سخنگوی وزارت امور خارجه در جلسه روز گذشته (دوشنبه ۲۳ تیرماه) میزبان پیرحسین کولیوند، رییس جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران بود که یکی از شاهدان جنایت رژیم صهیونیستی در جریان جنگ تحمیلی علیه کشورمان است. او ازآن‌جهت به ساختمان ۳۰ تیر دعوت شده بود تا ادعاهای رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه در جنگ ۱۲ روزه با ایران فقط نهادهای نظامی و امنیتی را هدف قرار داد، با سند و نشان دادن تصاویری رد کند.

منافع ملی، خط‌قرمز میدان و دیپلماسی

آگاه: اسامی قربانیان جنگ ۱۲ روزه نیز این واقعیت را عریان‌تر می‌کند. نیلوفر قلعه‌وند (نوجوان نویسنده)، مجید تجن‌جاری (نخبه علمی)، احسان اشراقی و فرزند خردسالش، نجمه شمس (دوچرخه‌سوار) و... انسان‌های معمولی، بی‌سلاح و بی‌دفاع، با زندگی‌های جاری. این اسامی صرفا اعداد یا آمار روزشمار جنگ نیستند، بلکه گواهی زنده‌اند بر اینکه مردم، هدف اصلی بودند. روایت‌هایی مشابه، از سایر شهرها نیز ثابت می‌کند صهیونیست‌ها ایران و ایرانیان را در تیررس خود قرار داده بودند تا از طریق ایران را ساقط و آن را تجزیه کنند. در آستانه‌اشرفیه، حمله هوایی دیگری ۱۲ عضو یک خانواده را همزمان به شهادت رساند.
حمله به تجریش هم که تصاویر و فیلم آن بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها و فضای مجازی پیدا کرد نشان می‌دهد، هدف‌گیری مردم، تاکتیک محوری اسرائیل در جنگ‌های نابرابر است. کولیوند در جریان نشست خبری مشترک خود با سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصاویری از شهدا - کودکان - را مقابل دوربین قرار داد و با بیان اینکه تمام موارد نقض حقوق بشردوستانه را مستند کرده‌ام، گفت: این مستندات شامل جزییات دقیق ساعت، مکان و میزان خسارات واردشده است. زیرا هرگاه حادثه‌ای رخ داد، گروه‌های جمعیت هلال‌احمر اولین کسانی بودند که به محل رسیدند. وظیفه ما امداد و نجات است؛ کار ما جست‌وجو و نجات و رسیدگی به مردم در چنین شرایطی است. اما امنیت را از ما گرفتند و حتی اجازه امدادرسانی به ما ندادند. همان شهدای عزیزی که تصاویرشان را به شما نشان دادیم، مستقیما مورد حمله قرار گرفتند و امکان امدادرسانی از آنها سلب شد. با این حال ما در همین شرایط دشوار، بسیاری را از مرگ حتمی نجات دادیم و آلام فراوانی را تسکین دادیم.
او درعین‌حال خبر داد: «ما گزارش‌های نقض حقوق بشر را به دبیرخانه سازمان ملل متحد و شورای حقوق بشر ارسال کردیم تا پیگیری‌های لازم انجام شود. مهم‌تر از همه، این گزارش‌ها را همراه با اعلام جرم برای دادستان دیوان کیفری بین‌المللی فرستادیم. ما این موضوعات را پیگیری کردیم و من شخصا این پیگیری‌ها را انجام دادم.»
جنایت‌های رژیم صهیونیستی در جنگ ۱۲ روزه علیه ما در تاریخ ثبت شد و صهیونیست‌ها هم غیرنظامی‌ها (مردم عادی) را هدف قرار دادند و هم به کانون رسانه یعنی رسانه ملی جمهوری اسلامی ایران حمله کردند تا سیاهه جنایت‌های خود را تکمیل کنند. ازاین‌رو می‌توان از اقدامات رژیم منحوس صهیونیستی، نمایشگاهی از نقض حقوق بشر برگزار کرد. از غزه تا لبنان و ایران ردپای جنایت‌های صهیونیست‌ها دیده می‌شود، رژیمی که همواره با حمایت‌های ایالات متحده آمریکا روبه‌رو است و اگر آمریکا نباشد اسرائیل اشغالگر نمی‌تواند به حیات ننگین خود ادامه دهد. صهیونیست‌ها تعدادی از نیروهای نظامی، دانشمندان و مردم مظلوم ما را به شهادت رساندند، اما حقیقتا کادر درمان در میدان حضوری فعال داشت و سخنگوی وزارت امور خارجه در کنفرانس مطبوعاتی‌اش با اشاره به اینکه ما به امدادگران، کادر درمان، پزشکان و پرستارانی که در این دو هفته و پس از آن با فداکاری به مجروحان رسیدگی کردند، افتخار می‌کنیم، گفت: بسیاری از آسیب‌دیدگان همچنان در بیمارستان‌ها یا منازل تحت درمان‌اند و این تلاش ارزشمند قابل‌تقدیر است. محورها و پرسش‌های متعددی در نشست خبری «اسماعیل بقایی» مطرح شد. یکی از پرسش‌ها به تهدید اروپایی‌ها برای فعال‌شدن اسنپ‌بک اختصاص داشت.
