فردو، یکی از تاسیسات هسته‌ای ایران است که در جنگ اخیر پیرامون آن مقولات زیادی مطرح شد؛ آمریکا پس از آنکه شکست اسرائیل در نبرد با ایران را مشاهده کرد، برای اعاده حیثیت از این رژیم جنایت‌کار به میدان آمد و فردو را با پیشرفته‌ترین تجهیزات و ادوات نظامی بمباران کرد.

اسرار فردو و خشم ترامپ

آگاه: پس از این بمباران، آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها چنین تبلیغ کردند که فردو نابود شده است و تمامی تجهیزات و امکانات هسته‌ای ایران در فردو به زیر تلی از خاک رفته است؛ ادعایی که اکنون نهادهای رسمی در خودِ غرب، پیرامون آن اِن‌قلت می‌آورند. در نخستین ساعات پس از بامداد اول تیرماه که رژیم آمریکا به تاسیسات فردو حمله کرد، دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا و سایر سردمداران دولت او به میدان رسانه‌ای آمدند و با پروپاگاندای وسیع چنین تبلیغ کردند که عملیات موسوم به چکش نیمه‌شب، با موفقیت تمام انجام شده است و چندین فروند بمب‌افکن رادارگریز بی ۲ چندین بمب سنگرشکن موسوم به ماپ را در تاسیسات فردو رهاسازی کرده و سبب با خاک یکسان‌شدن این تاسیسات زیرزمینی شده‌اند. 
اما هنوز چند ساعت از این پیروزی‌نمایی ترامپ و تیمش نگذشته بود که تردیدهایی درباره موفقیت‌آمیزبودن عملیات بامدادی آمریکا علیه تاسیسات فردو ایجاد شد. تصاویر اولیه از اطراف تاسیسات هسته‌ای فردو، هیچ دود یا اثر انفجار قابل‌توجهی را روی سطح یا در مجاورت تاسیسات نشان نمی‌داد؛ که این امر ارزیابی‌ها را تقویت می‌کرد که این حمله به نفوذ قابل‌توجهی در سازه زیرزمینی مستحکم منجر نشده است. همچنین منابع رسمی تایید کردند که بیشترین آسیب در خروجی و ورودی تاسیسات فردو متمرکز شده است، بدون اینکه به سازه داخلی مستحکم آن آسیبی وارد شود.
نشریه انگلیسی اکونومیست به نقل از کارشناسان نوشت: تاسیسات فردو یک سایت مستحکم است که فقط با سلاح‌های هسته‌ای یا دخالت مستقیم نیروهای زمینی می‌توان آن را نابود کرد. تاسیسات فردو را نمی‌توان با بمب‌های سنگرشکن آمریکایی نابود کرد. استاد دانشگاه جرج‌تاون، در واکنش به حمله آمریکا علیه تاسیسات فردو در شبکه ایکس نوشت: ترامپ گفت پروژه هسته‌ای ایران تمام شده است اما عاقلانی که تاریخ جنگ‌ها را مطالعه کرده‌اند می‌گویند پروژه هسته‌ای ایران تازه آغاز شده است.

