• به وعده‌های بی‌ضمانت نباید اعتماد کرد

    دکتر جواد منصوری:

    به وعده‌های بی‌ضمانت نباید اعتماد کرد

    دکتر جواد منصوری علاوه بر آثار قلمی متعدد در حوزه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و روابط بین‌الملل، دارای سابقه ویژه در عرصه فعالیت‌های دیپلماتیک و وزارت خارجه است. مسئولیتی‌هایی همچون مشاورت وزیر و سکان‌داری سفارت ایران در چین. آنچه در ادامه می‌آید تحلیل او از روند مذاکرات تا به امروز است.

  • متخصص‌نما !

    نگاهی به پدیده مرگ تخصص به بهانه روز جهانی روان‌شناس و مشاور

    متخصص‌نما !

    زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: از زیگموند فروید نقل می‌کنند که درباره علم روان‌شناسی به پزشکان و علم طب قبطه می‌خورد که مردم نمی‌توانند در آن دخالتی کنند و تمامی ابعاد علم در اختیار عالمان و متخصصان آن است. فروید افسوس می‌خورد که این علم از مداخلات عام در امان نیست. «مرگ تخصص» پدیده‌ای نیست که با ظهور و رشد اینترنت و شبکه‌های اجتماعی ایجاد و مطرح شده باشد؛ اما بعد از آنکه هر فرد توانایی آن را پیدا کرد با هر میزان از تخصص و در هر نقطه‌ای از دنیا، رسانه‌ای شخصی در اختیار داشته باشد و با مخاطبانی تا چند میلیون نفر ارتباط برقرار کند، پیامدهای این مسئله موازی با وسعت ارتباطات جهانی رشد کرد. 

  • دختران عشق و ادب

    حضور دختران و زنان ایرانی در ادبیات فارسی به مناسبت ولادت حضرت معصومه (س)

    دختران عشق و ادب

    زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: در سال ۱۳۸۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی، بر اساس پیشنهاد فرهنگسرای دختران، روز تولد حضرت فاطمه معصومه (س) را به عنوان «روز ملی دختران» تصویب و اعلام کرد و بر همین اساس نیز طی جشنی در روز میلاد آن حضرت، اولین سالروز ملی دختران گرامی داشته شد. روز دختر در ایران بهانه‌ای برای گرامیداشت مقام دختر و آشنایی آنان با نحوه صحیح زندگی با بهره‌گیری از فرهنگ ایرانی و اسلامی است. در این متن با مروری در ادبیات فارسی به حضور دختران و زنان در این عرصه پرداخته‌ایم.

  • قلم زرین سیمین

    به بهانه تولد سیمین دانشور، نخستین زن رمان‌نویس جدی ادبیات ایران

    قلم زرین سیمین

    سیمین دانشور متولد هشتم اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۰۰، نخستین زن رمان‌نویس جدی در تاریخ ادبیات معاصر ایران و چهره‌ای است که آثارش را نمی‌توان تنها با معیارهای روایی یا زبان‌شناختی سنجید. او نه فقط راوی رنج‌های یک نسل است، بلکه چون کاوشگری فرهنگی، سرنخ‌هایی از ناخودآگاه جمعی، اسطوره‌ها، وضعیت زنان و تحولات اجتماعی در نوشته‌هایش نهفته است. درک ریشه‌های تاریخی، اسطوره‌ای و فلسفی داستان‌های دانشور، نیازمند نگاهی متفاوت به آثار این نویسنده است.

  • یک تصویر و هزار کلمه

    مروری بر شکل‌گیری هنر بصری به بهانه روز جهانی گرافیک

    یک تصویر و هزار کلمه

    زهرا بذرافکن- خبرنگار گروه فرهنگ: تصویر حالا بخش بزرگی از ارتباطات ما را شکل می‌دهد، ما با تصاویر با یکدیگر ارتباط می‌گیریم، با هم حرف می‌زنیم و با تصاویر دیگران را به یاد می‌آوریم. بخش بسیار بزرگی از تصاویری که برای ما زیبا یا ارزشمندند، نه عکس‌های واقع‌گرا یا هنری که تصویرسازی و هنرهای بصری (Visual arts) هستند. تصاویری که هر روزه به اشکال و روش‌های مختلف از سرگرمی، هنر و... مصرف می‌کنیم. در این متن نگاهی می‌اندازیم به فرآیندی که هنر گرافیک امروزی از ابتدا تا امروز پشت سر گذاشته است.

