۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۹
کد خبر: ۱۳٬۱۷۷

دولت دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا با این ادعا که تهران در برنامه‌های هسته‌ای، موشکی یا نظامی خود از برخی مواد و مصالح ساختمانی خاص استفاده می‌کند، برخی مواد را به فهرست تحریم‌ها اضافه کرد. وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای مدعی شد به این نتیجه رسیده است که بخش ساخت‌وساز ایران تحت کنترل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دارد و در نتیجه هم‌اکنون ۱۰ فقره از مصالح راهبردی دیگر را برای اضافه شدن به فهرست تحریم‌ها شناسایی کرده است.

روزهای سخت مذاکرات پیچیده

آگاه: از جمله این ۱۰ فقره مصالح ساختمانی می‌توان به آلیاژ نیکل- کروم آستنیتی، شمش‌های منیزیم، پرکلرات سدیم، آلیاژ مس- تنگستن و همچنین برخی  صفحات و لوله‌های آلومینیومی خاص اشاره کرد. براساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، اشخاص یا نهادهایی که این مصالح ساختمانی را در اختیار ایران قرار دهند، مشمول تحریم‌های جدید آمریکا خواهند شد. این اقدام واشنگتن در حالی است که دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا روز گذشته در رم برگزار شد.

پیام دستگاه دیپلماسی به آمریکا
ساعت ۱۱ ظهر روز جمعه به وقت تهران خبر ورود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه به ایتالیا در خروجی رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها قرار گرفت، البته او پیش از آنکه تهران را به مقصد رم ترک کند، پیامش را در صفحه مجازی با طرف مقابل به اشتراک گذاشت و با بیان اینکه یافتن مسیر دستیابی به توافق، معادله پیچیده‌ای نیست، تصریح کرد: سلاح هسته‌ای صفر = توافق داریم. غنی‌سازی صفر = توافقی در کار نیست.
رییس دستگاه دیپلماسی، این پیام کوتاه خود خطاب به تیم مذاکره‌کننده آمریکا به ریاست استیو ویتکاف، نماینده ویژه رییس جمهور آمریکا در امور غرب آسیا را با این جمله به پایان رساند که زمان تصمیم‌گیری فرارسیده است.
پیش از این، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه نیز نسبت به تحریم‌های جدید آمریکا واکنش نشان داد و با اشاره به اینکه تحریم‌های چندلایه آمریکا هدفی جز محروم‌سازی تک‌تک شهروندان ایرانی از حقوق بنیادین بشری نداشته است، تاکید کرد که بنابراین این تحریم‌ها جنایت علیه بشریت محسوب می‌شوند. استمرار تحریم‌های آمریکا علیه ایران صرفا مؤید این باور عمیق مردم ایران است که سیاست‌گذاران آمریکایی از هیچ شرارتی برای کارشکنی در مسیر توسعه و پیشرفت ایران فروگذار نمی‌کنند.
آمریکا از یک سو، بر مذاکره و گفت‌وگو با جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد و از سوی دیگر تحریم‌های نخ‌نما شده خود را علیه ما اعمال می‌کند! هدف آنها فشار و عقب‌نشینی ایران از دستاوردهای صلح‌آمیز هسته‌ای است، ازاین‌رو قبل از آنکه راند پنجم گفت‌وگوها کلید بخورد مقامات آمریکا در مواضعی خواهان برچیده‌شدن غنی‌سازی در خاک ایران شده بودند و پاسخ محکمی از سوی رهبر انقلاب دریافت کردند. معظم له ۳۰ اردیبهشت‌ماه در دیدار خانواده‌های شهید رئیسی و دیگر شهیدان خدمت ضمن تذکر به طرف آمریکاییِ مذاکراتِ غیرمستقیم برای پرهیز از یاوه‌گویی تاکید کردند: حرف‌های آمریکایی‌ها درباره اینکه اجازه غنی‌سازی به ایران نمی‌دهیم، غلط زیادی است و جمهوری اسلامی سیاست و روش خود را در این زمینه دنبال خواهد کرد.

