۲۳ خرداد رژیم صهیونیستی با به شهادت رساندن سرلشکر باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح همزمان «میدان» و «دیپلماسی» را هدف قرار داد تا هم مرد شماره یک نیروهای مسلح دیگر هدایت عملیات‌های نظامی ایران را برعهده نگیرد و هم زیر میز مذاکراتی بزند که به خواست و تمایل ایالات متحده آمریکا با ایران با نقش‌آفرینی عمان کلید خورده بود. اما با فرماندهی فرمانده کل قوا برنامه‌های اتاق مشترک جنگ رژیم صهیونیستی و آمریکا خنثی شد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به‌سرعت جانشین شهید سپهبد محمد باقری را مشخص کرد.

آگاه: بر این اساس سرلشکر موسوی که پیش از این فرمانده کل ارتش بود، به‌عنوان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح منصوب شد. در بخشی از حکم او آمده بود: «با تمسک و امید به عنایات الهی، ارتقای موردنیاز توانمندی‌ها و آمادگی‌های دفاعی امنیتی نیروهای مسلح و بسیج مردمی و امکان پاسخگویی به‌موقع و موثر به هر سطح و هر نوع از تهدیدات متوجه نظام جمهوری اسلامی ایران با عمل انقلابی موردانتظار است.»
او مدیریت عملیات وعده صادق ۳ را برعهده گرفت و همراه با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دشمنِ صهیونیستی را بیچاره کردند و سرانجام به درخواست دونالد ترامپ پرچم آتش‌بس برافراشته شد تا شکستی دیگر برای صهیونیست‌ها رقم بخورد. در زمان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و پس از آن، سرلشکر موسوی با مردم سخن گفت و بر آمادگی نیروهای نظامی برای پاسخ به هر تجاوزی تاکید می‌کرد. وی پنج تیرماه در پیامی خطاب به مردم، با بیان اینکه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با پشتوانه توان بومی و تسلیحاتی خود و حمایت‌های همه‌جانبه مردمی، ماشین جنگی دشمن را با تحمیل خسارت‌های فراوان، متوقف کرد، نوشت: سامانه‌های چندلایه پدافند هوایی در سرزمین‌های اشغالی که تا پیش از این نزد افکار عمومی جهان، نفوذناپذیر توصیف می‌شدند. در مقابل موشک‌های قدرتمند بالستیک و پهپادهای ایران، بی‌دفاع شد و ساکنان سرزمین‌های اشغالی در تمام طول این جنگ، جای امنی برای خود حتی در پناهگاه‌ها نداشتند. فعالیت‌های خلف برحق شهید باقری که همان راه او را با قوت بیشتر ادامه می‌دهد فقط به صدور پیام بسنده نشد، بلکه به دیپلماسی دفاعی هم روی آورد  یا با حضور در آیین گرامیداشت شهدای اخیر باردیگر پیام اقتدارِ ایران را از تهران به تل‌آویو رساند.

دیپلماسی دفاعی چیست؟
اگر بخواهیم تعریفی از آن ارائه دهیم باید بگویم، دیپلماسی غالبا به‌عنوان علم و هنر انجام مذاکرات و برقراری روابط بین‌الملل از طریق مداخله دیپلمات‌های حرفه‌ای یاد می‌شود. این مهارت عموما در راه تبدیل اهداف بلندمدت یک کشور از قوه به فعل صورت می‌گیرد. در واقع دیپلماسی با به‌کارگیری روش‌های مذاکره و گفت‌وگو، روابط بین دولت‌ها را برای ایجاد و گسترش تفاهم و دوستی مدیریت می‌کند و در نهایت منجر به پیشبرد مقاصد و تامین اهداف و منافع ملی می‌شود. امروز در جهان کاربرد شیوه دیپلماتیک در حل‌وفصل مسائل کشورها بیشتر شده است. هر کشوری در تلاش است با استفاده از مهم‌ترین ابزار سیاست خارجی یعنی دیپلماسی بتواند منافع ملی خود را در نظام بین‌الملل تأمین کند.
به‌طورکلی دیپلماسی دفاعی عبارت است از انجام مذاکرات و دیگر روابط بین نیروهای مسلح توسط دیپلمات‌های نظامی که هدف آن، تاثیرگذاری بر محیطی است که نیروی نظامی در آن فعالیت می‌کند. مهم‌ترین ویژگی دیپلماسی پیشگیرانه و دفاعی، توسعه فضای اعتماد در میان کشورهاست. در واقع دیپلماسی دفاعی سازوکاری است که نقش مهمی در نیل به اهداف سیاست‌های امنیتی یا خارجی خاص کشورها ایفا می‌کند. در همین راستا می‌توان به فعالیت‌هایی نظیر انجام گفت‌وگوهای امنیتی، راهبردی و سطح بالا، تبادل‌های آموزشی و حرفه‌ای نظامی، واردات و صادرات تسلیحات و تجهیزات نظامی، برگزاری رزمایش و تمرین‌های نظامی مشترک و نظیر آن از سوی کشورها اشاره کرد.
