۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۲۳
کد خبر: ۱۲٬۷۱۹

عمر حضور «مایک والتز» مشاور امنیت ملی رییس‌جمهور آمریکا در کاخ سفید به چهار ماه هم نرسید و این سیاستمدار تندرو و افراطی توسط دونالد ترامپ اخراج شد.

صندلی لرزان کاخ سفید

آگاه: رسانه‌های آمریکایی به نقل از مقام‌های رسمی و منابع مطلع اعلام کردند که یکی از دلایل اصلی برکناری مایک والتز، مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا حمایت او از به‌کاربستن گزینه نظامی علیه ایران و هماهنگی فشرده با رژیم صهیونیستی در این زمینه بود.
روزنامه واشنگتن‌پست درباره دلایل برکناری والتز نوشت: تصمیم «دونالد ترامپ» رییس‌جمهور آمریکا برای برکناری والتز در نتیجه افزایش تدریجی نارضایتی و ناامیدی از او بود که بیشتر از رییس خود در اتاق بیضی به استفاده از قدرت نظامی تمایل داشت. سرنوشت والتز پس از رسوایی «آتلانتیک گیت» رقم خورد که در آن، شماره‌تلفن همراه جفری گلدبرگ، سردبیر نشریه آتلانتیک را به اشتباه به یک گروه چت در برنامه پیام‌رسان سیگنال اضافه کرد. اما به گفته مقام‌های ارشد کاخ سفید و مشاوران ترامپ، او از زمان آغاز به کار دولت با مقام‌های ارشد، از جمله بر سر موضوعاتی مانند به‌کاربستن گزینه نظامی علیه ایران درگیر بوده است. حواشی سرزده از جانب والتز، موجب ایجاد تردیدهایی در میان برخی از مقام‌های ارشد کاخ سفید شد و آنان را به فکر ایجاد یک شورای امنیت ملی سنتی واداشت و در نتیجه مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا که به دستور ترامپ جانشین والتز شده، برای مدتی سرپرستی این نهاد را بر عهده می‌گیرد؛ این تصمیم احتمالا جایگاه نهاد شورای امنیت ملی را در ساختار حکمرانی آمریکا تضعیف خواهد کرد؛ شورایی که نقش پررنگی در شکل‌دادن به سیاست خارجی ریاست‌جمهوری‌های آمریکا در دوران جدید داشته است. همچنین به گفته مقام‌های رسمی آمریکایی، این تغییرات یک چهره و کرسی کلیدی در کاخ سفید را به حاشیه خواهد راند؛ چهره و جایگاهی که سابقه‌ای طولانی در ترجیح‌دادن مداخله نظامی دارد.

دلایل اخراج والتز
طبق اعلام واشنگتن‌پست، یک مقام کاخ سفید، یکی از مشاوران ترامپ و یک منبع مطلع اعلام کرده‌اند که مشکلات با والتز به‌مرورزمان شدت پیدا کرد و «سوزی وایلز» رییس دفتر ترامپ بیش از پیش احساس می‌کرد که والتز با رییس‌جمهور سازگاری ندارد. واشنگتن‌پست نوشت: به گفته دو نفر از این منابع مطلع، والتز همچنین پس از سفر نتانیاهو به کاخ سفید در اوایل فوریه با اعلام اینکه او هم نظر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را دارد که زمان اقدام نظامی علیه ایران فرارسیده است، موجب مایوس شدن رییس‌جمهور آمریکا شد. این منابع همچنین گفتند که ظاهرا والتز پیش از دیدار نتانیاهو و ترامپ در «اتاق بیضی» کاخ سفید تعامل و هماهنگی فشرده‌ای با نتانیاهو درباره به‌کاربستن گزینه نظامی علیه ایران داشته است. برخی در دولت آمریکا معتقدند که والتز می‌خواست امور را به سمت اقدام نظامی علیه ایران پیش ببرد و در این زمینه دست به دست مقام‌های رژیم صهیونیستی داده بود.
«وال‌استریت ژورنال» نیز گزارش داد که والتز با برخی مقامات کاخ سفید دچار تنش و برخورد شده بود. طبق گزارش «وال‌استریت ژورنال»، والتز دیدگاه‌هایی تندروانه‌تر نسبت به اوکراین و ایران دارد؛ یک منبع در دولت آمریکا گفت: ترامپ مدتی پیش اعتمادش را به والتز از دست داد.

