آگاه: مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی، کمبود نهادههای دامی و برخی سیاستهای ناکارآمد را عوامل اصلی این گرایی مستمر عنوان کرده است. براساس بررسیهای میدانی، قیمت انواع گوشت به سطوح بیسابقهای رسیده است؛ بهطوری که هر کیلو گوشت بره گوسفندی ۷۹۵ هزار تومان، راسته گوسفندی ۵۸۰ هزار تومان، ران گوسفند یک میلیون و ۶۰ هزار تومان، گوشت چرخکرده گوساله ۵۲۵ هزار تومان، گوشت ران گوساله ۸۹۰ هزار تومان، راسته گوسفندی با استخوان ۷۲۵ هزار تومان، گوشت قلوهگاه گوسفند ۴۶۵ هزار تومان، گوشت گوساله سردست ۸۹۵ هزار تومان و راسته گوسفند مغز شده بیاستخوان یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش میرسد.
این افزایش قیمتها تاثیر مستقیمی بر الگوی مصرف مردم گذاشته است. برخی شهروندان سعی در تامین پروتئین مورد نیاز خود از طریق مقادیر کمتر گوشت دارند، درحالیکه بسیاری دیگر به کلی فاقد قدرت خرید این محصول شدهاند. رکود بازار گوشت نشاندهنده کاهش قابلتوجه قدرت خرید خانوارها است. این در حالی است که حذف گوشت از سبد غذایی میتواند تبعات جبرانناپذیری برای سلامت جامعه داشته باشد. پس از سالها فرهنگسازی برای مصرف پروتئین کافی، اکنون بسیاری از مردم به دلیل قیمتهای بالا قادر به خرید این ماده غذایی حیاتی نیستند که این مسئله زنگ خطری برای سلامت عمومی و امنیت غذایی محسوب میشود. مجتبی عالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران - در گفتوگو با ایسنا، درباره دلایل افزایش قیمت گوشت اظهار کرد: در شرایطی که طی هفتههای گذشته از افزایش عرضه دام سخن گفته میشد، واقعیت بازار نشان میدهد مشکل اصلی در بخش نهادههاست. دولت نهادههای دامی را به صورت قطرهچکانی تامین میکند و همین امر باعث شده دامداران برای جبران هزینهها و تامین نیاز فوری، دامهای مولد خود را زودتر از موعد کشتار کنند. وی افزود: در حال حاضر، جو و ذرتی که باید در سامانه بازارگاه با نرخ ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان عرضه شود، یا موجود نیست یا بهسختی در دسترس دامداران قرار میگیرد، درحالیکه در بازار آزاد، قیمت ذرت به ۲۳ تا ۲۵ هزار تومان و سویای خوراک دام به بیش از ۳۰ هزار تومان رسیده است. همین افزایش قیمت نهادهها فشار مضاعفی به دامداران وارد کرده و درنتیجه بهای گوشت قرمز نیز در بازار رو به افزایش گذاشته است. عالی با اشاره به فعالیت واسطهها و دلالان در بازار گوشت و نهادهها گفت: برخی فعالان صنعتی، بهویژه در حوزه سوسیس و کالباس، دامهای مولد را خریداری و در سردخانهها ذخیره کردهاند که این روند نیز به التهاب بازار دامن زده است.مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران، مشکل اصلی را ناشی از نبود برنامهریزی و تدبیر کافی در وزارت جهاد کشاورزی دانست و افزود: طبق قانون، وزارتخانه باید برای ذخیرهسازی نهادههای استراتژیک برنامهریزی میکرد، بهویژه با توجه به شرایط منطقه و بحرانهای بینالمللی، اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و همین مسئله دامداران را در شرایط دشوار قرار داده است. وی تصریح کرد: در کشور کمبود دام وجود ندارد و اگر نهادهها بهموقع تامین شود، مشکلی برای خودکفایی نخواهیم داشت، اما واقعیت این است که نمیتوان دام را با «هوا» نگه داشت. اگر دولت برنامهریزی دقیقی برای واردات نهادهها و همکاری با تشکلهای دامداری داشته باشد، امکان رسیدن به خودکفایی کامل در تولید گوشت قرمز وجود دارد. عالی در پایان با اشاره به راهکارهای پیشنهادی اتحادیه گفت: واردات و کشت علوفههای پاییزه مانند نخود علوفهای، میتواند بخشی از نیاز خوراک دام را تامین کند، اما با وجود مکاتبات متعدد، تاکنون گوش شنوایی در وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای این برنامهها وجود نداشته است.
۱۷ شهریور ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۸
کد خبر: ۱۶٬۰۰۵
با وجود ادعای فعالان صنفی مبنی بر ثبات نسبی قیمت گوشت، بررسیهای میدانی نشان میدهد که قیمت این کالای اساسی همچنان روند صعودی دارد.

نظر شما