آگاه: توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بیش از یک دهه است که در کشورهای توسعهیافته به صورت جدی دنبال میشود، اما در کشور ما توفیق چندانی نداشت و سال گذشته وزیر نیرو با پا گذاشتن به ساختمان نیایش تمرکز بر تجدیدپذیرها را در اولویت برنامههای خود قرار داد و از هدفگذاری ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر طی پنج سال خبر داد.
باوجودآنکه ظرفیت مناسبی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر دارد، تنها ظرفیت یک درصد تولید برق شبکه برق کشور را بر دوش میکشد. در حالی که میانگین جهانی آن نزدیک به ۱۰ درصد میشود. ضمن آنکه نباید از یاد برد که براساس آنچه کارشناسان امر میگویند، کشور ایران ظرفیت تولید ۶۰ هزار مگاوات برق لحظهای را از طریق انرژی خورشیدی دارد که این امر میتواند بر ناترازی ۲۰ هزار مگاواتی برق کمک کند.
چالش اصلی تجدیدپذیرها کمبود منابع و اعتبارات
ابتدا قرار بر این بود امسال تا شهریورماه ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر به پنج هزار مگاوات برسد، اما بهنظر میرسد برای رسیدن به این عدد راه پر پیچ و خمی باشد، زیرا تحریمهای بانکی و مالی، مانع از ورود مستقیم سرمایههای خارجی به ایران شده است. بانکها و موسسات مالی بینالمللی به دلیل ترس از جریمهشدن یا قرارگرفتن در لیست تحریمها، از همکاری با طرفهای ایرانی خودداری میکنند به همین علت کشور ما بهتنهایی باید برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر گام بردارد. صندوق توسعه ملی در فروردینماه وعده سه میلیارد دلار تامین مالی انرژیهای تجدیدپذیر را داد، در حالی که محسن طرز طلب معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر در رابطه با تامین مالی برای ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر گفته بود: تاکنون ۱۰ درصد از ۲.۵ میلیارد دلاری که دولت قول تامین آن را داده، تامین شده است.
اگر چه صندوق توسعه ملی وعده سه میلیارد دلار تامین مالی تجدیدپذیرها را داده است، اما بهنظر میرسد به صورت قطره چکانی در حال تزریق مالی است. چرا که محسن طرز طلب هم در این زمینه گفته بود: برای تولید ۷۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، در حال هزینه حدود دو میلیون دلار هستیم و درصورتیکه صرفهجویی مصرف برق اتفاق بیفتد، هزینه سرمایهگذاری در صنعت برق کاهش پیدا خواهد کرد و به دولت کمک خواهد کرد تا این میزان اعتبار را برای رفاه مردم هزینه کند.
محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر هم صحه بر موضوع میگذارد و در گفتوگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه تا کنون نزدیک به دو هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر وارد مدار شده است گفت: تلاش میکنیم این مقدار تا پایان شهریور به چهار هزار مگاوات برسیم. معاون وزیر نیرو ادامه داد: به دلیل عدمتامین منابع و اعتبارات از برنامه کلی عقب هستیم، اما ۷۰۰ سایت در کل کشور با درصد پیشرفتهای متفاوت وجود دارد که نیروگاههای سه مگاواتی آن در مرداد و شهریور وارد مدار میشوند.
کدام استانها بیشترین سهم تجدیدپذیرها را دارند؟
ساخت نیروگاههای خورشیدی و بادی میتواند کمک شایانی به ناترازی انرژی در کشور کند و ازآنجاکه کشور گرم و خشک بهشمار میآییم، استانهای کویری ظرفیت مناسبی برای انرژیهای خورشیدی و بادی هستند، رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر در این زمینه تاکید کرد: این سایتها در تمامی استانهایی که اعلام آمادگی کردند، وجود دارند که استان کرمان و سمنان در صدر آنها قرار دارند.
طرز طلب ادامه داد: بحثی که ما دنبال میکنیم، رفع ناترازی برق است که در برنامه ما در مدار قرارگرفتن پنج هزار مگاوات نیروگاه بادی در دولت چهاردهم قرار دارد که امیدواریم تا پیک سال آینده ۵۰ مگاوات وارد مدار کنیم. چرا که نسبت به انرژی خورشیدی به زمان و اعتبار بیشتری نیاز دارد، اما به دلیل اینکه انرژی خورشیدی تنها در زمان تابش خورشید میتواند تامین برق کند، بخشی از کمبود را به واسطه انرژیهای بادی جبران کنیم.
صنایع، زیر بار احداث نیروگاه تجدیدپذیر نمیروند
متاسفانه برق یارانهای، صنایع را بیرغبت به احداث نیروگاه تجدیدپذیر کرده است در حالی که صنایع هم بدهی بالایی به صنعت برق دارند و هم براساس قانون تا پایان سال باید اقدام به احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر کنند. اردشیر مذکوری مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران با اشاره به بدهی صنایع به صنعت برق خاطرنشان کرد: طبق قانون ماده چهار مانعزدایی صنایع انرژی بر تا پایان سال ۱۴۰۴ مهلت دارند اقدام به احداث نیروگاه کنند. از این ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه ۹ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی و هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است که از این میزان تنها دو هزار مگاوات احداث شده و پیش بینی میکنیم تا تابستان به ۲۵۰۰ مگاوات برسد. باتوجهبه ناترازی ۲۴ هزار مگاواتی برق در سال جاری، بهتر است اعتبارات لازم برای افزایش ظرفیت انرژیهای بادی و خورشیدی در اختیار ارگانهای مربوطه قرار گیرد تا با افزایش ظرفیت تجدیدپذیرها سالبهسال بر ناترازی برق افزوده نشود.
نظر شما