آگاه: پس از اعلام شعار سال ۱۴۰۴ به نام «سرمایهگذاری برای تولید»، اظهارنظرهایی مبنی بر نقش و جایگاه کارگران برای تحقق هرچه بهتر «شعار سال» بیان شد. در همین راستا، «امید فراز» فعال حوزه کار و کارگری در گفتوگویی با خبرگزاری کار ایران گفته بود: «کارگران بازوان تلاشگر و پرتوان اقتصاد هستند و همواره برای پیشرفت و توسعه اقتصادی کشور و تحقق اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی نقش خود را بهخوبی ایفاد کردهاند و پیشگام عرصه کار و تولید بودهاند. جامعه کارگری در تحقق شعار سرمایهگذاری برای تولید نقش مهم و اساسی دارند. کارگران، نماد عزت و تولید ملیاند.»
هرچند جامعه کارگری به نقش و ماموریت مهم و ارزندهای خود واقف است، اما باید در این مسیر از آنها حمایت و پشتیانی شود. اگر پای صحبتها و دغدغههای آنان بنشیند، مطالباتی همچون امنیت شغلی، ایجاد رفاه و شغل و بهبود معیشت را خواهید شنید، بنابراین باتوجهبه نامگذاری شعار سال، همه (مسئولان در قوای سهگانه و سایر نهادهای حاکمیت) باید تلاش کنند تا کارگران که بدنه تولید کشور هستند، از هر لحاظ تامین باشند. خطاب اصلی این بخش دولتیها هستند. همانطور که رهبر انقلاب فرمودند: «کارگران رکن اصلی تحقق این شعار هستند.» پس باید تاکید کرد بدون نیروی کار متعهد و متخصص، سرمایهگذاری به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. فلذا باید بسترهای لازم برای آموزش، اشتغال پایدار و تامین امنیت شغلی کارگران فراهم کرد، تا کارگران با آرامش خاطر به فعالیت بپردازند. بدون شک تاخیر در پرداخت حقوق و بیتوجهی به مسائل رفاهی آنان، تاثیر مستقیمی بر کیفیت تولید و خدمات خواهدداشت.
لزوم حمایت مسئولان از کارخانهها و واحدهای تولید
حمایت رهبر انقلاب از فعالیت کارخانهها و عدم تعطیلی آنها، یکی دیگر از محورهای مهمی بود که ایشان در دیدار با هزاران کارگر سراسر کشور به آن پرداختند.
دهه ۹۰، دهه تعطیلی کارخانهها بود. طبق آمارهای سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران تا پایان سال ۱۳۹۹، از مجموع واحدهای صنعتی افتتاح شده در این شهرکها، تعداد هشت هزار و ۵۲۱ واحد صنعتی، پس از بهرهبرداری غیرفعال و تعطیل شدهاند. طبق این آمار، از مجموع هشت هزار و ۵۲۱ واحد صنعتی تعطیل شده در شهرکهای صنعتی ایران، زمان تعطیلی ۴۳ واحد صنعتی مشخص نیست، ۹۴ واحد صنعتی تا قبل از سال ۱۳۸۰ تعطیل شده، از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ تعداد ۴۰۰ شرکت، بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ تعداد دو هزار و ۵۷۴ واحد صنعتی و طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ نیز پنج هزار و ۴۱۰ واحد صنعتی جدید به لیست تعطیلشدگان اضافه شده است.
اما در دوره حضور شهید آیتالله رئیسی در قوه قضاییه و بعد از آن در مقام رییس دولت، حمایتهای ویژهای از کارخانهها صورت گرفت به گونهای که در سه سال فعالیت دولت سیزدهم، کارخانهای نبود که توسط بانکها تعطیل شود. تحرکات انقلابی و جهادی رییسجمهور شهید بار دیگر تمجید رهبر انقلاب را به همراه داشت. حضرت آیتالله خامنهای در سخنان روز گذشتهشان به احیای حدود هشت هزار کارخانه تعطیل یا نیمهتعطیل در دولت شهید رئیسی اشاره کردند و گفتند: این حرکت نشان داد که میتوان از تعطیلی کارخانجات یا کاهش ظرفیت تولید آنها، جلوگیری کرد که این یکی از افتخارات آن شهید عزیز بود.
انتظار میرود، دولت چهاردهم و بهویژه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بانک مرکزی در «عصرِ وفاق»، با تعامل و همکاری با قوه قضاییه چتر حمایتهای خود را از کارخانهها و واحدهای تولیدی بیشتر بگشایند، تا بازیگران عرصه تولید در فضای امن و آرام «برای ایران»، کار و تلاش کنند. در این گذار، اقدامات و سیاستهای رییسی عزیز هم میتواند الگوی موفقی برای کارگزاران نظام باشد. بالاخره کارگر برای کار و فعالیت خود «عرق جَبین» میریزد و باید به تحرکات او بها و اهمیت داد، بهترین کار آن است تا کیفیت بسیار خوب برخی کالاهای داخلی را تبدیل به فرهنگ رایج کنیم. رسانهها در صف اول ترویج و تبلیغ حمایت از کالای ایرانی قرار میگیرند. درست است ما در تحریمهای سنگین به سر میبریم، اما توانستهایم بهرغم فشارهای وارده در بسیاری از کالاها، حرفی برای گفتن داشته باشیم. باید همچنان خود را باور داشته باشیم و با افتخار از ساخت ایران دفاع کنیم. البته فقط نقش رسانهها پررنگ دیده نمیشود، بلکه سایر عوام و خواص هم از وظایف و مسئولیتهایی برخوردار هستند.
