آگاه: دکتر محمدهادی زاهدی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی، جنگ تحمیلی ۱۲روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی را نهتنها یک رویارویی نظامی بلکه آزمایشگاهی واقعی برای سنجش نقش و تاثیر فناوریهای پیشرفته در منازعات آینده توصیف کرد و گفت: این درگیری کوتاه اما شدید نشان داد که برتری فناورانه میتواند حتی میدان نبردهای نامتقارن را نیز دگرگون کند. عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی افزود: ترور و به شهادت رساندن همزمان فرماندهان نظامی و نخبگان دانشگاهی ثابت کرد که اقتدار علمی، مهمترین مولفه اقتدار دفاعی و اقتدار ملی است و تجلی این کلام گهر «العلم سلطان من وجده صال و من لم یجده صیل علیه»، یعنی علم اقتدار است و هر کس این قدرت را به چنگ آورد، میتواند تحکم کند و هر کسی این اقتدار را به دست نیاورد، بر او غلبه پیدا میکنند و به او تحکم میکنند.
زاهدی تاکید کرد: محققان و فناوران ایرانی امروز در خط مقدم امنیت و اقتدار ملی هستند و در این نبرد فناورانه دانشگاهها، شرکتهای دانشبنیان و نخبگان علمی کشور باید به میدان بیایند و هر محقق خود را یک افسر در جبهه علم بداند. این پژوهشگر حوزه هوشمصنوعی ضمن تاکید بر اینکه امنیت ملی دیگر صرفا ماموریت نیروهای مسلح نیست بلکه محصول همافزایی میان دانش، فناوری و اراده ملی است، خاطرنشان کرد: محققان ایرانی باید در طراحی الگوریتمهای هوش مصنوعی، توسعه سامانههای بومی سایبری، ساخت پهپادهای نسل جدید و طراحی سامانههای اخلالگر الکترونیکی نقشآفرینی کنند. وی ضمن تاکید بر اینکه تعامل و هم افزایی مراکز تولید علم و دانش و مراکز تبدیل این دانش به فناوری و صنعت، نهتنها امنیت کشور را تقویت میکند بلکه به تقویت اقتصاد دانشبنیان و تابآوری فناورانه نیز میانجامد، تصریح کرد: جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را نباید تنها یک تهدید تقی کرد، بلکه باید آن را یک بیدارباش فناورانه بهشمار آورد که میتوان از دل آن جهشی تاریخی در مسیر اقتدار فناورانه رقم زد.
زاهدی ادامه داد: تجربه این ۱۲ روز نشان داد جنگهای آینده، جنگ الگوریتمها و دادههاست و سرعت تصمیمگیری، پردازش اطلاعات در زمان واقعی و پیشبینی حرکات دشمن همگی مستلزم توانمندی بالا در استفاده درست از هوشمصنوعی و فناوریهای هوشمند است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در پاسخ به این پرسش که ایران چگونه باید از این تجربه برای جهش در فناوریهای راهبردی استفاده کند گفت: پاسخ را میتوان در چهار بخش تحلیل کرد؛ درسهای کلیدی جنگ ۱۲ روزه، اولویتهای فناورانه ایران پس از جنگ، نقش محققان در امنیت ملی و آینده رقابت فناورانه در منطقه.
این پژوهشگر حوزه هوشمصنوعی درسهای کلیدی جنگ ۱۲ روزه را در ادامه اینگونه تبیین کرد و گفت: نخستین درس، سلطه هوشمصنوعی در شناسایی و هدفیابی بود که رژیم صهیونیستی با استفاده از الگوریتمهای هوشمصنوعی و با تحلیل دادههای شبکههای ارتباطی، تصاویر پهپادی و ماهوارهای اهداف را مورد حمله قرار داد و این نشان میدهد ایران نیز باید سیستمهای خودکار شناسایی هدف مبتنی بر هوشمصنوعی را توسعه دهد تا زمان واکنش در دفاع و حمله کاهش یابد. او افزود: در جنگ سایبری، دشمن با هدف ضربهزدن به زیرساختهای اصلی کشور ازجمله شبکههای ارتباطی، بانکی و انرژی کشور، تلاش کرد تابآوری اجتماعی، فعالیتهای روزمره و زندگی مردم را هدف قرار دهد. این مسئله نشان میدهد که فضای سایبری جبهه اصلی جنگهای آینده خواهد بود و نیازمند توجه ویژه است.
