رییس‌جمهور هفته آینده در حالی به عمان سفر می‌کند که دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا به‌زودی برگزار خواهد شد. سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه زمان برگزاری دور پنجم مذاکرات میان ایران و آمریکا مشخص شده و جزییات آن به‌زودی رسانه‌ای خواهد شد، گفته بود: محل برگزاری این دور از گفت‌وگوها از سوی وزیر خارجه عمان اطلاع‌رسانی خواهد شد.

شرط‌وشروط ایران برای یک توافق

آگاه: تاکنون تهران و واشنگتن چهار دور با یکدیگر به صورت غیرمستقیم پیرامون مسئله هسته‌ای گفت‌وگو و تبادل‌نظر کرده‌اند و دو طرف خود را برای راند جدید آماده می‌کنند تا بتوانند به یک نتیجه دست یابند و آن را اعلام کنند. حال در این فضا، جمهوری اسلامی ایران مواضع خود را بار دیگر درباره گفت‌وگوها هم با طرف مقابل و هم با سایر کشورها به اشتراک گذاشت. در دو روز گذشته مرکز مطالعات امور خارجه ایران شاهد حضور میهمان خارجی بود؛ مدعوین به تهران آمده بودند تا در «مجمع گفت‌وگوی تهران» شرکت کنند. در این نشست رییس‌جمهور و وزیر امور خارجه چشم‌اندازی را در قبال مذاکرات ترسیم و اعلام کردند.

مذاکرات و انتظارات ایران از آمریکایی‌ها
مسعود پزشکیان، در سخنانش با بیان اینکه استفاده از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای را حق خود می‌دانیم، تصریح کرده بود: رییس‌جمهور آمریکا گفته است که «باید مطمئن شویم ایران سلاح هسته‌ای ندارد.» بسیار خب، بیایند بررسی کنند. ما چیزی برای پنهان‌کردن نداریم. ما نه به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای هستیم و نه به آن باور داریم. حق داریم از دانش و فناوری برای پیشرفت کشور استفاده کنیم، اما نه برای ساخت سلاح، بلکه برای زندگی بهتر.رییس‌جمهوری همچنین گفته بود: ما بر این باوریم که حقوق همه کشورها، ازجمله حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای (مطابق با NPT) باید به رسمیت شناخته شود. آنها می‌گویند ما نمی‌خواهیم ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد. رهبر انقلاب استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را از نظر شرعی ممنوع اعلام کرده‌اند و این موضع، مانع از تلاش برخی برای حرکت به سمت داشتن سلاح هسته‌ای در ایران شده است. صحبت‌های رییس‌جمهور در مجمع پایان یافت و او با میهمان مجمع تهران به گفت‌وگو نشست. پزشکیان در دیدار با وزرای خارجه عمان و قطر به دو نکته مهم اشاره کرد و آن شرط‌وشروط ایران برای دست‌یابی به توافق با طرف آمریکایی بود.
او به وزیر خارجه عمان که این روزها در تهران به سر می‌برد، گفت: ما خواهان توافقی عادلانه و متوازن هستیم، گفت: توافقی که در چارچوب معاهدهNPT، با احترام کامل به حقوق هسته‌ای ایران شکل گرفته و به طور عینی رفع جامع تحریم‌ها را تضمین نماید. جمهوری اسلامی ایران به دیپلماسی پایبند است و انتظار دارد تحریم‌های ظالمانه و یک‌جانبه‌ای که مستقیما مردم ما را هدف قرار داده‌اند، به‌طور واقعی و ملموس لغو شوند. ما معتقدیم چنین توافقی می‌تواند منافع طرفین را تامین و به تحکیم صلح، امنیت و ثبات در منطقه کمک کند.
نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر نیز از رییس دولتِ ما شنید که دستیابی به توافق با آمریکا امری دست‌یافتنی است، اما تحقق آن نیازمند یک شرط اساسی است و آن اینکه طرف آمریکایی از رویکرد تحمیل و زورگویی پرهیز کند؛ چرا که ما تحت هیچ شرایطی تن به زور نمی‌دهیم.
وزیر امور خارجه نیز در سخنانی که در این مجمع داشت، تاکید کرد: در مذاکرات مربوط به برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، طرف‌های آمریکایی ما طبعا آزادند که برای مهار فشار گروه‌های ذی‌نفوذ - عوامل بدخواهی که دست‌کم در دولت‌های پیشین دستورکار را تعیین می‌کردند - هر آنچه را در فضای عمومی لازم می‌دانند، بیان کنند. سیدعباس عراقچی افزود: اما ایران تنها مسئول رفتار خود است و از همین رو، سیاست ما پرهیز از مذاکره در عرصه عمومی است؛ به‌ویژه با توجه به شکاف‌های فزاینده‌ای که این روزها میان مواضع علنی و خصوصی طرف آمریکایی و نیز نوسانات هفتگی در موضع‌گیری‌های آنان دیده می‌شود.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: موضع ما در قبال حقوق ایران به‌عنوان عضو پیمان عدم اشاعه (NPT) کاملا روشن و غیرقابل تفسیر است. هیچ سناریو یا وضعیتی وجود ندارد که در آن ایرانیان اجازه دهند از آن حقوق محروم شوند. تسلط بر دانش غنی‌سازی، یک دستاورد بومی است که زحمات زیادی برای آن کشیده شده است، دستاوردی که حاصل سال‌ها تلاش علمی و ازخودگذشتگی‌های چشمگیر با اهدای مال و جان است. وی خاطرنشان کرد: اگر ایالات متحده واقعا در پی آن است که ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد، دستیابی به یک توافق در دسترس است و ما آماده‌ایم برای جلوگیری همیشگی از تحقق چنین سناریویی، وارد گفت‌وگوهای جدی شویم. در هر حال، غنی‌سازی در ایران - چه توافقی حاصل شود و چه نشود- ادامه خواهد یافت.
پایبندی ایران به خطوط قرمز
مواضع مسئولان ارشد نظام نشان می‌دهد، جمهوری اسلامی با قوت به خطوط قرمز خود پایبند است و هیچگاه از آن عبور نمی‌کند.
محمدرضا محسنی ثانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن بیان این مطلب می‌گوید: برای ایران، اصل مذاکرات که به‌صورت غیرمستقیم انجام می‌گیرد و آنچه در نهایت باید به توافق برسد، ملاک است، بااین‌حال، باتوجه‌به روحیه متزلزلی که الان در تصمیمات ترامپ مشاهده می‌کنیم، خیلی امیدوار نیستیم، اما ایران به سهم خودش عمل می‌کند. وی با اشاره به اظهارات رییس‌جمهور گفت: همان‌طور که آقای پزشکیان هم‌بارها گفته‌اند و در جلسه‌ای هم که در خدمتشان بودیم تصریح کردند، ما نسبت به مذاکره و رفع تحریم‌ها پایبند هستیم و امیدواریم که ان‌شاءالله به نتیجه برسد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، تاکید کرد: امیدوار هستیم با رعایت همه موضوعات و خط‌قرمزهای نظام جمهوری اسلامی ایران، این مذاکرات بتواند به نتیجه مطلوب دست یابد، چرا که طبیعتا به‌هیچ‌عنوان عدولی از این خطوط قرمز صورت نخواهد گرفت.
ایران در آستانه دور جدید مذاکرات که به احتمال زیاد در رم ایتالیا برگزار می‌شود، پیام خود را به‌صراحت به آمریکا منتقل کرد، اکنون باید دید آنها چگونه می‌خواهند پای میز مذاکرات ظاهر شوند. آیا تمایل دارند باز با حرف‌های تکراری همچون تهدید، تحریم  یا تاکید بر توقف غنی‌سازی ایران با ما گفت‌وگو کنند! قطعا این روش پاسخ نمی‌دهد و ایران زیر بار حرف زور نخواهد رفت.