در توافق برجام یک بند ویژه وجود دارد به اسم «مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها» یا همان مکانیسم ماشه  (snapback mechanism) اگر ایران به تعهداتش پایبند نباشد، یکی از کشورهای غربی (مثل فرانسه یا بریتانیا) می‌تواند مکانیسم ماشه را فعال کند. آن وقت بدون رای‌گیری، همه تحریم‌هایی که قبل از برجام لغو شده بودند، به صورت خودکار بازمی‌گردند.
از آنجا که پس از اعلام آتش‌بس، رژیم صهیونیستی و آمریکا نتوانستند به هیچ یک از اهداف و برنامه‌های خود دست یابند، شرکای اروپایی خود را وارد گود کردند تا به کمک آنها باز ایران را تهدید کنند. در همین رابطه صدراعظم آلمان تهدید کرده که در ۱۵ جولای (۲۴ تیر) مکانیسم ماشه یا همان اسنپ‌بک را علیه ایران فعال می‌کند. مکانیسم ماشه یا اسنپ‌بک، به معنای تجدید قطعنامه‌های تحریمی سازمان ملل علیه ملت ایران است. سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در نشست اخیر خود با سفرا و نمایندگان خارجی مقیم تهران، صریحا اعلام کرد که فعال‌سازی اسنپ‌بک به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هسته‌ای ایران است. او تصریح کرد: ما در حین مذاکره با آمریکا، با سه کشور اروپایی هم مذاکره کردیم. یک اشتباهی که اروپایی‌ها می‌کنند این است که تصور می‌کنند ابزار اسنپ‌بک به آنان قدرت بازیگری می‌دهد و این اشتباه است. اگر آنان به این سمت بروند حل موضوع هسته‌ای ایران را پیچیده‌تر خواهند کرد و مذاکرات و دیپلماسی را سخت‌تر می‌کنند.
با این حال سخنگوی وزارت خارجه هم نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و با بیان اینکه سازوکار موسوم به «پس‌گشت» (به فارسی) هیچ مبنای حقوقی، سیاسی ندارد و ما پیش‌تر نیز بارها این را اعلام کرده‌ایم و باتوجه‌به تحولات اخیر، توسل به چنین سازوکاری بیش از پیش بی‌اساس و فاقد مبنای حقوقی و سیاسی و اخلاقی بوده و صرفا ابزاری‌سازی از امکانی است که بنا بر دلایل مشخص در قطعنامه ۲۲۳۱ برجام گنجانده شد که هیچ توجیهی ندارد، یادآور شد: اولا جمهوری اسلامی ایران همچنان خود را عضو برجام می‌داند و کاهش تعهدات واکنشی به نقض‌های فاحش آمریکا و سایر طرف‌ها و حقی که در متن برجام پیش‌بینی شده بود که این اقدام یک سال پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام صورت گرفت. ثانیا طرف‌های اروپایی که مدام درصدد استفاده ابزاری از این سازوکار هستند، خود تعهدات اساسی‌شان را نقض کرده‌اند و بنابراین جایگاه حقوقی و اخلاقی برای توسل به این سازوکار را ندارند. ثالثا باتوجه‌به حملات به تاسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، استفاده از سازوکار برجام فاقد هرگونه موضوعیتی است. بنابراین، تهدید به استفاده از سازوکار پس‌گشت صرفا یک کار سیاسی و در تقابل با جمهوری اسلامی ایران است که طبیعتا با پاسخ متناسب و مقتضی مواجه خواهد شد.