کارنامه سیاه والتز
اما مایک والتز تا پیش از تصدی سمت مشاور امنیت ملی رییس‌جمهور آمریکا، نماینده جمهوری‌خواه کنگره این کشور از ایالت فلوریدا بود. والتز از تروریست‌های ارتش آمریکا در افغانستان بود و سابقه جنایت علیه بشریت دارد. او دارای پیشینه نظامی‌گری است و اولین عضو نیروهای ویژه ارتش ایالات متحده آمریکاست که بعد از بازنشستگی به عنوان یک نماینده به کنگره آمریکا راه یافته است. والتز همچنین یکی از سرشناس‌ترین اعضای کارزار انتخاباتی ترامپ در راه پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا بود که به نفع رییس‌جمهور سابق ایالات متحده در میان جامعه کهنه‌سربازان این کشور فعالیت تبلیغاتی می‌کرد.
والتز در سمت‌های مختلفی حضور داشته است؛ او یک کلاه سبز ارتش، مسئول سابق در پنتاگون، مدیرعامل سابق یک شرکت پیمانکاری نظامی و رییس کمیته فرعی نیروهای مسلح و عضو کمیته امور خارجه و اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا بوده است. او از حامیان سرسخت رژیم صهیونیستی نیز هست. در مهرماه سال گذشته، زمانی که اسرائیل درصدد حمله به ایران بود، والتز پیشنهاد کرد که اسرائیل به جزیره خارک، مرکز کلیدی صادرات نفت ایران و تاسیسات هسته‌ای ایران در نطنز حمله کند. او همچنین از اینکه دولت بایدن به نتانیاهو فشار وارد می‌کرد تا حمله به ایران را محدود به اماکن نظامی کند، انتقاد کرد. والتز در می ۲۰۲۳ به «جویش اینسایدر» گفت که ایالات متحده باید روشن کند که اسرائیل را از حمله به برنامه هسته‌ای ایران بازنمی‌دارد و ایالات متحده باید به ایران از طرق مختلف نشان دهد که توانایی‌های نظامی ما به گونه‌ای است که واقعا می‌توانیم به برنامه هسته‌ای آنها آسیب جدی وارد کنیم. والتز یکی از رهبران اصلی تلاش‌های دوحزبی در کنگره آمریکا برای تحت‌فشار قراردادن دولت آمریکا برای معرفی مجدد «حوثی‌ها» به‌عنوان یک سازمان تروریستی خارجی بوده است.
به هر ترتیب، والتز با این پیشینه و کارنامه سیاه، به کاخ سفید راه یافت و مشاور امنیت ملی ترامپ شد؛ حضور والتز در کاخ سفید و در سمت حساس مشاور امنیت ملی رییس‌جمهوری آمریکا نیز با حواشی بسیار و گاف‌های وحشتناکی از طرف او همراه بود.

سیگنال گیت
یکی از اصلی‌ترین گاف‌های والتز در مدت‌زمان حضور کوتاهش در کاخ سفید، مرتبط با ماجرای موسوم به «سیگنال گیت» است؛ این ماجرا از این قرار است که مقامات امنیتی و نظامی آمریکایی در پیام‌رسان سیگنال، گروهی خصوصی را برای بررسی طرح‌های حمله به یمن ایجاد می‌کنند، اما والتز به اشتباه یک روزنامه‌نگار به نام «جفری گلدبرگ» سردبیر نشریه آتلانتیک را نیز در این گروه عضو می‌کند. در «گروه چت خصوصی جنگ یمن» در نرم‌افزار پیام‌رسان سیگنال، معاون اول ترامپ «جی‌دی ونس»، وزیر امور خارجه و ۱۳ نفر از دیگر مقامات عالی‌رتبه آمریکا حضور داشته‌اند. مایکل والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، جفری گلدبرگ، سردبیر آتلانتیک را به‌عنوان شانزدهمین عضو به «گروه سیگنالی حمله به یمن» اضافه می‌کند. والتز می‌گفت در یک اشتباه گلدبرگ را وارد گروه خصوصی جنگ یمن کرده است؛ رسانه‌های آمریکایی این ادعای والتز را احمقانه دانستند. منتقدان دولت ترامپ و دموکرات‌ها معتقد بودند که چرا در چنین گروهی با اطلاعات طبقه‌بندی‌شده و فوق‌محرمانه امنیتی، سیاسی، نظامی و تسلیحاتی، باید یکی از معروف‌ترین روزنامه‌نگاران آمریکا که هیچ‌گونه مجوز امنیتی لازم برای قرارگرفتن در معرض اطلاعات محرمانه را نداشته، حضور داشته باشد و به تبع آن خطر افشا و درزِ اطلاعات نظامی فوق‌محرمانه، آمریکا را تهدید کند.

استیفن میلر کیست؟
اما استیفن میلر، گزینه اصلی جانشینی والتز، در سمت مشاور امنیت ملی ترامپ است. در پی برکناری مایک والتز، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا و معاون وی، به دستور دونالد ترامپ، رییس‌جمهور این کشور، گمانه‌زنی‌ها درباره گزینه جانشینی والتز بالا گرفته و در این بین، از «استیفن میلر» مشاور سیاسی ارشد ترامپ به عنوان گزینه اصلی این پست یاد می‌شود. میلر یکی از معدود مقاماتی حاضر در دولت دوم ترامپ است که در نخستین دوره ریاست‌جمهوری وی نیز سمت داشت و در اتفاقی نادر، در تمام چهار سال دولت اول ترامپ، در دولت فعالیت کرد. او در سال ۲۰۱۶ برای فعالیت به عنوان مشاور سیاسی ارشد، به کارزار انتخاباتی ترامپ پیوست. میلر اغلب متن سخنرانی‌های ترامپ را می‌نوشت که از جمله آنها می‌توان به نطق اصلی وی در مجمع ملی جمهوری‌خواهان در سال ۲۰۱۶ اشاره کرد. او در ادامه به سمت رییس تیم سیاست اقتصادی ترامپ منصوب شد.
میلر پس از پیروزی ترامپ، به مدیر سیاست ملی تیم انتقالی ترامپ و سپس به عنوان مشاور ارشد رییس‌جمهور منصوب شد؛ منصبی که در ابتدا بر سیاست‌گذاری داخلی متمرکز بود و بعدها به طور عمده روی سیاست مهاجرتی معطوف شد. میلر دیدگاه‌های همدلانه‌ای با صهیونیست‌ها دارد و همواره از جنایات و نسل‌کشی در فلسطین توسط رژیم صهیونیستی حمایت کرده است.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.