سیدمهدی سیدی، مسئول ناحیه بسیج دانشجویی تهران بزرگ در این باره میگوید: در خریدهایمان به تکلیف ملی عمل کنیم. به حرف برخی که مدام غر زده یا سیاهنمایی میکنند، توجه نکنیم. آنها بارها ما را با این عبارت توبیخ میکنند: پول خود را به چاه ریختهای! اما باور کنیم فرهنگ خرید محصولات داخلی، یک فرهنگ قابل افتخار است.او با بیان اینکه با تجملگراییهای غربی، برندبازیهای رایج و چشموهمچشم بازیهای بیبندوبار مقابله کنیم، تاکید کرد: به افرادی که خرید خارجی انجام میدهند محترمانه، محبتآمیز و استدلالی تذکر دهیم. این تذکرات بهراحتی در زمره نهی از منکرهای زندگی ما طبقهبندی میشود. باور داشته باشیم، هر نوبت خرید کالای خارجی مساوی است با بیکاری کارگر ایرانی. از این رفتار متنفر باشیم.
واکنش رهبر انقلاب به گاف وارداتی دولت
در روزهای اخیر، تصویر نامهای رسمی منتشر شده که از پایان ممنوعیت واردات کالاهای مصرفی و مصرفی بادوام خارجی دارای مشابه داخلی خبر میدهد. در این نامه، «محمود صابر» معاون هماهنگی و برنامهریزی امور حقوقی دستگاههای اجرایی کشور، خطاب به ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرده است که با پایان یافتن قانون برنامه پنجساله ششم پیشرفت، موضوع ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی نیز منتفی شده است.
نکته قابلتوجه آن است که این اعلام با استعلام رسمی وزارت صمت انجام شده و معاون صنایع عمومی این وزارتخانه، در اقدامی عجیب، از آن بهعنوان مهمترین خبر تجاری سال در صفحه شخصی خود یاد کرده است.
این موضعگیری وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی است که توقع میرود این نهاد در خط مقدم حمایت از تولید ملی قرار داشته باشد. ابراز خرسندی از لغو ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی، واکنشهای انتقادی گستردهای در فضای عمومی و کارشناسی به همراه داشته است. در همین راستا، مقام رهبری نیز در دیدار اخیرشان با کارگران، نسبت به این تصمیم موضعگیری صریحی داشتند و فرمودند: «چرا باید ممنوعیت واردات محصولاتی که در داخل تولید میشوند، برداشته شود؟ اگر کیفیت محصول داخلی پایین است، باید تلاش شود تا کیفیت آن ارتقا پیدا کند، نه اینکه راه واردات را باز کنیم.»
باتوجهبه تذکر و گلایه رهبر انقلاب از اقدام صورت گرفته، باید هرچه سریعتر جلوی آن گرفته شود و هم و غمها معطوف به ارتقای کیفیت کالاهای خودمان شود. آنچه مسلم است اینکه، مقامات ارشد دولت در سالی که باز نام تولید نامیده شده، به طور جد مدیریت واردات را زیر ذرهبین قرار دهند و دستگاههای نظارتی هم نظارتها را دوچندان کنند.
تامین ایمنی کارگران باید به صورت جدی پیگیری و اجرا شود. این مطلب یکی دیگر از انتظارات شخص اول کشور از مسئولان بود.حقیقتا در سالهای اخیر ما رویدادهای تلخ و ناگواری را پشت سر گذراندهایم، نمونه آن حادثه طبس بود.
معدن معدنجو در شهر طبس ایران، منطقهای به وسعت ۳۰ هزار کیلومترمربع یکی از بزرگترین ذخایر زغالسنگ ایران است. این معدن که مراحل استخراج زغالسنگ در آن به روش سنتی انجام میشود، در ساعت ۲۱:۰۰ سی و یکم شهریور ۱۴٠۳ بهدلیل تصاعد آنی گاز متان دچار حادثه انفجار شد و تعدادی از کارگران جانبهجانآفرین تسلیم کردند. براساس دادهها و اطلاعات موجود، وقوع ۱۲ حادثه معدنی تنها در نیمسال نخست ۱۴۰۳، در سطح کشور منجر به فوت بیش از ۴۴ نفر از کارگران معدن شده است. یکی از علل اصلی این حوادث، فقدان نظارت کافی بر فعالیت معادن و رعایت استانداردهای ایمنی از سوی کارفرمایان است.
این حادثه و حادثههایی از این جنس هنوز برای ما سنگین است و یاد آن، داغمان را تازه میکند، اما باید درس گرفت و محیط امن برای جامعه زحمتکش کارگر فراهم کرد. امید میرود منشوری که رهبر انقلاب برای کارگران و مدیران دولتی ترسیم کردهاند، اجرایی شود که خیر کارگران و تقویت تولید داخلی در آن منشور نهفته است.
نظر شما