنان سرمایه‌های این آب و خاک هستند.
البته وزارت امور خارجه از مدت‌ها قبل دست به کار شد و بر اساس بند سه ماده ۱۰۰ قانون برنامه هفتم توسعه، برای حمایت، صیانت، توجه به حقوق، هویت و سرمایه اجتماعی ایرانیان خارج از کشور، لایحه‌ای را به مجلس شورای اسلامی ارائه داد که کلیات این لایحه ۱۶ ماده‌ای، ۲۹ تیرماه ۱۴۰۴ در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. جزییات آن هم هفته جاری در صحن مجلس بررسی می‌شود.
در لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور، موارد متعددی دیده شده است که از جمله می‌توان به تسهیل تردد ایرانیان بر اساس ایجاد یک سامانه اشاره کرد تا ایرانیان در زمان ورود به کشور، نیازی به اخذ ویزا نداشته باشند. همچنین موضوع دسترسی ایرانیان خارج از کشور به سامانه‌های داخلی در این لایحه موردتوجه قرار گرفته است.
از طرفی چند میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی می‌کنند که در برخی از موارد آنها نیازمند مساعدت و کمک هستند و در این لایحه به این مسائل پرداخته شده است.
یکی دیگر از مسائل موردتوجه در لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور، جذب ایرانیان نخبه و صاحب استعداد در حوزه‌های آموزشی و پژوهشی، شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و سایر دستگاه‌های اجرایی کشور است. همچنین تسهیل فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه گذاری ایرانیان خارج از کشور در داخل کشورمان در این لایحه از جایگاه مهمی برخوردار است.
حال باید دید، تکلیف لایحه مذکور در بهارستان به کجا خواهید انجامید. آنچه مشخص است، در صورت تایید و ابلاغ آن از سوی روسای مجلس و ریاست جمهوری، تسهیل‌گری لازم را برای ایرانیان خارج از کشور و همچنین برخورداری از ظرفیت بالای علمی، اقتصادی و تخصص آنها و دیگر مسائل دیده شده فراهم خواهد کرد.
۳- برقراری ارتباط خوب میان دو حوزه کلان «میدان» و «دیپلماسی»: رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه در سخنانشان بر اهمیت حرکت در دو مسیر میدان و دیپلماسی تاکید کردند. قطعا اگر یک دیپلمات پشتوانه نیروهای مسلح و قدرت موشک‌های ایرانی را نداشته باشد، نمی‌تواند با دست پُر در میز مذاکره شرکت کند. به همین جهت هموراه در بزنگاه‌های حساس به وضوح مشاهده شد که برقرای ارتباط نزدیک این دو حوزه چه نتایج قابل‌توجه‌ای را خواهد داشت؛ برای نمونه می‌توان اشاره‌ای به جنگ ۱۲ روزه داشت. آن طور که سید عباس عراقچی گفت: همان‌طور که نیروهای مسلح با تمام قوا از کشور دفاع کردند، دیپلمات‌های ما نیز از حقانیت، مظلومیت و مشروعیت ایران در دفاع از خود، با قدرت دفاع کردند و عملکرد دولت نیز در این میان کم‌نظیر بود.
فقط «عراقچیِ دیپلمات» مُهر تایید به پیوند میدان و دیپلماسی نمی‌زند، بلکه حجت‌الاسلام عبدالله حاجی صادقی نماینده ولی فقیه در سپاه هم براین باور است: هیچ زمانی دیپلماسی و میدان مثل امروز یکی نبودند. حال که چنین تعامل نزدیک و سازنده‌ای ایجاد شده باید ادامه یابد. به دلیل آنکه «میدان دیپلماسی» همراه و مکمل «میدان رزم» است و دیپلماسی بدون پشتوانه قدرت نظامی و آورده‌ها و سرمایه‌های «میدان رزم» بی‌اعتبار و است و میدان رزم نیز در کنار سلحشوری به درایت و دیپلماسی نیازمند است.
۴- تاکید بر وحدت و انسجام ملی: یکی دیگر از محورهای سخنان رئیس‌جمهور در جمع مدیران وزارت امور خارجه بود. او در حالی خواهان حفظ همگرایی جامعه شد که روز جمعه فرمان، فرمانده با ابلاغ هفت تکلیف راهبردی صادر شد. حفظ اتحاد ملی وظیفه یکایک ما است. عمق پیام راهبردی رهبر انقلاب در یک جمله خلاصه می‌شود. «ایران هرگز متوقف نمی شود». ایران متوقف نمی‌شود و با اتحاد که رمز پیروزی است قله‌ها را یک به یک طی خواهد کرد.
۵- ضرورت ارتباط صمیمی مسئولان با مردم: جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران بار دیگر ثابت کرد که مردم مهمترین مولفه اقتدار ایران هستند و اکنون که مسئولان و سیاسیون بر لزوم اعتماد به مردم و شنیدن صدایشان بخصوص در دوره «پساجنگ» تاکید دارند، باید پرسید چه باید کرد تا دشمن دوباره مرتکب اشتباه نشود و مسیر را در سپهر سیاست ایران با چشم اندازی جدید طی کنیم.

پاسخ در شنیدن صدای مردم و مهربانی با آنان است
 علی لاریجانی مشاورعالی مقام معظم رهبری است که سال‌ها در مسئولیت‌های مهم سیاسی و فرهنگی از جمله ریاست سازمان صداوسیما با حکم رهبر معظم انقلاب و نمایندگی و ریاست مجلس شورای اسلامی با رای مردم در سپهر سیاسی و فرهنگی - اجتماعی کشور ایفای نقش کرده است، پس از توقف جنگ ۱۲ روزه رژیم جنایتکار صهیونیستی و آمریکا علیه ایران، در گفت‌وگویی با اشاره به نقش مهم و تاثیرگذار انسجام ملی و سرمایه اجتماعی مردم در پیروزی علیه دشمن متجاوز، با بیان اینکه حیف است فضای فعلی ایجادشده در کشور از دست برود، تاکید کرد: یادمان نرود که از فردا با مردم نامهربان برخورد نکنیم. حضور مردم در صحنه در دوران جنگ اخیر باید به عنوان یک درس بزرگ برای آینده موردتوجه قرار گیرد. این نکته را باید در نظر گرفت که مخاطب اصلی برای ارتباط صمیمی‌تر با توده‌های مردم، خود دولتی‌ها هستند. حقیقتا رئیس‌جمهور که در آستانه یکسالگی دولتش به سر می‌برد، در سفرهای استانی بی پرده با مردم ارتباط برقرار می‌کند، با آنان صحبت می‌کند و دغدغه‌هایشان را می‌شنود. همین اقدام باید توسط سایر دولت‌مردان (چه اعضای کابینه و چه استانداران و فرمانداران) انجام شود. البته آنها هم پای کار مردم هستند، اما از آنجا که جمهوری اسلامی ایران هرچه دارد از عنایت حضرت حق و مردم همیشه در صحنه است، باید مسئولان همواره خود را فدای چنین ملتی کنند که باحضورشان توطئه دشمنان را خنثی می‌کنند.