۲۰ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۹

یافته‌های جدید نشان می‌دهد انسان‌هایی که به صدسالگی می‌رسند، در سنین ۶۰ سالگی در مقایسه با سایر همسالان خود که به صدسالگی نرسیدند، سطوح پایین‌تری از گلوکز و اسیداوریک و کراتینین داشته‌اند.

آگاه: وبگاه سایِنس اَلِرت در گزارشی آورده است: صدساله‌شدن زمانی پدیده‌ای نادر بود؛ اما اکنون رواج بیشتری یافته است. در واقع صدساله‌ها سریع‌ترین گروه درحال‌رشد جمعیت جهان هستند که تعدادشان تنزدیکا از دهه ۱۹۷۰ میلادی به بعد، در هر دهه دوبرابر شده است. با این حال کشف رازهای پشت این طول عمر استثنایی، کار ساده‌ای نیست و مستلزم فهم تعامل پیچیده استعداد ژنتیکی و عوامل سبک زندگی در طول عمر فرد است.
پژوهشگران همواره به مطالعه افراد نودساله و صدساله علاقه‌مند بوده‌اند، چرا که این افراد ممکن است کمک کنند که آنها دریابند چگونه می‌توان بیشتر عمر کرد و سالم‌تر پیر شد. مطالعه موسسه کارولینسکا برخی نشانگرهای زیستی (Biomarkers) مشترک، ازجمله سطوح کلسترول و گلوکز (قند خون) را در افراد بالای ۹۰ سال شناسایی کرده است.آنها برای این مطالعه که در مجله انجمن پیری آمریکا (جِروسایِنس Geroscience) منتشر شد، داده‌های حاصل از ارزیابی‌های سلامت ۴۴ هزار شهروند سوئدی در سنین ۶۴ تا ۹۹ سالگی را بررسی کردند. وضعیت این شرکت‌کنندگان از طریق داده‌های ثبت‌شده در سوئد تا ۳۵ سال پیگیری شد. از این افراد هزار و ۲۲۴ نفر یا ۲.۷‌درصد تا ۱۰۰ سالگی عمر کردند که بیشترشان (۸۵ درصد) زن بودند. ۱۲ نشانگر زیستی مبتنی بر خون مربوط به التهاب، سوخت‌وساز بدن (متابولیسم)، عملکرد کبد و کلیه و همچنین سوءتغذیه و کم‌خونی احتمالی، در این مطالعه گنجانده شدند. همه این موارد در مطالعات قبلی با پیری یا مرگ‌ومیر مرتبط بوده‌اند. براساس این پژوهش، افرادی که به صدسالگی رسیده بودند، در مقایسه با همسالانشان که به ۱۰۰ سالگی نرسیدند، سطوح گلوکز (قند خون)، کراتینین (نشانگر کلیوی) و اسیداوریک پایین‌تری داشتند و مقادیر این نشانگرهای زیستی به‌ندرت به سطوح بسیار بالا یا بسیار پایین رسیده بود؛ به‌عنوان‌مثال تعداد بسیار اندکی از این صدساله‌ها قبل از رسیدن به این سن، سطح گلوکز بالاتر از ۶.۵ میلی‌مول بر لیتر یا کراتینین بالاتر از ۱۲۵ میکرومول بر لیتر داشتند.پژوهشگران می‌گویند: این مطالعه مشخص نمی‌کند که کدام عوامل سبک زندگی یا کدام ژن‌ها مسئول مقادیر نشانگرهای زیستی هستند؛ اما منطقی است که در نظر بگیریم تغذیه یا مصرف الکل در این موضوع نقش دارند.همچنین آنها پایش منظم عملکرد کلیه (کراتینین)، عملکرد کبد، اسیداوریک و قندخون را همزمان با افزایش سن، توصیه می‌کنند و می‌گویند که پیوندی بالقوه میان سلامت متابولیک، وضعیت تغذیه و طول عمر استثنایی وجود دارد.