آگاه: این بندر در سال ۱۹۵۵ راهاندازی شد و عمدتا برای دریافت واردات خودرو از کشورهای خاور دور استفاده میشد. ایلات مسیر کشتیرانی کوتاهتری را ارائه میدهد، زیرا کشتیهایی که از رژیم صهیونیستی حرکت میکنند، میتوانند بدون عبور از کانال سوئز، به اقیانوس هند برسند. این بندر در سال ۲۰۱۹ خصوصی شد. بندر ایلات دروازه جنوبی رژیم صهیونیستی و ورودی دریایی آن به خاور دور و استرالیا بود؛ عمده فعالیت بندر ایلات متمرکز به شرق دور و استرالیا است و همه کشتیهای خروجی از این بندر مجبور به عبور از بابالمندب (تنگهای که آسیا را از آفریقا جدا میکند و در کنار آن یمن قرار دارد) هستند. بندر ایلات تا پیش از طوفانالاقصی، اهمیتی همتراز با بنادر مدیترانهای اشکلون و حیفا داشت و تنها روزنه رژیم صهیونیستی به روی دریای سرخ و عامل بینیازی این رژیم به کانال سوئز مصر بود.
متروکهای به نام ایلات
اما پس از طوفان الاقصی و ورود یمن به نبرد با اشغالگران صهیونیستی، بندر ایلات به یک متروکه تبدیل شد، چراکه شیرمردان یمنی در حمایت از مظلومان غزه، بندر ایلات را آماج حملات موشکی خود قرار دادند.طبق گزارش وبسایت کالکالیست، ۱۴۹ هزار خودرو در سال ۲۰۲۳، از شرق وارد ایلات شد، اما از ابتدای ۲۰۲۴ و پس از حملات یمنیها حتی یک خودرو هم به این بندر وارد نشده است. در مهرماه سال گذشته، یک پایگاه خبری متخصص در حوزه حملونقل دریایی اذعان کرد که بندر اشغالی ایلات به سمت ورشکستگی کامل پیش میرود. پایگاه الشروق مصر در گزارشی به نقل از تارنمای خبریWorld Cargo News (متخصص در حوزه حملونقل جهانی) اعلام کرد که مقامات بندر ایلات در جنوب اراضی اشغالی پس از کاهش ۸۵ درصدی فعالیت این بندر در پی حملات یمن، اعلام ورشکستگی کردهاند. بر پایه این گزارش، حملات نظامی نیروهای مسلح یمنی ضدکشتیهای باری عازم این بندر اشغالی از طریق دریای سرخ عامل اصلی وضعیت بحرانی و ورشکستگی اقتصادی بندر ایلات است. روزنامه صهیونیستی جروزالم پست نیز چندیپیش از صفرشدن فعالیت بندر ایلات (ام الرشراش) در جنوب فلسطین اشغالی به دنبال عملیات مداوم نظامی و تنبیهی ارتش یمن در دریای سرخ خبر داد.
اعتراف مقام صهیونیست: ایلات خفه شده است
گدعون گولبر، مدیراجرایی بندر ایلات، معترف است که یمن بندر ایلات و اقتصاد آن را خفه کرد؛ طوری که تجهیزات و کارکنان این بندر اکنون بدون استفاده ماندهاند. گولبر تصریح کرد: کشتیهایی که میان اسرائیل (سرزمینهای اشغالی) و کشورهای آسیایی در رفتوآمد بودند، اکنون باید برای فرار از حملات یمنیها، آفریقا را دور بزنند و این موضوع هزینه و زمان رسیدن محمولهها و امکان هدف قرار گرفتن در دیگر مناطق مانند سواحل آفریقای جنوبی یا تنگه جبلالطارق را افزایش میدهد.
نشریه صهیونیستی گلوبس نیز اذعان کرده که بندر ایلات در اراضی اشغالی همچنان به دلیل عملیات نیروهای مسلح یمن و ممانعت از ورود کشتیها به این بندر متروکه است. گلوبس همچنین اذعان کرد که نیروهای مسلح یمن موفق شدند حرکت کشتیها را در خلیج سوئز متوقف کرده و شرکتهای دریانوردی را مجبور به تغییر مسیر حرکت کشتیهای خود کنند.
ایلات؛ نماد ورشکستگی و تعطیلی
رسانه الجزیره نیز گزارشی از ماجرای ایلات منتشر کرده و نوشته که این بندر راهبردی که قرار بود دروازه اسرائیل بهسوی شرق باشد، اکنون توسط یمنیها به نماد ورشکستگی و تعطیلی تبدیل شده است.
