آگاه: وقتی به جای اسد به کاخ ریاستجمهوری رفت، گمان میکرد دیگر سایه جنگ برداشته شده و میتواند در حیاط خلوت امن سالیان سال و بهدوراز هیچ حاشیه بر مردم سوریه حکمرانی کند، اما این فقط یک رویا بود. در حملات رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف سوریه، بسیاری از نیروهای وابسته به رژیم الجولانی کشته و زخمی شدهاند و تلفات و خسارات سنگینی هم به تجهیزات ارتش سوریه وارد شد.
در حالی که پیش از این، آمریکاییها اعلام کرده بودند به درخواست نتانیاهو، ترامپ تحریمهای دولت الجولانی بر سوریه را لغو کرد، اما ۲۵ تیرماه به دستور نخستوزیر کودککش اسرائیل، ساختمان وزارت دفاع و ستاد مشترک ارتش رژیم الجولانی هدف حمله سنگین صهیونیستها قرار گرفت. شدت حملات به حدی بود که ساکنان دمشق آن را بیسابقه توصیف کردند.
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز در پی حملات به سوریه برای جولانی خطونشان کشید و با بیان اینکه دوران هشداردادن در دمشق به پایان رسید، مدعی شد: ارتش ما با قدرت به عملیات در سویداء ادامه خواهد داد تا نیروهایی را که به دروزیها حمله کردند، نابود کند و آنها را بهطور کامل عقب براند. او درعینحال تهدید کرد که اگر جولانی محتوای این پیام را دریافت نکند، تلآویو سطح حملات خود را افزایش میدهد.
آنچه مشخص است اینکه رژیم اشغالگر صهیونیستی بر پایه ایجاد ناامنی و جنگ در خاورمیانه تشکیل شده و غیر از کشتوکشتار هیچ کارنامهای از خود به جا نگذاشته و حمایتهای آمریکا و اروپاییها را هم به همراه دارد. هرچند در هفت اکتبر سیلی بسیار سختی از مقاومتِ فلسطین خورد، اما باز به ساخت پناهگاههای مخفی روی آورده تا همچنان مردم غزه را آواره و آنجا را با خاک یکسان کند و برای اطمینان و هراس از انتقامِ مقاومت در مخفیگاه پناهنده شوند. در همین رابطه، روزنامه اسرائیلی جروزالمپست گزارش داد که ارتش اسرائیل در حال ساخت یک پایگاه جدید و مخفی به نام «اسرائلا» است تا از هرگونه حمله احتمالی غافلگیرانه از نوار غزه توسط حماس، مشابه حمله هفت اکتبر ۲۰۲۳، جلوگیری کند. این پایگاه بهعنوان خط دفاعی اضافی طراحی شده است تا از هرگونه حمله احتمالی به مناطق مسکونی در اسرائیل جلوگیری کند. این پایگاه همراه با دو پایگاه مجاور دیگر، بر مناطق استراتژیک بیت حانون، بیت لاهیا، جبالیا و تپههای شهر غزه تسلط دارد.
جنایات اسرائیل و زنگ خطر کشورهای عربی
با تجاوزهایی که صهیونیستها در پیش گرفتهاند، باید زنگ خطر برای کشورهای اسلامی به صدا دربیاید، کشورهایی که قبل از این برای صهیونیستها فرش قرمز پهن میکردند و خواهان تعامل و ارتباطات نزدیک و حسنه با آنها میشدند، امروز از راهبردهای صهیونیستها ابراز نگرانی میکنند؛ مصر یکی از کشورهای عربی محسوب میشود که نسبت به تحرکات اسرائیل احساس خطر کرده است. رسانه آمریکاییThe American Conservative ضمن بیان این مطلب در مطلبی آورده است: اسرائیل قبل از تنش مستقیم با ایران، در لبنان، سوریه و یمن علیه بازیگران غیردولتی فعالیتهایی کرده بود. اما این تشدید تنش با تهران به فازی جدید اشاره دارد که ممکن است باعث افزایش تعاملات آن با دولتهای منطقهای شود. بنابراین اکنون سوال مهم فقط زمان و نحوه آغاز مجدد جنگ اسرائیل و ایران نیست، بلکه کشور بعدی چه کسی خواهد بود، سوال مهمتری است. یک خبرنگار اسرائیلی به شوخی گفته بود که بعد از مقابله با ایران، اسرائیل در بازی نهایی با ترکیه روبهرو خواهد شد و این را با مسابقات فوتبال مقایسه کرد. وقتی در مورد این اظهارنظر سوال شد، آن را کماهمیت جلوه داد و گفت که میتوانست مصر را هم ذکر کند. این اظهارات نمایانگر تمایل کنونی اسرائیل به اثبات قدرت خود در پیشبرد دستور کار منطقهایاش است. چنین آرزویی احتمالا بیثباتی در منطقهای را افزایش میدهد که به دنبال پذیرش تسلط اسرائیل نیست. این خواسته اسرائیل حتی پیش از آغاز جنگ با ایران توجه مصر را جلب کرده بود. این مطلب تاکید کرده است: برای نخستین بار در دههها، مصر و اسرائیل در آستانه یک بنبست قرار دارند. حمله بیوقفه اسرائیل به غزه با بیش از ۵۵ هزار کشته و شهادت فلسطینیان گرسنه که به عمد توسط سربازان اسرائیلی هنگام درخواست کمک کشته شدهاند، برای مصر هشداردهنده است. این نشان میدهد کابینه افراطی نتانیاهو هیچ حد و مرزی ندارد و به خطوط قرمز قاهره که بارها تاکید کرده، احترام نمیگذارد. این وضعیت باعث شده ارتش مصر برای اقدام احتمالی آماده شود، اگر دولت اسرائیل فشار را برای اخراج فلسطینیان به صحرای سینا ادامه دهد. این سناریو توسط وزرای افراطی در کابینه اسرائیل مطرح شده و در قالب پیشنهاد «ریویرا» دونالد ترامپ جنبه جدیتری هم به خود گرفته است.
