با اعلام رسمی توقف جنگ میان ایران و رژیم صهیونیستی، بازار سرمایه ایران روزهای گذشته را با فضای نسبتا متعادل و محتاطانه آغاز کرد. هرچند برخی نمادها در ساعات ابتدایی معاملات تحت تاثیر نگرانی‌های گذشته با نوسان همراه بودند، اما فعالان بازار معتقدند پایان درگیری‌ها و کاهش تنش‌های نظامی می‌تواند در کوتاه‌مدت ریسک سیستماتیک بازار را کاهش دهد و زمینه را برای بازگشت اعتماد سهامداران فراهم کند.

مرهم روی نوسانات بورسی

آگاه: بسیاری دیگر از کارشناسان معتقدند آتش‌بس به‌خودی‌خود یک فرصت کوتاه‌مدت برای کاهش التهاب بازار است، اما برای رونق پایدار بورس نیاز به سیاست‌های حمایتی و شفافیت بیشتر در حوزه اقتصاد کلان داریم. چرا که سرمایه‌گذاران باید با دید بلندمدت و با تحلیل دقیق، نسبت به تصمیم‌گیری اقدام کنند. با این حال باوجوداینکه این روزها نمادهای بازار سرمایه روند کاهشی دارند صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا و سکه روبه‌رشد هستند.
با این حال دست‌اندرکاران بازار سرمایه نیز طبق اظهارات خود تلاش دارند تا مسیر فعالیت این بازار را در روزهای آینده متعادل کنند. روز گذشته حجت‌الله صیدی، رئیس سازمان بورس طی مصاحبه‌ای با بیان اینکه سازمان زیرمجموعه خود در جنگ ۱۲‌روزه مهم‌ترین ماموریتش حفاظت از دارایی‌های سهامداران بود گفت: در شرایط فعلی مراقبت می‌کنیم تا معاملات به صورت منصفانه انجام شود تا بازده مطلوبی از معاملات بازار کسب شود.
وی با بیان اینکه مسئولین این سامان در تلاشند تا نقدشوندگی بازار افزایش یابد، تصریح کرد: در زمان بحران و جنگ مهم این است که اصل سرمایه سهامداران حفظ شود، بنابراین سازمان بورس در مدت ۱۲ روز اخیر از طریق توقف معاملات براساس مصوبه هیات مدیره و مصوبه شورای عالی بورس، معاملات سهام و صندوق های مبتنی بر سهام را تعطیل کرد، منتها به دلیل اینکه برخی دارندگان صندوق‌ها نیاز به نقدینگی داشتند، صندوق‌هایی با درآمد ثابت قابل معامله بود و پس از اعلام توقف جنگ بورس به سمت بازگشایی بازار حرکت کرد.
صیدی با بیان اینکه مقرر است با شرایط قبلی که دامنه نوسان، مثبت و منفی سه درصد بود، فعالیت‌ها انجام شود، این را هم گفت که این حرکت نیازمند یک بسته حمایتی است و در ادامه هماهنگی‌های لازم در این زمینه انجام و با حمایت تدریجی، بازار سهام باز شد. وی با اشاره به میزان ریزش سهام در بورس، طی ۱۲ روز جنگ تحمیلی تصریح کرد: ریزش سهام در شرایط جنگی امری طبیعی است. در شرایط مشابه و در قالب جنگ روسیه و اوکراین، بورس مسکو ۲۰ روز و بورس اوکراین هم بیشتر از این روزها تعطیل بود و پس از بازگشایی، بورس مسکو با ۲۰ درصد و بورس اوکراین نیز با ۴۰ درصد کاهش مواجه شد. طبیعی است که در این شرایط صف عرضه بیشتر از صف تقاضا است. البته مهم این است که نقدشوندگی سهام حفظ شود تا ما به یک شرایط عادی دست پیدا کرده و بازار به حالت تعادل برسد و پس از آن نیز بحث بازده مطرح شود.
صیدی با بیان اینکه حتما تلاش خواهیم کرد تا بازار بورس روند متعادل و منصفانه‌ای را طی کند، متذکر شد: از این رو تلاش داریم تا افرادی که قصد دارن خرید و فروش کنند، در یک فضای شفافی بتوانند به خرید و فروش خود بپردازند. وی با بیان اینکه بورس تهران، فرابورس، بورس کالا و بورس انرژی فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و ما امیدواریم فضا بهتر و معاملات بیشتر شود، تصریح کرد: خدایی ناکرده اگر دشمن خیال تهاجم دیگری به سرش بزند و شرایط به اضطرار بازشود، به حسب اقتضای شرایط، حتما تصمیمات دیگری اتخاذ خواهد شد تا صیانت بیشتری از بورس صورت گیرد.رئیس سازمان بورس در ادامه قول حمایت از سهامداران خرد بورسی را مطرح کرد و گفت: حمایت‌ها از سهامداران خرد آغاز شده و دولت و بانک مرکزی نیز در این بخش به ما کمک کردند. با این حال باید تاکید کنم که این حمایت به صورت تدریجی است و به صورت یک‌جا قابل تحقق نیست. با این حال مهم، حمایت از سهامداران خرد است و پس از آن از سهامداران با سهام بیشتر حمایت خواهد شد.

