-
مقابله با سرمایه روانی ترامپ در مذاکرات با ایران
عبور از ترس
قدرتهای جهانی در عصر مدرن، بیش از آنکه با بمب و موشک پیشروی کنند، با شبیخونهای روانی و رسانهای اهداف خود را محقق میسازند.
-
گزارش «آگاه» درباره ارزیابی واگذاری اموال دولتی به بخش خصوصی را بخوانید
واگذاریهای بیثمر!
دههها از آغاز سیاستهای خصوصیسازی در ایران میگذرد، اما آنچه از این روند باقی مانده، نه افزایش بهرهوری و توسعه اقتصادی، بلکه مجموعهای از واگذاریهای پرحاشیه، ناکام و بعضا فسادزا بوده است. گزارشی که در ادامه میخوانید، نگاهی دارد به مهمترین کاستیهای دولتها در فرآیند واگذاری اموال عمومی به بخش خصوصی.
-
گزارش «آگاه» از آغاز به کار نمایشگاه توانمندیهای صادراتی «ایران اکسپو»
فرش قرمز زیر پای بیش از دو هزار تاجر خارجی
هفتمین دوره نمایشگاه ایران اکسپو به عنوان بزرگترین و مهمترین رویداد صادراتی در جهت ارتباط با بازارهای بینالمللی کشورمان روز گذشته با حضور شرکتهایی از بیش از ۱۰۰ کشور جهان در تهران آغاز به کار کرد.
-
گزارش «آگاه» از واکنش نمایندگان به انفجار در بندر شهید رجایی را بخوانید
از برخورد با قصور تا طرح سوال از وزیر راه!
جلسه روز گذشته مجلس شورای اسلامی در حالی برگزار شد که حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، یکی از مهمترین و استراتژیکترین بنادر کشور، سایه سنگینی بر آن انداخته بود. این حادثه که روز گذشته در اسکله شهید رجایی واقع در استان هرمزگان رخداد، جانباختن و مجروحیت جمعی از هموطنان را به همراه داشت و موجب نگرانیهای بسیاری در سطح ملی شد. این موضوع بهسرعت به محوری برای بحثهای سیاسی، امنیتی و مدیریتی در مجلس تبدیل شد، بهویژه آنکه مقامات دولتی و نمایندگان مجلس واکنشهای مختلفی به ابعاد مختلف این حادثه نشان دادند.
-
ورود محصولات بهاره به بازار
ماههای پایانی سال ۱۴۰۳، بازار میوه و ترهبار ایران با یک بحران تازه مواجه شد؛ افزایش چشمگیر قیمت سیبزمینی. محصولی که همواره یکی از اصلیترین اقلام سبد مصرفی خانوارها به شمار میرفت، حالا با قیمتهایی روبهرو شد که برای بسیاری غیرمنتظره و حتی غیرقابلباور بود. در برخی مناطق پایتخت، قیمت سیبزمینی به کیلویی ۶۰ هزار تومان و حتی بیشتر هم رسید؛ عددی که آن را از سفره بسیاری حذف کرد و بازتابهای گستردهای در رسانهها داشت.
-
احتمال انتقال زمان تغییر ساعتکاری ادارات ابتدای خرداد
حل ناترازی برق با خاموشی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی سوم اردیبهشت در حالی با فوریت لایحه تغییر ساعت رسمی کشور برای صرفهجویی هزار مگاواتی مصرف برق مخالفت کردند که بر اساس اعلام رسمی وزارت نیرو، در تابستان امسال کشور با ۲۰ هزار مگاوات کسری تولید برق روبهروست و این کسری باید از طریق خاموشیها جبران شود.
