جنگ ۱۲ روزه اخیر، فارغ از ابعاد میدانی آن به‌روشنی اثبات کرد که جمهوری اسلامی ایران، حتی در شرایط سخت تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی، همچنان قدرت نخست منطقه‌ای باقی مانده است. قدرتی که قادر است تنها با یک اشاره، معادلات امنیتی رژیم صهیونیستی را به‌هم بریزد و معادله بازدارندگی را به‌نفع جبهه مقاومت تغییر دهد.

شکست در سه جبهه

آگاه: در حالی که برخی تحلیل‌ها به‌اشتباه این نبرد را تقابل مستقیم ایران و اسرائیل معرفی می‌کنند، واقعیت میدان و تحولات پشت‌پرده چیز دیگری می‌گوید. رژیم صهیونیستی به‌تنهایی در اندازه و توان رویارویی با جمهوری اسلامی ایران نیست و عملا در جایگاه سگ زنجیری ایالات متحده آمریکا ایفای نقش می‌کند. آنچه در جریان جنگ ۱۲ روزه رقم خورد، بیش از آنکه نزاعی دوطرفه میان ایران و اسرائیل باشد، تقابل جمهوری اسلامی با جبهه کفر به رهبری دولت تروریست آمریکا بود؛ جبهه‌ای که از پشتیبانی برخی دولت‌های اروپایی و همکاری پنهانی برخی حاکمان مرتجع منطقه نیز بهره می‌برد. با این‌حال نتیجه نهایی این جنگ به‌روشنی نشان داد که معادله قدرت در منطقه دستخوش تغییر شده است. رژیمی که روزگاری خود را شکست‌ناپذیر می‌پنداشت، اکنون در برابر ضربات دقیق و پرحجم جمهوری اسلامی، دچار فلج راهبردی شده است. در بُعد رسانه‌ای و افکار عمومی نیز این رژیم هزینه‌های سنگینی را متحمل شد. رژیم صهیونیستی که همواره با اتکا به برتری هوایی و فناوری اطلاعات، ابتکار عمل در جنگ‌ها را در دست می‌گرفت، این بار نه‌تنها میدان را باخت بلکه روایت جنگ را نیز به‌طور کامل به حریف واگذار کرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی، در پنجم تیرماه ۱۴۰۴ و در بخشی از سومین پیام تلویزیونی خود خطاب به ملت ایران، این واقعیت را چنین توصیف کردند: «رژیم جعلی صهیونیست با آن همه هیاهو و ادعا، در زیر ضربات جمهوری اسلامی تقریبا از پا درآمد و له شد. فکر اینکه چنین ضرباتی از سوی جمهوری اسلامی ممکن است بر رژیم وارد بشود، در ذهن آنها و مخیله آنها خطور نمی‌کرد و اتفاق افتاد.» در ادامه این گزارش به گفت‌وگو با یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پرداختیم تا ابعاد مختلف این تحولات و پیامدهای راهبردی جنگ ۱۲ روزه را بیشتر بررسی کنیم.
محسن زنگنه، در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» در تشریح ابعاد خسارات واردشده به زیرساخت‌های اقتصادی رژیم صهیونیستی در جریان جنگ ۱۲ روزه اخیر، گفت: اتفاقی که در این جنگ افتاد، سه حوزه مهم از زیرساخت‌های رژیم صهیونیستی را تحت تاثیر قرار داد؛ نخست، حوزه نظامی است که اذعان کرده‌اند روزانه بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیون دلار هزینه جنگی داشته‌اند. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: علاوه بر نابودی برخی زیرساخت‌های نظامی و انهدام آن توسط جمهوری اسلامی، هزینه‌های مستقیمی نیز بر رژیم صهیونیستی تحمیل شد. به‌طور مشخص حملات جمهوری اسلامی ایران به زیرساخت‌های اقتصادی دشمن، به‌ویژه بندر حیفا، خسارات قابل‌توجهی را به این رژیم وارد کرد. وی با بیان اینکه حیفا یکی از بنادر استراتژیک رژیم صهیونیستی است و اسرائیلی‌ها بیش از ۱۰ سال است که روی طرح «آیمک» کار می‌کنند تا از طریق ترانزیت هند، بندر جفیره، عربستان و اردن و نهایتا حیفا به اهداف اقتصادی خود دست پیدا کنند، متذکر شد: برنامه کلان این رژیم این بود که حیفا را به استراتژیک‌ترین و مهم‌ترین بندرتجاری بین آسیا، جنوب شرق آسیا، اروپا و شاخ آفریقا تبدیل کند که پیرو حملات موشکی ایران، این بندر با خسارات جدی در حوزه پالایشگاهی، نیروگاهی و زیر ساختی مواجه شد. زنگنه با اشاره به ضربات واردشده به بخش انرژی رژیم صهیونیستی اظهار کرد: پیرو این حملات پالایشگاه‌های رژیم صهیونیستی از مدار خارج شدند. همچنین حدود پنج تا ۶ هزار مگاوات از ظرفیت ۲۴ هزار مگاواتی تولید برق اسرائیل از مدار خارج شده و این مسئله علاوه بر آسیب فوری، هزینه‌های سنگینی برای بازسازی به رژیم تحمیل می‌کند. