-
رسالت اصلی طلبه، هدایت است
حوزه به روز؛ کارآمدی حوزه و حوزوی
حسین نصرتی - آگاه مسائل فرهنگی: رسالت طلبه همان رسالت رسول خداست اما در مقیاس خودش! خدایش همان خدای رسول خداست! کتابش همان کتاب رسول خداست و لباسش همان لباس رسول خدا.
-
برترین انتظار از حوزه علمیه در گام تمدنی انقلاب
نوآوریهای تمدنی در چارچوب پیام جهانی اسلام
یوسف پورجم - آگاه مسائل سیاسی: جهان امروز، بهرغم پیشرفتهای خیرهکننده در علم و فناوری، با خلأ معنویت، فروپاشی روابط انسانی و بحرانهای ساختاری مواجه است؛ تمدنی که بر شانههای اومانیسم و سودمحوری بنا شده، اکنون در برابر پرسشهای بنیادینی چون «معنای پیشرفت»، «جایگاه انسان» و «نسبت قدرت و اخلاق» پاسخی قانعکننده ندارد. در چنین برهوتی، پیام جهانی اسلام با ظرفیتی ژرف و تمدنساز، نه صرفا یک روایت تاریخی از دینداری، بلکه الگویی فراگیر برای بازسازی جامع حیات انسانی را عرضه میکند.
-
فقه در مقام مهندسی جامعه
حوزه در طلیعه زمانه تجلی فقه تمدنساز در عصر انقطاع
حسین انجدانی - آگاه مسائل اندیشهای: در نیمه نخست قرن بیستم، هنگامی که جهان اسلام در تلاطم سهمگینترین بحرانهای هویتی، سیاسی و اجتماعی خود فرورفته بود، نهاد حوزه علمیه اعلام موجودیت کرد؛ نه بهمثابه سنگری منفعل از گذشته، بلکه بهعنوان یک نهاد پیشبرنده عقلانیت فقهی، حافظ شعور امت، در نهایت، بنیانگذار یک منظومه تمدنی. در روزگاری که ساختارهای خلافت فروپاشیده و خلاءهای معرفتی در دل ملتها پدیدار شده و پروژههای سکولاریستی با پشتوانه استعمار به نفی دین و هویت اسلامی روی آورده بودند، حوزه برخلاف مسیر غالب که عقبنشینی، سکوت یا تجزیه دین بود، مسیر تثبیت و تاسیس را برگزید. همین انتخاب، سرآغاز شکلگیری عقلانیتی شد که نه متوقف در ترمیم گذشته، بلکه متوجه بنیانگذاری آینده بود؛ عقلانیتی برخاسته از فقه، اما فقهی تمدنساز، نه مناسک محور.
-
راهبری سیاست و حکومت چگونه رخ میدهد؟
حوزه قم ایدئولوگ نظام اسلامی
علی رشیدی - آگاه مسائل فرهنگی: نظریه حکومت اسلامی، برگرفته از علوم دینی و اسلامی است. چنین نظریهای که قبل از امام خمینی رحمهالله نیز مطرح شده است، مبتنی بر متن منابع دین است؛ با این بیان که تبیین نظریه حکومت اسلامی از جانب امام خمینی، بازآفرینی و خلق دوباره این نظریه اصیل اسلامی است. پیشینه تبیین این نظریه توسط امام خمینی، به دهه ۵۰ و در فضای تاریک و منزوی حوزه نجف، باز میگردد. این نظریه که نشئت گرفته از فقه جواهری است را میتوان ثمره حوزه علمیه قم دانست؛ زیرا امام خمینی رحمهالله خود نیز، شاگردی از شاگردان حوزه علمیه قم است.
-
چکیده چهار دهه مطالبه تحول
محمد علیبیگی : «تحول، طبیعت و سنت آفرینش الهی است؛ این را بارها من مطرح کردهام، گفتهام. تحول رخ خواهد داد. خوب، حالا یکواحدی را، یک موجودی را فرض کنیم که تن به تحول ندهد؛ از یکی از دو حال خارج نیست: یا خواهد مُرد یا منزوی خواهد شد. یا در غوغای اوضاعِ تحولیافته مجال زندگی پیدا نمیکند، زیر دست و پا له میشود، از بین میرود؛ یا اگر زنده بماند، منزوی خواهد شد... میشود از تحول دوری گزید، اما با انزوا. اگر حوزه بخواهد از تحول بگریزد، منزوی خواهد شد؛ اگر نمیرد، اگر زنده بماند. البته مایه دین مانع مردن میشود، اما منزوی خواهد شد؛ روزبهروز منزویتر خواهد شد.»
-
نسبت حوزه با مردم و بستر ایجاد تمدن
تمدن برای مردم
علی عسگری - آگاه مسائل سیاسی: شاید تا کنون با این گزاره مواجه شده باشیم که اگر روحانیون وارد سیاست نمیشدند، احترام بیشتری داشته و مردم دیندارتر میماندند؛ اما بیایید تا با گذری در تاریخ این ادعای تکراری را صحتسنجی کنیم. آیا واقعا جدایی دین از هرآنچه دنیا خوانده میشود، سبب عزت معنویت میگردد؟ یا دین، عالمان و عاملان به آن، روزی برای سرگرمی در قاب عکسها ثبت شده و در موزههای مردمشناسی روبهروی تماشاچیان قرار میگیرند؟!
-
چه نیازی ما را بهسوی تحول سوق داده است؟
تحول در سه سطح
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر رضا برنجکار از جمله افرادی است که هم تجربه حضور و تدریس در دانشگاه را دارد و هم حوزههای علمیه؛ طبیعتا در این مسیر دارای اندوخته و نگاه عمیقی است. وی هم اینک استاد تمام دانشگاه تهران است و ریاست انجمن کلام اسلامی حوزه را برعهده دارد و به پژوهش و تدریس در حوزه و دانشگاه مشغول است.
-
-
سرمقاله
درنگی بر فرامتن یک پیام تاریخی
مرتضی مفیدنژاد - روزنامهنگار: پیام رهبر انقلاب به همایش بینالمللی یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم، دیروز توسط آیتالله اعرافی، رییس حوزههای علمیه کشور قرائت شد. پیامی تفصیلی و پرنکته که بهنوعی عصاره مطالب و رهنمودهای ایشان در نزدیک به چهار دهه به حوزههای علمیه، طلاب و فضلای علوم دینی است. پیرامون محتوای پیام و محورهای مهم آن باید همه دغدغهمندان و اصحاب رسانه تلاش کنند تا حق مطلب ادا شود، تحلیلها و مطالب مطرح شود و سپس راهکارهای اجرایی و تحقق آن طراحی و در دستور کار مدیریت حوزههای علمیه قم قرار گیرد. با همه این تفاسیر لازم است تا به چند نکته فرامتنی پیرامون این پیام مهم اشاره شود:
-
جلد شماره ۲۵۵ روزنامه آگاه
شماره دویست و پنجاه و پنجم روزنامه آگاه منتشر شد.