وزیر اقتصاد: دولت وضعیت بازار سرمایه را مرتب رصد می‌کند
علاوه بر آن، وزیر اقتصاد و امور دارایی نیز در حاشیه بازدید از گمرک غرب تهران در جمع خبرنگاران به تشریح موضع دولت درباره وضعیت بازار سرمایه پرداخت و اعلام کرد که بسته‌های حمایتی از این بازار در دست تدوین و بررسی است. مدنی‌زاده با تاکید بر فضای پرریسک و ناپایدار بازار گفت: در حال حاضر شرایطی از نااطمینانی در بازار سرمایه حاکم است و همین مسئله باعث می‌شود اقدامات سیاست‌گذاری نیز قطعی نباشد و به‌طور مداوم براساس شرایط بازار تنظیم شود. وزیر اقتصاد در ادامه اشاره کرد که بسته‌های حمایتی دولت شامل حمایت‌های بودجه‌ای و تخصیص خط اعتباری از سوی بانک مرکزی خواهد بود و بخش‌هایی از آن نیز مرتبط با وظایف بانک‌ها و اقدامات حمایتی آنهاست. وی این را هم گفت که جزییات این بسته‌ها پس از نهایی‌شدن در دولت اعلام خواهد شد.
گفتنی است تالار شیشه‌ای از روز سه‌شنبه (۱۹ فروردین) پس از اعلام خبر گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران با ایالات متحده که روز ۲۳ فروردین در عمان آغاز شد روند صعودی به خود گرفت.
پیش از آن بازار سهام در ایران از روز دوم آبان ۱۴۰۳ صعودی شده بود و در ادامه، رکوردهای جدیدی را به ثبت رساند. اما از ۲۲ دی‌ماه به بعد دچار نوسان کاهشی شد. روز ۲۳ دی‌ماه کانال ۲.۹ میلیون را از دست داد. در هفته‌های پایانی سال گذشته این بازار بین کانال ۲.۷ تا ۲.۸ میلیون واحد در نوسان بود و چهار مرتبه کانال ۲.۸ میلیون را از دست داد. ۲۱ اسفند نیز به پایین کانال ۲.۷ میلیون سقوط کرد که ۲۵ اسفند مجددا آن را تصاحب کرد. ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ به کانال ۲.۸ میلیون صعود کرد. ۲۴ فروردین پس از حدود ۹۰ روز مجددا از مرز ۲.۹ میلیون واحد گذشت. روز ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ برای اولین بار وارد کانال سه میلیون واحد شد، یکم اردیبهشت به ۳.۱ میلیون واحد رسید، ۲۳ اردیبهشت کانال ۳.۲ میلیون واحد را فتح کرد اما ۳۰ اردیبهشت آن را از دست داد. روز ۱۷ خرداد نیز کانال ۳.۱  میلیون را از دست داد. همچنین روز ۱۹ خردادماه به پایین کانال سه میلیون واحد سقوط کرد. روز هشت تیر نیز به کانال ۲.۸ میلیون واحد افتاد و ۹ تیر به کانال ۲.۷ میلیون عقب‌گرد کرد.
تا قبل از تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران در روز ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ متغیرهای سیاسی اثر مثبتی بر بازار سهام و رشد شاخص کل داشت. امیدواری به رفع تنش‌های سیاسی که با آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط پایتخت عمان ایجاد شد می‌توانست اثر مثبتی بر بازار سهام داشته باشد؛ چرا که به گفته کارشناسان، حل مناقشات بین‌المللی از یک‌سو با کاهش ریسک‌های سیستماتیک و ایجاد شفافیت، فضای امن‌تری برای فعالیت‌های اقتصادی منجر می‌شود و از سوی دیگر، مسیر تعاملات ایران با نظام مالی جهانی را هموار می‌سازد. عمده کارشناسان معتقدند، بازار سرمایه به لحاظ بنیادی شرایط مطلوبی دارد، اما متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی، عدم‌اعتماد سهامداران و فعالیت نوسان‌گیری تاکنون باعث شده تا بازار نتواند آن‌طور که باید و شاید رشد کند. با این حال بورس تا قبل از ریزش‌های اخیر رکوردشکنی کرده و تا کانال ۳.۲‌میلیون واحد رشد کرده بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.