  • از عذرخواهی و برکناری تا پخش برنامه‌‎های وحدت محور

    ماجرای خطای مشکوکی که در تلویزیون رخ داد، چه بود؟

    از عذرخواهی و برکناری تا پخش برنامه‌‎های وحدت محور

    در چند روز اخیر، ماجرای خطایی که در یکی از برنامه‎‌های تلویزیونی شبکه یک سیما رخ داده بود، به سرعت وایرال شد و اهمیت موضوعی که درباره آن، خطا رخ داده بود تا حدی بود که برخی مدیران آن شبکه عزل شدند و موضوع مورد پیگیری رییس صداوسیما قرار گرفت. بیانیه، عذرخواهی و توضیحات مختلفی از سوی رسانه ملی برای دلجویی هموطنان اهل سنت که مورد توهین قرار گرفته بودند صادر شد تا کمی عذر تقصیر شود.

  • تا وقتی صدا هست، رادیو زنده است

    در آستانه چهارم اردیبهشت، روز ملی رادیو

    تا وقتی صدا هست، رادیو زنده است

    امسال تولد ۸۵ سالگی رادیو در ایران است. ۸۵ سال پیش در چنین روزی اولین فرستنده عمومی رادیو در ایران افتتاح شد و چون برنامه‌ها فقط در تهران قابل‌دریافت بود، «رادیو تهران» نامیده شد. نخستین جمله‌ای که از رادیوی ایران به گوش رسید، این جمله بود: «اینجا تهران است، رادیو ایران!»

  • پر از خاطرات ترک‌خورده...

    به بهانه سالروز تولد قیصر امین پور، شاعر خلاق و برجسته

    پر از خاطرات ترک‌خورده...

    دوم اردیبهشت، سالروز تولد شاعری است که منتخب هفتمین همایشِ چهره‌های ماندگار در سال ۱۳۸۷ شد. او برگزیده نخستین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر در بخشِ آئینی بود. قیصر امین‌پور را می‌توان یکی از چندین شاعر برجسته پس از انقلاب ۵۷ دانست که اغلب مردم، او و حداقل یکی از شعرهای او را به خاطر دارند. به همین مناسبت، مروری داریم بر زندگی و آثار این شاعر برجسته روزگار ما.

  • سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز
  • خالق هری‌پاتر، قربانی بایکوت!

    نگاهی به ابعاد فرهنگی قانون جدید درباره زنان در انگلستان: «فقط زنان، زن هستند»

    خالق هری‌پاتر، قربانی بایکوت!

    زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: در روزهای گذشته، اعلام یک حکم تازه در بریتانیا، موجی از واکنش‌های گسترده را برانگیخت: «تعریف زن حالا تنها به جنسیت بیولوژیک هنگام تولد بستگی دارد.» اعلام این حکم به نحوی به نام نویسنده ثروتمند انگلیسی، جی.کی رولینگ برای تلاش‌های او از سال۲۰۱۸ گره خورد و از این رو، نوک تیز اعتراض‌ مخالفان این حکم و ازجمله اقلیت‌های جنسی بیش از همه متوجه او شد. 

  • در صف اکران!

    گزارشی از آثار سینمایی که برای اکران در ۱۴۰۴ آماده‌اند

    در صف اکران!

    زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: اگرچه یکی از اقدامات بسیار مهم سازمان سینمایی و شورای پروانه نمایش از سال گذشته و با معرفی اعضای جدید، به اکران‌رساندن آثار در صف‌مانده بوده، اما بسیاری از آثار این‌چنینی هنوز به امید جدول اکران سال جدید مانده‌اند. در این متن، مروری بر این فیلم‌های سینمایی داشته‌ایم. شورای پروانه نمایش در سال گذشته، برای برپایی هرچه بهتر جشنواره فیلم فجر و رساندن آثار به رقابت، به فعالیتش شتاب داد که با این حال، از کل آثار، تنها چند فیلم به اکران عمومی رسیدند: «رها»، «موسی کلیم‌الله»، «پیشمرگ» و «صیاد». 

  • هدف از سفر به روسیه انتقال پیام مکتوب رهبری به پوتین است

    عراقچی، وزیر امورخارجه:

    هدف از سفر به روسیه انتقال پیام مکتوب رهبری به پوتین است

    سیدعباس عراقچی وزیر امورخارجه در حاشیه جلسه هیات دولت اظهار کرد: ما باید در جلسه مذاکره، از نظرات واقعی آمریکایی‌ها مطلع شویم که در صورت داشتن مواضع سازنده احتمالی، دستیابی به توافق در یک چارچوب را شروع کنیم؛ اما در غیر این‌صورت، با داشتن مواضع متناقض در میان آنها توافق دور از دسترس است. وی افزود: ما در این مدت شاهد مواضع متناقض و متضادی ازسوی آقای ویتکاف بودیم که او چند جور صحبت کرده است و این موضوع در پشت میزمذاکره مشخص و مواضع واقعی آنها معلوم می‌شود.