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به تخمیل اسرائیلی ها از هزینه های مستقیم حملات ایران بر زیر ساخت‌های آنها گفت: اسرائیلی‌ها ابتدا هزینه ۲۰ میلیارد دلاری را مطرح کردند و پس از آن رسانه‌های این رژیم حرف از هزینه‌های ۴۰ میلیارد دلاری زدند که البته بنده فکر می‌کنم خسارات حداقل دوبرابر این رقم است، یعنی رژیم بر اثر حملات ایران، حداقل ۶۰ تا ۸۰ میلیارد دلار هزینه مستقیم دید.
کاهش سرمایه‌گذاری خارجی در سرزمین‌های اشغالی 
وی با بیان اینکه در کنار این آسیب‌ها، هزینه‌های غیرمستقیمی نیز به اقتصاد رژیم صهیونیستی وارد شد که بعضا حتی از خسارات مستقیم نیز سنگین‌تر است، ادامه داد: یکی از مهم‌ترین این موارد کاهش سرمایه‌گذاری خارجی است. اسرائیل اقتصادی متکی بر سرمایه‌گذاری خارجی دارد و در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۲۴ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرده بود، اما تنها به‌دلیل جنگ غزه این عدد به حدود ۱۵ میلیارد دلار کاهش یافت. برآورد کارشناسان اقتصادی بر این اساس است که جنگ اخیر نیز سرمایه‌گذاری خارجی را تا حدود پنج میلیارد دلار دیگر کاهش دهد. بنابراین این موضوع یک ضربه غیر مستقیمی است که اقتصاد رژیم صهیونیستی را تحت شعاع قرار می‌دهد. وی همچنین به تاثیرات امنیتی این جنگ بر حوزه گردشگری و افکار عمومی داخلی رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: از دست رفتن امنیت در سرزمین‌های اشغالی باعث کاهش ورود گردشگر، افت تولید ناخالص داخلی و افزایش تقاضا برای مهاجرت از اسرائیل شده است.
 این پدیده در آینده‌ای نزدیک تبعات جدی برای اقتصاد و ساختار اجتماعی رژیم خواهد داشت. زنگنه افزود: در هر صورت به نظر می‌رسد در کنار تمام هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم نباید از فشارهای نظامی واردشده به رژیم صهیونیستی غافل شد. تولید ناخالص داخلی اسرائیل حدود ۵۰۰ میلیارد دلار در سال است که نزدیک به ۱۰درصد آن، یعنی رقمی حدود ۵۰ میلیارد دلار در سال صرف هزینه‌های نظامی می‌شود؛ آن هم عمدتا با اتکا به کمک‌های مالی ایالات متحده. با توجه به حجم خسارات واردشده در جنگ ۱۲ روزه، زیرساخت‌های دفاعی و تسلیحاتی رژیم اسرائیل دچار آسیب‌های قابل‌توجهی شده و طبیعی است که برای بازسازی و تقویت ناوگان نظامی خود، ناچار به صرف بودجه‌ای بسیار بیشتر از سال‌های گذشته باشد؛ به‌طوری که این رقم می‌تواند تا دو برابر هزینه‌های فعلی نیز افزایش یابد. بنابراین جمع‌بندی آنچه در این جنگ رخ داد، به‌خوبی نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی با بحران عمیقی در ابعاد اقتصادی، نظامی و روانی مواجه‌شده است.

ضربات اقتصادی جنگ و آینده سیاسی نتانیاهو
وی در پایان با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «ما اسرائیل را زیر پا له کردیم»، تصریح کرد: این جمله دقیقا عمق ضربات واردشده به رژیم صهیونیستی را بازتاب می‌دهد. اگرچه آنها تلاش دارند اخبار مربوط به شکست‌هایشان را سانسور کنند، اما از لابه‌لای اظهارات مقامات و گزارش‌های درز کرده، می‌توان فهمید که ضربات اقتصادی این جنگ، رژیم را در موقعیت دشواری قرار داده و بسیار قابل‌توجه است و حتی می‌تواند آینده سیاسی شخص بنیامین نتانیاهو و ساختار کابینه‌اش را به‌شدت تحت‌تاثیر قرار دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.