نماینده ویژه دونالد ترامپ، استیو ویتکاف هم مصر را «نقطه انفجار» خواند و هشدار داده جنگ غزه ممکن است به ازدسترفتن مصر بهعنوان متحد کلیدی آمریکا منجر شود، به دلیل مشکلات اقتصادی شدید و احتمال سقوط دولت. این تحلیل درست است؛ مصر برای آمریکا چالشی بزرگتر از ایران است، اگر از اتحاد طولانیمدت خود با آمریکا فاصله بگیرد. اما اینکه احتمال ازدسترفتن مصر را فقط به فروپاشی دولت به خاطر مشکلات اقتصادی مرتبط کنیم، نادیدهگرفتن این واقعیت است که مصر میتواند بدون تغییر دولت، برایگیری خود را تغییر دهد؛ اگر مصریها احساس کنند که دولت اسرائیل بدون قیدوشرط از سوی آمریکا حمایت میشود و تهدیدی برای آنهاست.
برای مصریها، وضعیت غزه و اظهارات تحریکآمیز مقامات اسرائیلی تهدید بزرگی است، نه فقط برای قضیه فلسطین که مدتها از آن حمایت کردهاند، بلکه برای تمامیت ارضی خودشان. به همین دلیل پیمان صلح تاریخی و موفق میان مصر و اسرائیل اکنون بیش از همیشه تحتفشار است. این وضعیت باعث شده در مصر روایت غالب این باشد که ممکن است آنها هدف بعدی بعد از ایران باشند. این دیدگاه باعث حمایت رسمی و مردمی گسترده از ایران و افزایش حضور نظامی در سینا شده است. البته در داخل کشور فرمانده سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس تحلیل دیگری را ارائه داد و پیش بینی کرد، اسرائیل به سایر کشورهای عربی همچون عربستان حمله خواهد کرد. او سال گذشته در آیین بزرگداشت شهید علی غیوراصلی با بیان اینکه اسرائیلیها شعارهای آمریکایی مانند آزادی و حقوقبشر را زیر پا میگذارند، پیشبینی کرده بود: اسرائیل میگوید اول باید کرانه باختری و لبنان را صاف کنیم، سوریه و عراق را بزنیم و حتی در ذهن حمله به عربستان و ترکیه را هم دارند.
محسن رضایی تاکید کرد: «آمریکا دنبال این است که دوباره به خاورمیانه و خلیجفارس برشود و نفت و گاز این منطقه را بگیرد و اسرائیل هم به دنبال ساخت آینده خود است. نتانیاهو میگوید ما تا آخرین مسلمان که جلوی ما مقاومت کند را میکشیم و به پیش میرویم. اکنون با جنگ و استبداد بینالمللی در برابر استقلالخواهی ملتها مواجه هستیم و جمهوری اسلامی تا امروز مصمم است جلوی این جنگ را بگیرد.»
سوریه؛ هزینه سازش بیشتر از مقاومت است
کشورهای عربی در حالی پس از حمله اسرائیل به سوریه تکانههای جدی خوردهاند که جمهوری اسلامی ایران بارها درباره سیاستهای خصمانه رژیم جعلی صهیونیستی به آنها هشدار داده بود. حقیقتا باید پی ببریم چرا امروز مسئله سوریه باید مورد توجه قرار گیرد. به دلیل آنکه هزینه سازش، بسیار بیشتر از هزینه مقاومت است. کافی است به صحنه سوریه در همین روزها نگاه کنیم؛ سردمداران این کشور به صورت کامل به اسرائیل و آمریکا چراغ سبز نشان دادند، اماازآنجا که دشمن هیچگاه قانع نمیشود باز به خاک سوریه تجاوز کرد. هدف نابودی و تجزیه این کشور (سوریه) است. اگر حاکمان سابق سوریه و به خصوص شخص اسد، پیامهای ایران را جدی میگرفتند و به راهبرد مقاومت توجه میکردند، امروز معادله در دمشق به شکل دیگر رقم میخورد. باید هوشیار بود و با چشمهای باز اقدامات دشمن را رصد کرد.
نظر شما