  • پهلوانان نمی‌میرند

    پهلوانان نمی‌میرند

    در تقویم ملی کشورمان روز هفدهم شوال که روز شکست عمرو ابن عبدود از امام علی (ع) در جنگ خندق است، با عنوان «روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای» نامگذاری شده است. ورزشی که پیشینه‌ای کهن در فرهنگ ایرانی دارد و نمایانگر پیوند جوانمردی و قدرت روحی و جسمی است. قدمت فرهنگ پهلوانی به ایران‌باستان برمی‏گردد، زمانی که پهلوانان نیرومند در برابر اهریمن‌ها مقاومت می‌کردند و به جنگ با آنها می‌رفتند اما پس از ورود دین اسلام، ورزش پهلوانی با آن آمیخته شد که سرآمد آن هم مولای متقیان علی (ع) است.

  • وداع با آخرین پادشاه رمان

    به بهانه درگذشت ماریو بارگاس یوسا

    وداع با آخرین پادشاه رمان

    «حالا نوبت من است که چراغ‌‎ها را خاموش کنم و در را ببندم» این جمله‎‌ای از آخرین اثر ماریو بارگاس یوسا با عنوان «سکوتم تقدیم به شما» است. یوسا این جملات را نوشت و در ۸۹ سالگی چشم از جهان فروبست.

  • ۱۰۰سال، ۱۰۰کتاب

    محبوب‌ترین آثار سده میلادی گذشته به انتخاب شبکه اجتماعی کتاب، گودریدز

    ۱۰۰سال، ۱۰۰کتاب

    زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: در روزهای گذشته، شبکه‌اجتماعی کتاب، «گودریدز»، گزارشی باعنوان «محبوب‌ترین کتاب‌های منتشرشده در ۱۰۰سال گذشته؛ از ۱۹۲۵ تا ۲۰۲۴» از نگاه کاربران این شبکه‌اجتماعی، منتشر کرد. در این گزارش محبوب‌ترین کتاب‌ها براساس سال انتشار، جست‌وجو و مرتب‌سازی شده و عناوین با بالاترین امتیاز جداشده است. علاوه‌بر این، فهرست مطابق گفته گردآورندگان آن، با درنظرگیری از ژانرهای ادبی، موضوعات، نویسندگان و ایده‌های مختلف تدوین‌شده است تا طیف بازتری را پوشش دهد.

  • نقاشانی که بر عهدشان ماندند

    به بهانه برگزاری هفته هنر انقلاب‌اسلامی

    نقاشانی که بر عهدشان ماندند

    این‌روزها در هفته «هنر انقلاب‌اسلامی» به‌سر می‏‌بریم؛ هفته‌‎ای که بهانه نامگذاری آن، شهادت سیدمرتضی آوینی، هنرمند متعهد انقلابی است. به همین بهانه قصد داریم تا به معرفی چند هنرمند متعهد و انقلابی که آثارشان تجسم «هنر انقلاب‌اسلامی» است، بپردازیم.

  • آغازگر رنسانس ادبیات عرب

    به بهانه سالروز درگذشت جبران خلیل جبران

    آغازگر رنسانس ادبیات عرب

    زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: جبران خلیل جبران، شاعر، نویسنده و نقاش لبنانی است که در ادبیات قرن بیستم پس از ویلیام شکسپیر و شاعر چینی، لائوتسه تبدیل به سومین نویسنده پرفروش تاریخ ادبیات شد. او را در ادبیات فارسی بیش از همه با کتاب‌های «پیامبر» (۱۹۲۳) و «دیوانه» (۱۹۲۰) به یاد می‌آوریم و بسیاری از جملاتی از این دو اثر را در حافظه داریم و چه بسا که از این دو اثر به عزیزی هدیه داده باشیم یا گرفته باشیم. در این متن نگاهی بر زندگی، آثار و تاثیرات فرهنگی و ادبی کتاب‌های این نویسنده مطرح جهان عرب انداخته‌ایم. 

  • مزیت‌های گمشده

    ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران چیست؟

    مزیت‌های گمشده

    آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی، سال ۱۴۰۴ را «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری کردند. ایشان در پیام نوروزی خود بر اهمیت سرمایه‌گذاری  به‌عنوان پایه‌ای برای شکوفایی تولید تأکید کردند و افزودند: «جهش تولید و حل مشکلات معیشتی مردم وابسته به سرمایه‌گذاری در تولید است».