-
هفت برداشت از اجرای برنامه هفتم
سهشنبه نظارتی مجلس شورای اسلامی این هفته، به یکی از مهمترین موضوعات راهبردی کشور اختصاص یافت؛ بررسی تدوین آئیننامههای برنامه پنجساله هفتم توسعه. برنامهای که قرار است نقشه راه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران تا سال ۱۴۰۶ باشد، اما اجرای آن، بهویژه در حوزه تدوین آییننامههای اجرایی با اما و اگرهای فراوانی روبهروست. در این نشست محمدرضا عارف، معاون اول رییسجمهور، سیدحمید پورمحمدی، رییس سازمان برنامه و بودجه و جمعی از نمایندگان مجلس به ارائه آمارها، انتقادات و راهکارهای خود پرداختند تا اجرای مهمترین سندی که دولت همواره عمل به آن را ملاک کار خود قرار داده، مورد ارزیابی قرار گیرد.
-
گزارش اختصاصی «آگاه» از مواد لایحه مدیریت بدهیهای عمومی دولت را بخوانید
نسخه دولت برای بدهیهای مزمن
در روزهای اخیر، بررسی و تصویب «لایحه مدیریت بدهیهای عمومی دولت» در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، به یکی از موضوعات مهم در محافل کارشناسی و رسانهای کشور تبدیل شده است. این لایحه که از سوی دولت چهاردهم تدوین شده، بهدنبال ایجاد یک سازوکار شفاف، قانونی و نظاممند برای ثبت، اولویتبندی و بازپرداخت بدهیهای انباشته دولت به نهادهای مختلف است؛ بدهیهایی که در سالهای گذشته، بدون وجود یک چارچوب مشخص، رشد فزایندهای داشته و به یکی از گرههای اصلی در اقتصاد ایران تبدیل شدهاند.
-
طرح مالیات بر فعالیتهای سوداگرانه در آستانه اجرا
طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی که سالها به عنوان یکی از مطالبات جدی کارشناسان اقتصادی و سیاستگذاران برای مهار فعالیتهای غیرمولد و دلالمحور مطرح بود، پس از ماهها بررسی در مجلس شورای اسلامی و رفتوبرگشتهای متعدد با شورای نگهبان، بالاخره به ایستگاه پایانی رسید. روز گذشته، نمایندگان مجلس با رفع آخرین ایرادات شورای نگهبان، زمینه لازم برای نهاییشدن و اجرای این طرح را فراهم کردند.
-
گزارش «آگاه »درباره کلیدخوردن تحقیق و تفحص از بانک مرکزی را بخوانید
نرخ بازار غیررسمی، مبنای سیاستگذاری رسمی
در روزهایی که نوسانات نرخ ارز ذهن بسیاری از فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و حتی مردم عادی را درگیر کرده، خبر آغاز تحقیق و تفحص از بانک مرکزی، بار دیگر توجهها را به یکی از پرچالشترین نهادهای اقتصادی کشور جلب کرده است. این بار اما موضوع صرفا سیاستهای کلان ارزی یا عملکرد دولت در کنترل تورم نیست، بلکه تمرکز مجلس بر پرسشی است که ممکن است بنیان بسیاری از تصمیمگیریهای اقتصادی را زیر سؤال ببرد: آیا بازار غیررسمی و حتی قاچاق ارز، مبنای سیاستگذاری رسمی کشور قرار گرفته است؟
-
قالیباف، رییس مجلس شورایاسلامی:
مجلس با ترکفعل در حوزه ناترازی برق برخورد میکند
موضوع ناترازی انرژی و بهخصوص قطعی برق در ماههای اخیر یکی از موضوعات مهم تذکرات برخی نمایندگان مجلس شورایاسلامی بود که واکنش رییس مجلس به این مساله را نیز به دنبال داشت.
-
گزارش «آگاه» درباره جلسه نظارتی روز گذشته مجلس را بخوانید
حادثهخیزی بیپایان جادهها!
جلسه نظارتی مجلس شورایاسلامی روز گذشته برگزار شد. دستور این جلسه مربوط به بررسی کیفیت خدمات و اقدامات اجرایی دستگاههای مسئول در شبکه حملونقل کشور به مسافران در ایام نوروز۱۴۰۴ بود. در جریان این جلسه نظارتی که با حضور رییس سازمان هلالاحمر، معاون درمان وزارت بهداشت، رییس پلیس راهور ناجا و رییس اورژانس کشور برگزار شد، دیدگاه های نظارتی کمیسیون بهداشتودرمان و همچنین عمران مجلس درباره این موضوع مطرح شد.
