آگاه: هنگامی که با دنده یک خودرو حرکت میکنید و گاز میدهید، شتاب شما تا حدی زیاد میشود؛ اما سپس ثابت باقی میماند و گازدادن زیاد، سبب میشود تنها دور موتور بالا رود و زوزه بکشد. این کار به موتور و گیربکس آسیب میزند. این رویه در دندههای دیگر خودرو نیز به همین شکل است. براِیآینکه بخواهیم عمر قطعات موتور و گیربکس را بالا ببریم و بهترین مصرف سوخت را داشته باشیم، باید زمان تعویض دندهها را نسبت بهسرعت خودرو بدانیم. زمان تعویض دندهها نسبت بهسرعت خودرو این گونه است:
از ۰تا ۲۵ کیلومتر در ساعت دنده یک
از ۲۵ کیلومتر تا ۵۰ کیلومتر در ساعت دنده دو
از ۵۰ کیلومتر تا ۷۵کیلومتر در ساعت دنده سه
از ۷۵ کیلومتر تا ۱۰۵ کیلومتر در ساعت دنده چهار
از ۱۰۵ کیلومتر به بالا دنده پنج
تعویض دنده برای سبکسازی آن مثلا از دنده یک به دنده دو، راحتتر و کمدغدغهتر از سنگینکردن است و تنها کافی است با بازیکردن با پدال گاز دور موتور را برای دنده بعدی، آماده کنید و دندهها را در حداکثر دامنه نیرویی خود تعویض کنید.
تعویض دنده و سنگینکردن دنده
شما در دو شرایط دنده را سنگین میکنید که عبارت است از:
۱- هنگامی که ماشین با دور موتوری کمتر از بازه اعمال نیرو مورد نیاز در حال حرکت باشد.
در این مورد این گونه دنده را سنگین میکنید. اگر با دنده سه در حال حرکت هستید، پا را روی کلاچ بگذارید و دنده را از سه به دو بیاورید، سپس پا را روی پدال گاز فشار دهید و دور موتور را تنظیم کنید و حالا پایتان را از روی کلاچ بردارید.
۲- هنگامی که سرعتتان زیاد است و به پیچ نزدیک میشوید برای عبور از پیچ باید دنده را سنگین کنید.
اگر با سرعت نزدیک پیچ میشوید و خودروتان روی دنده سه است، به ترمزگیری اقدام کنید و دنده را از سه به دنده دو تغییر دهید و پا را از روی کلاچ آرام بردارید. هنگامی که شما ترمز میکنید به علت ترمز موتور، وزن بیش از پیش به جلو منتقل شده و وارد پیچ میشوید.
انتخاب سرعت مناسب برای تعویض دنده
هنگامی که با خودرو در حال حرکتیم و دور موتور به ۳۰۰۰ دور در دقیقه میرسد و صدای موتور هم فول شده، باید دنده را عوض کنیم و یکدنده بالاتر رویم.
برای کمکردن دنده میتوانید از کیلومترشمار استفاده کنید. هنگامی که با دنده سه و سرعت ۷۰ کیلومتر در حال حرکت هستید با ترمزکردن سرعت شما به ۵۰ کیلومتر میرسد، نیازی به جابهجایی دنده و کمکردن آن ندارید، زیرا ابتدای دنده سه از ۵۰ کیلومتر است.
اگر با دنده سه حرکت میکردید و ناگهان ترمز کردید، اگر سرعت شما به ۳۵ کیلومتر رسید، باید دنده را عوض کنید و از سه به دو بیاورید. در این مواقع، دنده سخت جا خواهد خورد و گیربکس صدا خواهد داد؛ زیرا سرعت به ابتدای سرعت دنده دو که ۲۵ کیلومتر است، نرسیده و بنابراین باید همزمان با دنده کمکردن، تک گاز بدهیم تا دور موتور با سرعت ماشین برابر شود و دنده راحتتر جا بخورد.
به دندههای یک به دو خودروهای سواری، به دلیل اینکه از نیروی بسیار بالایی برخوردار هستند، دندههای قدرتی یا سنگین گفته میشود و هرجا که برای حرکت خودرو به قدرت زیاد نیاز باشد، از آنها استفاده میشود؛ مانند:
ـ سربالاییهای تند
ـ در سرازیریهای تند (به دلیل اینکه نمیخواهیم سرعت اتومبیل ما در سرازیری زیاد شود)
ـ برای کاهش استفاده از ترمز و کنترل بهتر فرمان و کنترل سرعت.
نظر شما