  • آقا مرتضی مسافر راه حقیقت

    به بهانه سالروز شهادت سیدمرتضی آوینی

    آقا مرتضی مسافر راه حقیقت

    امروز، بیستم فروردین‌ماه سالروز درگذشت سیدمرتضی آوینی روزنامه‌نگار و مستندساز کشورمان است. کسی که خیلی‌ها او را با برنامه تلویزیونی پرخاطره «روایت فتح» می‌شناسند؛ اما خدمات فرهنگی او خیلی فراتر از این برنامه است. با شهادت او در فروردین ماه سال ۱۳۷۲ در منطقه فکه، تقویم کشورمان صاحب نامی با عنوان روز هنر انقلاب‌اسلامی شد که امروز است.

  • پیکاسو در تهران چه می‌کند؟

    به بهانه نمایش آثار معروف‌ترین نقاش دنیا در موزه هنرهای معاصر

    پیکاسو در تهران چه می‌کند؟

    این روزها موزه هنرهای معاصر تهران میزبان نمایشگاهی است که برای دیدن آن باید در صف ایستاد. پیش‌ از این هم نمایشگاه دیگری با عنوان «چشم در چشم» (پرتره در هنر مدرن و معاصر) در همین موزه برپا شد که تصاویر صف جلوی در موزه برای بسیاری مایه تعجب شده بود. این بار اما فرق می‌کند، صف‌هایی که این روزها جلوی در موزه شکل می‌بندد به خاطر نقاشی است که به هر جای دنیا برود همین‌طور صف کشیده می‌شود؛ «پیکاسو»

  • لزوم جدی گرفتن سلامت فرهنگ در بمباران اطلاعاتی

    به بهانه روز جهانی بهداشت

    لزوم جدی گرفتن سلامت فرهنگ در بمباران اطلاعاتی

    هفتم اپریل در تقویم جهانی به عنوان روز جهانی سلامت نامگذاری شده است. معمولاً وقتی صحبت از سلامت می‌شود اولین موضوعی که به ذهن هرکسی می‌آید بحث سلامتی روح و جسم و در امان ماندن از بیماری‌های روحی و جسمی است در حالی که موضوع سلامت یک کلان موضوع است که شامل همه حوزه‌ها می‌شود حتی فرهنگ.

  • خاک؛ سوغات جدید بی‌فرهنگان

    به بهانه به تاراج بردن خاک اماکن ارزشمند تاریخی - طبیعی

    خاک؛ سوغات جدید بی‌فرهنگان

    در تقویم ملی ایران، روز سیزدهم فروردین به‌عنوان «روز طبیعت» نامگذاری شده است و به همین بهانه هرساله در این روز مردم به دامان طبیعت پناه می‌برند اما به جای اینکه این روز بهانه‌ای برای ارج نهادن به طبیعت باشد، بیشتر به طبیعت و محیط‌زیست آسیب زده می‌شود و به نوعی این روز، کارکردی ضد خود پیدا می‌کند و این رفتار تنها یک دلیل دارد و آن هم عدم فرهنگسازی در حوزه محیط‌زیست.

  • تلویزیون در نوروز دل تماشاگران را به دست آورد

    همزمان با پخش برنامه‌های پرمخاطب محفل و پایتخت

    تلویزیون در نوروز دل تماشاگران را به دست آورد

    رسانه ملی چند سالی است که در نوروز کارش از سایر عیدهای دیگر سخت‌تر است و دلیل این سختی هم، همزمانی نوروز و ماه رمضان با یکدیگر است.

  • نوآوری فرهنگی، موتور محرکه اجتماع

    سبقت گرفتن از گذشته در فرهنگ چگونه ممکن است؟

    نوآوری فرهنگی، موتور محرکه اجتماع

    نوآوری‌های فرهنگی به تغییرات و ابداعاتی اشاره دارد که در حوزه‌های مختلف فرهنگ، مانند هنر، ادبیات، موسیقی، سینما، رسانه، فناوری‌های فرهنگی و حتی شیوه‌های زندگی و تعاملات اجتماعی رخ می‌دهند.

  • از گرانی کتاب تا اهدای جایزه جلال و کتاب سال

    نگاهی به مهم‌ترین رویدادهای حوزه کتاب در سال ۱۴۰۳

    از گرانی کتاب تا اهدای جایزه جلال و کتاب سال

    هرسال به این روزهای سال که می‌رسیم یاد عقبگرد و مرور اتفاقات سالی که پشت سر گذاشتیم می‌افتیم و حالا در روزهای پایانی اسفند قرار است با همدیگر مروری داشته باشیم بر مهم‌ترین اتفاقات و رویدادهای حوزه کتاب کشورمان.