-
گزارش« آگاه» درباره چالشها و اصلاحات پیشروی نهادهای بخشخصوصی را بخوانید
تعمیرات تقنینی اتاقها!
اتاقهای بازرگانی ایران که روزگاری بهعنوان قلب تپنده بخشخصوصی شناخته میشدند، امروز با انتقادهایی جدی درباره کارکرد، ساختار و عملکرد مواجهاند. نگاهی به وضعیت فعلی این نهادها نشان میدهد که ضعفهای قانونی و اجرایی، نهتنها نقش مؤثر آنها در پیشبرد سیاستهای اقتصادی کشور را تضعیف کرده، بلکه موجب فاصلهگرفتن از بدنه واقعی بخشخصوصی نیز شده است.
-
فاجعه بیمارستان المعمدانی تکرار شد
تجهیز ماشین کشتار مردم غزه با بنزین آمریکایی
روز گذشته، ارتش متجاوز و جنایتکار رژیم صهیونیستی بیمارستان المعمدانی در غزه را با دو موشک هدف قرار داد. پس از این حمله وحشیانه، دفتر اطلاعرسانی دولتی در غزه، رژیم اشغالگر اسرائیل و دولت آمریکا را در این جنایت مسئول دانست. هواپیماهای جنگی رژیم صهیونیستی با حمله به بیمارستان المعمدانی و شلیک دو موشک به ساختمان اورژانس آن، خسارت قابلتوجهی به بخشهای پذیرش، آزمایشگاه و داروخانه این مرکز درمانی وارد کردند.
-
گزارش «آگاه» درباره ارزیابی مجلس پیرو اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی را بخوانید
آزمون کالابرگ
طرح کالابرگ الکترونیکی که با هدف حمایت معیشتی از خانوارهای کمدرآمد طراحی شده، در واپسین هفتههای سال ۱۴۰۳ ازسوی دولت چهاردهم وارد فاز اجرایی شد. این طرح که جایگزینی برای پرداخت نقدی یارانه درنظر گرفتهشده، در دومرحله و با اولویتدهی به دهکهای پایین درآمدی آغاز شد.
-
گزارش« آگاه» درباره رسوب منابع در حسابهای بانکی دستگاههای اجرایی را بخوانید
حبس اعتبارات!
رسوب منابع در حسابهای بانکی دستگاههای اجرایی یکی از چالشهای عمده نظام مالی کشور است. این پدیده که منجر به کاهش کارایی منابع عمومی، اختلال در گردش نقدینگی و ناکارآمدی در اجرای بودجه میشود، سالهاست موردتوجه نهادهای نظارتی و تقنینی قرار گرفته است. یکی از راهکارهای کلیدی برای کاهش رسوب منابع، پرداخت مستقیم منابع به ذینفع نهایی است؛ موضوعی که در قوانین بودجه سالهای اخیر بهویژه مورد تأکید قرار گرفته است.
-
خشم چین از ناهنجاری اقتصادی آمریکا
سیگنالفروشی به نام ترامپ!
جنگ تجاری و اقتصادی میان آمریکا و چین به اوج خود رسیده است و طرفین روزانه در حال افزایش نرخهای تعرفهای علیه یکدیگر هستند. دونالد ترامپ روز چهارشنبه (۲۰ فروردین) اعلام کرد که سیاست افزایش تعرفهها در قبال همه ۱۸۰ طرف تجاری با آمریکا را به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درمیآورد؛ البته ترامپ، چین را از این رویکرد تعلیقی استثنا کرد تا ثابت کند از ابتدا هم هدفش از اِعمال سیاستهای تعرفهای، فقط پکن بوده است.
-
سرمایهگذاری برای تولید؛ روندها و راهکارها
دوبال رشد اقتصادی پایدار
موضوع «رشد تولید یا همان رشد اقتصادی» همچنان مهمترین و فوریترین اولویت کشور است و تحقق آن موجبات افزایش درآمد سرانه و بهبود وضعیت معیشتعمومی را فراهم میآورد. تأمین سرمایه برای رشد تولید همواره از دغدغههای فعالان اقتصادی بوده است.
