با تداوم شرایط اقلیمی در ماه‌های گرم پیش رو که به طور طبیعی ماه‌های خشک و کم‌بارش محسوب می‌شوند، امکان بهره‌برداری مستمر از منابع آبی سدهای تهران به کمترین میزان ممکن خواهد رسید. بر اساس آمار از ابتدای سال آبی تا ۲۴ تیرماه ۱۵۳ میلی‌متر بارندگی ثبت شده که نسبت به میانگین بلندمدت کاهش ۴۴ درصدی را نشان می‌دهد و نسبت به سال گذشته نیز ۳۳ درصد کاهش داریم.

مدیریت مصرف آب یک ضرورت برای نجات از بحران

آگاه: پارسا، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران با اشاره به کاهش بارندگی و استمرار خشکسالی می‌گوید: اکنون در شرایط بسیار سخت آبی قرار داریم طی مطالعات انجام شده و آمار رسمی طی ۶۰ سال گذشته، به دلیل نبود بارش‌های موثر، امسال بدترین سال آبی است؛ حتی فصل بهار که فصل مناسبی برای بارش‌ها بوده و می‌توانستیم با ذوب برف رواناب و سیلاب داشته باشیم که سبب پُرشدن مخازن شود، اما متاسفانه بارش‌های خوبی نداشتیم و در اردیبهشت‌ماه امسال نسبت به میانگین بلند مدت ۹۱ درصد کمتر بارش ثبت شده است؛ مجموع این عوامل موجب شده که اکنون حجم مخازن موثر تامین‌کننده آب شرب تهران به ۱۴ درصد برسد.
در ادامه هم محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب استان تهران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: امسال برای اولین‌بار در ۱۰۰ سال گذشته پنجمین سال خشکسالی مستمر را پشت سر می‌گذاریم. ذخایر سدهای ما اکنون ۱۷۰ میلیون مترمکعب کمتر از سال گذشته است. همچنین باید اشاره کرد به ازای هر یک درجه افزایش حرارت، پنج درصد میزان مصرف آب ما افزایش پیدا می‌کند. اقداماتی باید در حوزه تامین و توزیع انجام می‌دادیم که به جد در حال پیگیری است.
این مقام مسئول می‌گوید: یکی از اقدامات اثرگذار که می‌تواند در کوتاه‌مدت و روزانه اثرگذار باشد، بحث مدیریت مصرف است. از مردم عزیز تقاضا داریم باتوجه‌به اینکه تابستان کنونی در ۶۰ ساله گذشته، بی‌آبی بی‌سابقه داشته است، ما را یاری کنند و ۲۰ درصد مصرف را کاهش دهند با کاهش ۲۰ درصدی مصرف، ان‌شالله نگرانی‌ها مرتفع می‌شود.
به‌تازگی هم شرکت آبفای استان تهران اعلام کرده است با تداوم شرایط اقلیمی، در ماه‌های گرم پیش رو که به طور طبیعی ماه‌های خشک و کم‌بارش محسوب می‌شوند، امکان بهره‌برداری مستمر از منابع آبی سدهای تهران به کمترین میزان ممکن خواهد رسید. در همین راستا یکی از راه‌های برون‌رفت از شرایط موجود، اعمال مدیریت فشار شبکه برای توزیع همگن و عادلانه آب است.
احتمال قطعی آب در تابستان با عدم صرفه‌جویی ۲۰ درصدی
محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب‌وفاضلاب استان تهران، گفت: یکی از راهکارهایی که در کاهش بارندگی اثرگذار است، کاهش فشار در شبکه است که در حال حاضر در حال اعمال آن هستیم. ما آب را در طبقات اول و دوم می‌توانیم تحویل دهیم و نهایتا آن دسته از مشترکانی که مخزن و بعد پمپ را نصب می‌کنند، کاهش فشار در منازل آنها اثرگذار نیست، اما کسانی که پمپ و مخزن نصب نکرده باشند با کاهش فشار آب، قطعا با محدودیت مواجه خواهند شد.
اردکانی ادامه داد: کسانی که تا کنون اقدام به نصب شیرآلات و تجهیزات کاهنده مصرف نکرده‌اند، می‌توانند با استفاده از این تجهیزات، حداقل ۳۰ درصد از مصرف آب خود را کاهش دهند. همچنین آبی که از شیرها خارج می‌شود، با هوا مخلوط می‌شود که به نوبه خود می‌تواند به کاهش مصرف کمک کند.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که قطعی آب هم خواهیم داشت، بیان کرد: اگر حداقل صرفه‌جویی ۲۰ درصدی در مصرف آب صورت نگیرد، بالاخره هرگونه احتمالی متصور  است.
کاهش شدید بارندگی و وضعیت هشدارآمیز سدها که سرانجام سبب شد کاهش افت فشار آب، این روزها در زندگی روزمره نقش پررنگ‌تری به خود بگیرد، اما در این میان همواره بر مدیریت مصرف تاکیده شده و به‌تازگی هم مجدد وزیر نیرو به مشترکان پرمصرف آب هشدار داده است؛ عباس علی‌آبادی، با بیان اینکه متاسفانه هنوز در برخی ذهنیت‌ها این تصور وجود دارد که کشور ما در منطقه‌ای پرآب قرار دارد، در حالی که این‌گونه نیست، اظهار کرد: گاهی شاهد استفاده نادرست از آب، مانند شست‌وشوی منازل و خودروها با آب شرب هستیم که این موارد باید به‌طورجدی کنترل شود. او افزود: برای کسانی که بیش از الگوی تعیین‌شده مصرف می‌کنند، در گام نخست هزینه واقعی مصرف محاسبه خواهد شد که عددی بازدارنده است. به نظر من، متاسفانه تاکنون به این ابزار بازدارندگی کمتر توجه شده است. حتی کسانی که توان مالی دارند، باید بدانند در صورت مصرف خارج از الگو، باید هزینه‌های گزافی بپردازند.
وزیر نیرو با بیان اینکه ما تلاش خواهیم کرد که این سیاست‌ها تاثیری بر زندگی عموم مردم نداشته باشد و تمرکز اقدامات بیشتر بر پرمصرف‌ها خواهد بود، گفت: ممکن است افراد پرمصرف در هر قشری از جامعه باشند، اما قانون در این زمینه تکلیف را مشخص کرده و ما مطابق قانون عمل خواهیم کرد.
در نهایت گفتنی است، خشکسالی در کشورمان ایران به یک چالش جدی تبدیل شده که نیازمند اقدامات فوری و همکاری همگانی است؛ مدیریت منابع آبی، افزایش آگاهی عمومی و استفاده بهینه از آب از جمله راهکارهایی هستند که می‌توانند به کاهش اثرات منفی خشکسالی کمک کنند. همچنین باید تاکید کرد بدون اقدامات موثر، آینده منابع آبی و امنیت غذایی کشور در خطر خواهد بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.