زاهدی در ادامه اظهارات خود، ضمن تاکید بر اینکه باید پدافند سایبری هوشمند را با تمرکز بر تربیت و حفظ نیروی انسانی متخصص تقویت کنیم گفت: همچنین لازم است از الگوریتمهای یادگیری ماشین برای ردیابی و خنثیسازی تهدیدات در لحظه بهره ببریم و در سویی دیگر، تجهیزات راهبردی در حوزه ارتباطات و شبکه را تولید کنیم. علاوه بر این در کنار تکمیل شبکه ملی اطلاعات، توسعه شبکه فیبر نوری ملی با جدیت بیشتری پیگیری شود. این استاد دانشگاه استقلال نرمافزاری و توسعه سیستم عامل بونی و طراحی سیستمهای بومی مانند IDS، IPS، را از اولویتهای مهم دیگر در این حوزه نام برد. وی افزود: یکی دیگر از ابعاد مهم این جنگ ۱۲ روزه، عملیات روانی و جنگ روایتها بود که رژیم صهیونیستی با ترکیب عملیات سایبری، روایتسازی و سیستمهای خودکار، جنگ ترکیبی پیشرفتهای را به کار گرفت و از هوشمصنوعی برای تاثیرگذاری بر ادراک عمومی و تحریف واقعیتها در شبکههای اجتماعی بهره برد.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی گفت: اسرائیل با طراحی باتها و تحلیل احساسات کاربران محتواهایی برای فریب افکار عمومی و ایجاد رعب در جامعه و همچنین تغییر برداشت و ذهنیت جامعه جهانی نسبت به جنگ تولید کرد، بهطوری که تحلیلها نشان میدهد ۸۵ درصد محتوای طرفداری از اسرائیل در شبکههای اجتماعی توسط رباتهای هوشمند منتشر میشود. او تاکید کرد: باید روی فناوریهای مقابله با جعل عمیق، توسعه ابزارهای هوشمند جنگ روایتها، ارتقای سواد رسانهای و آگاهی بخشی امنیت سایبری عمومی و تخصصی سرمایهگذاری کرد.
این پژوهشگر حوزه هوشمصنوعی اولویتهای فناورانه ایران پس از جنگ را چنین بیان کرد و افزود: نخستین اولویت فناورانه ایران پس از جنگ در حوزه هوشمصنوعی است که باید سامانههای تصمیمگیری خودکار برای فرماندهی دفاعی طراحی شود و برای حمایت از ایدهها و محصولات دانش پایه در این زمینه باید صندوق سرمایهگذاری ملی ویژه فناوریهای راهبردی راهاندازی شود.
این استاد دانشگاه در ادامه ضمن تاکید بر اینکه باید از هوشمصنوعی در تمامی تجهیزات دفاعی و نظامی، ازجمله تولید انبوه پهپادهای خودمختار و سامانههای پدافندی پیشرفته استفاده کرد، تصریح کرد: باید نسبت به ارتقا سطح فناوریهای استفاده شده در پهپادها، شهپادها (شناور هدایتپذیر از دور) و رباتهای زمینی اقدام کرد. زاهدی همچنین پیشنهاد داد که اخلالگرهای الکترونیکی برای مقابله با تجهیزات و تسلیحات دشمن باید تقویت شود و بر مطالعه برای طراحی و پیادهسازی شبکههای ارتباطی امن مبتنی بر رمزنگاری کوانتومی تمرکز شود. وی در ادامه پیشنهاد کرد که مراکز رصد هوشمند برای شناسایی کمپینهای جعلی راهاندازی و دیپلماسی سایبری برای دفاع از روایت ملی به صورت تخصصی آموزش داده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی درباره نقش محققان و فناوران ایرانی در شرایط حال حاضر گفت: دانشگاهها باید محققان و اساتید را برای تبدیل پژوهشهای دانشگاهی به پروژههای عملیاتی و کاربردی حمایت و همکاری دانشگاهها با نهادهای دفاعی را تقویت کنند. زاهدی در ادامه تاکید کرد که استارتآپهای امنیتی فعال در حوزه هوشمصنوعی و رباتیک باید مورد حمایت جدی قرار گیرند، چراکه این شرکتهای نوآور توان تولید محصولات راهبردی در حوزههای سایبری و نظامی را دارند و میتوانند بخشی از ظرفیت فناورانه کشور را به یاری بخش دفاعی کشور بیاورند. وی همچنین تعامل هدفمند با کشورهای همسو را برای انتقال فناوریهای حساس و راهبردی ضروری دانست و گفت: این همکاریها میتواند به تسریع روند بومیسازی فناوری و تقویت زیرساختهای دفاعی کشور کمک کند.
۱۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۱
کد خبر: ۱۴٬۲۶۷
عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیر، با اشاره به اینکه جنگ تحمیلی ۱۲روزه یک بیدارباش فناورانه است گفت: باید نسبت به ارتقای سطح فناوری در پهپادها و شناورهای هدایتپذیر از دور اقدام کرد.

نظر شما