-
دو فعال سیاسی در گفتوگو با«آگاه» از تعامل دولت با احزاب میگویند
دولت از احزاب برنامه بخواهد
شامگاه یکشنبه هفته گذشته، تعدادی از رجالسیاسی به میدان پاستور دعوت شدند تا با شخصدوم کشور دیدار و گفتوگو کنند؛ پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، عنوان نشست را «دیدار نمایندگان تشکلهای مردمی» اعلام کرده بود؛ اما در اصل دیدار رئیسجمهور با اعضای ستاد انتخاباتی خود بود. او پیش از این (سال گذشته) دیدارهایی با احزاب و تشکلهای فعال در سپهر سیاست ایران داشته بود و دوباره ترجیح داد در ابتدای سال جاری، پای صحبتهای فعالان سیاسی و حامیان خود در بزنگاه انتخابات بنشیند و بعد از شنیدن دیدگاه و نظرات آنها، به موضوع مهم که همان مذاکره غیرمستقیم با آمریکاست، اشاره کرد و در عینحال تاکید کند که حامیان انتخاباتیاش را فراموش نکرده و انتظار دارد آنها هم به میدان بیایند و به دولت چهاردهم کمک کنند.
-
گزارش آگاه درباره پیشنیازهای سرمایهگذاری برای تولید را بخوانید
چراغ سبز سرمایه برای تولید
رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای سال جاری با اتخاذ رویکردی آیندهنگرانه شعار «سرمایهگذاری برای تولید داخلی» را بهعنوان محور اساسی سیاستهای اقتصادی کشور تعیین کردند. این گزاره، فراتر از یک دستورالعمل مقطعی نهتنها دلالت بر تغییر چارچوب فکری در الگوهای تخصیص سرمایه از سفتهبازی در بازارهای غیرمولد به سمت توسعه بخش تولید دارد، بلکه نقشه راهی برای اصلاح ساختار اقتصادی کشور و آغاز یک مسیر بلندمدت در جهت خودکفایی و استقلال اقتصادی محسوب میشود.
-
گزارش« آگاه» درباره نخستین جلسه مجلس در سال ۱۴۰۴ را بخوانید
قالیباف: باید به استقبال سرمایهگذار برویم
زنگ نخستین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۴ روز گذشته به ریاست محمدباقر قالیباف به صدا درآمد تا مجلس دوازدهم، هشتاد دومین جلسه علنی خود را با حضور اکثریت نمایندگان برگزار کند. در این جلسه که مقداری حال و هوایی نوروزی داشت، برخی نمایندگان پس از مصافحه و دید و بازدیدهای مرسوم، گعدههای کوچکی ایجاد کرده و با هم خوش و بش میکردند.
-
گزارش «آگاه» درباره راهکارهای موثر در هدایت نقدینگی را بخوانید
آچارکشی نقدینگی با صندوق پروژهها!
مدیریت نقدینگی در سالهای اخیر با چالشهای عمدهای مواجه بوده است. در این زمینه سوالی که بهصورت مکرر مطرح میشود این است که چرا نقدینگی بهسمت تولید هدایت نمیشود. از نگاه اقتصادی، یکی از راهکارهای اصلی برای مهار تورم، مدیریت دقیق نقدینگی و جلوگیری از چاپ پول بیرویه است؛ از این رو بانک مرکزی با استفاده از ابزارهای پولی، ازجمله افزایش نرخ بهره، کنترل نقدینگی را در دست دارد و از چاپ پول جدید بهمنظور تامین مالی بودجههای عمومی پرهیز میکند.
-
«آگاه» راهکارهای تحقق شعار «سرمایهگذاری برای تولید» را بررسی کرد
تاسیس آژانسهای سرمایهگذاری؛ مسیری برای جذب سرمایه
رهبر انقلاب اسلامی در نخستین روز سال۱۴۰۴ با نامگذاری این سال به عنوان «سال سرمایهگذاری برای تولید»، جهتگیری اقتصادی کشور را بار دیگر بهسمت حمایت از تولید داخلی و جذب سرمایه هدایت کردند.