مواضع وزارت امور خارجه که این بار از سوی مخبر آن بیان شد، آب پاکی را بروی تهدیدهای اروپایی‌ها ریخت و ثابت کرد با ادعای فعال شدن اسنپ بک، نمی‌توانند ما را تسلیم خواسته‌های غیرمنطقی‌ خود کنند. ایران ضمن آنکه بر اصول خود پایبند است با سایر کشورها دیگر هم ارتباط خود و حسنه‌ای دارد، چین و روسیه از جمله این کشورها محسوب می‌شوند.
همین روابط و تعاملات خوبی که میان ایران با این دو کشور حاکم است، منجر شد خبرنگاری از سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بسته پیشنهادی مسکو و پکن در موضوع هسته‌ای سوال کند که او در پاسخ تصریح کرد: پیشنهاد یا بسته مشخصی ارائه نشده، اما اینکه روسیه و چین همواره برای کمک به حل این موضوع آماده بوده‌اند، بله قطعا این‌گونه بوده و ما همچنان با این دو کشور در ارتباط هستیم. در جریان اجلاس سران بریکس، گفت‌وگوی خوبی بین آقای دکتر عراقچی و همتای روس ایشان انجام شد. همچنین، آقای عراقچی عازم چین است تا در نشست وزرای سازمان همکاری شانگهای شرکت کنند که فرصت مناسبی برای ادامه رایزنی‌ها خواهد بود.
بالاخره وزارت امور خارجه مسئولیت مذاکره و رایزنی با سایر دول را برعهده دارد، اما در دوره «پساجنگ» موضوع از سرگیری مذاکرات دوباره مطرح شده است.
ارگان رسمی دانشگاه آزاد مدعی شد: «طرف آمریکایی همزمان با پیشنهاد برقراری آتش‌بس در روز دو تیر، در حال برنامه‌ریزی مقدمات ازسرگیری مذاکرات است و احتمالا به‌زودی شاهد دور جدید مذاکرات خواهیم بود. در این صورت بر مبنای شنیده‌های غیررسمی، دیگر عمانی‌ها را در نقش واسطه‌گری نخواهیم دید و گزینه‌های دیگری، چون نروژ یا چین این مسئولیت را بر عهده خواهند داشت.» باتوجه‌به خبری که روز گذشته در مجازی وایرال شد باید پرسید، آیا واقعا قرار است مذاکرات مجددا آغاز شود؟
اسماعیل بقایی در این باره می‌گوید: قبل از دور ششم، رژیم صهیونیستی در قالب یک تقسیم کار با آمریکا مرتکب تجاوز نظامی علیه ایران شد. تا مادامی که نسبت به اثربخشی دیپلماسی و روند مذاکره اطمینان حاصل نکنیم، وارد چنین روندی نخواهیم شد. دیپلماسی یک ابزار و فرصت است و به هیچ عنوان مجاز نیستیم کشورمان را از این ابزار برای تبیین دیدگاه ایران و دفاع از منافع ایران و احقاق حقوق و منافع ملی ایران محروم کنیم. همان‌طور که نیروهای مسلح با اقتدار به وظیفه دفاع از کشور مشغول‌اند، دستگاه دیپلماسی باید با استفاده بهینه از ابزار دیپلماسی به تحقق منافع ملی ایران کمک کنند.
علی‌اکبر ولایتی، مشاور مقام رهبری در امور بین‌الملل یکی دیگر از شخصیت‌های صاحب‌نام بود که در دیدار وزیر کشور پاکستان درباره احتمال مذاکره ایران با آمریکا، اعلام موضع کرد و گفت: ما با مذاکره‌ای که بدون پیش‌شرط و حفظ خطوط قرمز جمهوری اسلامی باشد، مخالفتی نداریم.
آنچه از صحبت‌های مسئولان و نیروهای کارکشته وزارت خارجه یافت می‌شود، این است که منافع ملی برای ما حائز است، منافع که در دو حوزه «میدان» و «دیپلماسی» تعریف می‌شود. به‌هرحال روز گذشته پیام دیپلماسی از سوی سخنگو به طرف مقابل مخابره شد و علاوه بر او سرلشکر موسوی، رییس ستاد کل نیروهای که در جبهه «میدان» ایفای نقش می‌کند، در جریان دیدار با فرمانده نیروی هوا فضای سپاه مجددا به دشمن گوشزد کرد، اگر دوباره مرتکب خطایی شود رزمندگان ما کاملا آماده‌اند تا پاسخی پشیمان‌کننده و محکم‌تر از قبل به او بدهند. براین‌اساس مواضع اعلام شده حاکی از آن است که منافع ملی خط‌قرمز دیپلمات‌ها و رزمندگان ما است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.