۱۵ تیرماه سال گذشته مسعود پزشکیان با رای مردم به‌عنوان نهمین رئیس‌جمهور اسلامی ایران انتخاب شد. او از زمانی که سکانداری پاستور را برعهده گرفت با چالش‌ها و بحران‌های متعددی روبه‌رو شد که مهم‌ترین آنها ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در ایران پس از برگزاری مراسم تحلیف وی در مجلس شورای اسلامی و جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونی علیه ایران اسلامی بود.

زخمی سربلند بحران‌ها

آگاه: در تمامی روزهای سختی که بر کشور گذشت، مسئولان به‌ویژه دولتی‌ها با هدایت‌های مقام رهبری پای کار بودند و اجازه ندادند ایران، لیبی شود. ایران ما درگیر جنگ بود اما هم زندگی روزمره ملت در جریان بود و هم مدیران دولتی برنامه‌های خود را برای عبور از این ایام تدارک دیده بودند.

دولت در جنگ تحمیلی چه کرد؟
«محمدرضا عارف» معاون اول رئیس‌جمهور در گفت‌وگویی تفصیلی که با خبرگزاری دولت داشت، در تشریح برنامه‌ها و اقدامات دولت چهاردهم در ایام جنگ تحمیلی گفته بود: با نهادهای نظارتی از ابتدای تشکیل دولت در چارچوب ستاد تنظیم بازار جلسات مشترکی داشتیم و با آنها همفکری می‌کردیم و خوشبختانه یک اجماع از نظر وظایف میدانی داشتند که دوباره‌کاری و موازی‌کاری نکنیم، هیئت‌های نظارتی هم خوب درخشیدند و نظارت بر بازار با رویکرد حل مشکل را داشتند. می‌دانستیم که ممکن است موارد خاص تخلفاتی انجام بگیرد که باید برخورد کنیم، ما برخورد را هم رد نکردیم و سازمان تعزیرات هم فعال بود. موضع این بود که با دوستی و حل مشکل مسئله را پیش ببریم. وی با بیان اینکه کمیته‌های نظارتی سازمان‌های نظارتی هم خوب عمل کردند و نتیجه این شد هرجا احساس می‌شد یک کالایی کمبود هست بلافاصله جبران می‌شد، اظهار کرد: مثلا در یکی از استان‌های مهمان‌پذیر، یک روز مرغ کمیاب شد و قیمتش بالا رفت، بلافاصله جبران شد. یا در مورد نان، بخصوص استان‌های مهاجرپذیر نگران بودیم، هم آرد بدون سقف در اختیار نانواها گذاشته شد و هم تلاش شد نانواها ساعات پخت خودشان را بیشتر کنند که بعضا ۲۴ ساعته هم انجام دادند و لذا در عرضه نان هم کمبودی نداشتیم. ما می‌دانیم تنها صفی که تشکیل شد برای بنزین بود. روز اول مصرف ما ۱۹۷ میلیون لیتر بود. پیک مصرف و بالاترین میزان مصرفی که داشتیم مربوط به اواخر مرداد سال گذشته با ۱۴۵ میلیون لیتر بود. تولید ما ۱۱۰ میلیون لیتر بود. در این دوره ما تولید را از ۱۱۰ به ۱۲۰ میلیون لیتر رساندیم، بالاجبار بقیه را هم باید وارد می‌کردیم.
معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: با تولیدی که داشتیم و ذخیره‌سازی که انجام داده بودیم، توانستیم ۱۹۷ میلیون لیتر را هم جبران کنیم، مردم در صف ایستادند، اما صف‌ها را وقتی نگاه می‌کردیم بیانگر آرامش و ظرفیت و نجابت مردم بود. آنها هم می‌فهمیدند الان که صف تشکیل شده، به دلیل این است که سفرها آغاز شده و در یک شب نمی‌توان پمپ‌بنزین ایجاد کرد، ولی پمپ‌بنزینی نبود که مشکل کمبود بنزین داشته باشد. عارف در جمع‌بندی مطالب خود گفت که دولت در این ۱۲ روز با اشرافی که به موضوع داشت، جلسات خودش را به صورت عادی تشکیل داد و هیچ جلسه‌ای از جلسات دولت تعطیل نشد. ما ۳۲ جلسه داشتیم، در همان روزها جلسات را برگزار کردیم، خیلی هم نیاز نبود که جلسات طولانی داشته باشیم چون تفویض اختیار کرده بودیم و کارگروه‌ها جمع‌بندی و گزارشات خودشان را می‌دادند. اگر مسئله مهمی اتفاق افتاده بود و باید در هیئت دولت تصمیم‌گیری  و مطرح می‌شد.