تقویت قوای دفاعی کشور، ازجمله مهم‌ترین شرایط برقراری امنیت پایدار است. امنیت پایدار علاوه بر اینکه از جان و مال مردم و تمامیت ارضی کشور محافظت می‌کند، باعث بقای نظام سیاسی کشورها می‌شود. این جمله معروف از سون تزو، به یادگار باقی مانده است و کاربرد و معنای بسیار عمیق در دل خود نهفته دارد. او معتقد است دیپلماسی در واقع ادامه جنگ اما به طریقی دیگر است. دیپلماسی دفاعی در حقیقت روی دیگر تقویت بنیه نظامی در شرایط صلح و گفت‌وگو با رقبا و دشمنان احتمالی با هدف کاستن از رقابت‌ها و تهدیدات نظامی است. به‌نظر محققین در دنیای پیچیده امروزی و در عصر ارتباطات و اطلاعات، دیپلماسی دفاعی ابزار و سازوکار مهمی در اجرای آسان‌تر سیاست‌های دفاعی در عرصه بین‌الملل بوده و از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است.
با توجه تعریفی که دیپلماسی دفاعی شد، سرلشکر موسوی در دوره «پسا جنگ» به صورت تلفنی با مقامات نظامی برخی کشورهای منطقه گفت‌وگو و تبادل نظر کرد و آنها را نسبت به دفاعی که ایران از خود انجام داد، آگاه کرد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روز گذشته سه‌شنبه در گفت‌وگوی تلفنی با معاون نخست‌وزیر قطر در امور دفاعی با بیان اینکه حقانیت جمهوری اسلامی ایران در جنگ ۱۲ روزه تحمیلی بر جهانیان ثابت شد و مسلمانان و دولت‌های مسلمان و همه آزادی‌خواهان جهان از مواضع ایران حمایت قاطع کردند و به دنیا ثابت شد که آمریکا و رژیم صهیونیستی به هیچ اصل و هنجار بین‌المللی پایبند نیستند، تاکید کرد: آمریکا در جنگ ۱۲ روزه از هیچ کمکی به رژیم صهیونیستی دریغ نکرد و در پشتیبانی کامل اطلاعاتی و لجستیکی از عملیات رژیم و دفاع آنها در مقابل حملات موشکی و پهپادی ایران با تمام امکانات وارد عمل شد.
هشت تیرماه باز دو خبر از سرلشکر موسوی در رسانه‌ها منتشر شد. او به صورت تلفنی با «خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان سعودی در مورد جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی و آمریکا و همچنین موضوعات منطقه‌ای و دوجانبه، رایزنی و گفت‌وگو کرد و گفت که «ما آغازگر جنگ نبودیم ولی با تمام قدرت به متجاوز پاسخ دادیم و ازآنجاکه در مورد پایبندی دشمن به تعهداتش ازجمله آتش‌بس، کاملا تردید داریم، آمادگی داریم پاسخ محکمی به او در صورت تکرار تجاوز بدهیم.»
رایزنی تلفنی با فرمانده ارتش پاکستان، یکی دیگر از برنامه‌های رئیس ستاد کل نیروهای مسلح بود. او ضمن تشکر از مواضع شجاعانه و حمایت‌های دولت و مردم این کشور از جمهوری اسلامی ایران در مقابل تهاجم ناجوانمردانه و تروریستی رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا، یادآور شد: در این جنگ تحمیلی، آمریکا از هیچ کمک به رژیم صهیونیستی دریغ نکرد و علاوه بر مشارکت در تهاجم، همه امکانات خود را در دفاع از رژیم صهیونیستی در مقابل حملات موشکی و پهپادی ایران به کار گرفت. علاوه بر آمریکا، تعدادی دیگر از کشورهای غربی هم حمایت‌های قولی و عملی از دشمن داشتند.
اقدامات و تلاش‌های سرلشکر موسوی هم در دوره جنگ و هم در دوره آتش‌بس حاکی از آن است که مردانِ میدان دیپلمات‌های توانمندی هستند و از آن مهم‌تر در حوزه میدان حقیقتا حرفی برای گفتن دارند، همانند شهید عزیز حاج قاسم سلیمانی که تسلط کافی به دو حوزه میدان و دیپلماسی داشت. دلاورمردان نیروهای مسلح نشان داده‌اند هرچند ما فرماندهان بزرگ و شایسته‌ای را در ابتدای جنگ تحمیلی از دست دادیم، اما یاران وفادار آنها مانع از تحقق اهداف دشمن شدند و این یعنی هنوز باقری، سلامی، حاجی‌زاده، شادمانی و سایر شهدا زنده هستند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.