آگاه: رییسجمهور پزشکیان در ادامه رایزنیهای خود با دولتمردان و مقامهای کشورهای همسایه و در راستای تقویت روابط دوجانبه، هفته گذشته در گفتوگوی تلفنی با نخستوزیر پاکستان بر لزوم توسعه روابط اقتصادی و ارتقای سطح همکاریهای تجاری و امنیتی دو کشور بهمنظور حمایت از صلح و ثبات منطقه تاکید کرد.
دفتر نخستوزیری پاکستان اعلام کرده که شهباز شریف در این گفتوگو از تلاشهای خیرخواهانه، دلسوزانه و برادرانه جمهوری اسلامی ایران در زمینه رفع سوءتفاهمها و زمینهسازی برای برقراری آتشبس میان پاکستان و هند، صمیمانه قدردانی کرده و با تمجید از سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به اسلامآباد و ابتکار ایران در ارائه پیشنهاد آتشبس، این اقدام را گامی موثر و سازنده در مسیر کاهش تنشها ارزیابی کرد. شریف همچنین ضمن استقبال از کاهش تنشها و استمرار آتشبس و برقراری صلح پایدار میان پاکستان و هند، بار دیگر از اهتمام و نقش فعال رییسجمهور پزشکیان در ایجاد این روند مثبت قدردانی و ابراز امیدواری کرد که در آینده نزدیک با سفر به تهران، در دیداری صمیمانه با رییسجمهور کشورمان درباره موضوعات مورد علاقه مشترک و دیگر مسائل منطقهای به گفتوگو و تبادل نظر بپردازد. سفری که به نظر میرسد در کمتر از یک هفته برنامهریزی و تحقق یافت تا تاکیدی دوباره بر عزم و اراده دولتِ چهاردهم برای گسترش روابط با همسایگان باشد.این مقام عالیرتبه پاکستان در حالی راهی تهران میشود که سال گذشته دو کشور، روابط بسیار خوبی را تجربه کردند. پس از روی کار آمدن دولت جدید در پاکستان، این کشور میزبان رییسجمهوری فقید ایران به عنوان اولین مقام بلندپایه خارجی برای بازدید از پاکستان پس از تشکیل دولت جدید، بود. شهید رئیسی با استقبال گرم مسئولان بلندپایه کشور همسایه در اسلامآباد، لاهور و کراچی سفر رسمی سه روزه خود را به سرانجام رساند. دو کشور در جریان این سفر چندین سند همکاری را نیز امضا کردند.
تسلیت شریف به ایران
هنوز یک ماه از سفر شهید رئیسی به پاکستان نگذشته بود که حادثه دردناک سقوط بالگرد رییسجمهوری و هیئت همراه وی، قلب مردم و دولت پاکستان که بهتازگی میزبان رییسجمهوری فقید ایران بودند را به درد آورد. یک روز عزای عمومی در پاکستان برای ادای احترام به شهید رئیسی، شهید امیر عبداللهیان و هیات همراه آنان اعلام شد و نخستوزیر پاکستان برای حضور در مراسم ادای احترام به شهدای خدمت به تهران سفر کرد. شهباز شریف ضمن ابلاغ پیام تسلیت و همدردی دولت و مردم پاکستان به ملت ایران با حضرت آیتالله سیدعلی خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی نیز دیدار کرد. پس از انتخابات ریاستجمهوری ایران، نخستوزیر پاکستان با مسعود پزشکیان منتخب ملت ایران تلفنی گفتوگو کرد و ضمن تبریک به وی، آمادگی کامل پاکستان را برای همکاری نزدیک با دولت جدید جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد.سناتور محمد اسحاقدار، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه پاکستان نیز به نمایندگی از رییسجمهوری و نخستوزیر کشورش، با سفر به تهران در مراسم تحلیف پزشکیان شرکت کرد. دولت جدید در ایران روی کار آمد و سیدعباس عراقچی رییس دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم پس از اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در ایران و در آخرین مرحله از سفرهای منطقهای خود، اواسط آبانماه ۱۴۰۳ به اسلامآباد سفر و با مقامهای بلندپایه سیاسی و نظامی پاکستان دیدار کرد. وی با نخستوزیر، سناتور محمد اسحاق دار همتای پاکستانی و ژنرال سید عاصم منیر فرمانده ارتش این کشور دیدارهای جداگانهای انجام داد.
ایران و پاکستان؛ حرکت در ریل تقویت دیپلماسی دفاعی
همکاریهای ایران و پاکستان فقط محدود به دولتها نشد و دیپلماسی دفاعی هم نتایج ملموسی داشت. ناوگروه نیروی دریایی پاکستان، دو بار از جمهوری اسلامی ایران بازدید کرد. همچنین همزمان با ایام دهه فجر ناوشکن جماران نداجا از بندر کراچی بازدید کرد که پس از آن اولین حضور عملیاتی جمهوری اسلامی ایران در رزمایش بینالمللی امان در پاکستان رقم خورد. اواخر دی ماه ۱۴۰۳، سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در راس یک هیئت بلندپایه نظامی به منظور توسعه همکاریهای مشترک با پاکستان به اسلامآباد سفر کرد. این بازدید مهم بنا بر دعوت ژنرال سید عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان صورت گرفت و طی آن هیئت بلندپایه نظامی ایران با مقامهای ارشد نظامی و سیاسی همسایه شرقی دیدار کرد. سفر فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به پاکستان نیز در ایام مصادف با چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی انجام شد. امیر دریادار شهرام ایرانی با هدف حضور در رزمایش چندملیتی امان ۲۵ و سخنرانی در کنفرانس بینالمللی گفتوگوهای امان به شهر بندری کراچی سفر کرد.