شرایط بحرانی و سه اقدام پزشکیان
رئیس‌جمهور پزشکیان نیز از همان روزی که ردای ریاست جمهوری را برتن کرد می‌دانست چه مسئولیت سنگینی را برعهده گرفته است؛ از این رو در روزهای نخست جنگ، خود وارد میدان شد و سه اقدام را در دستور کار قرار داد. اول با مسئولان و روسای سایر کشورها تلفنی گفت‌وگو و برحق دفاع مشروع و قانونی ایران در قبال تجاوز صهیونیست‌ها تاکید می‌کرد. دومین برنامه او مدیریت و نظارت بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی بود. نظارت‌های میدانی‌اش را تعطیل نکرد و دستورات لازم را به اعضای کابینه می‌داد؛ به عبارت دیگر مدیریتِ «ریموتی» نداشت. از برخی مناطق و منازل هدف قرار گرفته شده در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه در تهران، بازدید کرد. تاسوعا و عاشورا نیز به تبریز رفت و در کنار مردم به عزاداری پرداخت. سومین اقدام وی در سفر به جمهوری آذربایجان، برای شرکت در اجلاس اکو صورت گرفت. در جریان این سفر، رئیس قوه مجریه در دیدار با همتای آذربایجانی خود گفت: رژیم صهیونیستی در محاسبات خود حساب ویژه‌ای برای به خیابان آمدن مردم ایران درنتیجه حملات خود باز کرده بود، اما حمایت یکپارچه اکثریت مردم ایران از کشورشان و پاسخ مقتدرانه نیروهای مسلح توطئه‌های رژیم صهیونیستی را بی‌اثر کرد.
رئیس دولت چهاردهم از برگزاری اجلاس اکو استفاده بهینه کرد و روز جمعه هفته گذشته در نشست سران سازمان همکاری‌های اقتصادی از اقتدار ایران در پاسخ به تجاوز رژیم اشغالگر به خاک کشورمان سخن گفت و تاکید کرد: نیروهای مسلح ما وفق ماده ۵۱ منشور ملل متحد به دفاع مردم شریف ایران، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور پرداختند و درس بزرگی به متجاوزین دادند و مانع گسترش جنگ در منطقه شدند. البته خوش‌وبش رئیس دستگاه اجرا با «علی‌اف» با واکنش‌هایی از سوی فعالان سیاسی و رسانه‌ای روبه‌رو شد، اما نباید از مدار انصاف خارج شد، دولت و رئیس‌جمهور در بزنگاه‌های حساس نشان داده‌اند حرف نظام و مردم را می‌زنند و برای آنها منافع ملی و مطالبات رهبر انقلاب اولویت دارد.
در همین راستا، عباس کلاه‌دوز، فعال رسانه‌ای در صفحه شخصی خود نوشت: «هرگز به دکتر پزشکیان رای ندادم و منتقد جدی برخی رفتارهایش مثل مراوده گرم با «علی‌اف» هستم، اما پای کار بودن او در جنگ، جنگ اخیر نسبتا خوب بود و باید ادامه یابد؛ کاش انتخابات برای عده‌ای تمام شود.»
حقیقتا یک نقطه قوت دولت در این ۱۲ روز را می‌توان خدمات‌رسانی به مردم دانست؛ از تامین سوخت و غذا تا حفظ امنیت روانی جامعه، همه اینها نشان‌دهنده مدیریت بدون نقص دولت در شرایط جنگی بود. اگر حتی یکی از این حوزه‌ها مورد غفلت قرار می‌گرفت، می‌توانست به بحران منجر شود، اما دولت در همه این موارد به‌موقع ورود کرد و عملکرد قابل‌قبولی از خود به‌جا گذاشت.
اکبر رنجبرزاده، نماینده مجلس ضمن بیان این مطلب می‌گوید: همه وزرا و مدیران در سطوح مختلف پای کار خدمت‌رسانی و توزیع نیازهای اساسی مردم آمدند و در هیچ زمینه‌ای خدشه وارد نشد. شرایط به‌گونه‌ای بود که ما دغدغه، بحران و مشکلی را احساس نکردیم و این نشانه این است که عزم دولت، رفتار مدبرانه در این شرایط بود. یکی از علت‌های توفیق دولت هم همین رویکرد وفاق ملی است. بالاخره اقدامات و تحرکات دولت با هماهنگی‌های رئیس‌جمهور انجام می‌شد و به اعتقاد صاحب‌نظران پزشکیان توانست سربلند از روزهای بحرانی بیرون بیاید و علت آن هم تبعیت از رهکردهای رهبر انقلاب است.

