آگاه: دکتر مرتضی ملکی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت «بندا فرآور» در سیامین عصرانه بهرهوری با موضوع «بهرهوری در صنعت نان: چالشها و راهکارها» که به همت انجمن بهرهوری ایران و با همکاری بنیاد علوم و فنون غلات در محل این شرکت برگزار شد، اظهار کرد: صنعت نیازمند نوآوری است و این ضرورت تنها محدود به صنایع پیشرفته نیست، بلکه در حوزه آرد و نان نیز باید نوآوریهای جدیدی رقم بخورد. وی افزود: بیش از ۳۰ سال است که در کشور تحت عنوان «بهبوددهنده» از ترکیبات خاصی برای بهبود کیفیت نان، افزایش ماندگاری و ارتقای راندمان صنعتی استفاده میشود. این مواد طبق دستورالعملهای تولید از سالهای گذشته به کار گرفته شدهاند و با استانداردهای فعلی سازگاری کامل دارند. با این حال، تا پیش از این محصولی که هم «آنزیم» و هم «بهبوددهنده» باشد و به طور خاص برای نانهای سنتی فرموله شده باشد، وجود نداشت.
مدیر تحقیق و توسعه شرکت بندا فرآور با اشاره به توسعه محصول جدید این شرکت گفت: این محصول در آزمونهای میدانی و ارزیابیهای انجامشده توانسته است ۲۵ درصد ضایعات نان را کاهش دهد و تولید نان در کشور را ۶ درصد افزایش دهد. به گفته ملکی، در صورت استفاده سراسری از این محصول در نانواییهای کشور، ۴۴ هزار میلیارد تومان (۴۴ همت) صرفهجویی در زنجیره تولید نان و دو میلیارد مترمکعب صرفهجویی در مصرف آب کشاورزی حاصل خواهد شد. وی ادامه داد: این محصول علاوه بر صرفهجویی اقتصادی، منجر به ارتقای کیفیت نان عرضهشده به مصرفکننده، افزایش سلامت محصول و ماندگاری بیشتر میشود. همچنین برای دولت آورده اقتصادی دارد، چرا که موجب کاهش هزینه یارانه گندم و یارانه انرژی مصرفشده در فرآیند تولید نان میشود.
ملکی توضیح داد: فناوری آنزیمی مورد استفاده در این محصول، ویژگیهای رئولوژیکی خمیر نان را بهبود میدهد که نتیجه آن، افزایش سهولت کار در مرحله شکلدهی خمیر برای نانوا و در نهایت، افزایش بهرهوری است؛ بدین معنا که نانوا میتواند از مقدار مشخصی مواد اولیه، تعداد بیشتری نان تولید کند. وی با اشاره به تصویبنامه دولت در زمینه استفاده از فناوری آنزیمی در تولید نانهای سنتی اظهار کرد: این محصول تحت نظارت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در نقاط مختلف کشور ارزیابی شد و طبق نتایج به دست آمده، استفاده سراسری از آن میتواند ۳۴ هزار میلیارد تومان صرفهجویی در یارانه گندم و ۱۱.۵ هزار میلیارد تومان صرفهجویی در یارانه انرژی ایجاد کند. به گفته او، هزینه پرداختی برای تهیه این محصول ناچیز بوده و پس از کسر هزینهها، همچنان سالانه حدود ۴۴ همت منفعت اقتصادی برای کشور به همراه دارد.
مدیر تحقیق و توسعه شرکت بندا فرآور با اشاره به ضعف کیفیت آرد در برخی نانواییها، افزود: به علت تغییرات و نوسانات کیفیت گندم و آرد، در بعضی از واحدها از جوهر قند و سایر ترکیبات غیرمجاز استفاده میشود که این امر خطرات بهداشتی دارد، اما آنزیمهای این محصول میتوانند جایگزینی ایمن برای این ترکیبات باشند و کیفیت آرد را به سطح استاندارد برسانند. وی با استناد به گزارش مرکز پژوهشهای وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: میانگین دورریز نان در ایران ۳۰ درصد است که از متوسط کشورهایی مانند ترکیه، استرالیا و بسیاری از کشورهای اروپایی بالاتر است. مطالعات متعدد در نقاط مختلف کشور نشان داده است که استفاده از این محصول میتواند ۶ درصد بهرهوری تولید نان را افزایش دهد؛ به این معنا که اگر یک نانوایی از یک کیسه ۴۰ کیلویی آرد ۱۰۰ عدد نان بربری تولید میکرد، با استفاده از این محصول قادر خواهد بود ۱۰۶ عدد نان تولید کند.
ملکی افزود: کاهش ۲۵ درصدی ضایعات نان که اکنون میانگین آن در کشور ۳۰ درصد است، معادل ۱۹ هزار میلیارد تومان صرفهجویی در یارانه تضمینی گندم خواهد بود. در حال حاضر سالانه حدود ۲۵۰ تا ۲۶۰ همت یارانه گندم پرداخت میشود که ۳۰ درصد آن به دلیل دورریز نان از بین میرود. اجرای گسترده این فناوری میتواند بخش بزرگی از این هدررفت را متوقف کند. مدیر تحقیق و توسعه شرکت «بندا فرآور»، ادامه داد: مجموع کاهش دورریز نان و افزایش بهرهوری تولید، ۳۴ هزار میلیارد تومان صرفهجویی در یارانه خرید تضمینی گندم ایجاد میکند. وی اضافه کرد: بر اساس محاسبات انجامشده، این فناوری علاوه بر صرفهجویی در یارانه گندم، میتواند ۱۱.۵ همت صرفهجویی در یارانه انرژی بخش تولید نان نیز به همراه داشته باشد. این در حالی است که سالانه یارانه انرژی مصرفی در نانواییها رقم بزرگی، نزدیک به ۲۵ همت، برآورد میشود و بخش قابلتوجهی از آن به دلیل دورریز نان هدر میرود. کاهش این دورریز و افزایش بهرهوری با استفاده از این محصول، مستقیما این هدررفت را کاهش میدهد. ملکی با اشاره به مصرف بالای منابع آبی در کشت گندم یادآور شد: گندم یکی از پرمصرفترین محصولات زراعی از نظر آب است؛ بهگونهای که برای تولید هر کیلوگرم هندوانه حدود ۱۵۰ لیتر آب مصرف میشود، در حالی که تولید هر کیلوگرم گندم نیازمند ۱۳۰۰ لیتر آب است.
۱۶ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۷
کد خبر: ۱۵٬۹۷۵
اجرای پایلوت مشترک معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور با یک شرکت دانشبنیان در ۵۰ نانوایی منطقه ۱۰ تهران با بهکارگیری فناوری آنزیمی، منجر به کاهش ۲۵ درصدی ضایعات نان و افزایش ۶ درصدی تولید شد.

نظر شما