۱۲ آذر سال گذشته رییس‌جمهور در حکمی «نورالدین آهی» را به سمت «مشاور رییس‌جمهور در امور تشکل‌ها و احزاب» منصوب و در حکم او تصریح کرد: ضمن بهره‌مندی از ظرفیت صاحب‌نظران و اندیشمندان این حوزه و هم‌افزایی موثر با تشکل‌ها و احزاب مختلف، نسبت به پیشبرد اهداف دولت در توسعه عقلانیت سیاسی و تعمیق وفاق ملی در کشور مجدانه کوشا باشید.

تشکیل نهاد مشورتی  برای رفع موانع تولید

آگاه: از آن مقطع تاکنون ارتباط و تعامل نزدیکی بین احزاب و تشکل‌های سیاسی با رییس دستگاه اجرا برقرار شده و سه جریان حاکم یعنی اصولگرا، اصلاح‌طلب و اصولگرا به همراه اعضای خانه احزاب به دیدار مسعود پزشکیان رفته‌اند. آخرین دیدار نیز ۱۸ فروردین‌ماه به نمایندگان احزاب و تشکل‌های مردمی که اعضای ستاد انتخاباتی او (پزشکیان) در ایام انتخابات ریاست‌جمهوری بودند، اختصاص پیدا کرد.
مشاور رییس‌جمهور در امور احزاب و تشکل‌ها ۱۱ فروردین‌ماه گزارشی از اقدامات و تحرکاتی که انجام داد ارائه کرد و در گفت‌وگویی با پایگاه اطلاع‌رسانی دولت گفته بود: در سال ۱۴۰۳، تمام تلاشم این بوده که نقش مشورتی خود را در تعامل میان احزاب، تشکل‌ها و دولت به‌گونه‌ای ایفا کنم که صدای بخش‌های مختلف جامعه به سیاست‌گذاری‌های کلان کشور برسد. ما جلسات متعددی را با احزاب و تشکل‌های سیاسی برگزار کردیم تا ارتباط میان دولت و جریان‌های مختلف فکری را تقویت کنیم و بستر گفت‌وگوی سازنده را فراهم آوریم. به اعتقاد وی، امروز گفت‌وگو میان گروه‌های مختلف جامعه و دولت نسبت به گذشته تقویت شده و تلاش‌ها در جهت افزایش این هم‌افزایی ادامه خواهد داشت.
تاکید مشاور رییس‌جمهور به تقویتِ گفت‌وگو با احزاب، از آن‌جهت مطرح شد که پیش از این برخی از رجال سیاسی به‌خصوص حامیان رییس‌جمهور بر این باور بودند که در دولت‌های مختلف به احزاب کم‌لطفی می‌شد و به‌ندرت مسئولان دولتی حاضر به پذیرش نظرات آنها به عنوان خواص جامعه می‌شدند.
اسماعیل گرامی مقدم، قائم‌مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی از جمله این چهره‌های سیاسی شناخته می‌شود. او با بیان اینکه در تئوری‌های مدیریتی تاکید شده است که در ساختار دیوان‌سالاری باید از نیروهای متخصص احزاب و تشکل‌های سیاسی استفاده شود، می‌گوید: «زیرا آنها نیروهای سیاسی، شفاف و کارآمد هستند در حالی که متاسفانه دولت‌ها و یا دیگر ارکان حکومت به سراغ افراد غیرمتخصص می‌روند. در همه دنیا مردم به همین روال و با همین تعریف به گرایش سیاسی رای می‌دهند؛ به این معنا که وزرا هم باید همان گرایش سیاسی مرتبط با مطالبه مردم را داشته باشند، اما در کشور ما متاسفانه فعالیت احزاب به معنای درست و واقعی مورد توجه قرار نمی‌گیرد و این موضوع باعث سرکوب فعالان حزبی شده است و به همین دلیل احزاب نتوانستند به معنای واقعی جایگاه خودشان را پیدا کنند.»
این فعال سیاسی تاکید می‌کند: این امر بدیهی و طبیعی است که عدالت در توزیع و مشارکت در قدرت ایجاب می‌کند، به دلایل عقلانی و سیاسی و برای اینکه عادلانه رفتار کنیم، احزابی که در به‌قدرت‌رسیدن یک دولت و مشارکت‌دادن مردم در انتخابات نقش ایفا می‌کنند، باید در مدیریت کشور قرار بگیرند تا گفتمان رییس‌جمهور را پیاده کنند.