افشاگری سی‌ان‌ان در خصوص حمله به فردو
شبکه آمریکایی سی‌ان‌ان نیز در گزارشی به نقل از ارزیابی سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا، گزارش کرد: حملات نظامی ایالات متحده به سه تاسیسات هسته‌ای ایران، اجزای اصلی برنامه هسته‌ای این کشور را نابود نکرده و احتمالا تنها آن را ماه‌ها به عقب انداخته است. این شبکه آمریکایی افزود: این ارزیابی که قبلا گزارش نشده بود، توسط آژانس اطلاعات دفاعی، بازوی اطلاعاتی پنتاگون، تهیه شده است. این ارزیابی بر اساس ارزیابی خسارات جنگی است که توسط فرماندهی مرکزی ایالات متحده پس از حملات ایالات متحده انجام شده است.
سی‌ان‌ان در ادامه گزارش خود نوشت: یافته‌های اولیه با ادعاهای مکرر دونالد ترامپ، رییس‌جمهور مبنی بر اینکه حملات، تاسیسات غنی‌سازی هسته‌ای ایران را به طور کامل و مطلق نابود کرده است، در تضاد است. این شبکه آمریکایی به نقل از دو منبع آگاه، افزود: ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران نابود نشده است. سانتریفیوژها تا حد زیادی سالم هستند. ایالات متحده شاید برنامه هسته‌ای ایران را حداکثر چند ماه عقب انداخته است.
به گفته منابع آگاه در آمریکا که سی‌ان‌ان منتشر کرده، در حالی که بمب‌افکن‌های بی۲ ایالات متحده، بیش از ۱۲ بمب را روی دو تاسیسات هسته‌ای، کارخانه غنی‌سازی سوخت فردو و مجتمع غنی‌سازی نطنز، پرتاب کردند، این بمب‌ها سانتریفیوژها و اورانیوم غنی‌شده با غلظت بالا را به طور کامل از بین نبردند. همچنین دو منبع آگاه جداگانه به سی‌ان‌ان گفتند که در پی نامشخص‌بودن میزان موفقیت عملیات آمریکا علیه ایران و احتمال بالای دست‌نخورده باقی‌ماندن تاسیسات هدف، جلسه توجیهی برای همه قانون‌گذاران مجلس نمایندگان نیز به تعویق افتاده است. پس از انتشار این گزارش سی‌ان‌ان، کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به این شبکه آمریکایی، گزارش مذکور را فوق‌محرمانه و ادعایی خواند.
ترامپ نیز از افشای اطلاعات محرمانه توسط سی‌ان‌ان در مورد فردو عصبی و خشمگین شد و در شبکه اجتماعی شخصی‌اش در نهایت خشم و غضب نوشت: سایت‌هایی که ما در ایران هدف قرار دادیم، کاملاًنابود شدند و همه این را می‌دانند. فقط اخبار جعلی چیزی غیر از این می‌گوید و می‌خواهند تا حد امکان این دستاورد را بی‌ارزش جلوه دهند. کسانی که به طور ویژه روی این دروغ کار می‌کنند، الیسون کوپر از CNN اخبار جعلی، برایان رابرتز احمق، رییس شرکت کان‌کَست و جانی کارل از ABC اخبار جعلی.
پیام عجیب دونالد ترامپ، رییس دولت آمریکا، علیه خبرنگاران و رسانه‌های این کشور درباره موضوع حمله به آمریکا، بسیار جلب‌توجه کرد. او با عصبانیت از استنادات و استدلال‌هایی که می‌گویند حمله آمریکا به فردو ناموفق بوده، به جمع زیادی از رسانه‌ها و خبرنگاران آمریکایی، از جمله سی‌ان‌ان، ای‌بی‌سی، ان‌بی‌سی و... حمله کرد و تلویحا گفت که مجبورند باور کنند این حمله موفقیت‌آمیز بوده است!
تحلیلگر پیشین سازمان سیا، نیز در واکنش به ادعاهای دولت ترامپ در مورد فردو گفت: گروهی از احمق‌ها و نادان‌ها در کاخ سفید هستند که نمی‌دانند چه چیزی در حال وقوع است؛ باتوجه‌به اطلاعاتی که تا این لحظه در دسترس است، به نظر می‌رسد حمله به فردو موفقیت‌آمیز نبوده است؛ مسئله ایجاد حفره‌هایی در اطراف تاسیسات فردو، به‌هیچ‌وجه نشانه موفقیت نیست؛ ایرانی‌ها از مدتی قبل می‌دانستند که حمله قریب‌الوقوع است و در نتیجه، همه مواد غنی‌شده را منتقل کرده بودند؛ موضوع بیشتر شبیه یک نمایش کمدی است که در آن تلاش می‌شود قدرت خارق‌العاده بمب‌افکن‌های بی ۲ به تصویر کشیده شود.

توسل ترامپ به سازندگان ویدیوهای جعلی!
سناتور کریس مورفی نیز با انتقاد شدید از حملات دولت ترامپ به ایران و زیرسوال‌بردن اهداف آن، گفت که ترامپ نه تاسیسات کلیدی فردو را نابود کرد و نه اورانیوم غنی‌شده ایران را از بین برد، بلکه با برهم‌زدن توافق دیپلماتیک و نزدیک‌تر کردن تهران به مسکو، تنها امنیت نیروهای آمریکایی در منطقه را به خطر انداخت.
اما فردوگیت، بسیار برای ترامپ و نتانیاهو پرهزینه شد، بنابراین دست‌به‌کار شدند و ویدیویی جعلی از ورود کماندوهای کذایی اسرائیلی به فردو را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند؛ پس از انتشار این ویدیو، بسیاری از متخصصان گفتند کاملا مشخص است که این ویدیوی هشت ثانیه‌ای توسط هوش مصنوعی تولید شده است و محیط و حرکات موجود در این ویدیو به شبیه‌سازی دیجیتال نزدیک است.
یک مقاله از نشریه Popular mechanic آمریکا توضیح می‌دهد که ممکن است ایران در تاسیسات هسته‌ای‌اش نوعی از بتن استفاده کرده که در برابر بمب‌های سنگرشکن حتی ۳۰ هزار پوندی هم مقاوم است. در ۲۲ ژوئن ۲۰۲۵، آمریکا برای نخستین‌بار از بمب‌های غول‌پیکر سنگین‌وزن ۳۰ هزار پوندی استفاده کرد، تا اهداف هسته‌ای زیرزمینی ایران به‌ویژه تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان را نشانه بگیرد؛ این بمب‌ها توسط هفت بمب‌افکن بی‌ ۲ هدایت شدند که ۱۴ بمب MOP را در این تاسیسات رها کردند، همزمان پرتاب انبوه موشک‌های کروز تاماهاوک از زیردریایی در خلیج‌فارس نیز رخ داد؛ اما آیا موفق شدند؟ کارشناسان هشدار داده‌اند که بتن فوق‌العاده مقاوم استفاده‌شده در این تاسیسات ممکن است مانع تخریب کامل آنها شود. تصاویر ماهواره‌ای نشان‌دهنده خسارت در سطح هستند، اما ارزیابی نهایی وضعیت در بخش‌های زیرزمینی هنوز ممکن نیست. 
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.