-
گزارش «آگاه» درباره حمایتهای تقنینی از معیشت بازنشستگان در سال آینده را بخوانید
روی خوش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴
موضوع حقوق بازنشستگان در سالهای اخیر، همواره یکی از مباحث مهم و موردتوجه در جامعه ما بوده است. بازنشستگان، بهعنوان قشری که سالها عمر خود را صرف خدمت به کشور کردهاند، انتظار دارند در دوران بازنشستگی از رفاه و آسایش نسبی برخوردار باشند. باتوجهبه تغییرات اقتصادی و نوسانات تورمی، تامین معیشت بازنشستگان به یکی از دغدغههای اصلی دولت و مسئولان تبدیل شده است.
-
گزارش «آگاه» از روند تدوین آییننامههای برنامه هفتم توسعه را بخوانید
کندی در تدوین آییننامههای برنامه هفتم
اجرای قانون پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در عرصههای اقتصادی، اجتماعی، علمی، فرهنگی و دفاعی از سال جاری آغاز شده و تا سال۱۴۰۷ ادامه خواهد داشت.
-
گزارش «آگاه» درباره ویژگیگزینهها برای تصدی بر وزارت اقتصاد را بخوانید
وزیر یا فرمانده؟ مسئله این است
شعارهای اقتصادی دولت چهاردهم هنوز به بار ننشسته است. این دولت که گذرگاه اصلی حرکت خود را بر مبنای اجرای اصول برنامه هفتم پیشرفت بنا نهاده، درحالی تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد را در پیش رو دارد که مدیریت بر اقتصاد ایران افرادی کارکشته را طلب میکند؛ افرادی که با حضور در کابینه به مدیریت بازارهایی همچون بازار ارز اهتمام جدی داشته و راهکارهای مناسبی را برای تلاطمات اقتصادی در نظر بگیرد.
-
«آگاه» از ایجاد تحولات در ترکیب صندلیهای سبز بهارستان گزارش میدهد
۴۰ نماینده جدید در راه مجلس
۴۰نماینده به تعداد نمایندگان مجلس اضافه میشود. موضوع افزایش تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی که از چند دوره قبل در مجلس کلید خورده بود، بالاخره در مجلس دوازدهم به نتیجه رسید. این طرح که بهمنظور ایجاد توازن و عدالت در توزیع نمایندگان در مناطق مختلف کشور ارائه شده بود بنا دارد تا با افزایش حوزههای انتخابیه، تعداد نمایندگان را از ۲۹۰ به ۳۳۰نماینده برساند.
-
برخورداری از تحلیل، اصلیترین محور
دانشجو به مسائل جاری کشور بیتفاوت نباشد
علی بیانی، دبیر اسبق دفتر تحکیم وحدت و دارای سابقه طولانی در حوزه تشکلهای دانشجویی است. او معتقد است بیتفاوت شدن بخشی از جامعه -از جمله کسانی که در دانشگاهها تحصیل میکنند- نسبتبه مسائل کشور یکی از مهمترین تفاوتهای فعالیتهای دانشجویی نسبت به یک دهه قبل است.
-
گزارش «آگاه» از سهشنبه نظارتی مجلس را بخوانید
کارت زرد برای اقدامات مشکوک!
سهشنبه نظارتی مجلس با یک کارت زرد همراه شد. جلسه ۲۱اسفند مجلس شورای اسلامی روز گذشته به ریاست محمدباقر قالیباف برگزار و بهارستاننشینان در جریان اقدامات نظارتی خود، سوال از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را در دستورکار خود قرار داد.
-
گزارش «آگاه» درباره چرایی عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات را بخوانید
در خدمت پول!
ارز حاصل از صادرات برنمیگردد! تلاطمات ارزی در اقتصاد ایران درحالی یک روز با افزایش نرخ دلار و روز دیگر با بیثباتی در نرخ مواجه است که در سالهای اخیر عدم بازگشت ارز صادراتی یا تاخیر در بازگشت آن به یکی از چالشهای مهم در این بخش تبدیل شده است.