آگاه: یکی از موضوعات مهم در برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور، حوزه علوم و اکتشافات فضایی است که از سرفصلهای ذیل این موضوع، حوزه کپسولهای زیستی، اکتشافات و بهرهبرداری از منابع سایر کرات است. برای ورود به حوزه بهرهبرداری از منابع سایر کرات، باتوجهبه هزینههای بالا و سطح تکنولوژی بالا، نیاز به همکاریهای بینالمللی و استفاده از ظرفیت کشورهای همکار و همراه در صنعت فضایی نیاز است.
دو برنامه مهم در دنیا در حوزه اکتشافات فضایی و بهرهبرداری از منابع ماه، در حال انجام است. یکی برنامه آرتمیس که با مدیریت ایالات متحده و همراهی کشورهای غربی و برخی کشورهای شرقی و دیگری برنامه ILRS که عمدتا با مدیریت کشور چین و روسیه که هر دو از قدرتهای بسیار برتر حوزه فضایی در دنیا هستند، برای بهرهبرداری از منابع ماه برنامهریزیشده که در این برنامه هم کشورهای متعددی عضو هستند. برنامه چانگِ هشت از برنامههای مهم کشور چین، در بهرهبرداری از سطح ماه و اکتشافات فضایی در ماه که این برنامه، ذیل برنامه ILRS است و باتوجهبه رایزنیهای متعدد فنی، اعتماد کشور چین به محققین و دانشمندان صنعت فضایی ایران جلب شد؛ در برنامه چانگِ هشت بنا است یک محموله تحقیقاتی که توسط یکی از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ایران ساخته میشود، توسط این کاوشگر در سطح ماه قرار گیرد. در ۲۴ آوریل ۲۰۲۵ در روز فناوری فضایی چین، عملا پیوستن ایران به این برنامه و حضور ایران در این کاوشگر مهم بهصورت رسمی توسط دولت چین اعلام شد. محمولهای که در حال کار هستیم، محموله اندازهگیری پتانسیل الکتریکی استاتیکی در سطح ماه هست که باتوجهبه اینکه توزیع بار الکتریکی در سطح ماه بهصورت یکسان و یکنواخت نیست، وجود چنین محمولهای در سطح ماه و اندازهگیری پتانسیل الکتریکی برای بهرهبرداریهای آینده بسیار مهم است. بههرحال برای کشور ما هم یک فرصت بسیار مغتنم است که در یک کار بزرگ بینالمللی، در حوزه اکتشافات از سطح ماه، بتوانیم با سایر کشورها همکاری کنیم. امید داریم که در این برنامه و حضور کشور ما در این برنامه مقدمهای باشد بر اینکه ما در زمره کشورهایی باشیم که در مسیر بهرهبرداری از سطح ماه و بهرهبرداری از منابع ارزشمند سطح ماه و همچنین سایر کرات را در آن قدم گذاشتهاند. یکی از موضوعات مهم در برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور، حوزه علوم و اکتشافات فضایی است که از سرفصلهای ذیل این موضوع، حوزه کپسولهای زیستی، اکتشافات و بهرهبرداری از منابع سایر کرات است. برای ورود به حوزه بهرهبرداری از منابع سایر کرات، باتوجهبه هزینههای بالا و سطح تکنولوژی بالا، نیاز به همکاریهای بینالمللی و استفاده از ظرفیت کشورهای همکار و همراه در صنعت فضایی نیاز
است.
دو برنامه مهم در دنیا در حوزه اکتشافات فضایی و بهرهبرداری از منابع ماه در حال انجام است. یکی برنامه آرتمیس که با مدیریت ایالات متحده و همراهی کشورهای غربی و برخی کشورهای شرقی و دیگری برنامه ILRS که عمدتا با مدیریت کشور چین و روسیه که هر دو از قدرتهای بسیار برتر حوزه فضایی در دنیا هستند، برای بهرهبرداری از منابع ماه برنامهریزیشده که در این برنامه هم کشورهای متعددی عضو هستند.
برنامه چانگِ هشت از برنامههای مهم کشور چین در بهرهبرداری از سطح ما و اکتشافات فضایی در ماه که این برنامه ذیل برنامه ILRS است و باتوجهبه رایزنیهای متعدد فنی، اعتماد کشور چین به محققین و دانشمندان صنعت فضایی ایران جلب شد و در برنامه چانگِ هشت بنا است یک محموله تحقیقاتی که توسط یکی از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ایران ساخته میشود، توسط این کاوشگر در سطح ماه قرار گیرد. در ۲۴ آوریل ۲۰۲۵ در روز فناوری فضایی چین، عملا پیوستن ایران به این برنامه و حضور ایران در این کاوشگر مهم بهصورت رسمی توسط دولت چین اعلام شد. محمولهای که در حال کار هستیم، محموله اندازهگیری پتانسیل الکتریکی استاتیکی در سطح ماه هست که باتوجهبه اینکه توزیع بار الکتریکی در سطح ماه بهصورت یکسان و یکنواخت نیست، وجود چنین محمولهای در سطح ماه و اندازهگیری پتانسیل الکتریکی برای بهرهبرداریهای آینده بسیار مهم است و بههرحال برای کشور ما هم یک فرصت بسیار مغتنم است که در یک کار بزرگ بینالمللی در حوزه اکتشافات از سطح ماه بتوانیم با سایر کشورها همکاری کنیم. امید داریم که در این برنامه و حضور کشور ما در این برنامه مقدمهای باشد بر اینکه ما در زمره کشورهایی باشیم که در مسیر بهرهبرداری از سطح ماه و بهرهبرداری از منابع ارزشمند سطح ماه و همچنین سایر کرات را در آن
قدم گذاشتهاند.
۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۶
کد خبر: ۱۲٬۶۲۴
برنامه چانگِ هشت، از برنامههای مهم کشور چین، در بهرهبرداری از سطح ماه و اکتشافات فضایی در ماه است. در برنامه چانگِ هشت، بنا هست یک محموله تحقیقاتی که توسط یکی از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی ایران ساخته میشود، توسط این کاوشگر در سطح ماه قرار گیرد.

نظر شما