پارازیت‌های صهیونیست‌ها در فرآیند مذاکرات ایران و آمریکا
حال باید پرسید آمریکایی که هنوز پای میز مذاکرات در دور پنجم حاضر نشده بود، با اعمال تحریم‌های جدید، چه پیامی را می‌خواست به طرف ایرانی منتقل کند؟ آیا تحریم‌های آنها به منزله مخالفت صریح ایران با عدم تعلیق در روند تولید غنی‌سازی است؟ پرسش دیگر آنکه باند صهیونی چه نقشی در تحریم‌ها ایفا کرده‌اند؟
کیومرث یزدان‌پناه، کارشناس مسائل سیاست خارجی، در پاسخ به پرسمان‌های مطرح شده به بیانات اخیر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای اشاره می‌کند و می‌گوید: موضع ایشان نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران بر مبنای راهبردها و استراتژی‌های خود، تصمیم‌گیری می‌کند و از منافع ملی کوتاه نمی‌آید. وی تصریح کرد: این نوع از گفتمان قاطع در مقابل گفتمان متناقض و زیاده‌خواهانه آمریکایی‌ها، باعث شده فضای گفت‌وگوهای رم نیز تا حد زیادی متشنج شود. در نتیجه، به نظر می‌رسد که دستیابی به یک توافق اولیه، به‌مراتب پیچیده‌تر از گذشته خواهد بود و نیاز به زمان و ابتکار عمل بیشتری دارد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی، با بیان اینکه باید توجه داشت که این وضعیت، بی‌ارتباط با تجربه‌های گذشته نیست، اظهار کرد: در جریان توافق برجام نیز آمریکایی‌ها به تعهدات خود پایبند نبودند و بدعهدی‌هایی را مرتکب شدند که در نهایت باعث شد ایران اعتماد خود را نسبت به طرف مقابل از دست بدهد. بنابراین، در شرایط فعلی که فشارهای زیادی بر ایران وارد می‌شود، طبیعی است که کشور ما به‌راحتی تسلیم گفتمان تهدیدآمیز آنها نشود و نباید هم بشود.
یزدان‌پناه، درباره تلاش صهیونیست‌ها در ایجاد خلل در روند مذاکرات، تصریح کرد: فشارهای لابی صهیونیستی باعث شده که آمریکایی‌ها توقعات بیش از اندازه‌ای از ایران داشته باشند و همین موضوع، نگاه ایران به روند مذاکرات را نسبت به گذشته بسیار بدبینانه‌تر کرده است. در واقع، جمهوری اسلامی دیگر نمی‌تواند به‌راحتی به صداقت طرف مقابل اعتماد کند، چراکه مشخص است آمریکایی‌ها نه از موضع منطق، بلکه تحت‌فشار عوامل بیرونی تصمیم‌گیری می‌کنند. وی گفت: لابی صهیونیستی تا لحظه آخر فشارهای خود را ادامه خواهد داد و حتی ممکن است برای جلوگیری از رسیدن به توافق، اقداماتی عملی نیز انجام دهد. اظهارات اخیر مقامات آمریکایی درباره اینکه غنی‌سازی در ایران باید متوقف شود و ایران اصولا حقی برای غنی‌سازی ندارد، نشان‌دهنده آن است که این مواضع تحت تاثیر مستقیم فشارهای تل‌آویو اتخاذ شده‌اند. این نوع موضع‌گیری‌ها می‌تواند مذاکرات را دچار یک نوع درهم‌ریختگی متناقض کند؛ به‌گونه‌ای که اساسا مذاکرات از مسیر اصلی خارج شده و بدون هیچ نتیجه ملموسی متوقف شود.
به‌هرحال باید منتظر ماند و دید مذاکرات ایران با ایالات متحده آمریکا به کجا خواهد انجامید، اما افعال سیاسی که تاکنون توسط طرف مقابل صرف شده، نشان می‌دهد آمریکایی‌ها، ایران ضعیف و منفعل شده را می‌خواهند و ایران هیچگاه خواسته‌های غیرمنطقی دولت ترامپ را نمی‌پذیرد و با قوت فرآیند تولید غنی‌سازی را ادامه می‌دهد به همین جهت فقط پارازیت‌هایی که از سوی آنان و شریک دیرینه‌شان یعنی صهیونیست‌ها صورت می‌گیرد، گره‌های زیادی به روند مذاکرات اضافه می‌کند و کار را برای دست‌یابی به یک توافق عادلانه سخت‌تر می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.