در آبانماه نیز امیر سرتیپ خلبان حمید واحدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بنا به دعوت همتای پاکستانی خود به اسلامآباد سفر کرد. وی همچنین بر روند برگزاری رزمایش چندملیتی نیروی هوایی پاکستان موسوم به سپر سند ۲۰۲۴ نیز نظارت داشت. سردار سرتیپ پاسدار سید حجتالله قریشی که در آن زمان جانشین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بود، در راس یک هیئت نظامی در سفر رسمی به اسلامآباد با مقامهای بلندپایه دفاعی و نظامی پاکستان دیدار کرد.
در آذرماه، جمهوری اسلامی ایران با هدف نمایش دستاوردهای نظامی ایران شامل صنایع بومی در حوزه دفاعی، هوافضا و جنگ الکترونیک برای اولینبار در بزرگترین نمایشگاه بینالمللی تسلیحات پاکستان در شهر کراچی شرکت کرد. هیئت نیروهای مسلح ایران به ریاست امیر سرتیپ دکتر مجتبی رمضانزاده در حاشیه این نمایشگاه با مقامهای نظامی پاکستان دیدار کرد. در اواخر همین ماه نیز سه هیات پاکستانی از ارتش، نیروی هوایی و وزارت دفاع این کشور با سفر به ایران در نمایش بینالمللی ایران ایرشو در جزیره کیش حضور یافتند. اکنون با فضایی که ترسیم شد، باید پرسید چرا پاکستان باید همچنان همکاری خود را با ایران توسعه دهد؟
فدا حسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در پاسخ به سوال مطرح شده با بیان اینکه مرز گسترده میان دو کشور ایران و پاکستان قطعا میتواند موقعیت بسیار خوب تجاری و اقتصادی را در منطقه فراهم کند، میگوید: در سفر سال گذشته ما به اسلامآباد دیداری با مقامات ارشد پاکستان از جمله نخستوزیر و وزیر خارجه این کشور داشتیم که در این دیدارها تاکید شد که در شرق کشور که بعضاً شرارتهایی صورت میگیرد، ارتش و مقامات نظامی دو کشور بتوانند با هماهنگی و همپوششی امنیت منطقه را برقرار کنند و تاکید دوستان پاکستانی که توسط سفیرشان به ما اعلام شد این بود که ما بتوانیم شهرکهای تجاری- صنعتی را در محور مرزی دو کشور ایجاد کنیم تا علاوه بر مراودات و دادوستدهای مرزی بتوانیم ضریب امنیتی را در منطقه افزایش دهیم. وی با تاکید بر اینکه سفر نخستوزیر پاکستان به ایران بسیار حائز اهمیت است، گفت: تنش و درگیریهای میان پاکستان و هند، موضوع مذاکرات ایران و آمریکا و نگاه پاکستان به این موضوع، نزدیکی کشورهای اسلامی باتوجهبه روابطی که پاکستان با عربستان دارد روابط سهجانبه ایران و پاکستان و چین از موضوعات مهمی است که در سفر نخستوزیر پاکستان به ایران بررسی میشود.
یک رسانه پاکستانی هم تحلیلی از لزوم همکاریهای تهران و اسلامآباد ارائه میدهد. روزنامه طلوع پاکستان مینویسد: با داشتن مرزهای طولانی، تامین همکاری منطقهای باید اولویت راهبردی پاکستان باشد، اما اجرای همین رویکرد در داخل، به دلایل سیاسی، پیچیدهتر است. هرچند پاکستان بهخوبی میداند که نادیدهگرفتن تعاملات منطقهای، عواقب جدی دارد. پاکستان نتوانسته مهارتهای دیپلماتیک خود را بهگونهای بهکار گیرد که از دو کشور همسایه خود یعنی ایران و افغانستان برای مهار تروریسم و شورشها بهخوبی استفاده کند. در این مطلب آمده است: با آنکه طرز فکر واکنشی طالبان برای پاکستان کاملا شناختهشده است، اما پاکستان هنوز اهرمهای موثری در برابر آنها دارد. بهجای تکیه صرف بر فشار، رویکردی متوازن که ترکیبی از مشوقهای دیپلماتیک، سیاسی و اقتصادی باشد، میتواند طالبان را به اقدامات ملموس علیه گروههایی که از خاک افغانستان حملات فرامرزی انجام میدهند، وادار کند.
همکاریهای ایران و پاکستان در حوزههای مختلف نشاندهنده آن است که دیپلماسی همسایگی همواره نتایج مطلوبی را به همراه میآورد، نمونه بارز آن، همکاریهای اقتصادی، سیاسی و نظامی تهران و اسلامآباد است. ازآنجاکه نخستوزیر پاکستان هم بهزودی به تهران میآید، فصل جدیدی از روابط در سال ۱۴۰۴ آغاز خواهد شد که به نفع دو کشور و منطقه خواهد بود.
نظر شما