اما دولت ِپزشکیان تا به اینجای کار نشان داده می‌خواهد صدای همه سلایق سیاسی را بشنود و حتی با روی باز از دیدگاه‌ها و نظرات منتقدانش استقبال می‌کند؛ به همین جهت مشاوری را برای حوزه احزاب و تشکل‌ها تعیین کرد تا پل ارتباطی خوبی بین شخصیت‌های سیاسی و احزاب و هم تشکل‌ها و نهادهای مدنی برقرار کند؛ ازاین‌رو این رفت‌وآمدها در پاستور فقط محدود به فعالان سیاسی نمی‌شود، بلکه دایره آن تشکل‌های تخصصی را در برمی‌گیرد. در همین راستا اخیرا تشکل‌های تخصصی حوزه کشتیرانی به ساختمان شهید رجایی رفتند و با مشاور رییس‌جمهور دیدار و تبادل نظر کردند.
نمایندگان تشکل‌های کشتیرانی با اشاره به چالش‌های موجود، خواستار به رسمیت شناخته‌شدن جایگاه واقعی بخش خصوصی در سیاست‌گذاری‌های کلان شدند. از جمله مطالبات مطرح‌شده در این نشست می‌توان به شفاف‌سازی رویه‌های تجاری، کاهش مداخلات نهادهای خصولتی، رفع انحصار از زنجیره‌های تامین و توزیع، اصلاح سیاست‌های تعرفه‌ای و مالیاتی و تسهیل فرآیندهای گمرکی و ترخیص کالا اشاره کرد.
پای فعالان سیاسی استان البرز نیز به ریاست‌جمهوری باز شد و مطالبات خود را از نزدیک با مشاور رییس‌جمهور در میان گذاشتند. بالاخره آنچه از دیدارهای دولتی‌ها با کنشگران سیاسی و نهادهای مدنی یافت می‌شود، این است که دولت چهاردهم برای عبور از معضلات موجود از جمله ناترازی‌ها، دست خود را به‌سوی تشکل‌ها دراز کرده است. قبل از این ما در گزارشی به اهمیت ارائه برنامه از سوی احزاب به مقامات دولتی پرداخته بودیم. بهزاد نبوی رییس پیشین جبهه اصلاحات درباره برنامه‌هایی که احزاب باید روی میز دولتمردان بگذارند، گفت: احزاب باید خودشان برنامه داشته باشند تا بتوانند آن را به دولت ارائه دهند، جایی که نظراتی داشتند به دولت گفته‌اند، البته معتقد نیستم همه را در قالب بیانیه و اعلامیه منتشر کنند. می‌توانند نظراتشان را خصوصی به دولت بدهند، اگر می‌خواهند بیشتر هم مورد توجه قرار بگیرد، خصوصی ارائه‌دادن بهتر از بیانیه و اطلاعیه و اعلامیه است.
اما نکته حائز اهمیت مربوط به نگاه و تعامل دولت با تشکل‌های تخصصی و نهادهای مردم‌نهاد است، چنانچه روزنامه «آگاه» مطلع شد، در سال «سرمایه‌گذاری برای تولید» یک نهاد مشورتی با حضور نمایندگان تشکل‌های تولیدی، اتاق‌های بازرگانی و دانشگاهیان شکل خواهد گرفت تا نظرات تشکل‌های اقتصادی را جمع‌بندی و درعین‌حال موانع پیش روی تولید را شناسایی و نسخه نهایی‌شان را تقدیم مسئولان کنند. باتوجه‌به اینکه دولت چهاردهم آغوش خود را برای دریافت نظرات احزاب، تشک‌های تخصصی و نهادهای مردمی باز کرده و ازآنجاکه آنها با لایه‌های مختلف اجتماعی سروکار دارند، می‌توانند مطالبات مردم را به صورت تحلیلی در اختیار دستگاه‌های دولتی قرار داده و در تصمیم‌گیری‌ها به دولت کمک کنند. حال باید دید احزاب و تشکل‌ها چگونه در عصر وفاق خودنمایی می‌کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.