تعطیلی و ورشکستگی بندر ایلات، افول و فروپاشی اقتصادی رژیم صهیونیستی را تسهیل کرده است؛ پیشبینی میشود نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی اسرائیل در سال ۲۰۲۵ به حدود ۶۹ درصد افزایش یابد. جنگ مداوم منجر به اختلالات اقتصادی قابلتوجهی در اسرائیل (اراضی اشغالی) ازجمله کاهش ۲۷ درصدی هزینههای مصرفکننده، کاهش ۴۲ درصدی واردات و کاهش ۱۸ درصدی صادرات شده است.
بهکارگیری ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره ارتش برای آدمکشی در غزه و تعلیق مجوزهای کار فلسطینیان باعث کمبود شدید نیروی کار، بهویژه در ساختوساز و کشاورزی شده و اقتصاد را در اراضی اشغالی بیش از پیش تحتفشار قرار داده است.
بندر ایلات به دلیل حملات یمن عملا تعطیل شده است و با کاهش ۸۵ درصدی فعالیتهای بندری، بندر ایلات اعلام ورشکستگی کرده است. در ماه مه ۲۰۲۵ نیز یمن محاصره دریایی بندر اشغالی حیفا را اعلام کرد و حملات خود را علیه زیرساختهای دریایی اسرائیل تشدید کرد. یمن همچنین محاصره هوایی جامع اسرائیل را اعلام کرده و به خطوط هوایی بینالمللی هشدار داده است که فرودگاه بن گوریون امن نیست. از اواخر ماه مه ۲۰۲۵، ترافیک هوایی اسرائیل کاهش قابلتوجهی را تجربه کرده است. طبق اعلام وزارت حملونقل رژیم صهیونیستی، ترافیک هوایی کلی در یک ماه گذشته حدود ۳۴ درصد کاهش یافته است. برآوردهای نهادهای بینالمللی نشان میدهد فشار اقتصادی همچنان در اراضی اشغالی افزایش خواهد یافت و اسرائیل همچنان در سطح منطقهای و بینالمللی تضعیف و منزویتر خواهد شد.
یمن پس از حمله موفقیتآمیز هوایی به رژیم اسرائیل اعلام کرد که این رژیم را در دریا هم محاصره خواهد کرد. این تصمیم بسیار مهم است که در زمان مناسبی صورت گرفت. سرتیپ یحیی السریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد: صنعا تصمیم گرفته است رژیم اسرائیل را با محاصره دریایی روبهرو سازد. این محاصره برای اسرائیل خفهکننده خواهد بود و این رژیم را در تنگنا قرار خواهد داد. همه کشتیهایی که بهسوی بندر حیفا میروند از سوی نیروهای مسلح یمن هدف گرفته میشوند. این امر بهوضوح نشان میدهد انصارالله یمن، رژیم اسرائیل را زیر فشار و محاصره نابودکنندهای قرار خواهد داد.
یمن پیش از این سبب ورشکستی بندر ایلات شده بود و اکنون هم بندر حیفا را هدف قرار داده است. اکنون یمن موفق شده است دریای سرخ را ببندند و مانع عبور و مرور کشتیهای رژیم اسرائیل یا دیگر کشتی هایی شود که به سوی سرزمینهای اشغال شده کالا حمل می کنند. آنها دریای عرب، دریای سرخ و تنگه بابالمندب را به پادگانی تبدیل کردهاند و میگویند اقدامات خود را متوقف نخواهند کرد، مگر اینکه رژیم اسرائیل به جنگ و کشتار در نوار غزه پایان دهد.
رسیدن دایره محاصره یمن علیه رژیم صهیونیستی به حیفا در شرایطی صورت میگیرد که آمریکاپیشتر مدعی شده بود که حملات گستردهای به یمن داشته و زیرساختهای نظامی و راهبردی آن را نابود کرده است؛ همچنین صهیونیستها در تبلیغات گسترده از نابودسازی فرودگاه صنعا، بندر حدیده و... یمن خبر داده و ادعا داشتند که نابودی انصارالله را رقم زدهاند. هشدارهای نیروهای مسلح یمن درباره بندر حیفا که دایره عملیات را از بندر ایلات، فرودگاههای رژیم ازجمله بنگوریون به حیفا رسانده است، نشان می دهد که عملا حملات نظامی آمریکا و صهیونیستها به یمن با شکست مواجه شده و نه روحیه مقاومت یمن تضعیف شده و نه توان نظامی و راهبردی آن. این مهم زمانی آشکارتر میشود که از یک سو، ترامپ مجبور میشود تا به شجاعت یمنیها اعتراف کند و از سوی دیگر نیز وزیر جنگ آمریکا رسما از شکست در عملیات یمن میگوید و ناو ترومن نیز دریای سرخ را با آسیبهای بسیار ترک میکند. اندیشکدهها و اتاق فکرهای آمریکایی- صهیونیستی نیز اذعان میکنند که هیچکس در جنگ علیه یمن پیروز نخواهد شد.
نظر شما