تحریم و مذاکره نشانه ضعف آمریکاست
جالب آنجاست که هم به دنبال تحریم هستند و هم خواهان مذاکره! آنچه مسلم است، موضوع تحریم مسئله جدیدی نیست. ما ۴۰ سال است با تحریم‌های متنوع، متعدد و چندلایه از سوی آمریکا مواجه هستیم و یاد گرفته‌ایم که چگونه می‌توانیم منافع خود را تامین کنیم. قطعا نمی‌توانیم بی‌حرکت بمانیم، زیرا آمریکا مجموعه‌ای از قوانین تحریمی را به اجرا می‌گذارد که نه‌تنها مبنای قانونی ندارد، بلکه از لحاظ حقوق بشری نیز کاملا مردود و محکوم است. بنابراین، راه‌های مختلفی را امتحان کرده‌ایم و همچنان در این مسیر ادامه خواهیم داد تا بتوانیم منافع خود را تامین کنیم. اعمال تحریم‌ها در طول انجام گفت‌وگوها فقط نشانه ضعف جدیت طرف آمریکایی در مذاکره است. ختم کلام آنکه، اگر آمریکا مواضع ایران که به‌تازگی از سوی رییس‌جمهور و وزیر خارجه بیان شد را بپذیرد، می‌توان نسبت به استمرار مذاکرات امیدوار بود در غیر این صورت از خطوط قرمزش که دانش صلح‌آمیز هسته‌ای و غنی‌سازی اورانیوم است عدول نخواهد کرد.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.