اقدامات دولت شایسته تقدیر است
اسماعیل گرامی مقدم، فعال سیاسی درباره عملکرد دولت چهاردهم در ایام جنگ به خبرنگار روزنامه «آگاه» گفت: یکی از نقاط قوت حکومت ما، در کنار دو دستگاه دیگر، قوه مجریه به ریاست آقای دکتر پزشکیان بود. انصافا او زحمات زیادی کشید و با دلسوزی، حضور در جمع مردم و نظارت دقیق بر عملکرد دستگاه‌ها، با دقت و تمام توان توانست شرایط زندگی مردم در کشور را به وضعیت عادی بازگرداند. وی بیان کرد: دشمنان ما برنامه داشتند مردم را به خیابان‌ها بکشانند، غارت و شورش خیابانی صورت گیرد، اما در موضوع بنزین و تامین مایحتاج مردم، دولت واقعا خوب عمل کرد. تامین این حجم عظیم بنزین و مایحتاج در طول جنگ ۱۲ روزه کار ساده‌ای نبود و بسیار قابل‌تقدیر است. عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: رئیس‌جمهور در تامین و توزیع سوخت موردنیاز و مایحتاج معیشتی مردم در این برهه زمانی بی‌نظیر و شایسته بود. او شجاعانه و جسورانه به برخی وعده‌های خود عمل کرد و در راستای مطالبات مردم گام برداشت.

یک سال سخت اما همراه با عزت
آنچه مشخص است دولت و سایر قوا و نهادهای حاکمیت همه زیر چتر وفاق و همدلی دست به دست یکدیگر دادند و ایران را از پیچیده‌ترین برهه‌های تاریخی خود عبور دادند. دشمن انتظار داشت با موج ترور گسترده فرماندهان ارشد نظامی و حمله گسترده به نقاط مختلف کشور، شیرازه امور ازهم‌پاشیده و قدرت تصمیم‌گیری در جبهه ایران از بین برود، اما درایت و هدایت فرمانده کل قوا و حضور میدانی و به هنگام رئیس‌جمهور نه‌تنها مانع از این فروپاشی شد بلکه همان ابتدا دو کار انجام شد. 
نخست آنکه در کمتر از ۲۴ ساعت اولین پاسخ محکم به تجاوز نیز داده شد و عامل دیگر آنکه هیچ وقفه‌ای در مسیر خدمت‌رسانی و کار و تلاش مسئولان برای مردم ایجاد نشد. روی‌هم‌رفته یک سالی که از به روی کارآمدن دولت چهاردهم می‌گذرد ما شاهد روزهای سخت و دشوار بودیم، اما اقدامات مسئولان ثابت کرد، ایرانِ عاشورایی هیچگاه عزت و اقتدار خود را به تاراج نمی‌گذارد و همواره دشمن را از «کرده» خود پشی‌مان می‌کند. همین مسیری که دولت به ریاست و کارگردانی پزشکیان در بحرانی‌ترین شرایط انجام داد باید استمرار یابد و هیچگاه همدلی مردم و حاکمیت و مدیریت‌های جهادی دولتمردان در حاشیه قرار نگیرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.