  • چند می‌گیری معروفم کنی؟

    نگاهی به تاثیر تبلیغات محیطی در فرهنگ یک جامعه

    چند می‌گیری معروفم کنی؟

    کافی است این روزها سری به اتوبان‌های شهر تهران بزنید، آن وقت می‌بینید که بسیاری از بیلبوردهای بزرگ و به‌اصطلاح تبلیغاتی‌ها، بیلبوردهای «توی چشم» شهر به‌جای معرفی یک محصول به یک شخص اختصاص یافته و اینگونه تبلیغات فقط یک پیام دارد و آن هم اینکه مهم نیست چه چیزی را تبلیغ می‌کنیم، مهم این است که چه کسی بیشتر پول می‌دهد، آن وقت ما می‌توانیم او را در کل شهر معروف کنیم و بگوییم این آقا نویسنده است، خواننده است و... .

  • سال یکه‌تازی کمدی‌ها در سینما

    نگاهی به تحولات سینمای ایران در سال ۱۴۰۳

    سال یکه‌تازی کمدی‌ها در سینما

    پرونده سینمای ایران در سال۱۴۰۳ با اکران ۶۰فیلم و فروش ۱۹۰۰میلیاردی بسته شد؛ با نگاهی به فهرست فیلم‌های اکران‌شده در این سال و آمار فروش می‌بینیم که فیلم‌های کمدی پیشتاز جدول فروش و مخاطب سینمای ایران در سالی که روبه‌پایان است، بودند.

  • رمز تحقق عقلانیت انقلابی

    نقش حوزه و دانشگاه در بسط اجتماعی عقلانیت انقلابی

    رمز تحقق عقلانیت انقلابی

    در دنیای پرتلاطم امروز، جامعه‌ای که فاقد عقلانیت انقلابی باشد، در برابر امواج تحولات جهانی و تهاجم نرم دشمنان، همچون کشتی بی‌لنگر در تلاطم اقیانوس خواهد بود.

  • گنجینه‌ای منحصربه‌فرد از هنر معاصر

    نگاهی بر مجموعه‌های آثار موزه هنرهای معاصر به بهانه افتتاح نمایشگاه تازه

    گنجینه‌ای منحصربه‌فرد از هنر معاصر

    زهرا بذرافکن- خبرنگار گروه فرهنگ: آثار دوره‌های مختلف کاری و مجموعه «تروماکیا» یا «هنر گاوبازی» اثر درخشان پابلو پیکاسو به همراه گزیده‌ای از آثار هنرمندان ایرانی و خارجی از گنجینه موزه، در موزه هنرهای معاصر تهران به نمایش درآمد. در این نمایشگاه بیش از ۶۰اثر از پابلو پیکاسو، از دوره‌های مختلف کاری این هنرمند اسپانیایی، به نمایش گذاشته می‌شود. این مجموعه شامل ۱۲اثر آکواتینت از سری «تروماکیا» یا «هنر گاوبازی» است که در کنار تعدادی دیگر از آثار این هنرمند برجسته و همچنین برخی از مهم‌ترین آثار او، ارائه می‌شود. علاوه‌براین، آثاری از هنرمندان ایرانی که با آثار پیکاسو مرتبط هستند نیز در این نمایشگاه به نمایش درمی‌آیند. در نمایشگاه پیشین موزه هنرهای معاصر، صف‌های طولانی برای دیدن آثار، خود یکی از عوامل جذابیت آن و علاقه‌مندی مخاطبان نسبت‌به تماشای آثار این نمایشگاه شده بود؛ از این رو در ابتدای افتتاح نمایشگاه تازه در موزه هنرهای معاصر، نگاهی به مجموعه‌ها و گنجینه‌های هنری خاص این موزه انداخته‌ایم.

  • همه عالم تن است و ایران دل

    به مناسبت ۲۱ اسفند روز بزرگداشت نظامی

    همه عالم تن است و ایران دل

    از سال۱۳۹۶ تقویم کشورمان در روز ۲۱اسفند صاحب روزی با عنوان «روز نظامی گنجوی» شده است. شاعر و ادیبی که شهرت جهانی دارد و توجه و اهمیت ویژه‌ای برای ایران و فرهنگ ایرانی قائل است. ۲۱اسفند امسال، به پیشنهاد سعید شفیعیون، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان به نام روز بزرگداشت نظامی گنجوی در تقویم ملی ثبت شده است.